Viro – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Hotelleja – Saarenmaa
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Ravintolan terassi Kuressaaressa
Raatihuoneen ympäristössä on kalliita, mutta myös edullisia ruokapaikkoja, jotka ovat erityisesti perheiden suosikkeja ja joilla myös on kesäterassit.

Ravintolat ja ruoka

Saarenmaalla on kohtalaisen hyvät ja kohtuuhintaiset ruoat, ja parhaiten ravintoloita, jotka ovat ympärivuotisesti avoinna, on Kuressaaren kaupungissa. Saarenmaan ravintoloissa tyypillisimpiä ruokia ovat paikalliseen tyyliin valmistetut kalaruoat, joihin kuuluvat grillatut kalat, ja siellä on melko hyvä ja tasokas valikoima italialaisia ravintoloita. Myös liharuoat ovat hyvin saatavilla, ja osa niistä, kuten villisika, on sellaista, että sitä ei tule kotimaassa kovinkaan usein vastaan. Ruokien hinnat ovat monessa paikassa kohtuullisia, mutta myös kalliita ravintoloita kaupungissa on. Ruokajuomien hinnat ovat parin viime vuoden aikana kohonneet melkoisesti, ja nykyään tuoppi olutta maksaa monessa paikassa yli 4 euroa.

Kuressaaren ja Saarenmaan parhaat ravintolaseudut

Kuressaare

Kuressaaressa ravintolat ovat kätevästi aivan keskustassa, hyvin lähellä raatihuonetta, missä pienellä alueella on monipuolinen valikoima erilaisia ruokia tarjoavia ravintoloita. Tarjolla on hyvä valikoima sekä tyypillisiä paikallisia herkkuja, kuten grillikaloja, että italialaistyylisiä ruokia, lähinnä pitsoja ja pastoja.

Raatihuoneen ympäristössä on kalliita, mutta myös edullisia ruokapaikkoja, jotka ovat erityisesti perheiden suosikkeja ja joilla myös on kesäterassit. Kodulinna Lokaal (Tallinna 11) on tilava ravintola ja baari, jossa on biljardipöytä ja tupakointitila. Täällä on oma lastenmenu, jonka ruoat ovat hyvin huokeahintaisia. Pääruokien joukkoon kuuluu liharuokia, salaatteja ja keittoja. Ravintola on hyvä pelkälle oluellekin, ja sieltä saa myös lonkeroa ja siidereitä.

Hintavimmasta päästä keskustan alueella on Vaekoda Pub (Tallinna 3), josta saa hyvin grillattua kalaa, pihvejä ja myös vähän erikoisempia ruokia, kuten grillattua villisikaa. Sillä kuten monilla muillakin tämän alueen ravintoloilla on terassi. Lisäksi tämä kuten monet muutkin kaupungin ravintolat muuntuu illan hämärtyessä baariksi, jossa on yllättävän alhainen hintataso ja joka on viikonloppuisin aamuun asti auki.

Veakoda Pub
Vaekoda Pub -ravintolasta saa grillattua kalaa, pihvejä ja myös vähän erikoisempia ruokia, kuten grillattua villisikaa.

Toinen hintava ravintola, Pritsumaja Grill&Bar (Tallinna 4), sijaitsee aivan vastapäätä vanhassa kauniissa palokuntatalossa. Myös siellä on grillilihoja ja muitakin ruokia, jotka sopivat moneen makuun, mutta kuten muuallakin Virossa ja Kuressaaressa, oluen ja muiden alkoholijuomien hinta on yhtäkkiä noussut pilviin (puolen litran tuoppi 4,50 euroa).

Kolmas vähän hintavampi ja tasokkaampi ravintola tällä alueella on La Perla (Lossi 3), joka on italialaistyylinen ravintola ja josta saa grillikalaa ja -lihoja, pastoja, pitsoja ja myös kasvissyöjille sopivia lämpimiä ruokia. Myös sillä on mukava kesäterassi, mutta aukioloajat ovat italialaiseen tyyliin vähän lyhyet. Paikka esimerkiksi aukeaa viikonloppuisin vasta klo 13. Oluen ja siiderin hinta on täällä jonkin verran alhaisempi kuin monessa muussa paikassa (puoli litraa 3,20 euroa).

Vähän tämän alueen ulkopuolella tuulimyllyssä sijaitseva Veski (Pärna 19) on tunnelmallinen paikka, joka sopii hyvin juhlien pitopaikaksikin. Suurella terassilla on mukava kesällä maistella tyypillisiä paikallisia herkkuja silakasta villisikaan, ja sen pihalta voi ostaa savukalaa parilla eurolla kilo majapaikalle vietäväksi. Paikan erikoisuuksiin kuuluu melkoinen määrä erilaisia oluita, joiden joukossa on paikallisia pienpanimo-oluita, mutta hinnat ovat lähellä Suomen hintoja.

Rannan läheisyydessä tai satamassa ei ole oikeastaan paljon ruokapaikkoja, lukuun ottamatta Kuursaal-talon ravintolaa (Lossipark 1), joka paikallisten suussa tunnetaan nimellä “KuKuu”. Sen vieressä oleva englantilaistyylinen John Bull (Lossipark 4) on mukava korttelipubi, jonka ruokalista on viime vuosina laajentunut käsittämään vaikka mitä. Jos majapaikka on täälläpäin, ovat sataman läheisyyden hotellien ravintolat kelvollisia paikkoja lounaalle tai illalliselle.

Muu Saarenmaa

Muualla Saarenmaalla on ravintoloita sielläkin, ja ne ovat parhaiten avoinna kesäaikaan. Sõrven niemimaan kärjessä sijaitsee Sääre Paargu eli kesäkeittiö, josta saa hyvin kalaruokia. Se on avoinna toukokuusta syyskuun loppupuolelle, ja siellä on langaton internetyhteys ja lasten leikkikenttä.

Kaalin kraatterit ovat suosittu vierailupaikka, ja niiden vieressä sijaitsee Kaali Trahter (Pihtlan kunta, Kaalin kylä), joka on avoinna ma–su klo 10–18. Sen parhaisiin paloihin kuuluu villisika, ja ravintola on avoinna toukokuun ensimmäisestä syyskuun viimeiseen.

Lümandan kylässä sijaitseva Lümanda Söögimaja on pidetty ruokapaikka, joka on avoinna kesäkuun alusta elokuun loppuun, päivittäin klo 10–22. Sinne on Kuressaaresta noin 30 kilometrin matka.

Huomionarvoinen ruokapaikka on välillä Virtsu-Kuivastu kulkevan lautan kahvila-ravintola, jossa noin puolen tunnin matkan aikana ehtii hyvin syödä välipalan tai kunnon ateriankin. Erilaiset kalaruoat lohikeitosta lohipihveihin ovat hyviä perunoiden tai perunamuusin kanssa, ja lautan buffetti on edullinen ruokapaikka, jossa mahan saa täyteen perusruoilla 4–5 eurolla.

Lisää Saarenmaan ravintoloista:

Visit Saaremaa -sivuston ravintolavinkit

TripAdvisor-sivuston käyttäjät rankkaavat Saarenmaan ravintoloita

Savustettua kalaa
Etenkin ahventa näkee sataman lähellä olevilla kesämarkkinoilla ja muuallakin savustettuna, ja savuahven maksaakin yleensä vain pari euroa kilo.

Ravintoloiden tyypilliset ruoat

Kuressaaresta saa parhaiten paikallisesti pyydettyä kalaa, etenkin ahventa, lohta ja silakkaa. Etenkin ahventa näkee sataman lähellä olevilla kesämarkkinoilla ja muuallakin savustettuna, ja savuahven maksaakin yleensä vain pari euroa kilo. Lohikeitto ja muutkin keitot ovat yleisiä, edullisia ja hyviä miltei joka ravintolassa. Salaatteja on niitäkin monenlaisia, ja ne ovat tietenkin kasvissyöjille yleensä soveltuvia.

Pääruoista grillatun ja savustetun kalan lisäksi liharuoat ovat yleisiä, ja Kuressaaressa hyvin on tarjolla possua, lammasta ja villisikaa, jota saa joistain paikoista grillattunakin. Kanapihvit ovat nekin varsin yleisiä ja ranskalaisten kanssa lasten mieleen.

Italialaistyyliset ruoat ovat Kuressaaressakin suosittuja, ja pitsoja ja pastoja saa sieltä täältä, yleensä hyvin edullisesti. Pitsat ja pastat soveltuvat usein kasvissyöjille, jotka eivät ole vehnälle allergisia.

Hintataso

Kuressaaressa on muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta alhainen hintataso, ja pitsan tai pasta-aterian saa siellä edullisimmillaan 4–6 eurolla. Salaatit ja keitot ovat nekin edullisia, ja niitä saa edullisista paikoista kolmella neljällä eurolla. Grillatut lihat ja kalat ovat kalliimpia ja maksavat raatihuoneen ympäristön hienoissa ravintoloissa saman verran kuin Suomessakin. Ne ovat kuitenkin tasokkaita, ja alkoholijuomien kohtuullinen hinta joissain paikoissa saa ruokailun tuntumaan edullisemmalta kuin mihin kotimaassa on totuttu. Maksukortit käyvät maksuvälineenä Kuressaaressa paikassa kuin paikassa, ja pieniäkin summia voi maksaa niillä.

Juomaraha

Saarenmaalla on monissa edullisissa ravintoloissa itsepalvelu, ja ruoat tilataan ja maksetaan kassalla saman tien. Hienoimmissa ravintoloissa kuten Veskissä ja Perlassa on pöytiintarjoilu, mutta juomarahan jättäminen ei ole mitenkään pakollista. Jos ruoat tuodaan pöytään hymyssä suin ja palvelu muutenkin pelaa ystävällisesti ja avuliaasti, kannattaa ehdottomasti jättää juomarahaa ainakin 10 prosentin verran.

Ruokailuajat

Ruokailuajat muistuttavat kotimaan ruokailuaikoja melkoisesti. Osa ravintoloista ja kahviloista avautuu aamutuimaan, ja ne käyvät näin aamukahville tai aamiaiselle. Pitsapaikatkin avautuvat usein aamutuimaan nekin, ja kaupungissa on mahdollista syödä ruokia hyvin aikaisinkin. Tasokkaista ravintoloista Raekoja avautuu aikaisin, klo 10.30–11, mutta esimerkiksi Veski avautuu vasta klo 12 ja Perla klo 13 viikonloppuisin.

Ruokia tarjoillaan monessa paikassa ainakin klo 21 asti, mutta hienot ravintolat kuten Veski ovat avoinna klo 23 asti viikolla ja puoleenyöhön viikonloppuisin, joten niistä saa ruokia klo 22–23 asti. Nyrkkisääntönä kuitenkin kannattaa pitää sitä, että kovin myöhään ruokailua ei kannata jättää, sillä keittiöt suljetaan kotimaan tavoin melko varhain.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2018/07

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti