Viro – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Ilmoitus
Turu plats
Uudistettua Turu platsia pidetään Viron moderneimpana pääaukiona. Säveltäjä Arvo Pärt vietti kaupungissa lapsuutensa, ja hänen kunniakseen on aukiolla musiikkia soittava pyöräilijäpatsas.

Rakvere, Viro

Sivu 1: Nähtävyydet, ajanvietemahdollisuudet, sää ja ilmasto
Sivu 2: Ostokset, ravintolat ja yöelämä
Sivu 3: Perheet, liikkuminen ja matkat

Rakvere on Viron viidenneksi suurin kaupunki, ja se sijaitsee Tallinnan ja Pietarin välisellä tiellä noin 100 kilometrin päässä Tallinnasta. Rakvere on pieni mutta Viron historian kannalta merkittävä paikka. Kaupunki on mukava kesäkaupunki, jossa kesäkautena on jonkin verran turisteja ja muitakin vierailijoita. Tänne lähdetään kylpylähotelliin, katsomaan mäen päällä sijaitsevaa suurta linnoitusta ja muuten vain oleskelemaan tässä leppoisassa 15 000 asukkaan kaupungissa. Suuren yleisön tietoisuuteen Rakvere on tullut kenties parhaiten Jaan Krossin romaanista Pietarin tiellä.

Rakvere on hyvä kohde ainakin päiväretkelle mutta miksei useammaksikin päiväksi etenkin perheille, joille sieltä löytyy paljon kaikenlaista nähtävää ja tekemistä. Kaupungissa on tapana tutustua erityisen hyvin linnaan ja myös pariin museoon, joihin kuuluu Viron ainoa poliisimuseo. Rakveressa on mukava käydä syömässä tai ottamassa muutama olut, ja myös tehdä ostoksia, joihin kuuluu paljon käsitöitä mutta myös modernien kauppakeskusten tarjontaa. Rakvere tarjoaa erinomaisen ja helposti lähestyttävän tilaisuuden tutustua virolaisen pikkukaupungin elämään. Kaupunki on hyvä matkakohde etenkin kesäkautena, ja vierailu siellä antaa aivan uutta näkökulmaa Viroon ainakin niille, joille vain Tallinna on aiemmin tullut tutuksi.

Sää, ilmasto ja parhaat matkustusajat

Sääennuste:

Norjan meteorologisen laitoksen pitkän ajan sääennuste Rakvereen

Sää Rakveressa nyt

Ilmasto

Rakveren ilmasto ei juuri poikkea Tallinnan tai Etelä-Suomen ilmastosta. Siellä on lyhyet ja valoisat kesät ja pitkät, kylmät ja pimeät talvet. Sateisinta Rakveressa on syksyllä ja talvella, ja itse asiassa jo heinäkuusta eteenpäin aina tammikuun loppuun on kaikkein sateisinta. Joulukuulta helmikuulle sateet tulevat usein lumena, mutta kotimaan tavoin räntäsateet ja talviset vesisateet ovat entistä yleisempiä..

Turu plats
Jos Rakvereen haluaa tutustua silloin kun kaupunki on parhaimmillaan, kannattaa sinne matkustaa toukokuulta syyskuulle.

Kesäkausi on virallisesti huhtikuun alusta lokakuun loppuun, ja varsinainen kesä on kesäkuun alusta elokuun loppuun, jolloin vuorokauden keskilämpötila on reilusti yli kymmenen astetta. Myös syyskuun alkupuoli ja toukokuun jälkimmäinen puolisko ovat yleensä ainakin jossakin määrin kesäisiä, ja tällöin terassilla voi ainakin päiväsaikaan viettää aikaa.

Talvikausi on lokakuulta maaliskuun loppuun, ja varsinainen talvi, jolloin vuorokauden keskilämpötila jää nollan alapuolelle, on joulukuun alusta maaliskuun jälkimmäiselle puoliskolle. Maalis- ja marraskuu ovat perinteisesti ikävimmät kuukaudet olla Rakveressa, ja näitä siirtymäkuukausia kannattaa vältellä. Joulukuussa joulukoristeet ja muu vastaava humu tuovat väriä kaupunkiin. Tammi-helmikuussa lumiset pakkaskelit ovat kaikkein todennäköisimpiä, ja ne ovat yhdessä maaliskuun alkupuolen kanssa parhaimmillaan miellyttäviä aikoja viettää Rakveressa.

Parhaat matkustusajat

Jos Rakvereen haluaa tutustua silloin kun kaupunki on parhaimmillaan, kannattaa sinne matkustaa toukokuulta syyskuulle. Säät voivat olla suotuisia myös huhti- ja lokakuussa, mutta näinä kuukausina ei ulkosalla ole niin mukava olla kuin kesällä. Jos Rakveressa haluaa nimenomaan tutustua linnaan ja kaupungin yleiseen olemukseen, kannattaa sinne matkustaa kesällä silloin, kun on lämmintä ja kohtalaisen aurinkoista.

Jos Rakveressa haluaa viettää aikaa kylpylähotellissa, käydä museoissa, tehdä ostoksia ja viettää aikaa ravintoloissa, voi sinne matkustaa myös talvikauden aikana. Kylpylähotellit ovat monin tavoin parhaimmillaan ja myös edullisimmillaan muulloin kuin keskikesällä, ja muutenkin muulloin kuin keskikesällä kaupat ja muutkin paikat voivat olla paremmin avoinna, sillä keskikesällä monet rakverelaiset lomailevat ja matkustavat muualle.

Turu plats
2010-luvulla uudistettu pääaukio eli Turu plats on hyvä paikka aloittaa nähtävyyksien katselu.

Nähtävyydet ja ajanviete

Rakveressa on yhden päivän ajaksi hyvä määrä nähtävää, ja siellä on parhaimmillaan miellyttävää kävellä paikasta toiseen nähtävyyksiä katsellen. Kaupungissa on läheisen tutustumisen arvoinen linnake, muutama hieno kirkko, pari hyvää museota ja upeita vanhanajan katunäkymiä, etenkin lähellä pääaukiota olevan Pikk-kadun varrella.

Rakveren parhaita ajanvietemahdollisuuksia ovat ympäri vuoden kuntoilu sisätiloissa ja uima- ja urheiluhallien tarjonta. Kesällä kaupungissa voi pyöräillä ja tutustua kaikkeen melko nopeastikin, ja ympäri vuoden siellä on mukava rentoutua tai kuntoutua kylpylähotelleissa.

Nähtävyydet

Hieno, 2010-luvulla uudistettu pääaukio eli Turu plats [kartalla] on hyvä paikka aloittaa nähtävyyksien katselu. Aukiota pidetään Viron moderneimpana pääaukiona, ja se on varsin erikoinen ja mieleenpainuva paikka kesäaikaan. Viron kuuluisin säveltäjä Arvo Pärt vietti kaupungissa lapsuutensa, ja hänen kunniakseen on aukiolla pyöräilijäpatsas, joka ajoittain soittaa hänen sävellyksiään. Aukiota on mukava ihastella baarien ja ravintoloiden terasseilta, ja aukiolla on sen verran kauppoja, kahviloita, baareja ja ravintoloita, että sen ympäristössä tulee loman aikana vietettyä aikaa.

Keskusaukion lähellä, matkalla kohti kukkulan päällä siintävää linnaketta, tulee vastaan Parkali plats -aukio ja sen vieressä oleva Parkali-puisto [kartalla]. Puisto on mukava paikka oleskella kesäisin, ja sen laidalla sijaitsee kaupungin kylpylähotelli ja Pyhän kolminaisuuden kirkkokuvaPyhän kolminaisuuden kirkko ], jonka sisällä kannattaa käydä. Tämä luterilainen kirkko valmistui jo 1400-luvulla. Se vaurioitui pahasti liiviläissodissa, ja peruskorjaus valmistui vuonna 1684. Lisärakennustöitä tehtiin vielä 1720-luvulla, ja 1800-luvun puolivälissä se sai myöhäisgoottilaisia piirteitä ja nykyisen ulkomuotonsa. Kirkon merkittävin osa lienee barokkityyliä edustava saarnastuoli, joka on peräisin vuodelta 1690.

Kirkko sijaitsee Pikk-kadun varrella. KatuPikk-katu onkin nimensä mukaisesti pitkä, ja kuten muidenkin samannimisten katujen varrella Virossa, on senkin varrella kaikenlaista mielenkiintoista. Sen varrella on kaunista puuarkkitehtuuria, muitakin merkittäviä rakennuksia, joista vanhimmat ovat 1700-luvulta, ja Rakveren kotimuseo (Pikk 50) [kartalla] (Avoinna ma–pe klo 10–16 ja la klo 11–16), joka perehdyttää kaupungin elämäntyyliin 1800-luvun loppupuolelta 1900-luvun alkuvuosille. Täällä on mahdollista nähdä, miten vaatturit, pyykkärit ja muut lähes unholaan jääneet ammattikunnat aikoinaan työskentelivät, ja kaikki on sen verran autenttisen näköistä, että täällä on käyty kuvaamassa elokuviakin.

Pikk-kadun päässä sijaitsee Tallinna-katuPoliisimuseo [kartalla], joka nimensä mukaisesti johtaa kohti maan pääkaupunkia, ja sen varrella on myös kaikenlaista nähtävää. Poliisimuseo (Tallinna 3) on etenkin perheille hyvä vierailupaikka, ja siellä oppii maan poliisin historiaa ja nykyisyyttä. (Avoinna ti–la talvisin klo 10–16 ja kesäisin klo 10–18. Pääsymaksu aikuisilta 7 € ja perheiltä 16 €).

Poliisimuseon ympäristössä on muutakin nähtävää. Tallinnaa kohti mennessä vastaan tulee kaupunginteatteri [kartalla], jolla on hyvä kahvila-ravintola viikonlopun jazz-konsertteineen. Tallinna- ja Lai-katujen risteyksessä on vanhaa venäläistä ortodoksityyliä edustava kirkkokuvavenäläistä ortodoksityyliä edustava kirkko ], johon voi tutustua päivittäin klo 10–16 (su klo 9 alkaen).

Linnake
Rakveren suurin nähtävyys on kaikkialle näkyvä linnake, joka sijaitsee Vallimägi-mäen päällä.

Rakveren suurin nähtävyys on kaikkialle näkyvä linnake [kartalla], joka sijaitsee Vallimägi-mäen päällä. Linnan sisäpihalle ja sisälle on pääsymaksu, mutta niiden, jotka eivät halua sisälle, kannattaa ainakin katsastaa pronssinen Tarvas-patsas, joka on 7 metriä pitkä, 4 metriä korkea ja painaa 7 tonnia. Patsas on sponsoroitu kansainvälisin voimin, mukana oli myös suomalaisia ja sponsoreiden nimiä voi lukea patsaan vieressä olevasta laatasta. Tarvas on väittämän mukaan Baltian suurin pronssipatsas. Linnalle on jonkin verran matkaa ja kapuamista keskustasta, mutta matka ei kestä kauan, jos tulee Pyhän kolminaisuuden kirkon ohitse vaikka Parkali-katua [kartalla] pitkin ja nousee siitä rappuja pitkin kohti mäen huippua.

Tarvas
7 metriä pitkä ja 4 metriä korkea Tarvas on väittämän mukaan Baltian suurin pronssipatsas.

Ajanviete

Suosittua puuhaa Rakveressa on mennä veekeskukseen eli uimahalliin (Parkali 4) [kartalla], jossa on kaikenlaisia liukumäkiä, saunoja, kuntosaleja ja altaita. Uimahalli sijaitsee Aqva-hotellin yhteydessä, mutta muutkin kuin hotellin asiakkaat voivat siellä kuntoilla ja rentoutua.

Toinen hyvä paikka kuntoilulle on urheilukeskus (Kastani 14) [kartalla], jossa on minigolf-rata, kiipeilyseinä, kuntosali, hierontapalveluja ja muuta vastaavaa. Keskus valmistui vuonna 2004, joten se on siisti ja uudenaikainen paikka kuntoilla.

Urheilunystäviä saattaa kiinnostaa myös sellainen kuriositeetti, että Rakveren koripallojoukkue Tarvas oli Viron mittakaavassa kovatasoinen joukkue, ja se oli Korvpalli Meistriliigan eli Viron parhaan tason koripalloliigan finaalissa (2009–10) ja vuonna 2012 se voitti Viron cupin. Joukkue pelasi Spordihall-urheilutalossa (Kastani 10) [kartalla], joka vetää noin 2 500 ihmistä otteluihin ja jossa yli 3000 voi seurata konsertteja, joita siellä myös ajoittain pidetään. Urheiluhalli on edelleen voimissaan, mutta ikävä kyllä Rakveren koripallojoukkue lopetti kauden 2016–17 jälkeen.

Lisää nähtävyyksiä ja ajanvietemahdollisuuksia:

Visit Estonia esittelee lisää kaikenlaista Rakveresta.

Opas jatkuu seuraavalla sivulla >> Sivu 2: Ostokset, ravintolat ja yöelämä.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2018/08

Lukijoiden kommentteja

Tarvas nousi kahden maan joukkorahoituksen tuella. Yli 700 suomalaista lahjoittajaa, nimet patsaan jalustassa. Kahden maan presidentit mukana,
Nobel palkinnon 2008 saanut Martti Ahtisaari myös. /Pohjan poika

Kiva paikka mennä vaikka bussilla (on edullista), taikka omalla autolla. Tarkoitus lähteä taas bussilla seikkailemaan. Tallinnaa nähty jo tarpeeksi. Kivoja ostospaikkoja, hyviä ruokapaikkoja. /Anita Vantaalta

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti