Latvia – Lisää kiinnostavia paikkoja
Jurmala
Jurmala
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Puerto de la Cruz on parhaimmillaan lokakuun alusta maaliskuun loppuun. Suomesta Teneriffalle lentävä laskeutuu lähes poikkeuksetta sen eteläiselle lentoasemalle, josta on noin puolentoista tunnin matka Puerto de la Cruziin.
koristekuva Hivenen syrjässä sijaitseva Puerto de Mogán on Gran Canarian etelärannikon helmiä, sillä se on tunnetusti autenttisempi ja vähemmän räikeä turistipaikka kuin muut etelärannikon lomapaikat
Lue myös
koristekuvaViron kylpylät ovat äärimmäisen monipuolisia, ja niiden joukosta kuka tahansa voi löytää unelmiensa kylpylän. Eniten kylpylöitä on suurimmissa kaupungeissa, mutta kylpylähotelleja on myös pienillä paikkakunnilla ja kansallispuistoissa metsien keskellä. Lue lisää Viron kylpylöistä
Hotelleja – Jurmala
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Lastenrattaiden kanssa rannalla
Rannalla on turvallista ja meri syvenee vähitellen, niin että vaarat ovat rannalla olemattomia.

Perheen kanssa Jūrmalaan, liikkuminen, matkat ja hotellit

Perheen kanssa Jūrmalaan

Sekä Riika että siitä puolen tunnin matkan päässä oleva rannikko ovat oivia kohteita lapsiperheille, ja myös perheet, joilla on teinejä, viihtyvät Latviassa. Jos paikalle saapuu Viron kautta autolla, on matkalla etenkin Siguldassa paljon kaikenlaista perheille suunnattua.

Majorissa ja Dzintarissa on mukava viettää aikaa, mennä pitkälle rannalle ja syödä jotakin yhdellä Jomas ielan monista terasseista. Rannalla on turvallista ja meri syvenee vähitellen, niin että vaarat ovat rannalla olemattomia. Ainoa vaara on se, että ei olekaan kovin lämmintä eikä vesi ole lainkaan lämmintä, mutta heinäkuussa säät ovat parhaimmillaan ja hellekelit todennäköisimpiä. Koko Suomen kesäloma-aika on hyvä vierailuaika Latviassa, mutta Majorissa voi käydä päiväretkellä Riiasta myös touko- ja syyskuussa, jolloin siellä on lomatunnelmaa ja normaalia enemmän kaikenlaista.

Vesipuiston lisäksi yksi huomionarvoinen vierailupaikka on Dzintarissa sijaitseva seikkailupuisto nimeltään Tarzans [kartalla]. Se on lähellä suurta karttapallo-veistosta ja myös Dzintarin juna-asemaa. Siellä on viisi rataa, joilla on erilaisia esteitä, ja niistä pitävät kaikki lapsista vanhuksiin. Vihreä rata on hyvä 6-vuotiaille ja sitä vanhemmille, ja sininen rata on sitäkin helpompi, joten täällä voivat osallistua kaiken ikäiset. Lippuja on erilaisia, 3–6-vuotiaat pääsevät seitsemällä eurolla tunniksi, ja aikuiset eli yli 18-vuotiaat saavat parillakympillä kolme tuntia. Paikka on avoinna päivittäin klo 10–20 toukokuun alusta lokakuun loppuun.

Visit Jurmala esittelee lapsille soveltuvia asioita.

Julkinen liikenne ja liikkuminen paikasta toiseen

Jos Jūrmalassa haluaa siirtyä paikasta toiseen muuten kuin autolla, taksilla tai pyörällä, kulkee Riiasta tuleva juna alueen läpi. Jokaisella paikkakunnalla on asema, ja junia liikkuu melko usein, mutta tästä huolimatta on hyvä käydä etukäteen vilkaisemassa aikataulua. Lippu ostetaan asemalta, ja jos aseman lippukassa on jostakin syystä kiinni, voi lipun ostaa konduktööriltä. Matkat eivät ole hintavia, ja puoli tuntia junassa maksaa reilun euron.

