Viro – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Hotelleja – Haapsalu
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Ravintolan terassi Lossiplats-aukiolla
Haapsalussa on hyvä määrä ravintoloita rannan tuntumassa, Lossiplats-aukion tuntumassa lähellä piispanlinnaa, Karja- ja Posti-kaduilla ja Kaubamaja-ostoskeskuksen yhteydessä.

Ruoka ja ravintolat

Haapsalussa on melko hyvät ruoat, ja niiden hinnat ovat pysyneet kohtuullisina. Siellä on eniten ravintoloita ytimessä, piispanlinnan ympäristössä, mutta ravintoloita kaupungissa on harvakseltaan ja niiden taso vaihtelee melkoisesti. Ravintoloiden lisäksi myös baarit ja kahvilat tarjoavat ruokia, ja kesäisin kaupungissa on paljon terasseja.

Haapsalun parhaat ravintolaseudut

Haapsalussa on hyvä määrä erilaisia ravintoloita rannan tuntumassa, Lossiplats-aukion tuntumassa lähellä Piispanlinnaa, Karja- ja Posti-kaduilla sekä Postin ja Tallinnan maantien risteyksessä olevan ostoskeskuksen yhteydessä. Muualla kaupungissa ravintoloita on melko harvakseen, eniten hotellien ja ostoskeskusten yhteydessä.

Rantapromenadi

Aafrika rand- ja sen edustalla kulkeva promenadi ovat kauniilla ilmoilla ja miksei muulloinkin ehdottomia oleskelupaikkoja, joille tulee palattua yhä uudestaan ja uudestaan. Promenadin varrella oleva Kuursaal [kartalla] on ravintola, jossa on annoksia myös kasvissyöjille, ja siellä on myös erillinen drinkkilista. Se on kuitenkin avoinna vain kesäisin, toukokuun loppupuolelta syyskuulle, muulloin erikoistilaisuuksien yhteydessä.

Rantapromenadilla on muitakin ravintoloita, joista monet ovat hotellien yhteydessä, ja niihin kuuluu esimerkiksi Baltic Hotelin Promenaadi Restoran (Sadama 22).

Siitä melko kaukana, pienvenesataman eli marinan vieressä olevassa hotellissa on ravintola (Westmere 3) [kartalla], joka kuten kaikki hotellien ravintolat ja hivenenkin hienommat ravintolat ovat melko hintavia. Se on erityisen sopiva niille, jotka tulevat Haapsaluun veneellä tai jotka yöpyvät tässä hotellissa tai lähellä olevissa majapaikoissa.

Talumehe Köörts
Lossiplatsin ympäristössä kenties paras ja viihtyisin ravintola on kokonaan hirsillä sisustettu Talumehe Köörts.

Lossiplats, muu ydinkeskusta ja pääkatu

Varsinainen keskittymä ravintoloita on Lossiplats-aukion [kartalla] ympäristössä, missä voi syödä monenmoisia ruokia. Itse piispanlinnassa on kesäkahvila, josta saa jonkin verran ruokiakin, mutta aukiolla ja sen lähistöllä on mahdollisuus syödä pitsoja, jotka Haapsalussa ja muuallakin Virossa tuntuvat olevan suosituin ulkona syöty ruoka.

Monella tällä alueella sijaitsevalla ravintolalla on kesäterassi. Melko lähellä Lossiplatsia, keskustan vieressä olevissa hiljaisissa kortteleissa, sijaitsee Kongo-hotelli (Kalda 19) [kartalla], joka on hyvä paikka kalaruoille, pasta-annoksille, salaateille ja keitoille. Se on käypä ravintola kesät talvet, sillä siellä on sekä kesäterassi että talvipuutarha.

Kenties paras ja viihtyisin ravintola on kokonaan hirsillä sisustettu Talumehe Köörts (Karja 2). Ravintola on oiva mille tahansa aterialle, ja siellä on iltaisin elävää musiikkia. Paikassa käyminen on kokemus, jota ei kannata jättää väliin. Ravintola on auki ympäri vuoden päivittäin klo 7–02.

Aivan vieressä on Pizza Grande (Karja 6), josta saa melko hyviä pitsoja, ja sillä on kesäterassit. Sitä vastapäätä sijaitseva Müüriääre Kohvik (Karja 7) on kahvila, josta saa paitsi suussa sulavia leivonnaisia myös ruokia.

Kohti Tallinnan maantietä mennessä tulee vastaan entisen grilliravintolan tiloihin ilmestynyt, italialaistyylisiä ruokia tarjoava Café Micio (Karja 20), jolla on suuri kesäterassi ja myös sisällä paljon tilaa.

Posti on Harjua kohti Tallinnan maatietä jatkava pääkatu, ja sen ruokapaikoista edukseen erottuu Soffa (Posti 1). Siellä voi myös pitää seminaareja ja muita tilaisuuksia ja pelata biljardia.

Toinen varteenotettava ravintola saman kadun varrella on Taksi Pubi (Posti 29), joka on uusi, edullinen ruokapaikka. Tämä kotiruokia tarjoava kodikas pubi on kiinni sunnuntaisin.

Kaubamajan ympäristö

Hyvä keskittymä ruokapaikkoja, jotka käyvät lapsiperheillekin, on Kaubamaja-ostoskeskuksen (Tallinna mnt 1) yhteydessä ja lähellä. Kauppakeskuksessa on Africa Pubi, josta saa kaikenlaisia ruokia. Ravintolassa voi katsella ruuduista urheilua, siellä on päivän virolaisia lehtiä, siellä voi pelata biljardia ja kesäisin alueen elämänmenoa voi tarkastella terassilta.

Ostoskeskuksen yhteydessä on Peetri Pizza, josta saa sekä italialaistyylisiä pitsoja että pannupitsoja. Pitsat maksavat koosta ja koostumuksesta riippuen 4–8 euroa, niitä voi tilata verkkosivujen kauttakin, ja tämä on paikallisten lapsiperheiden suosikkiravintoloita kaupungissa. Peetri Pizza sulkee ovensa viikolla jo klo 20 (kesällä klo 22) mutta on pe–la avoinna viiteen asti aamulla, mikä ei ole ollenkaan tavatonta pikaruokapaikoille missäänpäin Viroa.

Ostoskeskusta miltei vastapäätä sijaitsee Hesburger (Jaama 32). Lähellä sijaitsee vielä Näksi Baar (Lihula mnt 5), joka ei nimestään huolimatta ole pelkästään baari vaan myös ruokala, josta saa viikolla aamukahdeksasta ja viikonloppuisin aamuyhdeksästä aamiaisiakin. Baari on edullinen ruokapaikka, josta saa nopeasti kotiruoan tyylisiä ruokia, ja lounastarjoukset ovat erityisen hyviä hinta-laatusuhteeltaan. Paikka laitetaan ma–la kiinni jo klo 17 ja on sunnuntaisin suljettu.

Uuemöisassa, Tallinnantien varrella olevassa Rootsikeskuksessa sijaitsee kaupungin toinen Pizza Grande (Rannarootsi tee 1)

Lisää ravintoloita: TripAdvisor esittelee lähes kaikki Haapsalun ravintolat.

Ravintoloiden tyypilliset ruoat

Haapsalusta saa hyvin pitsoja, pastoja, tyypillisiä baariruokia kuten kanapihvin ja ranskalaiset ja etenkin kesäkautena grilliruokia, mutta nykyään entistä huonommin muualta entisen Neuvostoliiton alueelta tulevia ruokia. Tarjolla on myös kebabia, hampurilaisia ja erilaisia pikkuruokia kuten voileipiä, joita on eniten tarjolla kahviloissa ja jotka ovat soveltuvat parhaiten aamiaiseksi tai välipalaksi.

Silakkaa ja perunamuusia
Grillikalat, joista ahven ja lohi ovat yleisiä, ovat etenkin kesäkaudella hyviä, ja grillattua ahventa ja muitakin kaloja on tarjolla paitsi ravintoloissa myös kojuissa.

Pitsat, hampurilaiset, pihvit, kanaruoat ja italialaistyyliset pasta-ateriat ovat tyypillisimpiä ruokia kaupungissa. Grillikalat, joista ahven ja lohi ovat yleisiä, ovat etenkin kesäkaudella hyviä, ja grillattua ahventa ja muitakin kaloja on tarjolla paitsi ravintoloissa myös kojuissa, joita on Posti- ja Karja-kadulla ja muuallakin kaupungissa, kuten torin tuntumassa. Niissä kilo grilliahventa maksaa parista eurosta ylöspäin.

Hintataso

Hotellien ravintoloita ja hienoja ravintoloita lukuun ottamatta ruokailu Haapsalussa on kohtuuhintaista, ja sieltä saa annoksia kolmesta neljästä eurosta ylöspäin. Edullisimpia ruokia ovat voileipien jälkeen lounaat ja pitsat, jotka maksavat 4–8 euroa. Pasta-ateriat maksavat viidestä kuudesta eurosta ylöspäin, ja kalleimpia ruokia ovat naudanlihapihvit, grillilihat ja lohipihvit, jotka maksavat 10–15 euroa lisukkeineen. Alkoholijuomat eivät enää ole edullisia, vaan halvoissakin paikoissa tuoppi maksaa 3,50 euroa ja monessa paikassa pullo voi maksaa 4–5 euroa.

Juomaraha

Haapsalussa on paljon itsepalveluravintoloita, joissa tippiä ei anneta. Niihin kuuluvat paitsi pizzeriat, hampurilaispaikat ja kebabpaikat myös jotkin muut ruokapaikat, kuten Africa. Varsinaisissa ravintoloissa, joissa on pöytiintarjoilu, kannattaa hymyillen suoritetusta palvelusta ja hyvistä ruoista antaa sen verran juomarahaa, että pyöristää summaa sopivasti ylöspäin.

Ruokailuajat

Haapsalussa kahvilat avaavat ovensa aikaisimmin, mutta niissä voi syödä aamiaista usein vasta klo 10. Harva ravintola avaa ovensa kovin aikaisin, ja yleisimmät avaamisajat ovat klo 11 ja klo 12. Jotkin ravintolat ovat avoinna aina puoleenyöhön, mutta ruokailua ei kannata jättää liian myöhään, sillä keittiöt laitetaan kiinni ravintoloita aikaisemmin.

Yleisesti ottaen kesäkautena (kesäkuun alusta elokuun loppuun) monet ravintolat ovat hyvin avoinna viikollakin, mutta talvikautena monet sulkevat su–to ovensa varsin aikaisin, usein klo 22 mennessä. Perjantai- ja lauantaiöisin kaupungissa on pitserioita, kioskeja ja muitakin ruokapaikkoja, jotka tarjoavat ruokia aamuun asti.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2018/07

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti