Latvia – Lisää kiinnostavia paikkoja
Riika
Riika
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa
Ilmoitus
Takseja
Jos matkaa on enemmän, kaupunki ei ole ollenkaan tuttu tai ei vain viitsi kävellä, voi matkan kulkea taksilla. Eri taksiyhtiöt ovat hinnoiltaan erilaisia, ja niistä Redcab on kohtuuhintainen vaihtoehto.

Saapuminen Riikaan ja siirtyminen asemilta muualle kaupunkiin

Riikaan saapuvalla on edessään Tallinnan tavoin helppo matka lentoasemalta, bussiasemalta tai satamasta muualle kaupunkiin. Matka taittuu hyvin niin julkisilla kuin taksillakin, eikä esimerkiksi lentokenttämatkoilla ole luvassa ongelmia. Muut asemat sijaitsevat ydinkeskustassa, ja Riikaan on hyvä saapua mistä ilmansuunnasta tai millä konstilla tahansa.

Siirtyminen Riian lentoasemalta keskustaan

Riian kansainvälinen lentoasema eli Lidosta Rīga (engl. Riga International Airport) [kartalla] sijaitsee 20–30 minuutin matkan päässä kaupungin keskustasta. Sieltä voi tulla linja-autolla tai taksilla keskustaan, ja lentoasemalla on useita autonvuokrauspisteitä.

Linja-autolla lentoasemalta keskustaan

Linja-autolinja 22 kulkee lentoaseman P1-parkkipaikan ja Abrenes-kadun [kartalla] välin noin puolessa tunnissa, 10–30 minuutin välein. Vuoroja on eniten päivällä, ja aikaisin aamulla ja iltaisin on vähemmän vuoroja, kuten myös viikonloppuisin ja juhlapyhinä. Lippu maksaa 2 euroa, ja sen voi ostaa kuskilta, tai 1,15 euroa maksavan lipun voi ostaa automaateista ja Narvesen-kioskeista. Lentoaseman ja keskustan välin voi kulkea myös 5 euroa maksavan, 24 tuntia voimassa olevan lipun kanssa, ja myös sellaisen voi ostaa lentoaseman automaateista tai Narvesen-kioskeista, joita siellä on muutama.

Kaupungissa bussi saapuu rautatieaseman taakse, melko lähelle linja-autoasemaa, keskustoria ja suuria Zeppelin-halleja. Tältä paikalta on kävelymatka lähelle Stockmannia, Origo-kauppakeskusta ja vanhankaupungin joitain osia. Jos majapaikka on kilometrin päässä keskustorilta, Stockmannilta tai Origo-keskukselta, voi matkan hyvin kävellä. Rautatieaseman ja torin edustalla on alikulkusiltoja, joita pitkin pääsee parhaiten vanhaankaupunkiin ja keskustan uuden puolen osiin.

Jos matkaa on enemmän, kaupunki ei ole ollenkaan tuttu tai ei vain viitsi kävellä, voi matkan kulkea taksilla. Eri taksiyhtiöt ovat hinnoiltaan erilaisia, ja niistä Panda (puh. Riiassa 8700) on yksi edullisimpia ja kielitaitoisimpia. Myös Redcab on kohtuuhintainen taksiyhtiö.

Lisätietoa matkustamisesta linja-autolla lentoaseman ja keskustan välillä saa lentoaseman sivuilta.

Minibussilla tai yksityiskuljetuksella lentoasemalta keskustaan

Riga Shuttle Bus on kätevä ja porukoille edullinen kyyti kentän ja muun kaupungin välillä. Yksityisbussit lähtevät kuitenkin vain puolen tunnin välein, ja ne lähtevät P1-parkkipaikalta. Lippu maksaa 5 euroa per matkustaja, ja alle 6-vuotiaat saavat matkustaa aikuisen kanssa ilmaiseksi.

Lisätietoa taksilla ja yksityisbussilla matkustamisesta saa Riian lentoaseman sivuilta.

Saapuminen lautalla Riikaan

Riikaan on jo pitkään tullut autolauttoja Tukholmasta, ja niitä tulee kesäisin muutama myös Suomesta. Riian satama (Rīgas Pasažieru termināls, engl. Riga Port) [kartalla] on vanhankaupungin vieressä. Sieltä on kävelymatka lähelle Riian linnaa ja joitain muita vanhankaupungin osia, mutta kaupunkia tuntemattomalle ja matkalaukkujen kanssa kulkevalle taksi on paras kyyti, ja esimerkiksi Panda (puh. Riiassa 8700) on kohtuuhintainen ja luotettava yhtiö.

Saapuminen Riikaan linja-autolla tai rautateitse

Riian linja-autoasema (Autoosta, engl. Riga Bus Station tai Riga Coach Station) [kartalla] sijaitsee torin edustalla, vanhankaupungin lähellä. Sinne tulee linja-autoja Virosta, Venäjältä, Liettuasta ja jopa Bulgariasta asti. Sieltä on helppo siirtyä kävellen moneen vanhankaupungin osaan ja lähelle sitä, ja sen edustalla on aina takseja, joilla siirtymisen voi hoitaa kävelyä helpommin. Aseman kautta kulkee myös melkoinen määrä busseja ja raitiovaunuja, joilla pääsee hyvin esimerkiksi keskustan uusiin osiin.

Rautatieasema (Rīgas Centrālā stacija, engl. Riga Central Station) [kartalla] sijaitsee muutaman sadan metrin päässä linja-autoasemasta, Stockmannin ja Origo-kauppakeskuksen välissä. Sieltä on linja-autoasemaa enemmän kävelymatkaa vanhaankaupunkiin, mutta sen lähellä on keskustan uudella puolella paljon majapaikkoja. Jos haluaa siirtyä taksilla muualle kaupunkiin, on sen edustalla aina niitä odottelemassa. Myös julkiset kulkevat sen kautta, mutta niihin ei ole yhtä helppo nousta kuin linja-autoasemalla. Riikaan ei tule paljon junia muista maista tai edes kaikista Latvian osista, mutta Tallinnasta, Minskistä, Moskovasta ja Pietarista sinne pääsee rautateitse.

Linja-auto- ja junayhteyksiä Riian ja muiden paikkakuntien välillä voi katsoa Omiosta.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2019/10

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti