Latvia – Lisää kiinnostavia paikkoja
Riika
Riika
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Ilmoitus
Raitiovaunu
Riian julkisessa liikenteessä raitiovaunut ovat helpoimmin lähestyttävissä, ja linja-autot ja trollikat ovat nekin varsin helppokäyttöisiä.

Liikkuminen Riiassa

Riiassa on helppo vain kävellä paikasta toiseen, eikä valtaosa siellä lomailevista joudu turvautumaan julkisiin liikennevälineisiin tai taksiin. Jos Riiassa haluaa käyttää liikennevälineitä, on siellä linja-autoja, raitiovaunuja ja Jürmalaan matkustaville myös paikallisjunia. Taksit on hinnoiteltu eri lailla yhtiöstä toiseen, mutta Riiassa on joitain hyvin edullisia ja luotettavia taksiyhtiöitä. Riiassa voi kesäkauden aikana myös pyöräillä ja sieltä saa myös jo lentoasemalta auton vuokralle.

Kävellen paikasta toiseen

Jos Riiassa ei halua käyttää julkisia liikennevälineitä tai taksia, kannattaa majapaikka valita läheltä lentokenttäbussin pysäkkiä, joka on rautatieaseman takana, lähellä Centrāltirgus-toria. Torin tuntumassa on muutama majapaikka, mutta huomattavasti enemmän niitä löytyy keskustan uudelta puolelta läheltä rautatieasemaa ja Stockmannia sekä vanhankaupungin kortteleista, jotka ovat lähellä keskustoria.

Riian vanhakaupunki on paikka, jossa lähinnä kävellään paikasta toiseen eivätkä autot pääsekään aivan jokaiselle kadulle. Se ei ole mikään aivan pieni alue, ja sinne majoittuvan on hyvä kiinnittää erityistä huomiota sijaintiin. Sama pätee keskustan uuteen puoleen (Centrs), joka on vanhaakaupunkiakin laajempi alue. Se, kuinka paljon on kävelemään tottunut, paljolti määrää sen, kuinka vähän Riiassa joutuu liikkumaan muuten kuin jalkapelillä.

Kävely on mukavaa nimenomaan vanhassakaupungissa ja niissä kortteleissa, jotka ovat keskustan uudella puolella, lähellä vanhaakaupunkia. Myös keskustorin ympäristössä on mukava vain kävellä paikasta toiseen, ja kävely onnistuu hyvin myös esimerkiksi Origo-ostoskeskuksen ja vanhankaupungin välisellä matkalla. Monet keskustan uuden puolet korttelit ovat vilkkaita, niissä on arkisin päiväsaikaan paljon liikennettä mutta liikenne on melko vähäistä iltaisin ja viikonloppuisin. Jos majapaikka sijaitsee keskustan uudella puolella, on siihen tutustuminen kävellen melko helppoa ja mielenkiintoistakin.

Jos majapaikka on syrjässä, jos haluaa siirtyä muutaman kilometrin päähän keskustasta tai jos ei yksinkertaisesti halua kävellä paikasta toiseen, kannattaa turvautua kaupungin kohtuuhintaiseen ja melko toimivaan joukkoliikenneverkostoon tai taksiin.

Julkiset liikennevälineet

Riian julkisesta liikenneverkostosta vastaa Rigas Satiksme. Riiassa on linja-autoja, trollikoita eli johdinautoja, raitiovaunuja, pakettiautokyytejä (marshrutka)Marshrutka ja paikallisjunia. Näistä raitiovaunut ovat helpoimmin lähestyttävissä, linja-autot ja trollikat ovat nekin varsin helppokäyttöisiä ja paikallisjunat tulevat tarpeeseen, jos esimerkiksi haluaa lähteä Jürmalan rantalomapaikalle. Paikallisjuniin pitää ostaa erilliset mutta hyvin edulliset liput, jotka eivät käy muihin liikennelaitteisiin.

Raitiovaunut ja linja-autot

Raitiovaunuihin, linja-autoihin ja trollikoihin voi ostaa lipun kuskilta, ja se maksaa 2 euroa. Jos lipun ostaa automaatista tai Narvesen-kioskilta, maksaa yksi lippu 1,15 euroa, 24 tuntia 5 euroa, 3 vuorokauden lippu 10 euroa ja viiden vuorokauden lippu 15 euroa.

Raitiovaunuille tulee käyttöä, jos haluaa siirtyä keskustorin ja linja-autoaseman ja keskustan uuden puolen ja esimerkiksi Laima-tehtaan tai Arena Rigan välillä (pysäkki ”Laima”). Kätevä on raitiovaunulinja 11, joka kulkee aina keskustan ulkopuolella olevalle suurelle Mežaparks-puistoalueelle, jolla on pysäkin vieressä eläintarha.

Linja-autoja voi hyvin käyttää matkalla keskustan ulkopuolelle. Niiden käyttäminen on edullista mutta eri linjoihin on hyvä tutustua ja mahdollisesti kysyä lisäneuvoja hotellilta tai turisti-infosta.

Taksi

Taksin käyttämistä ei Riiassa kannata pelätä, sillä monet yhtiöt ovat hyvin kielitaitoisia ja taksin voi tilata englanniksi puhelimella. Taksiyhtiöillä on hyvin erilaisia hintoja, ja Tallinnan tavoin on hyvä katsoa hinnastoa etukäteen. Paljon takseja on aina kytiksessä bussiaseman edustalla, rautatieaseman ja Origo-kauppakeskuksen edessä ja Laima-kellotornin vieressä, vanhankaupungin ja puistojen välissä.

Yhtiöistä edullisimpia, luotettavia ja kielitaitoisia ovat Panda (puh. Riiassa 8700) ja Red Cab (puh. Riiassa 8383). Kaikkien taksiyhtiöiden autoja voi tilata yleisnumerosta 8808.

Turistivaunu, joka kiertää nähtävyyksiä
Turistit kiertävät nähtävyyksiä myös erilaisten kiertoajelujen kyydissä.

Autoilu ja auton vuokraaminen

Auton vuokraamista ei voi suoranaisesti suositella Riiassa tai sen lähellä, sillä liikennejärjestelyt ovat erilaisia kuin Suomessa ja etenkin kattava ja paljon käytetty joukkoliikenneverkosto on tuonut autoilijoille lukuisia esteitä ja vaikeuksia. Kaupunkien välillä Latviassa ei juuri yksityisautolla liikuta, joten jos haluaa matkustaa kaupungista toiseen, voi sen tehdä autolla. Jos aikoo ajaa Latviassa tai Latviaan autolla, kannattaa tutustua Latvian turistisivujen suomenkielisiin ohjeisiin autoilijoille.

Jos Riiassa haluaa vuokrata auton, voi sen tehdä jo lentoasemalla. Lentoaseman sivut näyttävät siellä toimivat autovuokraamot.

Riga Cars on autovuokraamo, jolla on pisteitä keskustassa ja maksua vastaan se voi myös toimittaa auton lentoasemalle tai muualle kaupunkiin.

Polkupyöräilijä
Lähellä Riikaa sijaitsevassa Jürmalassa on parempi pyöräillä kuin Riiassa.

Pyöräily ja pyöränvuokraus

Pyöräilyä ei voi suoranaisesti suositella lähelläkään Riian keskustaa, sillä leveät kadut, joilla on arkisin päiväsaikaan paljon liikennettä, raitiovaunukiskot ja pyöräteiden puuttuminen tekevät siitä hankalan paikan pyöräilijälle. Jos siellä haluaa pyöräillä, on keskustan ulkopuolella siihen mahdollisuus ja myös Jürmalassa on hyvä pyöräillä.

Pyöräilykausi on samantyylinen kuin Suomessakin, niin että pyörän selkään voi nousta huhtikuulta lokakuulle. Latvia Travel antaa ohjeita pyöräilijöille ja kertoo pyöräilystä Riiassa ja muualla Latviassa.

Live Riga kertoo pyörävuokraamoista.

Latvia Travel kertoo suomeksi siitä miten ja mistä saa auton, pyörän tai veneen vuokralle niin Riiassa kuin muuallakin maassa.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2019/10

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti