Viro – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa
Hotelleja – Saarenmaa
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Silta Piispanlinnalle Lossiparkissa
Silta Piispanlinnalle Lossiparkissa (pienempi kuva)
Kuressaare
Ilmoitus
Paljonko enintään maksaisit
hotellista per yö?
Alle 50 €50–100 €100–150 €
Booking.comin ehdotukset näet
klikkaamalla hintaa.
Suur Toll ja Piret -patsas Kuressaaren satamassa Lossipark-puisto

Saarenmaa ja Kuressaare, Viro

Viron suurin saari Saarenmaa ja sen pääkaupunki Kuressaare muodostavat ainutlaatuisen matkakohteen, jonne voi lähteä perinteiselle kylpylälomalle tai sitten muuten vain nauttimaan kesäisistä tapahtumista tai saaren kauniista luonnosta. Kylpylälomia Kuressaareen tehdään ympäri vuoden. Siellä on mahdollisuus nauttia mineraalivesi- ja mutakylvyistä, lukuisista hoidoista ja uintimahdollisuuksista.

1. Tekemistä

Tekemistä-osassa syödään ulkona ravintoloissa, mietitään, mitä Saarenmaalta kannattaa ostaa ja missä ostokset kannattaa tehdä. Lisäksi kerrotaan tapahtumista, konserteista ja kulttuurielämästä sekä annetaan ajanvietevinkkejä mm. kylpylöistä ja rantelämästä kiinnostuneille.

2. Nähtävää

Nähtävää-osassa käydään läpi Saarenmaata ja Kuressaarta sekä niiden tarjontaa ja esitellään tärkeimpiä nähtävyyksiä kuten rakennuksia, maamerkkejä, puistoja ja museoita.

3. Selviytymisopas

Selviytymisoppaassa paneudutaan Saarenmaan-matkoihin ja liikkumiseen paikan päällä niin kävellen, pyörällä kuin bussilla. Lisäksi perehdytään alueen sääolosuhteisiin ja mietitään, mitkä ovat parhaimpia aikoja matkustaa tänne.

4. Hotellit ja majoittuminen

Hotelli- ja aluevinkeissä kerrotaan niistä paikoista, jotka sijainniltaan ja palveluiltaan ovat parhaita hotellille tai muulle majapaikalle. Lisäksi esitellään näiden alueiden parhaita ja pidetyimpiä hotelleja ja muita majapaikkoja.

Saarenmaa matkakohteena

Kesäkaudella, joka Saarenmaalla on kesäkuun alusta elokuun loppuun, on eniten tapahtumia ja museot ja muut nähtävyydet ovat parhaiten avoinna. Museot, taidegalleriat ja ympäri Saarenmaata olevat kartanot, tuulimyllyt ja majakat ovat kaikki hyviä kesäisiä vierailukohteita, aivan kuten saaren lukuisat luonnonpuistot ja Kaalin kuuluisat kraatterit. Saarella on hyvä liikkua omalla autolla tai pyörällä, jonka voi tuoda mukanaan tai jonkalaisen voi vuokrata sekä Kuressaaresta että muualta saarelta.

Kuressaare tarjoaa hyvin nähtävää, kylpylöitä, harrastuksia ja yöelämääkin ainakin pitkän viikonlopun ajaksi, mutta kylpylälomalle tulevat viihtyvät kaupungissa yleensä vähintään viikon. Kesäisistä tapahtumista heinäkuun kulttuuripitoiset festivaalit ja merifestivaalit ovat hyviä aikoja vierailla kaupungissa, ja heinäkuussa on myös markkinoita ja huvipuistoja sataman lähettyvillä. Kuressaare tarjoaa hämmästyttävän paljon niin pieneksi kaupungiksi. Se kuuluu Viron kauneimpien kaupunkien joukkoon, ja ainutlaatuisen matkakohteen siitä tekee syrjäinen sijainti, joka on muovannut siitä vuosisatojen saatossa täysin omanlaisensa.

Piispanlinna
Kuressaaressa olevassa Piispanlinnassa toimii Saarenmaan museo, ja siellä on paljon kaikenlaista nähtävää.

Saarenmaan nähtävyydet

Saarenmaalla on useita ainutlaatuisia nähtävyyksiä, jotka antavat hyvän syyn lähteä Saarenmaalle ainakin muutamaksi päiväksi. Monet nähtävyydet ovat avoinna vain toukokuun alusta syyskuun loppuun, mutta muutama nähtävyys on avoinna ympäri vuoden. Kuresaaressa on muutama nähtävyys, joita kannattaa siellä lomaillessa kierrellä.

Kaalin kylässä, melko lähellä Kuressaarea sijaitsee noin 7500 vuotta sitten pudonneiden meteoriitin kappaleiden synnyttämiä kraattereita. Meteoriitin on arvioitu menneen palasiksi 5–10 kilometrin korkeudessa. Palaset tekivät 9 kraatteria, joista suurin on 110 metriä leveä ja 22 metriä syvä. Tämä kraatteri on maailman muiden kraattereiden joukossa kahdeksanneksi suurin, ja kysymyksessä onkin Viron harvinaisin luonnonnähtävyys. Kraatterien vieressä on hyvä kesäravintola.

Anglan kylässä sijaitsevat tuulimyllyt ovat Saarenmaan tunnusmerkkejä. Sen viidestä tuulimyllystä neljä edustaa saarelle tyypillisiä pukkituulimyllyjä. Tuulimyllyt on rakennettu 1900-luvun alkupuolella, ja viides, hollantilaistyylinen tuulimylly, valmistui 1920-luvulla. Tuulimyllyjä entisöitiin 2010-luvun alkupuolella, ja nykyisin niissä toimii Anglan perinnekulttuurikeskus.

Kaiken tärkeän keskipisteessä Kuressaaren keskustassa sijaitsee Kuressaare Raekoda eli raatihuone. Raatihuonerakennuksen pohjakerroksessa on turisti-infon lisäksi Kuressaaren raatigalleria, jossa voi tutustua taidenäyttelyihin. Yläkerrassa, jossa kokoontuu kaupunginvaltuusto, on esillä Viron suurin kattomaalaus, jota kannattaa käydä vilkaisemassa. Lue lisää: Saarenmaan ja Kuressaaren nähtävyydet

Käsitöitä myynnissä torilla
Parhaita ostospaikkoja on Kuressaare Turg eli tori raatihuonetta vastapäätä.

Ostokset

Kuressaaren keskustassa, Piispanlinnan pihalla ja satamassa on kesäisin paljon erilaisia ostospaikkoja, toreista työpajoihin ja elintarvikeliikkeisiin. Parhaita ostospaikkoja on Kuressaare Turg eli tori raatihuonetta vastapäätä. Toria miltei vastapäätä sijaitsee Kaubamaja-tavaratalo, jossa on kaikenlaisia tuotteita kaupan. Satamassa on rannan vieressä etenkin heinäkuussa markkinoita, joilta saa kaikenlaisia tuotteita ja ruokia savustetusta ahvenesta käyttötavaroihin ja viineihin. Piispanlinnan pihalla on hyvä mahdollisuus ostella paikallisia käsitöitä.

Paikallisesti tuotetut käsityöt ja taide ovat hyviä ostoksia täällä. Lasitavara, dolomiitista valmistetut astiat, saippuat, kiviesineet ja koristeet ovat kaikki hyvin esillä. Elintarvikkeet ovat varsin hyviä ostoksia Saarenmaalla, ja etenkin suurissa kaupoissa hintataso on melkoisesti alhaisempi kuin kotimaassa. Kalev-suklaat, Saarenmaan tumma leipä, sinapit ja monet muut elintarvikkeet ovat hyviä hankintoja. Täällä ollessa kannattaa myös tutustua Saarenmaan omiin oluihin. Lue lisää: Ostokset

Ravintolan terassi
Kuressaaressa ravintolat ovat kätevästi aivan keskustassa, hyvin lähellä raatihuonetta.

Ravintolat ja ruoka

Kuressaaressa ravintolat ovat kätevästi aivan keskustassa, hyvin lähellä raatihuonetta, missä pienellä alueella on monipuolinen valikoima erilaisia ruokia tarjoavia ravintoloita. Tarjolla on hyvä valikoima sekä tyypillisiä paikallisia herkkuja, kuten grillikaloja, että italialaistyylisiä ruokia, lähinnä pitsoja ja pastoja. Raatihuoneen ympäristössä on kalliita, mutta myös edullisia ruokapaikkoja, jotka ovat erityisesti perheiden suosikkeja ja joilla myös on kesäterassit. Muualla Saarenmaalla on ravintoloita sielläkin, ja ne ovat parhaiten avoinna kesäaikaan.

Kuressaaresta saa parhaiten paikallisesti pyydettyä kalaa, etenkin ahventa, lohta ja silakkaa. Etenkin ahventa näkee sataman lähellä olevilla kesämarkkinoilla ja muuallakin savustettuna, ja savuahven maksaakin yleensä vain pari euroa kilo. Lohikeitto ja muutkin keitot ovat yleisiä, edullisia ja hyviä miltei joka ravintolassa. Salaatteja on niitäkin monenlaisia, ja ne ovat tietenkin kasvissyöjille yleensä soveltuvia. Pääruoista grillatun ja savustetun kalan lisäksi liharuoat ovat yleisiä, ja Kuressaaressa hyvin on tarjolla possua, lammasta ja villisikaa, jota saa joistain paikoista grillattunakin. Kanapihvit ovat nekin varsin yleisiä ja ranskalaisten kanssa lasten mieleen. Italialaistyyliset ruoat ovat Kuressaaressakin suosittuja, ja pitsoja ja pastoja saa sieltä täältä, yleensä hyvin edullisesti. Lue lisää: Ruoka ja ravintolat

Liikkuminen

Saarenmaalla on hivenen hankala liikkua ilman pyörää tai omaa autoa, mutta siellä on linja-autoyhteyksiä, joita on eniten viikolla, mutta vähemmän viikonloppuisin. Linja-autojen yhteyksiä eri puolille saarta kannattaa käydä kyselemässä raatihuoneessa sijaitsevasta turisti-infosta. Sellaisiin paikkoihin kuin Angla ja Kaali pääsee kohtalaisen hyvin julkisilla menopeleillä. Enemmän Saarenmaata näkemään mielivien on hyvä joko tulla paikalle autolla tai sitten pyöräillä paikasta toiseen, mikä onkin tasaisella saarella kesäisin mukavaa ja turvallista. Kuressaaren keskustassa on mukava kävellä paikasta toiseen. Rannalla on hiekkaranta, satama, hotelleja ja Piispanlinnan hallitsema kaupunginpuisto, ja sieltä on lyhyt kävelymatka raatihuoneen ympärillä olevaan keskustaan. Liikennettä kaupungissa on vähän. Lue lisää: Liikkuminen paikasta toiseen

Saarenmaan- ja Kuressaaren-matkat

Matkatoimistot tekevät matkoja Saarenmaalle lähinnä kesällä, mutta muulloinkin sinne voi mennä niin sanotulle kylpylälomalle, jolloin hotellissa on hoitoja, kuten hierontaa. Matkat kestävät 4–8 vuorokautta, ja niille tulee usein hintaa noin 50 euroa matkustettua vuorokautta kohti. Viikonloppuna tai viikolla tehtävän matkan välillä ei ole kovinkaan paljon hintaeroa. Matkoja on erilaisia joulun kylpylämatkoista kesäisiin Saarenmaan kiertomatkoihin, ja usein hinta sisältää bussikuljetuksen suurimmista Suomen kaupungeista Helsinkiin ja edelleen Tallinnasta Saarenmaalle. Omatoimisesti saarelle pääsee parhaiten katsomalla ensin vaikka Virowebin sivuilta sopiva Helsingin ja Tallinnan välillä kulkeva lautta tai katamaraani ja siirtymällä sitten omalla autolla tai linja-autolla Tallinnasta Kuressaareen tai muualle Saarenmaalle. Lue lisää: Saarenmaan-matkat  |  Matkatoimistoja, jotka tekevät matkoja Saarenmaalle

Muita www-palveluita

Saarenmaan matkailusivut  |  Saarenmaa Wikipediassa  |  Viron turvallisuustilanne (Ulkoasiainministeriön matkustustiedote)  |  Google maps: Saarenmaa, Viro

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2018/07

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti