Latvia – Lisää kiinnostavia paikkoja
Riika
Riika
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Ilmoitus
Aurinkoinen sää Bastejkalns-puistossa
Kesäkuun puolivälin paikkeilla päivälämpötilat kohoavat yli 20 asteen ja pysyttelevät siellä heinä- ja elokuussa. Kesäkuukausien huono puoli kuitenkin on se, että sateita on enemmän kuin muina vuodenaikoina.

Riian sää, ilmasto ja parhaat matkustusajat

Sää Riiassa nyt

Sääennuste

Norjan ilmatieteen laitoksen pitkänajan sääennuste Riikaan on selkeä ja luotettava.

Paikallisin voimin tuotetun sääennusteen Riikaan ja Latviaan tarjoaa Latvian meteorologinen laitos.

Milloin matkustat?

Katso, miten lämmintä Riiassa on ollut eri kuukausina viime vuosina:

Tammikuu Helmikuu Maaliskuu Huhtikuu Toukokuu Kesäkuu Heinäkuu Elokuu Syyskuu Lokakuu Marraskuu Joulukuu

Ilmasto

Riian ilmasto on melko samanlainen kuin Etelä-Suomenkin, mutta jonkin verran erojakin on. Hivenen eteläisempi sijainti tuo kevään pari viikkoa aikaisemmin ja talven myöhemmin kuin Etelä-Suomeen, ja säät ovat talvisin kotimaata arvaamattomampia. Riikaan matkustavan on kuitenkin hyvä pitää mielessä, että kesäkausi on paras aika matkustaa Latviaan ja että marraskuusta huhtikuulle säät ovat kylmiä ja ikäviä.

Kevät alkaa Riiassa huhtikuussa, jolloin päivälämpötilat kohoavat noin kymmeneen asteeseen eikä öisin ole enää pakkasta. Huhtikuu on kuitenkin yleensä melko viileä kuukausi, jolloin terassit eivät vielä ilmaannu katukuvaan, ja vasta toukokuussa, jolloin päivälämpötilat ovat yleensä yli 15 asteen, elämä siirtyy takaisin ulkosalle.

Kesä alkaa toukokuun puolivälin jälkeen, mutta vasta kesäkuun puolivälin paikkeilla päivälämpötilat kohoavat yli 20 asteen ja öisin on yli 10 astetta. Päivälämpötilat pysyttelevät yli 20 asteen ja öisin yli 10 asteen heinä- ja elokuussa, ja nämä kuukaudet ovatkin vuoden ainoat, jolloin Riiassa ei ikinä ole koettu pakkasia. Kesäkuukausien huonoin puoli kuitenkin on se, että sateita on enemmän kuin muina vuodenaikoina, lukuun ottamatta kaikkein sateisinta kuukautta eli syyskuuta.

Syksy alkaa Riiassa pari viikkoa myöhemmin kuin Suomessa, ja sateisuudesta huolimatta syyskuu on vielä melko lämmin kuukausi. Kuun alkupuolella päivälämpötilat ovat yleensä 20 asteen tienoilla, ja vasta kuun toisella puoliskolla ne laskevat keskimäärin lähelle 15 astetta. Yöt viilenevät syyskuun loppupuolella nopeasti, ja kuun loppupuolella on joinain vuosina öisin pakkasta. Terassit poistuvat viimeistään katukuvasta lokakuussa, päivisin on koko kuun 10–12 astetta mutta öisin ollaan loppukuusta jo lähellä nollaa.

Talvikausi alkaa marraskuussa, jolloin päivälämpötilat ovat vielä muutaman asteen plussan puolella mutta jolloin öisin on jo pakkasta. Marraskuusta eteenpäin aurinko ei paista juuri lainkaan, ja joulukuusta eteenpäin on päivisin muutama aste pakkasta. Tammikuu on pilvinen kuukausi, jolloin auringonsäteet ovat harvassa ja päivisin on yleensä vähintään pari kolme astetta pakkasta. Helmikuussa on vielä pakkasta päivisinkin mutta vähemmän kuin tammikuussa, ja aurinko alkaa paistaa loppukuusta samoin tavoin kuin lokakuussa. Yöt ovat helmikuussa erittäin kylmiä, ja tällöin onkin koettu kaikkein kylmimmät yöt, jolloin elohopea on laskenut ennätyksellisen alas, lähes 35 asteeseen.

Lunta Riiassa on samoin tavoin epävarmasti kuin Etelä-Suomen rannikollakin, mutta kuten Suomessakaan talvikausi ei muuten tuo yllätyksiä. Silloin on pilvistä, kylmää ja pimeää, eikä talvessa Keski-Euroopan tavoin ole taukoja.

Aurinko paistaa Riiassa heikonlaisesti, 1755 tuntia vuodessa, mikä on 100 tuntia vähemmän kuin Helsingissä. Aurinko paistaa selkeästi eniten toukokuun alun ja elokuun lopun välisenä aikana, 260–290 tuntia kuukaudessa. Kesäkuu on säiltään kaikkein paras kuukausi, sillä aurinko paistaa silloin eniten, ja sen kanssa parhaisiin kuukausiin säiden puolesta kuuluvat myös heinä- ja toukokuu.

Kevyitä poutapilviä puiston yllä
Parhaat ajankohdat vierailla Riiassa ovat toukokuun alusta syyskuun loppuun.

Parhaat matkustusajat

Riika on kaupunkilomakohteena varteenotettava matkakohde ympäri vuoden, mutta talvikaudella on ajankohtia, jolloin lomailu siellä on ei ole säiden puolesta mukavaa.

Parhaat ajankohdat vierailla Riiassa ovat toukokuun alusta syyskuun loppuun, eikä kaupungissa ole mitään valtavan suuria matkustuspiikkejä. Heinä- ja elokuussa on normaalia vilkkaampaa, ja tähän aikaan hotellihuoneet ovat talvikautta kalliimpia ja varaukset hinta-laatusuhteeltaan parhaisiin majapaikkoihin kannattaa tehdä ainakin kuukausi etukäteen. Jos kaupunkiin mielii parhaaseen kesäaikaan, on kesäkuu kaikkein paras kuukausi. Touko- ja syyskuu ovat kotimaasta tuttuun tapaan epävarmoja kuukausia, mutta ne tarjoavat silti hyvät olosuhteet kaupunkiin tutustumiselle ja terassit ovat niiden aikana täydessä toiminnassa.

Muista kuukausista huhti- ja lokakuu ovat kohtalaisen miellyttäviä, ja näihin aikoihin voi muina kuin sadepäivinä hyvin ottaa kuvia, kierrellä nähtävyyksiä ja ajoittain viihtyä puistoissakin.

Joulukuu on parhaimmillaan normaalia parempi ajankohta lähteä Riikaan, sillä tällöin on joulumarkkinoita ja värikästä joulutunnelmaa. Talvikuukausista joulukuu ja tammikuun alkupuoli voivat parhaimmillaan olla kohtalaisen miellyttäviä ajankohtia kierrellä vanhaakaupunkia ja olla myös ulkosalla.

Huonoimpia kuukausia matkustaa Riikaan ovat marraskuu, helmikuu ja maaliskuu, jotka ovat helmikuun alkupuoliskoa lukuun ottamatta siirtymäkausia. Mutaisia kelejä riittää, kylmät viimat pitävät kadut autioina suojasäälläkin ja maaliskuun jälkipuoliskoa lukuun ottamatta valtaosan ajasta on pimeää.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2019/10

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti