maan lippu
Viro
Huomasitko 6 muuta opastamme:
Raekoja Plats, Tallinna
Raekoja Plats, Tallinna (täyskuva mobiiliin) Raekoja Plats, Tallinna (täyskuva)
Virun portti Tallinnassa
Tallinnan Rotermannin kortteli F-Hoone, Telliskivi, Tallinna Kukkaisfestivaalit Tallinnassa

Tallinna, Viro

Tallinna on jo yli kahden vuosikymmenen ajan ollut suomalaisten eniten suosima, ympärivuotinen kaupunkilomakohde, jonne on kuitenkin alettu matkustaa entistä monipuolisemmin.

Tallinna on vuosikymmenten saatossa muuttunut monin eri tavoin, mutta edelleen se tunnetaan aivan Suomen vieressä olevana, kohtalaisen eksoottisena lomakaupunkina, jossa voi aina kokea kaikenlaista uutta ja ihmeellistä. Tallinna sopii matkakohteeksi kenelle tahansa, ja jokaisella vierailulla kaupungista voi löytää uusia puolia.

Tekemistä Tallinnassa

Tallinna on kaupunki, johon suomalaiset lähtevät eniten ostoksille, ja siellä on paljon yksittäisiä liikkeitä, tavarataloja, ostoskeskuksia. Ravintoloita on sekalainen määrä, ja Tallinnassa on hyvä olla tietoinen siitä mihin suuntaa syömään, sillä hinta-laatusuhteeltaan hyvän aterian löytäminen noin vain ei ole helppoa. Viime vuosikymmenen aikana Tallinnan musiikkitarjonta on parantunut ja kansainvälistynyt. Yöelämältään Tallinna on mainettaan vaimeampi. Uimarannoista tunnetuin on Pirita, mutta kaupungissa on myös yleisiä saunoja ja uimahalleja. Matkan Tallinnaan ei tarvitse olla rutiinisuoritus, vaan siellä voi myös vaikka paeta pakopelihuoneesta tai ajaa mikroautolla.

Nähtävää Tallinnassa

Vanhakaupunki on Tallinnan tunnetuin osa, ja se on kokenut suuria mullistuksia viime vuosikymmenien aikana. Siellä on melkoinen määrä nähtävää usealla eri aukiolla ja kadulla, ja lisäksi nähtävyyksiä on roppakaupalla ylhäällä olevalla Toompean kukkulalla. Keskustan ulkopuolisista osista Pirita on turistille olennainen kesäajan kohde, ja myös sen ja ytimen välimaastossa olevat Maarjamäe ja Kadriorg ovat alueita, joihin moni ytimen jo tunteva tutustuu. Tallinnassa on mielenkiintoinen ja jatkuvasti kasvava ja muuttuva kokoelma museoita, jotka esittelevät mitä erilaisimpia asioita. Kaupungissa on myös melkoisesti puistoja, joista kauneimmat reunustavat vanhaakaupunkia ja sen yläpuolella olevaa Toompean kukkulaa.

Selviytymisopas

Helsingissä on kolme eri matkustajasatamaa, joilta voi lähteä Suomenlahden yli Tallinnaan. Perillä Tallinnassa on hyvä kulkea kävellen niillä alueilla, joilla vierailijat eniten viettävät aikaa, ja pidemmät matkat taittuvat raitiovaunulla, bussilla tai junalla. Tallinnan säät eivät tuo yllätyksiä ainakaan eteläsuomalaisille. Kaupunkiin matkustetaan Suomesta ympäri vuoden, ja vuoden jokaisena päivänä sinne saapuu suomalaisia mitä erilaisimmista syistä. Suomalaisperheiden eniten suosima lomakaupunki on Tallinna.

Hotellit ja majoittuminen

Hotelli- ja aluevinkeissä kerrotaan niistä Tallinnan alueista, jotka sijainniltaan ja palveluiltaan ovat parhaita hotellille tai muulle majapaikalle. Lisäksi esitellään näiden alueiden parhaita ja pidetyimpiä hotelleja ja muita majapaikkoja.

Tallinna matkakohteena

Tallinnan vetonauloihin eivät enää välttämättä kuulu edulliset hinnat, mutta Suomeen nähden siellä on monissa tapauksissa edelleen halpaa. Hintoja tärkeämpää nykyisin kuitenkin on Tallinnan monipuolisuus, joka tulee esiin lähes kaikessa.

Ruoat ja ravintolat ovat siellä aivan toisenlaisia kuin kotimaassa, ja Tallinnassa voi syödä kohtuuhinnoin mitä erilaisimpia ruokia, joista kotimaassa voi vain haaveilla. Ruokien hinnat ovat takavuosista nousseet, mutta ne ovat edelleen kohtuullisia ja ravintoloiden ruoat, palvelutaso ja yleinen viihtyvyys ovat jatkuvasti parantuneet. Nykyään kaupungissa voi syödä paitsi edullisia perusruokia myös huippuluokan aterioita, joista ei tarvitse maksaa itseään kipeäksi. Ruokajuomat ovat kotimaata edullisemmissa hinnoissa, ja Tallinnan vetonauloihin kuuluu edelleenkin edullinen, monipuolinen ja rento yöelämä.

Tallinna on Helsinkiinkin verrattuna kansainvälinen kaupunki, jossa voi tavata kaikkialta maailmasta tulevia ihmisiä ja jossa on talvisinkin kosmopoliittinen tunnelma. Kosmopoliittisuus näkyy etenkin Tallinnan ostospaikoissa, jotka ovat jatkuvasti monipuolistuneet ja kehittyneet. Hinnat voivat niin halutessa olla edullisia, mutta ostosten joukossa on paljon sellaista mitä kotimaasta ei helposti löydy.

Kuvituskuva
Raitiovaunureitit ja -kiskot ovat olleet remontissa, mutta syyskuun alusta linjat 1, 2, 3 ja 4 kulkevat taas normaalisti, ja linja 4 kulkee lentoasemalle asti.

Ravintoloiden, kauppojen ja yöelämän lisäksi Tallinna on monin tavoin kohottanut profiiliaan, ja tämä näkyy etenkin monipuolisissa harrastusmahdollisuuksissa, valtavassa määrässä erilaisia nähtävyyksiä ja museoita, entistä monipuolisemmissa ja paremmissa majapaikoissa ja kaupungin yleisilmeessä, joka vanhaakaupunkia lukuun ottamatta on aivan toisenlainen kuin vielä vuosikymmen sitten. Kaiken kaikkiaan Tallinna on kuuluu Pohjois-Euroopan parhaisiin lomakaupunkeihin, jonne on aina helppoa ja edullista siirtyä ja josta kaikki voivat omalla tavallaan ja tyylillään nauttia.

Matkustaminen Tallinnaan

Tallinnaan tullaan Suomesta yleensä autolautalla, jolloin saavutaan ydinkeskustan vieressä olevaan satamaan. Tallinnaan voi saapua muualta tai sieltä voi siirtyä eteenpäin myös linja-autolla, rautateitse tai lentäen, ja matka asemien ja keskustan välillä on kaikissa tapauksissa lyhyt.

Lue lisää: Tallinnan-matkat ja saapuminen perille  |  Matkatoimistoja, jotka tekevät matkoja Tallinnaan

Liikkuminen Tallinnassa

Tallinnassa on hyvä kävellä niillä alueilla, joilla vierailijat eniten viettävät aikaa, ja kävellen on helppo myös käydä Kalamajassa ja joissain muissa keskustan vieressä olevissa kaupunginosissa.

Pidemmälle menevälle parhaita kyytejä ovat raitiovaunut, ja niillä on kaupungissa neljä hiljattain täysin uudistettua linjaa. Linja-autolla voi mennä parhaiten keskustan ulkopuolelle, ja myös sataman ja muun kaupungin välillä kulkee linja-autoja. Niille, jotka haluavat päästä Paldiskiin tai muualle paikallisjunalla, Tallinnan ympäristössä on toimiva ja kohtuuhintainen junaverkosto. Taksi on tietenkin perinteisin tapa suomalaisille siirtyä Tallinnassa, mutta taksien kanssa on oltava tarkkana. Pyöräily on Tallinnassa entistä suositumpaa, ja jos haluaa tutustua Viroon Tallinnaa enemmän, voi sieltä vuokrata auton.

Lue lisää: Liikkuminen Tallinnassa


Viikon 3 lukijakuvat

Seuraavat neljä kuvaa ovat lukijoidemme Tallinnan-matkallaan ottamia. Paikka, jossa kuva on otettu, selviää klikkaamlla karttakuvaketta kuvan kulmassa.

Ensimmäinen lukijakuva viikolle 3
Toinen lukijakuva viikolle 3
Kolmas lukijakuva viikolle 3
Neljäs lukijakuva viikolle 3

Arkisto

Tallinna syksyllä 2020

Tallinnassa voi tänä vuonna mennä muutamaan uuteen museoon ja näyttelytilaan, mutta myös vanhat suosikit tarjoavat näyttelyitä ja kaikenlaista muuta. Ostoksille meneminen on pääasiassa edullisempaa kuin viime vuonna. Kesä päättyy Tallinnassa elokuussa mutta kesäkausi jatkuu pitkälle syksyyn. Vielä syyskuussakin ulkona voi hyvällä tuurilla päivisin ruokailla, ja terassit olivatkin tänä kesänä huomattavasti sisätiloja suositumpia. Lue lisää: Tallinnan kuulumisia syksyllä 2020

Uutta Tallinnassa kesällä 2018

Tallinnssa on jälleen kaikenlaista uutta. Satamassa uusi kauppakeskus avasi ovensa, ja myös pitkään jatkuneet Rotermannin korttelin remontit ovat kauppakeskuksen osalta ohi. Sekä sataman tuntumassa että muualla kaupungissa on uusia ruokapaikkoja, jotka entisestään monipuolistavat Tallinnan ravintolamaailmaa. Tänä vuonna Viron satavuotisjuhlat ovat monessa paikassa esillä, ja myös muita syntymäpäiviä kuten Kadriorgin puistoalueen 300-vuotispäivät tuovat kaikenlaista mielenkiintoista kaupunkiin. Lue lisää: Tallinnan tapahtumia ja uutuuksia kesällä 2018

Helsingistä vesiteitse Tallinnaan

Helsinki-Tallinna-reitillä liikennöi useita eri yhtiöitä, joiden aluksissa on merkittäviä eroja. Siinä missä joku tarjoaa vauhdikkaat puitteet biletykseen, toinen sopii paremmin nopeaan siirtymiseen Helsingistä Tallinnaan, jotkut auton kanssa, toiset ilman. Myös palvelut esim. lapsiperheille ja ostosten tekemisestä kiinnostuneille vaihtelevat. Lue lisää vesiteitse Tallinnaan matkustamisesta.

Uutta Tallinnassa loppuvuonna 2016

Vuoden 2016 loppupuoli tuo Tallinnaan melkoisesti etenkin musiikkitapahtumia, mutta siellä on muutakin ohjelmaa. Hyvien tapahtumien lisäksi kaupungissa on keskustassa ja vanhassakaupungissakin harmillisia remontteja ja tietöitä, jotka on hyvä ottaa huomioon. Raitiovaunut eivät nekään kulje normaalisti kesän aikana, ja kaupungissa on myös uusia bussilinjoja. Ravintolamaailmassa on liikkumisen lisäksi perinteisesti ollut suurimpia mullistuksia, ja tänäkin vuonna on taas uusia ravintoloita ja kaikenlaisia muutoksia. Lue lisää Tallinnan tapahtumista ja uutuuksista loppuvuonna 2016

Uutta Tallinnassa alkuvuonna 2016

Tänä vuonna Tallinnaan kannattaa lähteä syömään hyvin uusissa ravintoloissa tai vanhoissa suosikeissa, ja niihin on viime vuotta parempi kulkea myös raitiovaunulla tai taksilla. Ja tietenkin myös vuonna 2016 Tallinnassa on paljon tapahtumia, taidenäyttelyistä musiikkitapahtumiin, jotka tarjoavat hyvän syyn lähteä muutamaksi päiväksi Suomenlahden eteläpuolelle. Lue lisää Tallinnan tapahtumista ja uutuuksista alkuvuonna 2016

Uutta Tallinnassa 2015

Tallinnassa on joka vuosi merkittäviä tapahtumia, uusia tai korjattuja nähtävyyksiä, uusia kauppoja ja muita ostospaikkoja, ja tietenkin joka vuosi on luvassa jotakin uutta ja ihmeellistä kaupungin ravintolamaailmassa. Tallinnassa tapahtuu vuonna 2015 paljon kesäkauden aikana, ja tänäkin vuonna se on taas entistä parempi vierailupaikka lapsiperheille. Lue lisää Tallinnan tapahtumista ja uutuuksista vuodella 2015

Uutta Tallinnassa 2014

Suomalaisten suosikkikaupunkikohde Tallinna on erityisen hyvä kesäkaupunki, ja tänäkin vuonna sinne kannattaa paitsi lähteä tekemään tuttuja asioita myös löytämään uutta. Trendinä Tallinnassa on jo jonkin aikaa ollut se, että vanhakaupungin lisäksi sen ulkopuolella olevat alueet kuten Kalamaja ja Pirita nousevat etenkin kesäkaudeksi kaupungissa vierailevien suosioon. Lue lisää Tallinnan tapahtumista ja uutuuksista vuodella 2014

Uutta Tallinnassa 2013

Tallinnassa sattuu ja tapahtuu joka vuosi, ja vuoden 2013 kesäkausi on jälleen monipuolinen aika vierailla kaupungissa. Kesän tapahtuakausi käynnistyy Tallinna-päivillä 15.5. Muita kohokohtia ovat esim. pitkään valmistellut Kadriorgin puiston 295-vuotissynttärit ja suomalaisvoimin suunnitellun Estonian konserttitalon 100-vuotisjuhlat. Lisäksi Tallinnaan on avattu uusia nähtävyyksiä, ravintoloita, liikkeitä joista käymme läpi muutaman. Lue lisää Tallinnan tapahtumista ja uutuuksista vuodella 2013.

Uutta Tallinnassa loppukesällä 2012

Suomalaisten suosituimpiin koko vuoden matkakohteisiin kuuluva Tallinna uudistuu vuosi toisensa jälkeen. Joka kesä sinne avataan joko täysin uusia tai uudistettuja nähtävyyksiä. Uusimpia tulokkaita ovat mm. jännittävä Lentosatama-merimuseo, huikeat näköalat tarjoava Televisiotorni ja koko joukko uusia ravintoloista. Lue lisää Tallinnan uutuuksista loppukesälle 2012.

Uutta Tallinnassa 2011

Suomaisten suosikkikaupunkien joukkoon kohonnut Tallinna parantaa asemiaan vuosi vuodelta. Vuoden 2011 alusta käyttöön otettu euro tekee matkustamisesta entisestä vaivattomampaa, ja vuonna 2011 käynnissä oleva Euroopan kulttuuripääkaupunkivuosi tuo tietenkin valtavan määrän kiinnostavia tapahtumia Viron pääkaupunkiin. Lue lisää kulttuuripääkaupunkivuoden annista ja Tallinnan uutuuksista vuodelle 2011.

Uutta Tallinnassa 2009-2010

Tallinna on pian parin vuosikymmenen ajan kuulunut suomalaisten suosikkilomakohteisiin. Kuten kaupungissa usein käyneet tietävät, aluksi rajujakin muutoksia oli odotettavissa miltei kuukausi toisensa jälkeen, mutta viime vuosina kaupunkiin tuntuu ilmestyneen entistä vähemmän uutta. Monet kuitenkin kaipaavat uusia kokemuksia Tallinnan matkoilla, ja seuraavassa käymme läpi mitä muutoksia turistin näkökulmasta on kaupungissa vuosien 2009 ja 2010 aikana tapahtunut niin hotellien, ravintoloiden, kauppojen, nähtävyyksien kuin tapahtumienkin osalta. Lue lisää Tallinnan uutuuksista 2009-2010.


Tallinnaan liittyviä muita www-sivuja

Tallinnan viralliset matkailusivut  |  Tallinna Wikipediassa  |  Suomen Tallinnan suurlähetystö  |  Viron turvallisuustilanne (Ulkoasiainministeriön matkustustiedote)

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2019/10

Lukijoiden kommentteja

Viru hotellin invahuone oli erittäin hyvä ja viileä kuumalla. Pyörätuolilla pääsee hyvin kulkemaan ja apua sain jopa ilman pyytämättä, joten kiitos Sokos-hotellit. /Jousil

Kannattaako lähteä kouluikäisten lasten kanssa Tallinnassa käymään? Äitihän varmasti viihtyy shoppaillen, mutta mitä kivaa olisi lapsille? /Hanna
Vastaus: Kyllä vain. :) Kouluikäiset voisivat pitää vaikka Lentosatamasta, Energia Avastuskeskus -tiedemuseosta tai Kadriorgin puistoalueesta.

Kävimme tuossa perheen kanssa Tallinnassa ja Pienimatkaopas + Lyhyt Oppimäärä Tallinnaa (http://tallinnaa.com/) ovat yhdessä hyvä yhdistelmä, sillä niistä löytyy lähes kaikki tarpeellinen ja tarpeetonkin Tallinnan reissua varten. /Juuri Palasin

Varovaisuutta hieman kun noudattaa niin pärjää. Jos annatte rahaa jollekin niin ei koskaan lompakosta vaan kolikoita taskusta. Yleinen turvallisuus on hyvä kun vähän järkeään käyttää. Isojen kauppakeskusten ja hotellien ulkopuolella suosittelen käteistä kortin sijaan. Vähempi tulee surua kotona sitten. Vanhassa kaupungissa on upeita kahviloita pienillä kujilla. Edullisiakin vieläpä. Sikaribaarit tuovat itseään huonosti esiin mutta ovat kiinnostuneille kokemuksia nekin. Vaikka ei olisi ns.harrastaja. Löytyy Raatihuoneen toriaukion reunalta. Maailman oudoimpiin kuuluva Depeche Mode baari löytyy toriaukion takaa kujalta. Terassit pitää nykyään sulkea klo 23. Ikävällä tavalla se vaikuttaa menoon, alkaa erikoista porukkaa pyörimään siellä sitten. Koettakaa välttää yksin heilumista yöaikaan siellä. Oppaan suosittelema Suur-Karjalle en yksin yöllä menisi varsinkaan. Olkoon kuin vaan ravintolat läpi yön auki.
Ostoksille paremmin pääsi ennen ainakin satamasta ilmaisella bussilla Rocca Al Mareen. Ainakin kauppoja on paljon. Tuttuani käytän aina ostamassa askartelutarvikkeita sieltä, ovat kuulema halpoja. /Paikallinen

Haluaisin käydä kansan kuppiloissa ja laulaa karaokea... Miten löydän ne? /Maria

Tallinna on hieno kaupunki,jossa riittää näkemistä ja tekemistä, vaikka käynkin siellä 3 - 5 kertaa vuodessa.Televisiotorni on mahtava enkä koskaan kyllästy kiertämään kahviloissa. Ostosmahdollisuuksia on laidasta laitaan, suosikkini on Ülemiste-ostoskeskus lähellä Laasnamäkeä. Piritan alueella on hienoja maastoja ja ranta on kertakaikkisen upea! /Henkel

Olen ihastunut Tallinnan Vanhaan kaupunkiin, erityisesti sen rakennuksiin. Kun Tallinnassa kulkee kävellen, näkee myös sen "toisen puolen" ns. loistokkaasta elämästä. Esimerkiksi, löysimme Tallinnan laitamilta aivan upean torin, jossa paikalliset käyvät ostoksilla. Oli, kuin olisi vaihtanut vuosisataa elämässä.
Tallinnasta tuomme aina paikallisia ruokia, hieman erilaisia mausteita jne...
Kannattaa tutustua paikallisen väestön käyttämiin ruokakauppoihin, ja apteekeista tekee hyviä löytöjä.
Tallink Conference&Spa Hotelli on ihana rentouttumispaikka päivän rankan shoppailu- ja kulttuurikierroksen jälkeen. /Kikka

Lasten kanssa Tallinassa on kiva käydä. Eläintarha on tosi ihana norsuineen ja lasten silitys- ja sylityseläintarha sikoineen, pupuineen ja kilpikonnineen. Hyvät picnic-paikat. Paikalle pääsee satamasta ilmaisella bussilla Rocca Al Mareen ja siitä on kävelymatkaa vain muutama minuutti, sillä eläintarha sijaitsee kauppakeskusta vastapäätä moottoritien toisella puolella. /Muumimamma

Tallinna on kallis. Kannattaa menna syvemmälle Eestiin, jos haluaa halpoja ostoksia. Narva on paikkana se kaikkein halvin, koska se on jo melkein Venäjää. 70% sen asukkaistakin on venäläisiä. Kesällä suosittelen Pärnua, Haapsalua tai Saaremaata. /Heppu

"Kalamajan" isolla kirpparialueella juna-aseman liepeillä ei turisteja näy mutta sitäkin enemmän vanhaa tavaraa ja toritunnelmaa, toisin kuin uudemmalla kirppiksellä, joka oli puolisen kilometriä kauempana ja jossa oli aikalailla samaa tavaraa kuin suomalaisilla kirppiksillä, eli naisten ja lasten vaatteita, joista halutaan päästä eroon. /Kirputtaja

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti