Viro – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Hotelleja – Tallinna
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Reisisadam
Tallinnan satama (Reisisadam) on keskustassa, muutaman sadan metrin päässä sekä vanhastakaupungista että Viru Keskuksesta.

Matkat Tallinnaan ja saapuminen perille

Tallinnaan tullaan Suomesta yleensä autolautalla, jolloin saavutaan ydinkeskustan vieressä olevaan satamaan. Tallinnaan voi saapua muualta tai sieltä voi siirtyä eteenpäin myös linja-autolla, rautateitse tai lentäen, ja matka asemien ja keskustan välillä on kaikissa tapauksissa lyhyt.

Helsingissä satamaan

Helsingissä on kolme eri matkustajasatamaa, joilta voi lähteä Suomenlahden yli Tallinnaan: Länsisatama, Katajanokka ja Makasiiniterminaali. Niistä Länsisatama on keskustan ulkopuolella, Jätkäsaaressa, ja sieltä on paras lähteä niiden, jotka ottavat auton mukaan. Katajanokka sijaitsee ydinkeskustassa, mutta tälle Kauppatorin vieressä olevalle terminaalille ei ole yhtään sen helpompi kulkea kuin Länsisatamaankaan. Nykyään on vielä kolmas terminaali, joka on Vuosaaressa, mutta se on tarkoitettu vain omalla kulkuneuvolla liikkeellä oleville.

Länsisatama

Paras satama lähteä kohti Tallinnaa on Länsisatama [kartalla], jonka uusi kakkosterminaali (Länsiterminaali 2) avattiin kesällä 2017 ja vanha ykkösterminaali on nykyään muualle suuntaavien lauttojen käytössä. Uusi terminaali on kauempana keskustasta kuin vanha, ja matkaan sinne kannattaa varata jonkin verran enemmän aikaa kuin vanhalle terminaalille menemiselle.

Terminaalin vierestä, noin 200 metrin päästä etuovelta kulkevat raitiovaunulinjat 6T ja 7, ja yksi lippu niihin maksaa 2,80 euroa. Lipun voi ostaa tekstiviestillä, sovelluksella tai automaatista, jonkalaisia on myös raitiovaunuissa, ja lipun hinta on aina sama. Satamasta on ainakin parinkymmenen minuutin kävelymatka Ruoholahden metroasemalle, ja satamasta on noin puolen tunnin kävelymatka Helsingin ytimeen, esimerkiksi linja-autoaseman ja rautatieaseman tienoille. Reittejä ja aikatauluja voi tarkastaa HSL:n reittioppaasta.

Terminaalin ulkopuolella on aina melkoinen määrä takseja, jotka velottavat matkasta keskustaan 15–20 euroa. Terminaalissa on hyvät palvelut, ravintoloita ja kahviloita, mutta hinnat siellä ovat korkeita.

Länsiterminaalista lähtee ympäri vuoden Tallinnaan kahdesti päivässä Eckerö Line, joka yleensä on edullisin ja yksi nopeimmista kyydeistä lahden yli. Toinen on hintavampi Tallink, jolla tosin on paljon vuoroja ja erilaisia risteilyvaihtoehtoja.

Katajanokan terminaali

Katajanokan terminaali [kartalla] on lähellä Kauppatoria, ja sinne on kohtalaisen hyvä mennä autolla. Terminaalista lähtee Viking Line, jonka iso autolautta (XPRS) on suosittu ja pidetty kyyti yli lahden. Terminaalille pääsee muualta kaupungista raitiovaunulinjalla 5.

Hansaterminaali

Hansaterminaali [kartalla] sijaitsee Vuosaaressa, 17 kilometrin päässä keskustasta, ja niin sinne kuin Tallinnan päässä Muugan terminaalissakin on aina ruuhkatonta ja autolla voi hyvin suunnata myös muualle kuin Tallinnan keskustaan. Tallinkin ja Eckerö Linen lautat kulkevat tätä väliä, ja reitti on tarkoitettu vain omalla kulkuneuvolla liikkeellä oleville. Lautat ovat rahtialuksia, joten kokemus on aivan erilainen kuin usein ärsyttävän hulvattomilla lauttamatkoilla.

Saapuminen autolautalla Tallinnaan

Tallinnan satama (Reisisadam) on keskustassa, muutaman sadan metrin päässä sekä vanhastakaupungista että Viru Keskuksesta. Satamalla on kaksi pääasiallista terminaalia, A ja D. A-terminaali [kartalla] on kauempana keskustasta kuin D-terminaali [kartalla], ja itse asiassa satama-altaat tekevät matkasta terminaalilta toiselle pitkän. Näin ollen on etukäteen hyvä varmistaa, kummasta terminaalista lähtee takaisin kohti kotia. Kumpikin terminaali on hyvin varusteltu, ja niissä on hyvät mutta hintavat kahvilat, ja niissä on myös kaupat, joissa voi tehdä viime hetken ostoksia.

D-terminaali

Sataman D-terminaalista, jonne saapuu yksinomaan Tallink, voi siirtyä kävellen, taksilla tai linja-autolla muualle kaupunkiin. Satamaa ympäröivät tiet ja etenkin Ahtri-valtakatu ovat painajaismaisen vilkkaita, ja ylittäessään Ahtria kohti Hobujaamaa ja Rotermannia kulkiessa ja takaisinpäin tullessa kannattaa olla tarkkana.

D-terminaalilta on lyhyt kävelymatka Viru Keskukselle, ja D-terminaalin lähistöllä on lukuisia suuria hotelleja, kuten Euroopa, jotka ovat suosittuja Tallinnaan yhden yön visiitille saapuvien keskuudessa. Linja-autolinja 2 kulkee sekä A- että D-terminaalin kautta lähellä Viru Keskusta olevalle A. Laikmaa -pysäkille ja siitä Tartun maantietä kohti keskustoria, linja-autoasemaa ja lentoasemaa.

A-terminaali

A-terminaalilta, jonne saapuvat Eckerö line ja Viking Line, voi nousta bussilinjaan 2 tai kävellä reilussa 10 minuutissa ohi Tallink-hotellin kohti Linnahall-pysäkkiä. Sille ei ole mikään kaikkein lyhyin tai mukavin kävelymatka, mutta sen kautta kulkee kaksi eri raitiovaunulinjaa, joilla pääsee suoraan moneen eri paikkaan: raitiovaunulinja 1 ja raitiovaunulinja 2.

Muugan terminaali

Vuosaaresta kulkevat autolautat menevät noin 15 kilometrin päässä Tallinnan keskustasta olevalle Muugan terminaalille [kartalla]. Tällä hetkellä sinne kulkevat Tallinkin ja Eckerö Linen lautat, mutta lauttayhteyksiä voi tulla pian lisää. Muugan satamasta voi ajaa keskustaan tai mihin tahansa muualle ilman ruuhkia, jotka keskustan satamien ympäristössä ovat tavallisia.

Bussijaam
Linja-autoasemalta lähtee busseja muualle Viroon ja Eurooppaan.

Linja-autolla Tallinnaan tai sieltä muualle

Bussijaam tai Autobussijaam eli linja-autoasema [kartalla] on keskustorin (Keskturg) ja Sikupillin ostoskeskuksen välimaastossa, lyhyen matkan päässä keskustasta. Siellä on hyvät palvelut, kuten edullisia ruokia myyvä puhvetti, matkatavarasäilytys ja wc-tilat. Sieltä voi ostaa bussilipun automaatista tai tiskiltä, mutta nykyisin monet varaavat lipun etukäteen T-pilet-sivulta.

Linja-autoasemalta lähtevät muualle Viroon ja Eurooppaan monet eri yhtiöt, joista Lux Express ja Ecolines ovat suosittuja etenkin matkalla Venäjälle, muualle Baltiaan ja Puolaan. Paikallisista yhtiöistä Sebe kulkee hyvin syrjäseuduille ja myös Go Bus kulkee sellaisiin paikkoihin kuin Haapsaluun, Rakvereen ja Saaremaalle.

Linja-autoaseman läheltä kulkevalle Tartu maanteelle tulevat raitiovaunut 2 ja 4. Perille asti, ykköslaiturin viereen saapuvat Vapaudenaukion ja Kaubamajan suunnalta bussilinjat 17 ja 23.

Balti jaam
Virossa rautateitse pääsee melko hyvin Tarttoon, Rakvereen, Narvaan, Valgaan ja Viljandiin.

Rautateitse Tallinnaan tai sieltä muualle

Balti jaam [kartalla] eli Baltian-rautatieasema on Tallinnan päärautatieasema. Se on ollut remontissa jo jonkin aikaa, mutta sieltä lähtee junia eri puolille Viroa ja Venäjälle. Virossa rautateitse pääsee melko hyvin Tarttoon, Rakvereen, Narvaan, Valgaan ja Viljandiin. Sieltä myös pääsee Tallinnan lähellä oleviin paikkoihin paikallisjunalla, ja näihin kuuluu Paldiski.

Junien hintoja ja aikatauluja voi katsella Elronin sivuilla, ja paikallisjuniin liput ostetaan junaa kiertävältä lipunmyyjältä.

Virosta pääsee hyvin Venäjälle, jonne on junat sekä Pietariin että Moskovaan. Lippuja voi ostaa asemarakennuksen toisesta kerroksesta, ja hintoja ja aikatauluja voi tarkastella Go Railin sivuilla.

Balti jaamille pääsee hyvin kävelemällä vanhastakaupungista Nunne-kadun kautta, linja-autoilla, joita aseman viereen saapuu eri puolilta, ja Linnahall-pysäkin kautta kiertävillä raitiovaunulinjoilla 1 ja 2.

Lentoaseman ja muun kaupungin välinen matka

Tallinnan Lennart Meri -lentoasema eli Tallinna Lennujaam [kartalla] sijaitsee lähellä keskustaa. Taksimatka sen ja keskustan välillä kestää 10–20 minuuttia ja maksaa noin 10 euroa. Lentoasemalle voi saapua myös sataman A- ja D-terminaaleilta lähtevällä ja Viru Keskuksen vieressä olevan A. Laikmaa -pysäkin kautta kulkevalla bussilinjalla 2.

Syyskuun alusta 2017 raitiovaunulinja 4 on kulkenut Vapaudenaukion, Viru Keskuksen, keskustorin ja linja-autoaseman kautta lentoasemalle.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2019/10

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti