Latvia – Lisää kiinnostavia paikkoja
Riika
Riika
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa
Ilmoitus
Zinoo-tiedekeskus
Galleria Riga -ostoskeskuksen 5. kerroksessa on Zinoo-tiedekeskus.

Vierailupaikkoja perheille Riiassa

Riian vanhakaupunki ja sitä ympäröivät puistoalueet ovat kesäkauden aikana hyvää maastoa kaikenlaisille perheille, eikä näiltä alueilta niin halutessaan tarvitse loman aikana poistuakaan. Keskustassa on kuitenkin muutama normaalia parempi vierailupaikka etenkin alle 12-vuotiaiden kanssa, ja lisää tällaisia vierailupaikkoja löytyy muualta kaupungista ja Jürmalasta.

Zinoo Riga

Keskustan uusissa osissa Vērmanes-puiston vieressä sijaitseva Galleria Riga -ostoskeskus [kartalla] on hyvä vierailupaikka perheille, sillä siellä on Zinoo-tiedekeskus. 5. kerroksessa olevaan keskukseen on pääsymaksu, 0–3-vuotiaat pääsevät ilmaiseksi sisään ja se on avoinna viikolla klo 12–19 ja viikonloppuisin klo 12–20. Keskuksessa on kaikenlaista, mistä on kuvia verkkosivuilla, ja vierailupaikkana se on kenties parhaimmillaan teini-ikäistä nuorempien kanssa.

Laima – Suklaatehdas ja -museo

Laima on kuuluisa latvialainen suklaamerkki, joka on jo pitkään ollut virolaisen Kalev-suklaan kilpakumppani, ja Laimalla on edelleenkin tehdas lähellä kaupungin keskustaa. Sen yhteydessä on korkeatasoinen suklaaputiikki ja museo, joka soveltuu parhaiten alle 12–15-vuotiaille lapsille ja nuorille. Tehdas sijaitsee Meira-kadun varrella keskustan ulkopuolella, mutta sinne pääsee varsin nopeasti raitiovaunulla numero 11, jolla kannattaa jäädä pois helposti muistettavalla pysäkillä nimeltään ”Laima”.

Laimas Šokolādes Muzejs (Miera 22) [kartalla] on opettavainen paikka, jossa oppii miten suklaata valmistetaan ja minkälaisia vaiheita Laima-suklaan valmistamisessa on vuosien varrella ollut, ja samalla voi siemailla tehtaan omaa suklaajuomaa. Sen jälkeen kun on oppinut, miten suklaata täällä ja muuallakin valmistetaan, voi tehdä oman suklaapatukan, joka onkin oiva matkamuisto Riian-matkalta. Museossa oppii myös sen, kuinka kaakaopapu on kaiken a ja o, ja miten sitä tuodaan maailman kaukaisista osista Riikaan. Museovierailun jälkeen kannattaa vierailla seuraavassa kulmassa olevassa puodissa, josta saa aivan ylittämättömän makeat tuliaiset.

Museoon on aikuisilta 7 euron pääsymaksu, yli 6-vuotiailta lapsilta 5 euroa ja 3–6-vuotiaat pulittavat 3 euroa. Museossa on myös kaikenlaista erikoisohjelmaa, siellä on suklaantekokursseja ja kaikenlaista muuta mikä pitää etukäteen varata ja mistä kerrotaan verkkosivuilla. Museo on maanantaisin suljettu ja avoinna ti–su klo 10–18.

Eläintarha – Riga Zoo

Kesäkauden aikana hyvä vierailupaikka keskustan ulkopuolella on Rīgas Nacionālais zooloģiskais dārzs eli eläintarha [kartalla], joka sijaitsee suuressa Mežaparks-puistossa. Eläintarhan viereen pääsee raitiovaunulinjalla 11 (pysäkki ”Mežaparks”), ja matka tänne kulkee myös ohi Laima–suklaatehtaan.

Puistossa on varsin sekalainen kokoelma eläimiä, trooppista kasvillisuutta ja kaikenlaista muuta, mikä pitää otteessaan yleensä ainakin 3–4 tunnin ajan. Eläimet ovat parhaassa iskussa aamupäivisin, jolloin ne liikkuvat ja ovat muutenkin aktiivisia, ja ruokinta-aika klo 11.30–14.15 on myös mielenkiintoinen ajankohta olla eläintarhassa. Koko paikka muuttuu jatkuvasti, kuten se on ollut muutoksessa jo pitkään, ja kaikenlaisia parannuksia tehdään vuosi toisensa jälkeen. Tämä näkyy myös lippujen hinnoissa, jotka ovat nousseet raketin tavoin mutta ovat silti edelleen kohtuullisia. Alle 4-vuotiaat pääsevät ilmaiseksi sisään, 4–18-vuotiaat maksavat 5 euroa ja aikuiset 7 euroa. Perhelippuja on niitäkin tarjolla, ja opiskelijat ja yli 70-vuotiaat pääsevät ilmaiseksi sisään.

Paikka on avoinna klo 10–19 kesällä, ja lokakuun alusta toukokuun loppuun se on avoinna klo 10–17. Jos haluaa sisään trooppisiin kasvihuoneisiin, kannattaa paikalle mennä vasta klo 11 alkaen ja kesällä ennen klo 18.45 ja talvella ennen klo 16.45.

Livu Akvaparks (CC License: Attribution-ShareAlike 4.0 International)
Jos perheen matka käy Jürmalaan, voi siellä pitkän hiekkarannan lisäksi rentoutua vesipuistossa nimeltään Livu Akvaparks.

Vesipuisto

Jos perheen matka käy Jürmalaan, joka onkin aivan ehdoton kesäajan vierailupaikka niin perheille kuin kaikille muillekin, voi siellä pitkän hiekkarannan lisäksi rentoutua vesipuistossa nimeltään Livu Akvaparks (Viestura 24). Se on valtava, nimenomaan perheille suunnattu vesipuisto, joka on ympäri vuoden avoinna mutta muulloin kuin kesäkaudella se on maanantaisin ja tiistaisin suljettu.

Puistossa on melkoinen määrä erilaisia liukumäkiä ja altaita, joita voi katsoa verkkosivuilta, ja siellä on myös aikuisempaan makuun oleva kylpylä, jossa on saunoja, altaita ja hoitoja, sekä erikoisiakin asioita, kuten ”venäläinen suihku”, jossa vesi tulee vanhanajan tyyliin saavista. Siellä on myös pari ruokapaikkaa, terassi piknikille ja sen lähellä on useitakin hotelleja, kuten Amber Sea Hotel.

Vesipuiston aukioloajat ovat sekavia ja vaihtelevat kuukaudesta toiseen. Päivittäin se on avoinna kesäkuun alusta elokuun loppuun, mutta muina kuukausina se on alkuviikosta kiinni ja muulloin kuin viikonloppuisin hinnat ovat normaalia alhaisempia. Aukioloajat ja hinnat, jotka ovat melko korkeita, on hyvä katsastaa ennen kuin alkaa suunnittelemaan retkeä tänne.

Vesipuisto on lähellä Buldurin rautatieasemaa, jolta pitää kävellä radan poikki kohti sisämaata ja kävellä vähän alle 10 minuuttia. Sinne pääsee suoraan minibusseilla 7021 ja 7023, jotka lähtevät Origo-kauppakeskuksen edessä olevilta pysäkeiltä [kartalla], noin 10 minuutin välein. Vesipuiston vieressä oleva pysäkki on nimeltään ”Lielupe”.

Lisää tekemistä perheille:

Live Riga esittelee lisää vierailupaikkoja perheille

Teksti: Peter Forsberg
2017/04

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lukijoiden kommentteja

Kävimme Riian eläintarhassa. Menimme sinne ratikalla, ohjeet löytyivät eläintarhan sivuilta. Ratikalla tuli matkustettua noin 20-25min. Eläintarha oli tosi kiva paikka myös tällaisille nuorille aikuisille ;). Nähtävää oli paljon. /Kerppu

Riika on täynnä puistoja ja leikkikenttiä lapsille :) Vihreää ja ihanan, uskomattoman siistiä. /mama

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti