Latvia – Lisää kiinnostavia paikkoja
Riika
Riika
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa
Ilmoitus
Viking XPRS
Hyvä tapa nähdä enemmän on lähteä lautalla tai katamaraanilla Tallinnaan ja siirtyä sieltä joko autolla tai linja-autolla Riikaan.

Matkustaminen ja matkat Suomesta Riikaan

Suomesta on helppo matkustaa Riikaan omatoimisesti, ja sinne tehdään myös erityylisiä pakettimatkoja. Omatoimisesti Latvian pääkaupunkiin voi siirtyä Suomesta Viron kautta omalla autolla, linja-autolla tai junalla, ja sinne voi tietenkin myös lentää. Pakettimatkat ovat yleensä muutaman vuorokauden kestoisia matkoja, mutta Riian voi niin pakettimatkoilla kuin omatoimimatkoillakin yhdistää vierailuun muissakin kohteissa niin Latviassa kuin muuallakin Baltiassa.

Omatoimisesti tehtävät matkat

Latviaan pääsee erittäin helposti Tallinnasta ja Pärnusta omalla autolla tai linja-autolla, ja Tallinnan ja Tarton kautta sinne voi nykyisin myös mennä rautateitse. Hinnat ovat edullisia, ja matkalla näkee kaikenlaista mielenkiintoista. Riikaan voi lentää melko edullisesti, ja suoria lentoja sinne on muualtakin Suomesta kuin Helsingistä. Vuodesta 2017 lähtien Riikaan on ollut mahdollista matkustaa myös kesäisillä risteilyillä.

Lentomatka Suomesta Riikaan

Tampere on jo pitkään ollut paikka, josta on päässyt hyvin lentämään Riikaan. Lentomatka kestää reilun tunnin, mutta joillain lentoyhtiöillä on lentoja, jotka ovat hyvin aikaisin tai hyvin myöhään perillä. Muista paikkakunnista Helsingistä ja Turusta on mahdollista lentää Riikaan.

Tampere

Air Baltic lentää Tampereelta usein Latvian pääkaupunkiin. Lennot ovat suoria, ja sellaisen voi saada alle 50 eurolla suuntaansa. Yhtiöllä on kuitenkin paljon lentoja, jotka saapuvat perille hankalaan aikaan. Myös hyvään aikaan päivällä on lentoja, mutta ne ovat yleensä kalliimpia kuin aikaiset lennot. Huomionarvoinen seikka on se, että halvimpiin lipunhintoihin ei kuulu matkalaukku mukaan vaan siitä pitää maksaa ylimääräistä.

Air Balticin lentokone Turussa (CC License: Attribution-ShareAlike 3.0 Unported)
Air Baltic lentää Tampereelta, Turusta ja Helsingistä Riikaan. Lentojen hinnat voivat vaihdella melkoisesti sen mukaan milloin matkaan lähtee.

Turku

Air Baltic lentää päivittäin Turusta Riikaan. Myös näitä lentoja on paljon hyvin aikaisin aamulla tai myöhään illalla, ja hinta on usein kalliimpi kuin Tampereelta, niin että 77–107 euroa on normaali summa yhdensuuntaiselle lennolle. Lentoja on nykyään monta kertaa päivässä, mutta hyvään aikaan tehtävät lennot ovat hintavia. Huomionarvoista on se, että edullisimpiin lipunhintoihin ei kuulu matkalaukkua, ja siitä pitää maksaa ylimääräistä.

Helsingistä ja muista kaupungeista lentäen Helsingin kautta Riikaan

Air Baltic lentää suoraan Helsingistä Riikaan. Sieltä on Turun tavoin Tamperettakin jonkin verran lyhyempi lentomatka, ja hinnat voivat vaihdella melkoisesti sen mukaan milloin matkaan lähtee. Edullisimmillaan matkaan pääsee yhdensuuntaisesti reilulla 50 eurolla, mutta halvimpiin hintoihin ei sisälly matkalaukkua. Edullisimmat lennot ovat aikaisin aamulla, mutta nykyään lentoja on useita päivässä ja matkaan voi lähteä aina klo 21 asti.

Finnair lentää kolmekin kertaa päivässä hyviin aikoihin Helsingistä Riikaan. Finnairilla on tietenkin myös mahdollista lentää muualta Suomesta Helsinkiin, ja vaihtaa siellä koneeseen, joka jatkaa Riikaan. Hinnat ovat usein korkeita, mutta tarjouksia voi esiintyä, etenkin jos katselee lippuja hyvissä ajoin etukäteen.

Jos haluaa vertailla eri yhtiöiden hintoja, ovat esimerkiksi Lentovertailu ja Skyscanner hyviä sivustoja löytää edullisimmat hinnat.

Laivalla Tallinnaan ja Tallinnasta Riikaan

Hyvä tapa nähdä enemmän ja saada tuntumaa Baltian mielenkiintoiseen elämänmenoon on lähteä lautalla tai katamaraanilla Tallinnaan ja siirtyä sieltä joko autolla tai linja-autolla Riikaan.

Tallinnan ja Riian välillä on monia mielenkiintoisia paikkoja niin Viron kuin Latviankin puolella, joten matkasta voi helposti tehdä todellisen seikkailun. Matkalla olevista paikoista esimerkiksi Tartto, Pärnu, Saulkrasti ja Sigulda ovat paikkoja, joissa voi reittiä vähän luovasti sorvaten käydä. Niihin voi mennä Tallinnasta myös linja-autolla, ja kaikista paikoista, myös Viron puolelta, on hyvät yhteydet linja-autolla Riikaan. Junaa ei kannata vielä käyttää, sillä Latvian ja Viron rajalla joutuu vaihtamaan junaa ja matka kestää tuplasti sen mitä bussilla.

Tallinnan bussiasema eli Autobussijaam [kartalla] on lähellä keskustaa. Sieltä kulkee suoraan Riikaan reilussa neljässä tunnissa paljon busseja, joita lähtee aamusta iltaan. Bussit Tallinnan ja Riian välillä kulkevat Pärnun kautta, mutta ne eivät pysähdy muualla. Jos haluaa Tartosta bussilla Riikaan, on usein parempi, että vaihtaa bussia Pärnussa. Lippu maksaa keskimäärin 16 euroa suuntaansa, ja monet bussit ovat erittäin hyvin varusteltuja: niissä voi juoda ilmaiset kahvit ja katsoa elokuvia ja matka taittuu niillä helposti ja turvallisesti.

Maineeltaan erinomainen yhtiö on Lux Express, jonka penkeissä on ruudut ja jossa voi katsella elokuvia matkan aikana. Niille, jotka haluavat työskennellä matkan aikana, on joissain busseissa oma pöydällinen lounge.

Ecolines-bussi
Tallinnasta kulkee suoraan Riikaan reilussa neljässä tunnissa paljon busseja, joita lähtee aamusta iltaan.
Kuva: Peter Forsberg

Ecolines on toinen tasokas, perinteinen yhtiö, jonka kyydissä on hauska matkustaa pitkiäkin matkoja.

Myös Eurolines kulkee Tallinnan ja Riian väliä, ja myös sillä on korkeatasoiset bussit.

Muitakin yhtiöitä on kulkenut ja kulkee edelleen Viron ja Latvian pääkaupunkien välillä, mutta osa on lopettanut, kuten Superbus. Tietoa kaikista vuoroista ja yhtiöistä saa Tpilet-sivulta. Toinen sivusto, jolta saa tietoa bussi- ja myös muista yhteyksistä, on Omio.

Laiva Suomesta Riikaan

Suomesta on alettu tehdä jonkin verran risteilyjä Riikaan, mutta toistaiseksi niitä on suunnitteilla vain yksittäisiä eikä reittiliikenne ole näillä näkymin vielä alkamassa. Riikaan on samantyylinen matka kuin Tukholmaankin, niin että sinne lähdetään alkuillasta ja saavutaan vähän ennen puoltapäivää.

Risteilyistä ja tietoa niiden mahdollisesta säännöllisemmästä alkamisesta voi katsoa Tallink Silja Linen sivuilta.

Matkatoimistojen järjestämät matkat

Monet pienet ja suuret matkatoimistot järjestävät erityylisiä matkoja Riikaan, eikä sinne ole vaikeuksia lähteä järjestetylle matkalle mihinkään vuodenaikaan. Matkaan voi lähteä niin laiva- ja linja-autokyydillä kuin lentäenkin.

Matkapojat tekee matkoja, joille voi lähteä monesta eri Suomen kaupungista ja joilla Suomenlahden yli siirrytään lautalla. Tyypillinen matka on neljän vuorokauden pituinen, ja hintaa tulee enemmän, jos matka alkaa muualta kuin Helsingin Länsisatamasta ja haluaa siirtyä satamaan matkatoimiston järjestämällä kyydillä. Tyypilliseen matkaan kuuluu 3 yötä hyvätasoisessa hotellissa, ja alimmillaan matkat maksavat reilut 200 euroa matkustajalta. Matkustaminen on kalliimpaa sellaisina ajankohtina kuin pääsiäisenä ja keskikesän aikana, ja joustavuudesta on taloudellista hyötyä.

Muita matkatoimistoja, jotka järjestävät matkoja Riikaan, ovat esimerkiksi Apollomatkat ja Aurinkomatkat.

Jos on kiinnostunut menemään Riikaan KHL-otteluun tai joihinkin muihin urheilutapahtumiin, on Pelimatkat hyvä matkatoimisto.

Teksti: Peter Forsberg
2019/10

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti