maan lippu
Viro
Huomasitko 6 muuta opastamme:
Booking.com
Turu plats
Uusittu pääaukio eli Turu plats on hyvä paikka aloittaa nähtävyyksien katselu Rakveressa. Aukiota pidetään Viron moderneimpana pääaukiona, ja se on varsin erikoinen ja mieleenpainuva paikka kesäaikaan.

Rakvere, Viro

Sivu 1: Nähtävyydet, ajanvietemahdollisuudet, sää ja ilmasto
Sivu 2: Ostokset, ravintolat ja yöelämä
Sivu 3: Lapsiperheet, liikkuminen ja matkat

Rakvere on Viron viidenneksi suurin kaupunki, ja se sijaitsee Tallinnan ja Pietarin välisellä tiellä noin 100 kilometrin päässä Tallinnasta. Rakvere on pieni mutta Viron historiassa merkittävä paikka. Se on tullut suuren yleisön tietoisuuteen kenties parhaiten Jaan Krossin romaanista Pietarin tiellä. Kaupunki on mukava kesäkaupunki, jossa kesäkautena on jonkin verran turisteja ja muitakin vierailijoita. Tänne lähdetään kylpylähotelliin, katsomaan mäen päällä sijaitsevaa suurta linnoitusta ja muuten vain oleskelemaan tässä leppoisassa 15 000 asukkaan kaupungissa.

Rakvere on hyvä kohde ainakin päiväretkelle mutta miksei useammaksikin päiväksi etenkin perheille, joille sieltä löytyy paljon kaikenlaista. Kaupungissa on hyvä tutustua paitsi linnaan myös pariin museoon, joihin kuuluu Viron ainoa poliisimuseo. Täällä on hyvä käydä syömässä tai ottamassa muutama olut, tehdä ostoksia, joihin kuuluu paljon käsitöitä mutta myös modernien kauppakeskusten tarjontaa, ja muutenkin täällä voi tutustua virolaisen pikkukaupungin elämään. Rakvere on hyvä matkakohde etenkin kesäkautena, ja vierailu siellä antaa aivan uutta näkökulmaa Viroon ainakin niille, joille vain Tallinna on aiemmin tullut tutuksi.

Nähtävyydet ja ajanviete

Rakveressa on hyvä määrä nähtävää yhden päivän ajaksi, ja siellä voi hyvin kävellä paikasta toiseen nähtävyyksiä katsellen. Kaupungissa on upea linnake, muutama hieno kirkko, pari hyvää museota ja upeita vanhanajan katunäkymiä, etenkin Pikk-kadun varrella lähellä pääaukiota. Rakveressa voi myös kuntoilla ja rentoutua kesät talvet, sillä sen uima- ja urheiluhallit ovat hyviä ja vetävät puolensa paljon suomalaisia perheitä ja pariskuntia.

Nähtävyydet

Hieno, uusittu pääaukio eli Turu plats [kartalla] on hyvä paikka aloittaa nähtävyyksien katselu. Aukiota pidetään Viron moderneimpana pääaukiona, ja se on varsin erikoinen ja mieleenpainuva paikka kesäaikaan. Viron kuuluisin säveltäjä Arvo Pärt vietti kaupungissa lapsuutensa, ja hänen kunniakseen on aukiolla pyöräilijäpatsas, joka ajoittain soittaa hänen sävellyksiään. Aukiota on mukava ihastella TuruplatZ-ravintolan terassilta, ja aukiolla on sen verran kauppoja, kahviloita, baareja ja ravintoloita, että sen ympäristössä tulee kyllä loman aikana vietettyä aikaa.

Keskusaukion lähellä, matkalla kohti kukkulan päällä siintävää linnaketta, tulee vastaan Parkali plats -aukio ja sen vieressä oleva Parkali-puisto [kartalla]. Tämä on mukava paikka oleskella kesäisin, ja sen laidalla sijaitsee kaupungin kylpylähotelli ja Pyhän kolminaisuuden kirkko, jonka sisällä kannattaa käydä. Tämä luterilainen kirkko valmistui jo 1400-luvulla. Se vaurioitui pahasti liiviläissodissa, ja peruskorjaus valmistui vuonna 1684. Lisärakennustöitä tehtiin taas 1720-luvulla, ja 1800-luvun puolivälissä se sai myöhäisgoottilaisia piirteitä ja nykyisen ulkomuotonsa. Kirkon merkittävin osa lienee barokkityyliä edustava saarnastuoli vuodelta 1690.

Kirkko sijaitsee Pikk-kadun varrella. Katu onkin nimensä mukaisesti pitkä, ja kuten muidenkin samannimisten katujen varrella Virossa, on senkin varrella kaikenlaista mielenkiintoista. Sen varrella on kaunista puuarkkitehtuuria, muitakin merkittäviä rakennuksia, joista vanhimmat ovat 1700-luvulta, ja Rakveren kotimuseo (Pikk 50) [kartalla], joka perehdyttää elämäntyyliin 1800-luvun loppupuolelta 1900-luvun alkuvuosille. Täällä on mahdollista nähdä, miten vaatturit, pyykkärit ja muut lähes unholaan jääneet ammattikunnat aikoinaan työskentelivät, ja kaikki on sen verran autenttisen näköistä, että täällä on käyty kuvaamassa elokuviakin.

Pikk-kadun päässä sijaitsee Tallinna-katu [kartalla], joka nimensä mukaisesti johtaa kohti maan pääkaupunkia, ja sen varrella on kaikenlaista nähtävää myös. Poliisimuseo (Tallinna 3) on etenkin perheille hyvä vierailupaikka, jossa oppii maan poliisin historiaa ja nykyisyyttä. Museo on avoinna ti–pe klo 10–16 ja la klo 10–18, ja sinne on aikuisilta 5 euron pääsymaksu, perheiltä 12 euron. Poliisimuseon ympäristössä on muutakin nähtävää: Tallinnaa kohti mennessä on kaupunginteatteri [kartalla], jolla on hyvä kahvila-ravintola viikonlopun jazz-konsertteineen, ja kreikkalaisortodoksinen kirkko, joka sijaitsee Tallinna- ja Lai-katujen risteyksessä.

Tarvas
Pronssinen Tarvas-patsas, joka on 7 metriä pitkä, 4 metriä korkea ja painaa 7 tonnia.

Rakveren suurin nähtävyys on kaikkialle näkyvä linnake [kartalla], joka sijaitsee Vallimägi-mäen päällä. Linnan sisäpihalle ja sisälle on pääsymaksu, mutta niiden, jotka eivät halua sisälle, kannattaa ainakin katsastaa pronssinen Tarvas-patsas, joka on 7 metriä pitkä, 4 metriä korkea ja painaa 7 tonnia. Linnalle on jonkin verran matkaa ja kapuamista keskustasta, mutta matka ei kestä kauan, jos tulee Pyhän kolminaisuuden kirkon ohitse vaikka Parkali-katua [kartalla] pitkin ja nousee siitä rappuja pitkin kohti mäen huippua.

Ajanviete

Suosittua puuhaa Rakveressa on mennä veekeskukseen eli uimahalliin (Parkali 4) [kartalla], jossa on kaikenlaisia liukumäkiä, saunoja, kuntosaleja ja altaita. Uimahalli sijaitsee Aqva-hotellin yhteydessä, mutta muutkin kuin hotellin asiakkaat voivat siellä kuntoilla ja rentoutua.

Toinen hyvä paikka harrastamiselle on urheilukeskus (Kastani 14) [kartalla], jossa on minigolf-rata, kiipeilyseinä, kuntosali, hierontapalveluja ja muuta vastaavaa. Keskus valmistui vuonna 2004, joten se on siisti ja uudenaikainen paikka kuntoilla.

Urheilunystäviä saattaa kiinnostaa se, että Rakveren koripallojoukkue Tarvas on Viron mittakaavassa kovatasoinen joukkue, ja se on ollut Korvpalli Meistriliigan eli Viron parhaan tason koripalloliigan finaalissakin (2009–10). Joukkue pelaa talvisin Spordihall-urheilutalossa (Kastani 10) [kartalla], joka vetää noin 2 500 ihmistä otteluihin ja jossa yli 3 000 voi seurata konsertteja, joita siellä myös ajoittain pidetään.

Lisätietoa: TripAdvisor-sivusto esittelee lisää nähtävää ja tekemistä Rakveressa

Ilmasto ja parhaat matkustusajat

Rakveren ilmasto ei poikkea Tallinnan tai Etelä-Suomen ilmastosta. Siellä on lyhyet ja valoisat kesät ja pitkät, kylmät ja pimeät talvet. Paras aika matkustaa sinne on kesäkausi, mutta sinne kuten muuallekin Viroon voi lähteä muinakin vuodenaikoina ostoksille, nähtävyyksiä katselemaan, viettämään aikaa kylpylähotelleissa ja muutenkin tutustumaan virolaisen pikkukaupungin elämään.

Kesäkausi on virallisesti huhtikuun alusta lokakuun loppuun, ja paras matkustusaika Rakvereen on kesäkaudella toukokuun puolivälistä elokuun loppupuolelle, jolloin säät ovat valoisimmillaan ja lämpimimmillään ja kaikki nähtävyydet ovat avoinna. Suomen koulujen kesäloma-aika onkin oivallista aikaa matkustusaikaa tänne.

Talvikautena joulunalusaika on hyvä ajankohta lähteä tekemään jouluostoksia, ja myös keskitalvi ja etenkin helmikuu on hyvä aika nauttia virolaisen sisämaan kaupungin talvesta. Alkutalven marraskuu ja lopputalven maaliskuu ovat kuitenkin ankeita kuukausia viettää aikaa Rakveressa.

Juttu jatkuu seuraavalla sivulla >> Sivu 2: Ostokset, ravintolat ja yöelämä.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2014/11

Lukijoiden kommentteja

Tarvas nousi kahden maan joukkorahoituksen tuella. Yli 700 suomalaista lahjoittajaa, nimet patsaan jalustassa. Kahden maan presidentit mukana,
Nobel palkinnon 2008 saanut Martti Ahtisaari myös. /Pohjan poika

Kiva paikka mennä vaikka bussilla (on edullista), taikka omalla autolla. Tarkoitus lähteä taas bussilla seikkailemaan. Tallinnaa nähty jo tarpeeksi. Kivoja ostospaikkoja, hyviä ruokapaikkoja. /Anita Vantaalta

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti