Latvia – Lisää kiinnostavia paikkoja
Riika
Riika
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa
Ilmoitus
Ruutitorni
Vanhankaupungissa sijaitsevista museoista Latvijas Kara muzejs eli sotamuseo on sisäänpääsymaksuton ja melko mielenkiintoinen. Tämä ns. ruutitornissa sijaitseva museo on Latvian suurimpia.
Kuva: Peter Forsberg

Museoita ja taidegallerioita

Riiassa on erinomainen ja monipuolinen kokoelma museoita, jotka pääosin sijaitsevat vanhassakaupungissa tai sen lähistöllä. Museoihin on lähes poikkeuksetta edullinen pääsymaksu, ja ne ovat valtaosan ajasta avoinna klo 10 tai 11 alkaen klo 17 tai klo 18 asti. Kesäisin osa museoista on avoinna paremmin kuin talvikaudella, ja monessa museossa on mahdollista osallistua edullisille opastetuille kierroksille, joita järjestetään monella eri kielellä. Monet museot ovat kiinni maanantaisin, ja monella museolla on viikossa yksi päivä, jolloin ollaan avoinna normaalia pidempään.

Riga Pass

Riian oma kaupunkikortti antaa alennuksia ja mahdollisuuden käyttää ilmaiseksi julkista liikenneverkostoa 24–72 tunnin ajan, 25–35 eurolla. Riian nähtävyyksiin tai museoihin ei ole korkeita päämaksuja, joten niiden takia korttia ei kannata hankkia, mutta jos aikoo vierailla useassa museossa, voi kolmen vuorokauden kortti olla hyvä hankinta.

Latvian taiteen kansallismuseot

Riiassa on viisi kansallismuseota, jotka esittelevät taidetta, ja niitä on sekä vanhassakaupungissa että sen lähellä. Pörssitalon museo, Arsenāls ja taideteollisuusmuseo ovat vanhassakaupungissa, ja päätaidemuseo ja Sutas ja Beļcovas -museo sijaitsevat keskustan uusissa osissa. Kansalliset taidemuseot ovat suljettuja maanantaisin, ja ne ovat kiinni virallisten juhlapyhien kuten pääsiäisen aikaan.

Latvian kansallinen taidemuseo

Remontin jälkeen avattu Latvian pääasiallinen taidemuseo [kartalla] on hyvä vierailupaikka kaikille taiteen ystäville, joskin sinne kulkemiseen ja siellä oleskeluun kannattaa varata useampi tunti aikaa. Museo sijaitsee lähellä jugendtalojen aluetta, ja tänne on vanhastakaupungista vähintään vartin kävelymatka.

Museo avattiin pitkän ja perusteellisen remontin jälkeen toukokuussa 2016, ja remontin jälkeen sinne ilmaantui uusi latvialaisen taiteen pysyvä näyttely. Siellä on esillä noin 500 teosta 1800- ja 1900-luvuilta, ja tunnettuihin latvialaisiin taiteilijoihin kuuluvat Aija Zarina, Kristaps Gelzis ja Ilmars Blumbergs. Museossa on muitakin kokoelmia, joissa esitellään mm. Neuvostoliitossa 1920–30-luvuilla vaikuttaneita latvialaisia taiteilijoita ja latvialaista taidetta 1900-luvun alkupuolelta. Lisäksi siellä on vaihtuvia näyttelyitä, jotka ovat esillä pari kolme kuukautta.

Museo on suljettu maanantaisin, ja avoinna samaan tyyliin kuin muut valtion taidemuseot. Viikolla muulloin kuin perjantaisin se on avoinna klo 10–18, perjantaisin klo 10–20 ja viikonloppuna klo 10–17. Museo on suljettu juhlapyhien kuten pääsiäisen ja joulunajan aikoihin. Lippu kokoelmiin maksaa 3 euroa, näyttelyihin 3,50 euroa ja yhteislippu 6 euroa.

Arsenāls-taidemuseo – Nykytaiteen museo

Vanhassakaupungissa sijaitseva suuri hallimainen nykytaiteen museo [kartalla] on rakennuksissa, joissa on ollut asepaja ja -varasto ja myös tullin varastotiloja. Museona tämä klassista venäläistä tyyliä edustava rakennus on ollut 1980-luvulta lähtien, ja sen suojissa on nykytaiteen museo. Sen kokoelmat ovat esillä vaihtuvissa näyttelyissä, ja siellä on esillä latvialaista ja muualta tulevaa taidetta, 1950-luvulta näihin päiviin.

Museo on avoinna eri päivinä eri aikoihin, mutta maanantaisin se on suljettu, viikolla muulloin kuin torstaisin se on avoinna klo 11–18, torstaisin klo 11–20 ja viikonloppuna klo 12–17. Museo on suljettu juhlapyhien kuten pääsiäisen ja joulunajan aikoihin. Liput ovat edullisia, ja perheille on hyviä alennuksia.

Pörssitalon taidemuseo

Vanhassakaupungissa, Riian tuomiokirkon vieressä, Doma Laukums -aukiolla sijaitseva Pörssitalon taidemuseo [kartalla] on 2010-luvulla avattu taidemuseo, joka on tuonut tämän venetsialaista renessanssityyliä edustavan rakennuksen ensi kertaa kokonaan yleisölle avoimeksi. Museossa on jonkin verran tapahtumia ja näyttelyitä, ja siellä on neljä pysyvää näyttelyä. Museossa on perinteistä, esittävää ja helposti hahmotettavaa taidetta esillä, ja näyttelyissä on itämaista taidetta, uudehkoa posliinia ja taidetta 1500-luvulta 1800-luvulle.

Museo on suljettu maanantaisin, ja avoinna samaan tyyliin kuin muut valtion taidemuseot. Viikolla muulloin kuin perjantaisin se on avoinna klo 10–18, perjantaisin klo 10–20 ja viikonloppuna klo 10–17. Museo on suljettu juhlapyhien kuten pääsiäisen ja joulunajan aikoihin. Eri näyttelytiloihin ja kokoelmiin on omia lippujaan, mutta jos haluaa kierrellä rakennuksessa vapaasti, kannattaa sijoittaa 6 euroa maksavaan yhteislippuun.

Taideteollisuusmuseo (Museum of Decorative Arts and Design)

Turistien kansoittamissa osissa vanhassakaupungissa, Pietarinkirkon ja Bremenin musikanttien vieressä sijaitseva taideteollisuusmuseo [kartalla] on hyvä vierailupaikka sisustuksesta ja muotoilusta kiinnostuneille. Siellä on esillä tekstiilejä, metallia, nahkaa, puuta ja lasitaidetta, ja siellä on erityisen hyvä kokoelma designia. Pysyvät näyttelyt esittelevät latvialaista teollista muotoilua ja muuta alaan liittyvää. Niiden lisäksi museossa on vaihtuvia näyttelyitä.

Museon eri osiin on erillisiä lippuja, ja jos haluaa kierrellä museossa rajoituksitta, kannattaa ostaa 6 euron hintainen yhteislippu. Museo on maanantaisin suljettu ja avoinna klo 11–17 paitsi keskiviikkoisin klo 11–19.

Sutas ja Beļcovas -museo

Riian upeissa jugendtalokortteleissa sijaitseva museo [kartalla] kertoo kahdesta latvialaisesta taiteilijasta, heidän entisessä asunnossaan. Taiteilijat elivät 1800-luvun lopulta 1900-luvulle, ja he molemmat olivat äärimmäisen monipuolisia ja ahkeria taiteilijoita ja kulttuurialan ihmisiä. Museossa on esillä 4000 taideteosta, ja niiden joukossa on kaikkea vesivärimaalauksista koristeltuun posliiniin ja näytelmien lavasteisiin.

Museoon on kahden euron pääsymaksu, ja se on suljettu sunnuntaisin ja maanantaisin. Tiistaisin se on avoinna klo 11–19 ja muina päivinä klo 11–18.

Sotamuseo (Latvian War Museum)

Vanhankaupungissa sijaitsevista museoista Latvijas Kara muzejs eli sotamuseo [kartalla] on sisäänpääsymaksuton ja melko mielenkiintoinen. Tämä ns. ruutitornissaPulvertornis, engl. Powder Tower (Pulvertornis, engl. Powder Tower) sijaitseva museo on Latvian suurimpia ja vanhimpia, ja se perustettiin vuonna 1916. Museon edustalla olevassa näyttelyssä esitellään museon vaiheita, jotka ovat yhtä monipuolisia kuin Latvian 1900-luvun historia. Museon anti on esitellä sodankäyntiä ja siihen liittyviä aseita ja esineitä vuosilta 1916–2019, ja kokoelmissa on esimerkiksi aseita, valokuvia, sotilasasuja, ansiomerkkejä ja kaikenlaista muuta. Lisäksi museossa oppii siitä miten Latvia 1900-luvun aikana kahteen eri otteeseen sai itsensä itsenäiseksi.

Museo on kesäisin avoinna päivittäin klo 10–18 ja marraskuun alusta maaliskuun loppuun se suljetaan klo 17.

Riian historia- ja merenkulkumuseo (CC License: CC0 Public domain)
Riian historia- ja merenkulkumuseossa oppii Riian historiasta viimeisten 800 vuoden aikana ja Latvian merenkulusta jopa vielä pidemmältä ajalta.

Riian historia- ja merenkulkumuseo (Museum of the History of Riga and Navigation)

Vanhankaupungin parhailla paikoilla, tuomiokirkon yhteydessä sijaitseva historia- ja merenkulkumuseo [kartalla] on Baltian ja Latvian vanhin museo ja myös yksi koko Euroopan vanhimpia. Alun perin se perustettiin vuonna 1773 ja tuomiokirkon yhteydessä se on sijainnut vuodesta 1791, mutta on ollut myös aikoja, jolloin museo on menettänyt kokoelmiaan ja muuttanut toimintatapojaan. Yksi suuri isku oli Baltiaa hallinneiden saksalaisten vetäytyminen, jonka takia valtaosa museon kokoelmista siirrettiin Saksaan. Museon nimi on vaihtunut useaan kertaan, mutta toisen maailmansodan jälkeen valtio alkoi huolehtia siitä ja vuonna 1964 se sai nykyisen nimensä.

Museossa on nykyään 500 000 esinettä, jotka on jaettu 80 kokoelmaan. Nykyisin kaikkea esitellään 16 eri näyttelytilassa, ja museossa oppii juuri Riian historiasta viimeisten 800 vuoden aikana ja Latvian merenkulusta jopa vielä pidemmältä ajalta. Näyttelyesineiden joukossa on työkaluja, aseita, paikallisen pyövelin käyttämä miekka, maailman pienin Minox-filmikamera ja kaikenlaista muuta ihmeellistä ja opettavaista. Yksi uusimmista löydöistä on ilmeisesti Euroopan vanhin joulukoriste, joka löytyi vuonna 2003 ja joka on peräisin 1600- tai 1700-luvulta.

Museo on kesäkautena eli toukokuun alusta syyskuun loppuun avoinna päivittäin klo 10–17 ja muina vuodenaikoina se on avoinna ke–su klo 11–17. Pääsymaksu on hivenen yli 4 euroa, mutta opiskelijat ja lapset pääsevät ilmaiseksi tai aivan pilkkahinnalla sisään.

Posliinimuseo (Riga Porcelain Museum)

Vanhankaupungin vilkkaimpien ravintola- ja baarikatujen alueella sijaitseva Porcelana Muzejs eli posliinimuseo [kartalla] on alan museoksi monipuolinen ja myös edullinen vierailupaikka. Siellä on 1800-luvun posliinia mutta myös neuvostoaikojen posliinia, josta on nähtävissä ajan aatteita ja elämäntyyliä. Vanhan posliinin lisäksi museossa on näyttelyitä, jotka esittelevät uudempaa posliinia ja myös uusia posliinitaiteilijoita. Museossa voi myös nähdä posliinista kertovan animaatioelokuvan, siellä tehdään edullisia opastettuja kierroksia ja siellä on ammattilaisten vetämiä posliininmaalauskursseja ja muita kursseja.

Museo on maanantaisin suljettu, ja muina päivinä avoinna klo 11–18. Toukokuun alusta syyskuun loppuun museo on avoinna keskiviikkoisin klo 19 asti. Aikuisten pääsymaksu on 2,50 euroa.

Jugend-museo
Jugend-museossa pääsee kiinni Riian pitkään ja ansiokkaaseen art nouveau- eli jugend-perinteeseen.
Kuva: Peter Forsberg

Jugend-museo

Jugendtyyliin rakennettujen talojen alue on laaja ja kaunis, ja siellä on lähes aina rauhallista. Alue on jonkin matkan päässä vanhastakaupungista, niin että sinne kävelee 15–20 minuutissa, ja matkalla näkee vanhaakaupunkia ympäröivät kauniit puistoalueet ja paljon kaikenlaista mielenkiintoista, riippuen siitä minkä reitin valitsee. Alueen pääkatuja ovat Alberta ja Elizabetes, ja sekä niillä että niiden lähistöllä on kaikenlaista mielenkiintoista, kaupoista ravintoloihin, hotelleihin, elokuvateattereihin ja museoihin.

Jos mielii päästä kunnolla kiinni Riian pitkästä ja ansiokkaasta art nouveau- eli jugend-perinteestä, kannattaa vähintäänkin vierailla näillä kaduilla ja mahdollisuuksien mukaan käydä alueen pääkallopaikalla olevassa jugend-museossa (Art Nouveau Museum) (Alberta iela 12) [kartalla]. Museo avattiin vuonna 2009, ja se on yhden paikallisen jugendtyyliä suosineen arkkitehdin entisessä asunnossa. Siellä oppiikin paljon paitsi arkkitehtuurista myös sisustuksesta, huonekaluista ja muusta rekvisiitasta, joka oli käytössä 1900-luvun alkuvuosina.

Museo on kiinni maanantaisin ja avoinna ti–su klo 10–18. Sinne on talvisin viiden euron pääsymaksu, kesällä vähän enemmän.

Museossa käytyä voi myös vierailla sitä vastapäätä olevassa Art Nouveau Riga -kaupassa, jossa on paljon kaikenlaista mielenkiintoista.

Miehitysmuseo

Latvian miehitysmuseo (Museum of the Occupation of Latvia) oli 2010-luvulle asti hyvällä paikalla vanhassakaupungissa, mutta se meni jo vuosia sitten remonttiin ja vanhankaupungin päämuseo on suljettuna ainakin syksyyn 2020. Museo piti remontoida uudestaan jo vuonna 2008, remontti siirtyi laman takia vuoteen 2012 ja siitä lähtien museolla on ollut väliaikainen toimipiste (Raiņa bulvāris 7) [kartalla]. Se on siis aika lähellä vanhaakaupunkia, Esplanāde- ja Bastejkalns-puistojen välissä, ja lisäksi museolla on toinen piste, entisessä KGB:n päämajassa (Brīvības iela 69) [kartalla], joka sijaitsee lähellä Laima–suklaatehdasta.

Etnografinen ulkomuseo
Etnografisen ulkouseon tiluksilla on kaikenlaista vanhaa, kuten rakennuksia, joiden sisustukset ovat autenttisia ja vuosisatojen takaisia.

Miehitysmuseoon ei ole pääsymaksua, siellä oppii vankileireistä ja sodanjälkeisistä vuosikymmenistä ja se on avoinna klo 11–17. Jos haluaa KGB:n päämajaan, on sekin pääsymaksuton mutta suosittu opastettu kierros maksaa 10 euroa. Se on avoinna klo 10.30–17.30, ja opastettuja kierroksia englanniksi järjestetään klo 11, 12, 13, 15 ja 16.

Etnografinen ulkomuseo

Latvian etnografinen museo (Latvian Ethnographical Museum) [kartalla] on keskustan ulkopuolella sijaitseva ja ympäri vuoden avoinna oleva ulkomuseo, joka on samantyylinen kuin Seurasaari, Skansen tai Tallinnan ulkomuseo. Museon tiluksilla on kaikenlaista vanhaa, kuten rakennuksia, joiden sisustukset ovat autenttisia ja vuosisatojen takaisia. Museossa oppii kaikenlaista menneestä elämästä ja siitä miten ennen vanhaan elanto Baltiassa saatiin, ja tämä on tietenkin etenkin kesäisin lapsiperheiden suosikkikohteita. Täällä on myös parisenkymmentä erikoistapahtumaa vuosittain, ja museolla juhlistetaan esimerkiksi pääsiäistä, juhannusta ja joulua. Kesäkuun alussa pidettävä kansantaiteen festivaali on yksi parhaita tapahtumia, mutta muitakin loistavia tapahtumia on ja niistä kerrotaan tarkasti verkkosivuilla.

Paikalle pääsee oman auton ja taksin lisäksi bussilinjoilla 1, 28 ja 29 ja pysäkki on ”Brīvdabas muzejs”. Paikalle voi myös pyöräillä, ja verkkosivuilla on tarkat ohjeet miten selviää perille.

Museo on avoinna talvisin klo 10–17 ja toukokuun alusta syyskuun loppuun klo 10–20, mutta helmi- ja maaliskuussa museo ei ole avoinna ma ja ti. Pääsymaksu on aikuisilta kesällä 4 euroa, talvella 2 euroa.

Lyhyesti muita museoita

  • Luonnontieteellinen museo [kartalla] Baltian suurin luonnontieteellinen museo, joka on etenkin kouluryhmien suosiossa, sijaitsee lähellä vanhaakaupunkia ja rautatieasemaa. Museoon on aikuisilta 3 euron pääsymaksu, ja se on kiinni ma ja ti.
  • Automuseo (Riga Motor Museum) [kartalla] Keskustan ulkopuolella sijaitseva vanhojen, ns. vintage-autojen esittelypaikka. Museossa viihtyy ainakin pari tuntia, sinne on 10 euron pääsymaksu aikuisilta ja se on avoinna päivittäin klo 10–18 mutta se ei juuri ole avoinna joulun ja uudenvuoden välisenä aikana.

Lisää museoita:

Live Riga esittelee kaupungin museoita

Teksti: Peter Forsberg
Kuvat: Peter Forsberg, Philaweb /Wikimedia
2019/10

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lukijoiden kommentteja

Miehitysmuseoon kannattaa ehdottomasti tutustua! /Iris

Kävin viime viikolla Riian etnografisessa ulkoilmamuseossa. Suosittelen paikkaa lämpimästi esim. historiallisten romaanien ystäville, valokuvauksesta kiinnostuneille, rauhallisesta luonnon kauneudesta ja runsaasta kävelystä pitäville. Paikka on hyvin hoidettu, esim. vanhojen rakennusten pihojen kasvimaat ja perennat. Aikaa sain kulumaan yli 4 tuntia! Matka keskustasta kesti n. 40 minuuttia ja bussista oli helppo jäädä pois, koska kyltit näki tien vieressäkin ja bussikuski kyllä paikan tietää. /Tuore Riika-fani

Olemme viettämässä joulua Riiassa ja tämä on osoittautunut ihan hyväksi joulumatkakohteeksi. Koska puolet porukasta on katolisia ja puolet ortodokseja kaikki pyörii suht normaalisti koko ajan. Kaikille vanhan kaupungin aukioille on levittäytynyt kojuja joissa myydään kaikkea mahdollista Helsingin Tuomaan markkinoiden tyyliin. Tänään löysimme uuden kohteen. Koska on maanantai, kaikki museot ovat kiinni, kaikki muut paitsi yksi. Kävimme maailman ainoassa (?) aurinkomuseossa. Tutustuimme oppaan avulla eri maiden kuvaan auringosta ja kävimme työpajassa maalaamassa omat aurinkomme. Museon sivut ovat monilla kielillä, mutta valitettavasti eivät suomeksi. Se on tutustumisen arvoinen paikka ja helppo löytää. Se on vanhasssa kaupungissa Raatitorin reunalla. Sisään pääsee myös Kungu ielan puolelta johon sivun osoite viittaa. /Joulu Riiassa

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti