Viro – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Hotelleja – Pärnu
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Pärnun ranta
Pärnun ranta (täyskuva mobiiliin) Pärnun ranta (täyskuva)
Uimaranta
Ilmoitus
Paljonko enintään maksaisit
hotellista per yö?
Alle 50 €50–100 €100–150 €
Booking.comin ehdotukset näet
klikkaamalla hintaa.
Kävelijöitä puistossa Puhevaimu

Pärnu, Viro

Pärnu on tullut suomalaisille tutuksi kylpylä- ja rantalomakaupunkina, jossa on kesäisin Baltian rannikon unohtumatonta tunnelmaa. Pärnu on monin tavoin kesäkaupunki, mutta kaupunki on nykyisin entistä parempi ja suositumpi matkakohde muinakin vuodenaikoina. Pärnuun voi matkustaa omin nokin tai sinne voi lähteä matkatoimistojen järjestämille matkoille, joita nykyisin tehdään ympäri vuoden.

Matka Pärnuun on lyhyt, ja matkalla voi myös pysähtyä Tallinnassa tai muissakin Viron kaupungeissa. Pärnun valttikortteihin kuuluvat pitkän hiekkarannan ja kylpylähotellien lisäksi entistä paremmat ruoat, erinomaiset ostospaikat ja yöelämä, joka kesäisin tuo satoja terasseja kaupungin kaduille ja aukioille.

Pääkävelykadulla Pärnussa voi tehdä vaikka ostoksia

Tekemistä

Pärnussa ravintoloita on muutamalla pääasiallisella ravintolakadulla, ja illanviettopaikkoja on entistä parempi valikoima. Paras ja monipuolisin ostostienoo on Martensin aukio, jolla on useita eri ostoskeskuksia ja muita liikkeitä. Rannalla voi kävellä hienolla hiekalla ja harrastaa, kuten surfata, pelata lentopalloa tai uida. Pärnu on perinteinen kylpyläkaupunki, johon on jo reilun sadan vuoden ajan saavuttu mutakylpyyn ja kuntoutumaan sen hyvämaineisissa kylpylöissä. Valtaosa Pärnun tapahtumista pidetään kesäkauden aikana, kesäkuun alusta elokuun loppupuolelle.

Rüütli Platsilla on nähtävää

Nähtävää

Pärnu on turistin näkökulmasta jakautunut kahteen eri osaan: keskustaan ja rannan hallitsemaan varsin laajaan alueeseen. Keskustassa on pieni, Rüütli-kadun tuntumassa oleva vanhakaupunki, jossa on rakennuksia eri aikakausilta, ja myös uusi keskustan osa. Pärnussa ei ole paljon nähtävyyksiä, mutta Viron pisin hiekkaranta ja sen edustalla oleva suuri monipuolinen puistoalue korvaavat nähtävyyksien puutetta. Niiden lisäksi keskustassa on muutama museo, kirkko ja mielenkiintoinen rakennus.

Lähiliikenteen linja-auto matkalla ostoskeskukselle

Selviytymisopas

Pärnuun matkustetaan tavallisesti menemällä ensin autolautalla Helsingistä Tallinnaan ja jatkamalla sitten sieltä bussilla Pärnuun. Linja-autoyhtiöistä kenties paras on Lux Express, mutta myös Ecolines on hyvä bussiyhtiö. Myös monet kotimaiset matkatoimistot tekevät kylpylä- ja muita matkoja Pärnuun. Pärnu on pieni kaupunki, jossa paikasta toiseen liikutaan lomalla kävellen. Kaupungissa on kuitenkin myös 28 bussilinjaa, ja bussiin lipun voi ostaa kuskilta. Säiden puolesta Pärnu on parhaimmillaan toukokuulta elokuun loppupuolelle, tosin elokuu voi Suomen tapaan olla epävarma kuukausi. Pärnu on erinomainen matkakohde perheille.

Pärnulainen hotelli

Hotellit ja majoittuminen

Hotelli- ja aluevinkeissä kerrotaan niistä Pärnun alueista, jotka sijainniltaan ja palveluiltaan ovat parhaita hotellille tai muulle majapaikalle. Lisäksi esitellään näiden alueiden parhaita ja pidetyimpiä hotelleja ja muita majapaikkoja.


Pärnu pähkinänkuoressa

Pärnu on Viron neljänneksi suurin kaupunki, ja se on etenkin suomalaisille ja virolaisille tullut tutuksi pitkän rantansa ja kylpylöidensä takia. Ensimmäinen kylpylä perustettiin sinne jo vuonna 1837 mutta varsinainen lomapaikka se on ollut vasta 1900-luvun alkupuolelta lähtien. Nykyään Pärnu on ympäri vuoden entistä eläväisempi kaupunki, siitä huolimatta, että valtaosa sinne suuntaavista turisteista käy siellä vain keskikesällä. Kaupunkilaisten vaurastuminen näkyy katukuvassa, ja lisääntyneen vaurauden ansiosta kaupungin kaupat, ravintolat ja baarit ovat entistä parempia ja entistä paremmin avoinna myös muulloin kuin kesällä.

Kahvilan terassi Pärnun rannalla
Pärnu on parhaimmillaan kiireettömällä, useamman päivän kestävällä matkalla.

Pärnu on helppo kaupunki sinne ensi kertaakin matkustavalle, sillä kaikki olennainen kaupungissa on kahdella alueella: ydinkeskustassa ja rannalla. Muualla kaupungissa on vain vähän nähtävää, ja keskustan tai rannan ulkopuolelle kannattaakin lähteä vain omalla autolla, linja-autolla tai polkupyörällä. Muualla kaupungissa eniten kaikenlaista on Papiniidun kaupunginosassa, ja sinne voi kulkea oman auton ja pyörän lisäksi linja-autoilla tai kävelemällä Pärnujoen vartta pitkin kulkevaa Jaansonin polkua pitkin.

Pärnu ei ole suuri kaupunki, mutta siellä on melko pitkät välimatkat, niin etteivät läheskään kaikki pysty siellä valtavasti yhden päivän aikana näkemään tai tekemään. Pärnu onkin parhaimmillaan kiireettömällä, useamman päivän kestävällä matkalla, ja se on myös lomapaikka, jonne monet mielellään palaavat yhä uudestaan.

Pärnuun ei ole tungosta minään vuodenaikana, mutta eniten lomailijoita siellä on heinäkuussa. Kaupunki on erityisen suosittu suomalaisten keskuudessa, joskin venäläiset ja monet muutkin ovat viime vuosina intoutuneet matkustamaan kaupunkiin ja nostaneet monien palveluiden tasoa. Pärnun kylpylät ja jotkin muut palvelut ovat toiminnassa talvellakin, joten kaupunkiin voi hyvin lähteä lepäilemään, syömään, ostoksille ja kulttuuritarjonnasta nauttimaan muulloinkin kuin kesällä. Pärnussa on ympäri vuoden mukava Itämeren rannikkokaupungin tunnelma, joka poikkeaa Suomen kaupungeista melkoisesti, ja mihin vuodenaikaan tahansa matka sinne on ainakin jonkin verran eksoottinen ja yllättävä.

Majapaikkoja kaupungissa on Tallinnaa lukuun ottamatta enemmän kuin muissa Viron kaupungeissa,ja siellä on melkoisesti valinnanvaraa kesät talvet. Suosittuja Pärnussa ovat kylpylähotellit, joissa huoneiden hinnat ovat normaalia korkeampia. Ne ovat hoitoineen, uima-altaineen, saunoineen ja ravintoloineen hyviä majapaikkoja myös talvikauden aikana, ja muulloin kuin kesällä ja sellaisina vilkkaina matkustusaikoina kuten joulun ja loppiaisen välillä, hiihtolomalla ja syyslomilla ne ovat normaalia edullisempia.

Keskustan hotellit, jotka talvella ja huonoilla ilmoilla ovat sijainniltaan parempia kuin rannan lähistöllä olevat hotellit, ovat melko hintavia. Pärnun kesäsäät ovat sen verran epävarmoja, että yleisökadon johdosta hotellit saattavat heinäkuussa alentaa hintojaan. Näihin kuuluvat etenkin pienemmät ja vähemmän tunnetut majapaikat, ja kesälläkin kannattaa katsella Pärnun majapaikkoja hyvissä ajoin etukäteen, sillä aikaisin liikkeellä oleva löytää helpoiten hinta-laatusuhteeltaan parhaat huoneet.

Kuvituskuva mobiiliinKuvituskuva
Paras katu rannan lähistöllä löytää ravintola monen joukosta on Supeluse-katu.

Pärnun nähtävyydet

Pärnun pieni vanhakaupunki on keskittynyt Rüütli tänavin eli Ritarikadun ympäristöön, ja tämä onkin paitsi kaupungin kaunein alue myös alue, jolla on rannan lisäksi eniten näkemistä ja tekemistä. Rüütlin varrella on kauniita taloja, ja tutkimalla Rüütlia ja sen sivukatuja pääsee hyvin selville Pärnun merkittävimmistä nähtävyyksistä, ravintoloista ja muista vierailupaikoista. Erikoisimpiin rakennuksiin kuuluu Punane Torn eli Punainen torni, joka on kaupungin vanhin rakennus, ja kirkkoja, joista ortodoksikirkot ovat niin sisältä kuin ulkoakin muita kauniimpia. Rüütli-katu alkaa vedellä täyttyneeltä vallihaudalta (Vallikäär), joka on Vallipark-puiston ympäröimä. Itse puistoon Rüütlilta pääsee vain 1600-luvulta peräisin olevan Tallinnan portin (Tallinna Värav) kautta.

Linja-autoasemaa ja sen vieressä olevaa postitoimistoa vastapäätä, Pikk tänavin eli pitkän kadun toiselle puolelle, on ilmaantunut ydinkeskustan uudempi puoli. Kaupungin paras paikka konserteille ja musiikkitapahtumille on Kontserdimaja, ja sen viereen muutti Rüütliltä muutama vuosi sitten Pärnun kaupunginmuseo (Pärnu Muuseum). Huomionarvoinen paikka samalla tienoolla on myös sillanpieli, jolta pääsee hyviä reittejä pitkin kävelemään noin viiden kilometrin matkan Papiniidussa olevalle sillalle, ns. Jaansonin polkua pitkin.

Pärnun ranta on tietenkin niin paikallisten kuin muualtakin tulevien perheiden suosiossa. Hyvää kesäistä urbaania tunnelmaa on etenkin Rannahoone-rakennuksen tienoilla, jossa on kahviloita, yökerho ja rantavarusteita myyvä kauppa. Siitä saa vuokralle pyörän ja muitakin menopelejä, ja sen lähistöllä on muitakin kahviloita kuin itse rakennuksessa olevat. Rannahooneen takana on Rannapark-puiston puolella kaikenlaista lapsiperheitä kiinnostavaa, minigolfista lasten leikkipuistoon. Ranta-alueen elävöittäjä on vuodesta 2006 asti ollut rantapromenadi, jolla kuuluu kesäaikaan käydä kävelemässä muutaman kerran päivässä.

Ostokset

Ostosten tekeminen Pärnussa on helppoa, sillä kaikki on keskittynyt ydinkeskustaan, hyvin pienelle alueelle. Rüütli on keskustan pääkatu, ja sen varrella on kesäkauden aikana paljon käsitöitä ja muita matkamuistoja myyviä kojuja. Rüütlin varrella on myös normaaleja kauppoja optikoista vaatekauppoihin, ja monet sen sivukadut ovat myös hyviä kauppakatuja.

Kaupungin paras ja monipuolisin ostostienoo on lähellä Rüütlia ja vastapäätä linja-autoasemaa oleva Martensin aukio, joka on Aida- ja Hommiku-katujen risteyksessä ja jolla on useita eri ostoskeskuksia ja muita liikkeitä. Niille, jotka ovat matkassa autolla, voi suositella vierailua keskustan ulkopuolisissa kaupoissa ja ostoskeskuksissa, joita on parhaiten Papiniidun kaupunginosassa.

Ravintolat

Pärnussa on muutama pääasiallinen ravintolakatu, joista Kuninga ja Rüütli ovat ydinkeskustassa ja yksi eli Supeluse on lyhyen matkan päässä rannan keskiosista, joissa sijaitsevat sellaiset maamerkit kuin Mudaravila ja Rannahotell. Vanhankaupungin kortteleissa Rüütlin kanssa saman suuntainen Kuninga ja muutama Rüütlin sivukatu ovat otollista maastoa ravintolalle. Muualla kaupungissa kuten Tallinnan portin ympäristössä on ravintoloita aika hajanaisesti, ja sama pätee sataman ympäristöön. Rannalla on entistä paremmat kahvilat ja muut palvelut kesäkauden aikana, ja siellä voi nykyään entistä monipuolisemmin haukata jotakin pieneen tai suureen nälkään. Kuten muuallakin Virossa Pärnussa ravintolat tarjoavat vain ajoittain paikallisia ruokia, ja erilaiset fuusioruoat, venäläiset ruoat ja aasialaiset ruoat ovat nykyään kaikkein yleisimpiä ruokia kaupungin ravintoloissa.

Pärnun-matkat

Pärnuun on Suomesta helppo ympäri vuoden matkustaa omatoimisesti tai matkalle, jonka matkatoimisto on järjestänyt. Eniten matkustajia on tietenkin kesäisin, ja etenkin kesä-elokuussa sekä omatoimimatkat että matkatoimiston matkat on järkevä varata hyvissä ajoin etukäteen. Tallinnaan pääsee Helsingistä helposti ympäri vuoden tiuhaan tahtiin kulkevilla lautoilla. Omatoimisesti ilman autoa matkustavat pääsevät helposti Tallinnasta bussilla Pärnuun 120–150 minuutissa. Lue lisää: Matkatoimistoja, jotka tekevät matkoja Pärnuun


Arkisto

Uutta Pärnussa vuodelle 2014

Pärnun vuosi 2014 pitää sisällään niin uutta kuin vanhaa tuttua. Pärnun vanha perinteinen Mudaravila avataan uudistettuna kun Hedon Spa & Hotel alkaa tarjota uudistetussa kylpylässä hoitoja, majoitusta ja ravintolapalveluita. Pärnukeskusta ja Kaubamajakkaa uudistetaan. Tapahtumat, kuten grillifestivaalit, Watergate ja Pärnun Fringe elävöittävät kaupungin ilmapiiriä. Lue lisää Pärnun tapahtumista ja uutuuksista vuodelle 2014.

Uutta Pärnussa vuodelle 2013

Vuonna 2013 kylpyläkaupunki Pärnu viettää 175-vuotisjuhlaansa, ja sitä symbolisoi aikanaan paljon hilpeyttä herättänyt Kuurordi elevandi eli "Kylpylänorsu". Kylpylänorsun voi tänä kesänä nähdä katuihin maalattuina norsunkuvina. Lue lisää Pärnun tapahtumista ja uutuuksista vuodelle 2013.


Muita www-palveluita

Pärnun viralliset matkailusivut  |  Pärnu Wikipediassa  |  Viron turvallisuustilanne (Ulkoasiainministeriön matkustustiedote)  |  Google maps: Pärnu, Viro

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2019/10

Lukijoiden kommentteja

En ole mikään rantaihminen, mutta koko muu perhe rakastaa rantoja, joten päätimme kokeilla Pärnua. Olimme iloisesti yllättyneitä siitä, miten helppoa sinne oli päästä Tallinnasta - opasteet olivat hyvät ja siellä oli uusi moottoritie. Ranta oli suuri ja siisti, ja siellä oli leppoisa, eteläinen tunnelma. Pääsimme myös helposti kävellen Pärnun vanhaan kaupunkiin, jossa oli viihtyisiä terasseja ja ravintoloita. Ravintoloiden hintataso oli sellainen, että reilulla 10 eurolla per henkilö sai erittäin hyvän aterian. Vuokrasimme myös polkupyöriä kaduilta kiertääksemme kaupunkia, mikä oli todella hauskaa. Ja kauneushoidotkin olivat melko halpoja - sain ammattilaisen manikyyrin murto-osalla siitä, mitä se olisi maksanut kotona. Kaiken kaikkiaan viihdyimme Pärnussa hyvin.

Jurmala, Ventapils, Klaipeda - nämä kaikki ovat upeita paikkoja, joissa kannattaa myös Baltiassa käydä.

Olimme Pärnussa Pärnu hansapäevad -tapahtuman eli keskiaikaisten markkinoiden aikaan heinäkuussa. Tarjolla oli esityksiä kolmella lavalla, ritariturnajaiset, lastenkylä ja näyttelyitä ja hevosajeluita. Ritariturnauksessa sotisopiin pukeutuneet ritarit ottivat mittaa toisistaan. Pärnu oli helppo ottaa haltuun, pieni paikka kun on. Lähellä rantaa oli hyviä ravintoloita. Tein Pärnussa myös ostoksia, ja löysin pientä taidetta kodin hyllylle. Liikuimme kävellen ja sähköpotkulaudalla.

Tänä kesänä (2021) Pärnun yliopisto juhlii 25-vuotista taivaltaan. Vaikka nykyinen korkeakoulu perustettiin vuonna 1996, yliopiston läsnäolo Pärnussa juontaa juurensa vuosisatojen taakse. Jo vuonna 1632 paroni Johan Skytte perusti alunperin Tartoon yliopiston, Academia Gustavianan, joka siirrettiin Pärnuun vuonna 1699. Nykyään yliopisto on yksi Pärnun ja sitä ympäröivän läänin keskeisistä oppilaitoksista, jonka henkilökunta osallistuu aluetta koskevien suunnitelmien valmisteluun ja päätöksentekoon. Merkkipäivän kunniaksi järjestetään toukokuussa juhlatilaisuus, jossa avataan symbolisesti korkeakoulurakennuksen vastaremontoitu osa. /ST

Pärnussa on paljon hienoja aktiviteetteja, joista myös lapset nauttivat. Leikkipuistot ovat aina hyvä valinta, ja yksi suurimmista on Ranna pst:n edustalta. Muita löytyy Vallikäärusta tai Munamäen puistosta, joista jälkimmäisessä on myös rullalauta-/skoottiramppi. Hüppa-leikkipuisto, jossa on kiipeily-, liuku-, keinu- ja hyppyalueita, on loistava sisäleikkipuisto lapsille. Tervise Paradiis -vesipuistossa on altaita ja superhienoja vesiliukumäkiä.

Pärnu on hyvä paikka, mahtava ranta rafloineen, ihan kuin olisi Miamissa. Hyvät ruoka paikat, ja mahtavat spa-hotellit. Viking spa on hyvällä paikalla, muutaman minuutin päässä keskustasta. /Kake

Pärnulle koitti tärkeä hetki 2020 marraskuussa, kun kaupunki nimettiin "Itämeren alueen kestävimmäksi matkailukohteeksi". Itämeren valtioiden neuvosto teki valinnan kymmenien yritysten, kuntien ja yksityishenkilöiden välillä, jotka tarjoavat matkailupalveluja Itämeren alueella. Kisa järjestettiin osana Itämeren matkailufoorumia, ja siihen saattoi osallistua mistä tahansa Itämeren alueen maasta, kuten Virosta, Latviasta, Liettuasta, Tanskasta ja Suomesta, muiden lisäksi. Kansainväliset asiantuntijat ja Itämeren valtioiden neuvoston edustajat arvioivat hakemukset. Päätavoite oli esitellä alueen saavutuksia kestävän matkailun alalla, näyttää esimerkkejä parhaista käytännöistä korona-aikana ja edistää matkailutoimijoiden yhteistyötä ja matkailun elvyttämistä sekä edistää kestävän matkailun periaatteita. Voittajat valittiin kolmessa kategoriassa: alueen kestävin matkailukohde, kestävin matkailutuote ja -palvelu sekä kestävin matkailupalvelujen tarjoaja. Pärnu pokkasi palkinnon kestävimpänä matkailukohteena.

Olemme mieheni kanssa menossa nyt 12:tta kertaa kesälomalla Pärnuun. Ehdottomasti paras kesäkaupunki Virossa! Aikaisemmin edellisillä reissuilla (nyt jo aikuset) lapsemme eivät koskaan halunneet lähteä Pärnusta, koska siellä on "kaikille kaikkee". Nytkään, "vanhana parina", emme edelleenkään halua muualle kesälomalla. Ja mikä parasta, hintataso on edelleenkin kohtuullinen, lisääntyneestä turismista huolimatta. Kaupunki kannattaa ehdottomasti ottaa haltuun pyöräilemällä, pyörienvuokraus on halpaa ja helppoa. Tömba uttu Pärnu! /Eeva

Me olemme mieheni kanssa olleet jo yli 10 kertaa pärnussa kylpyläviikon ja aina vaan haluamme uudelleen.. niiin ihana paikka ja rauhallinen. /ainoiina

Menossa 5:ttä kertaa Pärnuun ja aina se on yhtä mieleenpainuvaa ja antoisaa. Ihanat rannat ja paljon kivoja pikkuruisia putiikkeja, joista voi tehdä löytöjä. Ruokapuoli edullista ja ruoka on hyvää. Suosittelen. /Ansu

Käytiin vaimon kanssa viime kesänä - rakastuttiin. Nyt mennään uudestaan ja pitemmäksi aikaa. Viimeksi Koidula park hotellissa. Sitä kannattaa välttää! Siellä oli huono sänky ja suihku rikki, eikä ilmastointia ollenkaan. Aamupalakin oli välttävä. Muuten kaupunki oli tosi kiva :) /Sane

Onko kenelläkään kokemusta Legend-hotellista ja sen pysäköintipaikoista? Saako moottoripyörää jonnekin esim sisäpihalle vai joutuuko jättämään kadulle? /Motoristi

Olimme kesällä 2012 Pärnussa: Ihanat polkupyöräreitit ja erittäin hyvät polkupyörät, jotka tuotiin ja haettiin hotellimme edestä. Viking-hotellissa hyvää kotiruokatyyppistä ruokaa ja ne jälkiruuat :) (ei laihdutuskuurilaisille!) Tarkoitus on mennä tänä kesänä uudestaan. /pösö

Onko kellään kokemusta Muuli-hostellista Pärnussa, olen perheeni kanssa menossa kesällä kyseiseen paikkaan. Katsoin vain, että on hyvällä paikalla.. /muuli

Olen ollut useita kertoja Pärnusssa ensin kylpylöissä, mutta nyt ystävättären asunossa ja voisin sanoa, että Pärnu on vienyt sydämeni. Olen tuonut sinne myös omia ystäviäni ja jokainen on sanonut tulevansa uudestaan. Paikan kulttuuri ja nähtävyydet ovat kiehtovia ja aina löytyy jotain uutta mihin voi tutustua. Mikä tärkeintä ihmiset ovat ystävälisiä ja avuliaita oltiinpa sitten kaupoissa tai muualla. Syksyllä taas uudestaan. /Eiluska

Taas tuli käytyä tänäkin kesänä pariinkin otteeseen Pärnussa. Omilla autoilla tietty, samalla tehtiin vuosihuollot ja korjaukset. Joka vuosi sitä ihmettelee, kuinka kaupunki kehittyy ja menee eteenpäin. Olen ihmetellyt jo vuodesta 1989...
Eksyin ensimmäistä kertaa näille sivuille. Täyttä ajantasaista asiaa kaikki teksti. /Hese

Ihana kesäkaupunki. Monta juhannusviikkoa siellä vietetty. Niinpä nytkin lähdetään taas kotimajoitukseen. Ihania kahviloita ja ruokapaikkoja ja hinnat ei päätä huimaa :) /Ludde

Olemme nyt parasta aikaa Pärnussa, tulimme 6.7. ja lähdemme 20.7. Säät ovat suosineet meitä ja loma on 5-henkiselle perheelle ollut mitä mainioin. Majoitus on kotimajoitus, jonka itse vertailemalla ja yhteydenotoilla suoraan löysimme. Emme hakeneet luksusta vaan enemmänkin rauhaa ja mökkityyliä ja sen löysimmekin. Ihan takuulla tulemme ensi kesänä takaisin! /Eeva

Olimme 10.-13.6.2013 Pärnussa. Hotellia tilatessa oli moni hotelli sille ajalle loppuunmyyty, mutta keskustassa ja ravintoloissa ei ollut montaa ihmistä. Rannalla tuuli niin kovaa että siellä ei ollut ketään. Tietääkö kukaan mikä tarina liittyy rannalla vedessä olevaan elefanttiin? Elefantin kuvia on myös maalattu katuihin. /Sirpa Lilja
Vastaus: Vuonna 2013 Pärnu viettää 175-vuotisjuhlaansa, ja sitä symbolisoi ns. "Kylpylänorsu".

Käymme aina talvella perheen kanssa, ei ole "ryysistä" missään, taksien hinnatkin puolet Tallinnan hinnoista! Hyviä ja halpoja ravintoloita esim. Steffani ja Postipoika. Venäläistyyppinen tori on hieno. /jonea123

Pärnu aivan ihana kesäkaupunki ja lähellä. Olemme olleet 1-2 viikkoa 15 kertaa peräjälkeen ja jatketaan, jos terveyttä ja kuntoa piisaa. /Tappi.ja puoliso

Muokattu: 10.2.2020  |  Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti