- Huoneistohotellit
- Hostellit
- Yöpyjien eniten tykkäämät
- Alle 50 euroa per yö
- 50 – 100 euroa per yö
- 100 – 150 euroa per yö
Sekä Riika että siitä puolen tunnin matkan päässä oleva rannikko ovat oivia kohteita lapsiperheille, ja myös perheet, joilla on teinejä, viihtyvät Latviassa. Jos paikalle saapuu Viron kautta autolla, on matkalla etenkin Siguldassa paljon kaikenlaista perheille suunnattua.
Majorissa ja Dzintarissa on mukava viettää aikaa, mennä pitkälle rannalle ja syödä jotakin yhdellä Jomas ielan monista terasseista. Rannalla on turvallista ja meri syvenee vähitellen, niin että vaarat ovat rannalla olemattomia. Ainoa vaara on se, että ei olekaan kovin lämmintä eikä vesi ole lainkaan lämmintä, mutta heinäkuussa säät ovat parhaimmillaan ja hellekelit todennäköisimpiä. Koko Suomen kesäloma-aika on hyvä vierailuaika Latviassa, mutta Majorissa voi käydä päiväretkellä Riiasta myös touko- ja syyskuussa, jolloin siellä on lomatunnelmaa ja normaalia enemmän kaikenlaista.
Vesipuiston lisäksi yksi huomionarvoinen vierailupaikka on Dzintarissa sijaitseva seikkailupuisto nimeltään Tarzans [kartalla]. Se on lähellä suurta karttapallo-veistosta ja myös Dzintarin juna-asemaa. Siellä on viisi rataa, joilla on erilaisia esteitä, ja niistä pitävät kaikki lapsista vanhuksiin. Vihreä rata on hyvä 6-vuotiaille ja sitä vanhemmille, ja sininen rata on sitäkin helpompi, joten täällä voivat osallistua kaiken ikäiset. Lippuja on erilaisia, 3–6-vuotiaat pääsevät 8 eurolla tunniksi, ja aikuiset eli yli 18-vuotiaat saavat parillakympillä kolme tuntia. Paikka on avoinna päivittäin klo 10–20 toukokuun alusta lokakuun loppuun.
Visit Jurmala esittelee lapsille soveltuvia asioita.
Jos Jūrmalassa haluaa siirtyä paikasta toiseen muuten kuin autolla, taksilla tai pyörällä, kulkee Riiasta tuleva juna alueen läpi. Jokaisella paikkakunnalla on asema, ja junia liikkuu melko usein, mutta tästä huolimatta on hyvä käydä etukäteen vilkaisemassa aikataulua. Lippu ostetaan asemalta, ja jos aseman lippukassa on jostakin syystä kiinni, voi lipun ostaa konduktööriltä. Matkat eivät ole hintavia, ja puoli tuntia junassa maksaa reilun euron.
Toinen mahdollinen kyyti on minibussi, joka täällä tunnetaan venäläisellä nimellä ”marshrutka”. Ne kulkevat Riikaan asti, ja niillä voi siirtyä myös Jūrmalassa paikkakunnalta toiselle. Bussit lähtevät ja pysähtyvät juna-asemien vieressä olevilla pysäkeillä, ja Riiassa niiden päätepysäkki on rautatieaseman pääovien edessä.
Paras tapa siirtyä Riiasta minne tahansa Jūrmalan alueelle on junakyyti. Junat kulkevat muutaman kerran tunnissa, lippu puolen tunnin matkalta maksaa puolitoista euroa ja lippu ostetaan aina etukäteen lippuluukulta, jonka vieressä on aikataulu. Junia liikkuu eniten silloin kun ihmiset menevät niillä töihin ja kouluun, ja muina aikoina junia liikkuu huomattavasti vähemmän.
Toinen omatoiminen tapa siirtyä Riian ja Jūrmalan väli on minibussi eli ”marshrutka”. Ne lähtevät Riian rautatieaseman edustalla olevalta asemalta, jolta lähtee muitakin minibusseja eri puolille Riian ympäristöä. Esimerkiksi 7023 kulkee Slokaan ja 7021 Dubultiin, joka on Majorista seuraava paikkakunta.
Visit Jurmala kertoo Riian ja Jūrmalan välillä matkustamisesta.
Latvian rannikolle voi matkustaa omatoimisesti tai matkatoimiston järjestämälle matkalle. Omatoimimatkailijan kannattaa myös harkita ainakin yön tai parin viettämistä Riiassa.
Latviaan voi lentää, mennä autolla ja matkustaa bussilla. Junayhteys Tallinnasta Riikaan ei ole vielä kovin hyvä, mutta linja-autot kulkevat välin edullisesti ja reilussa neljässä tunnissa.
Latviaan voi mennä niin, että ensin siirtyy Suomenlahden yli Tallinnaan lautalla. Jos ei ole liikkeellä omalla autolla tai vuokraa autoa Tallinnasta, matkaa voi matkaa bussilla. Lippuja, aikatauluja ja hintoja voi katsella Tpilet-sivuilta, jolloin hakukoneeseen syötetään ”Tallinn” ja ”Riga”. Kaikkien yhtiöiden lippuja ei voi ostaa sivuilta, mutta aktiivisimmat yhtiöt ovat Lux Express ja Ecolines. Liput ovat sitä edullisempia mitä aikaisemmin ne hankkii, ja samana tai edellisenä päivänä ostetusta lipusta voi joutua maksamaan 28 euroa, viikon tai pari etukäteen ostetusta 10–15 €. Riian bussiasemalta voi sitten kävellä Stockmannin ohi rautatieasemalle, jolta junia lähtee kohti Majoria ja muita rannikon kaupunkeja. Asiasta voi lukea lisää Pienestä matkaoppaasta.
Lentäen Riikaan voi saapua Helsingistä, Tampereelta tai Turusta, ja lentoja tekevät Air Baltic, Ryanair ja Finnair. Riian kentältä voi mennä monin eri tavoin rannikolle, ja siitä voi lukea Pienestä matkaoppaasta.
Latvian rannikolle voi mennä monenmoisille matkoille, joita tehdään ympäri vuoden. Latviaan matkustaminen on suurin piirtein samoissa hinnoissa kuin Pärnuun, mutta Jūrmalaan on Pärnua pari kolme tuntia pidempi bussimatka. Osa matkoista tehdään lautalla ja bussilla, ja osa matkoista on sellaisia, että on lento Riikaan ja kuljetus sieltä Jūrmalaan. On myös matkoja, joihin voi sisällyttää muitakin vierailukohteita, ja ihanteellista tietysti olisi, että voisi viettää samalla ainakin pari päivää Riiassa.
Kotimaisista matkatoimistoista matkoja Jūrmalaan tekee esimerkiksi Ikaalisten matkatoimisto
Opas jatkuu seuraavalla sivulla >> Sivu 4: Hotellit ja muut majapaikat
Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2023/03