Toinen mahdollinen kyyti on minibussi, joka täällä tunnetaan venäläisellä nimellä ”marshrutka”. Ne kulkevat Riikaan asti, ja niillä voi siirtyä myös Jūrmalassa paikkakunnalta toiselle. Bussit lähtevät ja pysähtyvät juna-asemien vieressä olevilla pysäkeillä, ja Riiassa niiden päätepysäkki on rautatieaseman pääovien edessä.

Majorin rautatieasema
Paras tapa siirtyä Riiasta minne tahansa Jūrmalan alueelle on junakyyti. Junat kulkevat muutaman kerran tunnissa, lippu puolen tunnin matkalta maksaa reilun euron ja lippu ostetaan aina etukäteen lippuluukulta.

Siirtyminen Riian ja Jūrmalan välillä

Paras tapa siirtyä Riiasta minne tahansa Jūrmalan alueelle on junakyyti. Junat kulkevat muutaman kerran tunnissa, lippu puolen tunnin matkalta maksaa reilun euron ja lippu ostetaan aina etukäteen lippuluukulta, jonka vieressä on aikataulu. Junia liikkuu eniten silloin kun ihmiset menevät niillä töihin ja kouluun, ja muina aikoina junia liikkuu huomattavasti vähemmän.

Toinen omatoiminen tapa siirtyä Riian ja Jūrmalan väli on minibussi eli ”marshrutka”. Ne lähtevät Riian rautatieaseman edustalla olevalta asemalta, jolta lähtee muitakin minibusseja eri puolille Riian ympäristöä. Esimerkiksi 7023 kulkee Slokaan ja 7021 Dubultiin, joka on Majorista seuraava paikkakunta.

Visit Jurmala kertoo Riian ja Jūrmalan välillä matkustamisesta.

Matkat Jūrmalaan

Latvian rannikolle voi matkustaa omatoimisesti tai matkatoimiston järjestämälle matkalle. Omatoimimatkailijan kannattaa myös harkita ainakin yön tai parin viettämistä Riiassa.

Omatoimimatkat

Latviaan voi lentää, mennä autolla ja matkustaa bussilla. Junayhteys Tallinnasta Riikaan ei ole vielä kovin hyvä, mutta linja-autot kulkevat välin edullisesti ja reilussa neljässä tunnissa.

Latviaan voi mennä niin, että ensin siirtyy Suomenlahden yli Tallinnaan lautalla. Jos ei ole liikkeellä omalla autolla tai vuokraa autoa Tallinnasta, matkaa voi matkaa bussilla. Lippuja, aikatauluja ja hintoja voi katsella Tpilet-sivuilta, jolloin hakukoneeseen syötetään ”Tallinn” ja ”Riga”. Kaikkien yhtiöiden lippuja ei voi ostaa sivuilta, mutta aktiivisimmat yhtiöt ovat Lux Express ja Ecolines. Liput ovat sitä edullisempia mitä aikaisemmin ne hankkii, ja samana tai edellisenä päivänä ostetusta lipusta voi joutua maksamaan 28 euroa, viikon tai pari etukäteen ostetusta 10–15 €. Riian bussiasemalta voi sitten kävellä Stockmannin ohi rautatieasemalle, jolta junia lähtee kohti Majoria ja muita rannikon kaupunkeja. Asiasta voi lukea lisää Pienestä matkaoppaasta.

Lentäen Riikaan voi saapua Helsingistä, Tampereelta tai Turusta, ja lentoja tekevät Air Baltic ja Finnair. Riian kentältä voi mennä monin eri tavoin rannikolle, ja siitä voi lukea Pienestä matkaoppaasta.

Matkatoimistojen järjestämät matkat

Latvian rannikolle voi mennä monenmoisille matkoille, joita tehdään ympäri vuoden. Latviaan matkustaminen on suurin piirtein samoissa hinnoissa kuin Pärnuun, mutta Jūrmalaan on Pärnua pari kolme tuntia pidempi bussimatka. Osa matkoista tehdään lautalla ja bussilla, ja osa matkoista on sellaisia, että on lento Riikaan ja kuljetus sieltä Jūrmalaan. On myös matkoja, joihin voi sisällyttää muitakin vierailukohteita, ja ihanteellista tietysti olisi, että voisi viettää samalla ainakin pari päivää Riiassa.

Kotimaisista matkatoimistoista matkoja Jūrmalaan tekee esimerkiksi Ikaalisten matkatoimisto

Hotellit ja muut majapaikat

Jūrmalan hotellit ja muut majapaikat ovat hintavampia kuin Riiassa, ja pienellä matkakassalla liikkeellä olevien on parempi tehdä Riiasta retki Majoriin tai muualle rannikolle. Hotellit ja muut majapaikat ovat kesäkauden aikana vilkkaita ja usein täynnä, ja varaukset kannattaa etenkin heinä- ja elokuuksi tehdä useita kuukausia etukäteen. Huoneiden hinnat ovat korkeita juhannukselta elokuun loppuun, ja jos haluaa säästää yöpymiskuluissa, kannattaa matkustaa touko-kesäkuussa tai mahdollisesti hyvien säiden aikaan elokuun lopussa ja syyskuun alkupäivinä. Varsinainen matkustuskausi, jolloin Latvian rannikolle matkustetaan rantalomalle, on toukokuun puolivälistä syyskuun puoliväliin.

Jos ei halua yöpyä suurissa kylpylähotelleissa, on alueella muutama suuri hotelli ja paljon muita mahdollisuuksia. Latvian rannikolla voi yöpyä asunnoissa, jotka ovat suosittuja ja usein tilavampia kuin hotellihuoneet.

Huoneistot ja hotellit

Jos haluaa yöpyä Majorin rautatieaseman vieressä, aivan kaikkien palveluiden lähellä, on Jomas 24 varteenotettava paikka. Siellä on kotoisia, eri kokoisia huoneistoja, joissa on jääkaapit ja mukavasti tilaa, ja siellä voi neljäkin henkeä majoittua samaan huoneeseen. Autolla voi tulla pihaan, ja varaus kannattaa tehdä viikkoja ja keskikesällä kuukausia etukäteen. Avoinna ympäri vuoden.

Jos haluaa yöpyä varsinaisessa hotellissa, on aivan palveluiden, rannan ja konserttitalon vieressä oleva Dzintars Hotel kohtuuhintainen ja huoneidensa puolesta monipuolinen majapaikka. Huoneet ovat tilavia, ja aamiainen on saanut kiitosta.

Jos haluaa yöpyä rannalla mutta ei maksaa siitä itseään kipeäksi, on Juras 59 kohtuuhintainen mutta pidetty puutalo. Siinä on erilaisia huoneita ja huoneistoja, ja tännekin varaus kannattaa tehdä hyvissä ajoin etukäteen.

Toinen monipuolinen, pidetty mutta kohtuuhintainen majapaikka rannalla on Parus. Huoneiden joukossa on monenmoisia, ja siellä on myös perhehuoneita ja luksusluokan huoneistoja.

Kaikki Jūrmalan majapaikat.

Leirintäalueet

Latvian rannikolla on leirintäalueita kuten monipuolinen Guest House Jurmala ja Camping Jurmala.

Hostelit

Alueella on myös useita hosteleita, joista valtaosa on avoinna vain kesäkauden aikana.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2018/04

Tilaa uutiskirjeemme

Lue ensimmäisten joukossa uusista oppaista, artikkeleista ja muista Pienen matkaoppaan kuulumisista.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti