Latvia – Lisää kiinnostavia paikkoja
Riika
Riika
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Ilmoitus
Liela Gilde -konsertttalo
Lielā ģilde (engl. Great Guild) on vanhassakaupungissa oleva konserttisali. Siellä on klassisen musiikin konsertteja yleensä alkaen klo 19, mutta siellä on ohjelmaa myös muulloin, yleensä päivällä viikonloppuina, joina on konsertteja lapsille.

Kulttuuri, tapahtumat ja yöelämä

Riika on erinomainen kulttuurikaupunki, jossa on paljon balettia, oopperaa ja klassisen musiikin konsertteja. Siellä on myös hyviä elokuvateattereita, joissa voi katsella alkukielisinä näytettäviä elokuvia, ja venäjää taitaville on korkeatasoista teatteria tarjolla.

Riian urheilutapahtumat ovat vähissä, mutta sinne kannattaa lähteä katsomaan kovatasoisia KHL:n otteluita, ja joskus Arena Rigassa on myös suuren luokan konsertteja ja muita tapahtumia. Tapahtumia Latvian pääkaupungissa on muuallakin melkoisesti, ja etenkin vuotuisia musiikkitapahtumia siellä on useita. Yöelämä on Riiassa aina ollut rentoa ja kohtuuhintaista, ja se on vieläkin hyvä paikka illan pimetessä vaihtaa vapaalle.

Klassinen musiikki, baletti ja ooppera

Riika on erinomainen kaupunki mennä kuuntelemaan klassista musiikkia tai seuraamaan balettia ja oopperaa. Lippujen hinnat ovat kohtuullisia, ja esitysten taso on korkea.

Tuomiokirkossa (Doma laukums) on monta kertaa viikossa klo 12 urkukonsertteja, jotka kestävät 20 minuuttia ja joihin liput maksavat 10 euroa. Joinain iltoina, etenkin perjantaisin mutta joskus keskiviikkoisinkin, on pidempiä konsertteja, jotka alkavat klo 19 ja joihin liput maksavat 10–20 euroa.

Lielā ģilde (engl. Great Guild) (Amatu 6) [kartalla] on vanhassakaupungissa oleva konserttisali. Siellä on klassisen musiikin konsertteja yleensä alkaen klo 19, mutta siellä on ohjelmaa myös muulloin, yleensä päivällä viikonloppuina, joina on konsertteja lapsille. Lippujen hinnat ovat kohtuullisia, niin että konserttien edullisimmat liput maksavat 5–15 euroa ja kalleimmat 25–40 euroa.

Vieressä sijaitseva Mazā Ģilde (engl. _Small Guild) (Amatu 3) on sekin konserttisali, mutta siellä ei ole yhtä kansainvälistä tai kiinnostavaa ohjelmaa kuin naapurin suuremmassa salissa.

Riian suurimpia ylpeydenaiheita on baletti- ja oopperatalo [kartalla], joka sijaitsee vanhankaupungin vieressä. Siellä on baletti- ja oopperaesityksiä muulloin kuin kesäkuun alusta elokuun puoliväliin, ja niitä seuraamaan voi päästä hyvinkin edullisesti. Lippujen hinnat vaihtelevat melkoisesti mutta ne ovat pääosin kohtuullisia (usein 5–30 euroa), ja liput voi hankkia oopperatalon verkkosivujen kautta.

Lippuja konsertteihin ja muihinkin tapahtumiin voi hankkia paikallisen lipunmyyjän sivuilta.

Teatteri ja elokuvat

Riiassa teatteriesityksiä on useassa eri teatterissa latviaksi, mutta siellä on myös venäjänkielistä teatteria, jota kielitaitoiset voivat mennä katsomaan vanhaankaupunkiin. Korkeatasoinen Mikhail Chekhov Riga Russian Theatre (Līvu laukums) [kartalla] esittää venäjänkielisiä näytelmiä, joihin liput maksavat yleensä alkaen reilut 10 euroa.

Elokuvateatteri Splendid Palace
Riian kuuluisin elokuvateatteri on Splendid Palace, joka sijaitsee kauniissa jugendtalojen kortteleissa, kohtalaisen lähellä vanhaakaupunkia.

Elokuvat

Latvian elokuvateattereissa muut kuin lapsille tarkoitetut elokuvat näytetään alkukielisenä latvialaisten ja venäjänkielisten tekstien kanssa, ja näin kielitaitoiset voivat Riiassa mennä elokuviin. Valtaosa elokuvateattereista näyttää kaupallisia elokuvia, mutta siellä on pari teatteria niille, jotka haluavat nähdä taide-elokuvaa, indietä ja muuta vakavasti otettavaa elokuvaa.

Riian kuuluisin elokuvateatteri on Splendid Palace (Elizabetes 61) [kartalla], joka sijaitsee kauniissa jugendtalojen kortteleissa, kohtalaisen lähellä vanhaakaupunkia. Siellä on elokuvia päivälläkin, ja liput maksavat 6–7 euroa.

Samalla kadulla sijaitseva K Suns (Elizabetes 83/85) on vastaavanlainen paikka, ja siellä on hyvin esillä indietä ja latvialaisia elokuvia.

Stockmannin kanssa samassa rakennuksessa sijaitseva Kino Citadele [kartalla] on 14-salinen elokuvateatteri, jossa elokuvia näytetään aamusta yömyöhään ja jossa on englanninkielisten elokuvien lisäksi etenkin venäjän- ja latviankielisiä elokuvia.

Jazz, pop, rock ja muu viihdemusiikki

Parhaat mahdollisuudet kuulla jatsia Riiassa tarjoavat festivaalit, joita on keväällä ja kesällä.

World Jazz Festival tuo Riikaan heinäkuussa jatsia Arena Rigaan, Splendid Palaceen ja vanhaankaupunkiin.

Huhtikuussa Riga Jazz Stage tuo konsertteja Splendid Palaceen.

Riian vanhassakaupungissa ja muuallakin oli aikoinaan jazzklubeja, mutta ne ovat kadonneet ja vuonna 2016 lopetettiin myös Bites Blues Club.

Riiassa on muutama paikka, jossa voi kuulla elävää musiikkia. Tasokas ja keskeinen paikka on Palladium (Marijas 21) [kartalla] lähellä rautatieasemaa ja vanhaakaupunkia. Siellä on kaikenlaista musiikkia soulista rokkiin. Lippuja sinne ja muuallekin voi katsella paikalliselta lipunmyyjältä.

Urheilu: jääkiekko

Dinamo Riga pelaa jäähallissa nimeltään Arena Riga [kartalla]. Se on perustamisestaan eli vuodesta 2008 lähtien pelannut samaan aikaan perustetussa KHL:ssä, jossa on runkosarjan otteluita syyskuun alusta helmikuulle. Jäähalli sijaitsee lähellä keskustaa, ja sinne pääsee esimerkiksi bussilinjalla 24 (pysäkki ”Arena Riga”) ja raitiovaunulla 11 (pysäkki ”Laima”).

Lippuja muihinkin urheilutapahtumiin voi katsella paikallisen lipunmyyjän sivulta.

Tapahtumat

Ympäri vuoden Arena Riga [kartalla] on erilaisten tapahtumien keskipiste. Jääkiekko-otteluiden lisäksi siellä on muuta urheilua, konsertteja ja kaikenlaista muutakin.

Riiassa on erilaisia tapahtumia ympäri vuoden. Pääsiäinen aloittaa kesän matkustuskauden, mutta se on yleensä vielä kylmä ja säiltään vähintäänkin arvaamaton ajankohta lähteä Riikaan. Pääsiäisenä kuitenkin kaupat ovat pääosin avoinna, ja luvassa on pääsiäiskonsertteja ja jonkin verran pääsiäiseen liittyvää markkinahumua.

Yksi ensimmäisiä suuria tapahtumia keväällä on balettifestivaali huhtikuussa.

Toinen suuri kulttuuritapahtuma on oopperafestivaali, joka perinteisesti pidetään kesäkuussa, ennen juhannusta.

Rytmimusiikkia saapuu Riikaan kesä- ja heinäkuun vaihteen tienoilla, jolloin pidetään Rigas Ritmi.

Musiikkikarkelot jatkuvat Latvian pääkaupungissa keskikesällä, kun heinäkuussa Summer Sound saapuu kaupunkiin, ja se on nuorekas tapahtuma kuun viimeisenä viikonloppuna.

Musiikki ei taukoa kesän loputtuakaan, vaan marraskuussa on luvassa hyvin monipuolinen Arena Fest, joka tuo parin viikon ajaksi konsertteja ympäri kaupungin.

Joulun alla Riika on hyvä kaupunki lähteä joulutunnelmissa, sillä väitetään, että joulukuusi otettiin ensi kertaa käyttöön siellä. Riiassa on ennen joulua paljon konsertteja, jonkin verran markkinoita ja kaikenlaista muutakin tapahtumaa, lähinnä vanhassakaupungissa.

Tapahtumakalenteri

Riga This Week esittelee Riian tapahtumia ja muuta ajankohtaista

Terasseja Doma laukums -aukiolla
Nykyään vanhastakaupungista ei noin vain löydä tuoppia alle kolmella eurolla ja monessa paikassa hinta on lähellä neljää tai ylikin.

Ilta- ja yöelämä

Riiassa on paljon baareja ja kaikenlaisia illanviettopaikkoja, ja vanhakaupunki on paikka, jossa on eniten kaikenlaista yöelämään liittyvää. Juomien hinnat ovat aina vaihdelleet Riiassa paljon, mutta keskimääräiset hinnat ja etenkin alimmat hinnat ovat tuntuvasti nousseet viimeisen vuosikymmenen aikana. Nykyään Riian vanhastakaupungista ei noin vain löydä tuoppia alle kolmella eurolla ja monessa paikassa hinta on lähellä neljää tai ylikin, etenkin jos kysymyksessä on pienpanimo-olut. Vanhankaupungin lisäksi keskustan uusi puoli on paikka, jossa on paljon baareja ja trendikkäitäkin drinkkipaikkoja, mutta niitä on siellä melko hajanaisesti eikä niin paljon että alueen katuja kannattaisi mittailla baarien löytymisen toivossa.

Ravintolan terassi illalla vanhassakaupungissa
Riiassa on paljon baareja ja kaikenlaisia illanviettopaikkoja, ja vanhakaupunki on paikka, jossa on eniten kaikenlaista yöelämään liittyvää.

Latvialainen olut on nykyään tasokasta, ja maassa on valtava määrä pienpanimoita, joiden ykköstuote tätä nykyä on IPA. Riiassa on myös hyvät mahdollisuudet maistella kohtuuhinnalla muualta tulevia oluita, kuten belgialaisia ja muita tunnettuja oluita. Oluita voi nauttia varsinaisissa olutbaareissa, joihin kuuluu kellareita, irlantilaisia pubeja ja monenmoisia muita paikkoja.

Vanhankaupungin olutbaareja ja muita anniskelupaikkoja

Paras paikka maistella latvialaisia oluita vanhassakaupungissa on Folkklubs Ala Pagrabs (Peldu 19) [kartalla], jossa on parisenkymmentä latvialaista hanaolutta ja joka viikonloppuiltaisin on kuin pyssyllä täyteen ammuttu.

Beer House Nr 1 (Kaļķu 11) [kartalla] vanhassakaupungissa on kansainvälinen baari, jossa on 70 erilaista hanaolutta ja suuret tv-ruudut, joista on hyvä katsella urheilua.

Perinteinen osoite oluelle vanhassakaupungissa on ollut Paddy Whelan’s (Grēcinieku 4) [kartalla], joka avattiin vuonna 1994. Siellä on paljon niin paikallisia kuin muualtakin tulevia hanaoluita, ja tv:stä tulee jalkapalloa tai rugbya aina kun sitä jossakin pelataan. Täällä pidempään käyneet huomaavat nopeasti, miten juomien hinnat ovat Riiassa viime vuosina nousseet. Paikalla on yleensä ainakin yksi tarjousolut, joka on siedettävän hintainen, ja yksi paikallinen olut maksaa aina vähän, reilut pari euroa per pint (eli 0,568 litraa).

Paddy Whelan’s sijaitsee alueella, jolla on valtava määrä erilaisia baareja, yökerhoja ja muita paikkoja, joihin voi siirtyä ryypylle. Siellä voi kävellä ympäriinsä, pysähtyä juomalle ja jatkaa matkaa. Jos mielii juoda belgialaisia oluita, hyvä osoite on uudehko Kwakinn (Gleznotāju 2) [kartalla]. Pientä toimintaa etsiville läheinen biljardibaari NB (Šķūņu 9) on paikka, jossa on paljon pöytiä, opetusta ja turnauksia, kuten myös mahdollisuus pelata pöytäjalkapalloa.

Jos illanvieton ohella haluaa kunnon menoa ja live-musiikkia, on perinteinen osoite jo yli vuosikymmenen ollut Depo (Vaļņu 32). Se sijaitsee vanhankaupungin laitaosissa lähellä kauppahalleja, ja siellä on melko usein suomalaisia esiintyjiä.

Blaumana iela
Keskustan uusissa osissa (Centrs), puistoalueen takana, on entistä enemmän trendikkäitä kahviloita, ravintoloita, viinibaareja ja oluttupia.

Keskustan uudet osat

Keskustan uusissa osissa (Centrs), puistoalueen takana, on paljon kaikenlaista majapaikoista baareihin, mutta sinne ei erikseen vanhastakaupungista kannata ainakaan lyhyellä lomalla lähteä. Siellä on hyvä syödä, tehdä ostoksia ja istua iltaakin, jos majapaikka on siellä, mutta vanhastakaupungista sinne on matkaa. Alue on varsin laaja ja hajanainen, niin että siellä on hyvä tietää minne on menossa. Siellä on entistä enemmän trendikkäitä kahviloita, ravintoloita, viinibaareja ja oluttupia, ja hinnat ovat siellä väestön vaurastumisen takia melko korkeita, osin jopa vanhankaupungin tasolla. Alueella kuitenkin on edullisiakin paikkoja, mutta entistä vähemmän ja niitä on noin vain hankala paikantaa. Välimatkat eivät kenties kartalla näytä kovin pitkiltä, mutta käytännössä nämä ruutukaavassa olevat korttelit ovat pitkiä ja jos sää ei ole hyvä, tuntuvat välimatkat siellä entistäkin pidemmiltä. Aluetta halkovatkin useat eri raitiovaunut, kuten 11, ja ne kulkevat Krišjāņa Barona -katua pitkin.

Aikuiseen makuun aivan ehdoton osoite keskustassa on melko lähellä vanhaakaupunkia sijaitseva Skyline BarSkyline Bar (Elizabetes 55) [kartalla], sillä sieltä on tunnetusti erinomaiset näkymät Riian keskustaan, etenkin kesän pitkien auringonlaskujen aikaan. Toinen vähän samanlainen mutta näkymiltään erilainen paikka on läheisen ostoskeskuksen katolla oleva Terrace Riga [kartalla].

Yksi monipuolisimmista kaduista monessa eri mielessä keskustan uusissa osissa on Lāčplēša. Sen varrella, numerossa 12, on pienpanimobaari Bierhaus [kartalla], joilla on omaa IPA:ta ja pilsneriä. Kadun varrella on toinenkin huomionarvoinen illanviettopaikka, Teātra bārs numerossa 26. Se on näyttelijöiden, taiteilijoiden ja muiden luovien ihmisten suosiossa, ja siellä on rentoa ja harmitonta tunnelmaa.

Jos mielii nauttia illasta neukkutunnelmissa, on Gauja (Stabu 32) [kartalla] mielenkiintoinen, puoliinöihin asti avoinna oleva retrobaari.

Uusin ja kuumin osoite illanvietolle ja etenkin yöelämälle on Miera iela, katu joka on keskustan uusien osien laitamilla, melkoisen kävelymatkan päässä vanhastakaupungista. Sinne kuitenkin pääsee helposti raitiovaunulla 11, jolla paras pysäkki jäädä pois on ”Laima”. Vaikka aluetta hehkutetaan monessa eri esitteessä ja matkaoppaassa, on se kuollut paikka muulloin kuin iltaisin ja öisin eikä sinne juuri ole mieltä lähteä muulloin kuin kauniina kesäiltoina. Paras osoite siellä on Valdemāra Pasāža [kartalla], jossa on kaupungin parhaana pidetty yökerho, Klubs Piens. Siellähän pidetään elokuussa omat festivaalit, joilla on sirkustemppuja ja muuta ohjelmaa. Samalla pihamaalla on yksi kaupungin parhaista paikoista maistella pienpanimotuotteita, Labietis, joka itse valmistaa noin kolmeakymmentä olutta.

Live Riga kertoo illanviettopaikoista ja yöelämästä

Juoma baarissa
Mihinkään baariin ei kannata kutsuttuna mennä, ja aina kannattaa varmistaa juomien ja kaiken muun hinnat ennen tilaamista.

Turvallisesti Riian yössä

Riika on monin tavoin täysin turvallinen kaupunki, siellä ei juuri esiinny väkivaltaa, eikä siellä ole normaalisti luvassa minkäänlaisia ongelmia. Iltaisin ja öisin on kuitenkin liikkeellä mitä erilaisimpia ihmisiä, ja tällöin vanhakaupunki on alue, jolla kannattaa olla etenkin puolenyön jälkeen tarkkana. Varovaisuuteen on syytä, sillä etenkin humalaisen oloisia miehiä yritetään yössä joskus jymäyttää. Pahimpia paikkoja on keskeinen Līvu laukums [kartalla], aukio jonka ympäristössä on tuhottomasti baareja ja yökerhoja, ja siellä kannattaa olla varuillaan, jos nuori nainen tulee oma-aloitteisesti juttelemaan.

Mihinkään baariin ei kannata kutsuttuna mennä, ja aina kannattaa varmistaa juomien ja kaiken muun hinnat ennen niiden tilaamista. Maksu on aina paras suorittaa heti käteisellä, sillä luottokorttitietoja on varastettu tai korteille on laitettu juomista valtavia maksuja. Pitkään laskuun ei siis kannata koskaan juoda, ja baareja, joissa pääasiallisina asiakkaina ovat paikalliset nuoret naiset, kannattaa vältellä. Jos ovimies kutsuu kadulta sisään baariin, on sekin varma merkki siitä, että paikassa on jotakin mätää.

Kannattaa pitää mielessä se, että entisissä sosialistimaissa ihmiset ovat normaalisti melko passiivisia ja haluttomia tekemään aloitteita. He eivät kaupungilla noin vain kutsu ventovieraita ilman syytä minnekään, eivätkä he kaipaa ulkomaalaisten seuraa. Näin ollen liian aktiivinen tai avoin käytös on yleensä merkki siitä, että meneillään on ainakin jonkinasteinen huijausoperaatio.

Seksuaaliset vähemmistöt: homot ja lesbot

Riika on entiseksi sosialistimaan pääkaupungiksi varsin kansainvälisen ja vapaamielisen oloinen, mutta se on perusluonteeltaan sellainen, että erilaisuus ei ole siellä kovassa kurssissa. Muut kuin valkoihoiset saattavat joutua kärsimään syrjinnästä, ja homoihin ja lesboihin voidaan monessa paikassa suhtautua vähintäänkin varauksellisesti tai jopa vihamielisesti. Liika avoimuus käytöksessä voikin johtaa ongelmiin, ja Riiassa on hyvä ottaa huomioon se, että loppujen lopuksi siellä on varsin perinteistä ja konservatiivista.

Yksi hyvä menopaikka homoille ja lesboille on keskustan uudella puolella oleva Golden (Ģertrūdes 33/35) [kartalla]. Se ei mainosta itseään alan klubina, mutta juuri muita siellä ei käy.

Toinen paikka, joka on samoilla seuduilla ja jossa on pe ja la homoille ja lesboille tarkoitettu sauna, on GaySauna [kartalla]. Se sijaitsee Labi-kompleksissa, jossa on kaikenlaista muutakin, kuten hostel ja baari.

Latvia Travel antaa kaikenlaisia vinkkejä homoille ja lesboille

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2019/10

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lukijoiden kommentteja

Urheilufanit, KHL-matsi Riiassa on kokemisen arvoinen juttu. Tunnelma on aika upea. /mopedi

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti