Viro – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa
Hotelleja – Tallinna
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Ostosmahdollisuudet ja valinnanvara jatkavat monipuolistumista. Kuvassa luomumarkkinat Rotermannin ostoskeskusella.

Uutta Tallinnassa 2011

Suomalaisten suosikkikaupunkien joukkoon kohonnut Tallinna parantaa asemiaan vuosi vuodelta. Vuoden 2011 alusta käyttöön otettu euro tekee matkustamisesta entisestä vaivattomampaa, ja vuonna 2011 käynnissä oleva Euroopan kulttuuripääkaupunkivuosi tuo tietenkin valtavan määrän kiinnostavia tapahtumia Viron pääkaupunkiin.

Seuraavassa käymme läpi kulttuuripääkaupunkivuoden kiinnostavinta antia kesällä ja syksyllä 2011 ja käymme myös läpi mitä muuta uutta Tallinnassa on tänä vuonna. Uutuuksien joukosta löytyy entistä ehompana avattu museo, uusi ravintola ja asiaa usein hankalista maanantaipäivistä Tallinnassa.

Kesän laulu- ja musiikkitapahtumia

Talllinnan kesä on aina tarjonnut paljon musiikkia, ja tänä kesänä musiikkia on luvassa entistäkin enemmän. Suuri osa musiikkitarjonnasta on klassista musiikkia, etenkin oopperaa ja Virossa suosittua kuorolaulua, mutta mukana on myös jazzia ja muuta railakkaampaa musiikkia.

Oopperaa ja muuta klassista musiikkia

Tallinna oli tunnetusti yksi ensimmäisiä kaupunkeja Euroopassa, jossa esitettiin oopperaa, ja tätä perinnettä jatketaan tänä kesänä miltei viikko toisensa jälkeen Turun ohella Euroopan toisessa vuoden 2011 kulttuuripääkaupungissa. Harvemmin vastaan tulevaa kuoro-oopperaa on luvassa kesäkuussa Katariinankirkossa, jossa esitetään "Sokkelo"-ooppera, joka kertoo Tallinnassa eläneistä pyhimyksistä. Paria viikkoa myöhemmin Johanneksen kirkossa on ainutlaatuinen "Kuolemantanssi"-messu, jossa Tallinnan henkeen sopivasti käydään dialogia keski- ja nykyajan välillä. Reilun viikon kuluttua tästä heinäkuun alussa on Kadriorun puistossa musiikkia eli "Puistomusiikkia"-sarjan ensimmäinen esitys, ja se avataan Vivaldin 12 kitarakonsertolla.

Elokuun puolessavälissä alkaa Piritassa sijaitsevassa luostarissa (Merivälja tee 18) viikon kestävä "Birgitta-festivaali", joka tuo etenkin oopperoita ja tanssia tämän 1400-luvulta peräisen olevan luostarin mystisille raunioille. Elokuun 20. päivä onkin vuorossa Tallinnan musiikkikesässä yksi odotetuimpia tapahtumia, eli Vapauden Laulu Tallinnan laulukentällä, ja tällä ilmaisella konsertilla juhlistetaan pian 20 vuotta kestänyttä Viron itsenäisyyttä - mukana on tänä vuonna myös islantilaisia rock- ja popmuusikoita, sillä tänä vuonna Vapauden Laulu avaa myös seuraavana päivänä pidettävän Islannin päivän. Tästä kuluukin vain muutama päivä eteenpäin, ja oopperaa on luvassa Noblessnerin telakan valimossa (Tööstuse 48), jossa esitetään ensimmäistä kertaa koskaan Virossa Wagnerin vaativa "Parsifal"-ooppera.

Syyskuu alkaa sopivasti ainutlaatuisella "Soiva kaupunginmuuri"-tapahtumalla, jonka aikana noin vartin ajan kussakin vanhankaupungin tornissa on luvassa musiikkia. Syyskuun toinen odotettu musiikkitapahtuma on kuun puolivälissä, jolloin Tallinnan vuonna 2005 aloitettu Kamarimusiikkifestivaali tuo eri konserttisaleihin ja kirkkoihin paitsi virolaisia myös muualta tulevia huippuluokan muusikoita. Kamarimusiikkifestivaalein ollessa vielä täydessä käynnissä 21.9 alkavat kuitenkin toiset kirkoissa ja konserttisaleissa pidettävät festivaalit, nimittäin Ortodoksisen musiikin festivaalit, jotka jatkuvat aina lokakuun alkupäiville asti. Syyskautta jatkavat Uuden musiikin festivaalit NYYD 2011, joka nyt jo 12. kerran esittelee uutta paitsi virolaista myös muualta tulevaa klassista musiikkia.

Jazzia, rokkia ja muuta kevyempää musiikkia

Tallinna on tunnettu kuoro- ja kamarimusiikistaan, mutta siellä on yhä enemmän myös muita musiikkitapahtumia, etenkin kulttuuripääkaupunkivuoden aikana. Kesäkuun 11. päivä on luvassa Punk-laulujuhla "Anarchy in the EU", joka on toinen laatuaan Virossa (ja ilmeisesti koko maailmassa) ja joka pidetään Tallinnan ulkopuolella, Rakveren kaupungissa, jonne on helppo ja halpa päästä Tallinnasta usein kulkevilla busseilla. Kesää jatkaa tästä kuukauden kuluttua Telliskivi-kadun taidekorttelissa (Telliskivi 60) pidettävä, yhden päivän kestävä Eesti Pops 2011. Elokuussa kaupunkiin saapuu Nömme Jazz, joka on yleensä pidetty syksyisin mutta joka kulttuurivuoden innoittamana pidetään Nömmen metsissä kesäisempään aikaan. Syyskuussa meno vain paranee, sillä Bashment 13 tuo reggea-musiikkia ja muuta vastaavaa Von Krahlin teatteriin (Rataskaevu 10), ja 21.9. alkaa Tallinn Jazz Weekend, joka tuo Kulttuurikattilaan kaikenlaista musiikillisesti uutta yhdistelevää, mutta kannattaa huomata, että nimestään huolimatta festarit pyörähtävät käyntiin jo keskiviikkona ja päättyvät lauantaina.

Kulttuurivuoden muita tapahtumia: Keskiaikaisia päiviä ja käsityövuosi

Heinäkuussa Tallinnan kesä lähtee todellisesti käymään, ja mikäs sen parempi aloitus niille kuin Keskiajan päivät, jotka tuovat eri puolille vanhaakaupunkia tunnelmaa, jota Räävelissä eli keskiaikaisessa Tallinnassa oli puolivuosituhatta sitten. Tällöin Raatihuoneentorilla pidetään tietenkin käsityömestarien tori ja muualla vanhassakaupungissa on luvassa käsityömarkkinat, ja viihdytyksestä vastaavat raatimuusikot, vaeltavat näyttelijät ja muut esiintyjät, ja tietopuolta tuovat esitelmät, jotka mm. esittelevät keskiaikaista kaupankäyntiä. Asiaan kuuluvat tietenkin myös naamiaiset, jalkapallo-ottelu ja jousiammuntaturnaus, joten heinäkuun toisena viikonloppuna kannattaa suunnata koko perheen voimalla Tallinnaan.

Keskiaikaiset päivät tuskit ehtivät kunnolla loppua, kun vuorossa ovat 15.7. alkavat Tallinnan meripäivät, jolloin viikonlopun ajaksi eri satamissa on kaikenlaista viihdyttävää, ja tällöin avataan myös rantapromenadi ja Lentosataman lentokonehalleissa alkaa pysyvä Viron merenkulkumuseon näyttely. Tämän lisäksi nelimastoinen Krusestern-purjealus saapuu Tallinnan satamaan.

Menossa Rocca-al-Mare ulkoilmamuseon kansantanniesitys.

Kesällä kannattaa pitää mielessä, että joka keskiviikko aina 14.9. asti pidetään klo 11-17.00 käsityömarkkinat, mutta näiden päättyessä eivät tapahtumat suinkaan pääty, vaan 18.9. pidetään Virolaisen leivän päivät ja syysmarkkinat. Nämä Tallinnan ulkoilmamuseolla (Vabaohumuusemi tee 12) pidettävät festivaalit juhlistavat etenkin ruisleipää, joka on ollut virolaisen ruokavalion kulmakiviä yhtä kauan kuin suomalaistenkin, ja perinteisillä syysmarkkinoilla on kaupan leipää ja muitakin herkkuja.

Marraskuussa markkinahumu ja Käsityövuodeksi julistettu 2011 huipentuu Saku Suurhallissa pidettävillä Martin Markkinoilla, jotka alkavat torstaina 10.11 ja päättyvät 12.11. Suurin tapahtuma on perjaintai-illan käsityöläisilta, ja muutenkin koko viikonlopun on luvassa ohjelmaa, huvituksia ja markkinakojuja, joilta voi ostella kaikenlaista. Viihdytyksestä vastaavat kansanmusiikkia soittavat yhtyeet, ja tarjolla on paljon perinteisiä virolaisruokia.

Uutta Tallinnassa vuonna 2011

Euro tuli 1.1.2011 Viroon ja näin Tallinnan matkan ennen ikävimmät puolet eli rahan vaihtaminen epäedullisilla vaihtokursseilla ja hintojen jatkuva räknääminen euroiksi ovat historiaa. Pelättyä hinnannousua ei tapahtunut, ja keväällä 2011 Britannian vuotuinen postitoimiston tutkimus osoitti, että Tallinna on edelleen viiden edullisimman pääkaupungin joukossa Euroopassa. Suomalainen lehdistö on myös raportoinut, että monet elintarvikkeet ovat 70% edullisempia Tallinnassa, ja hiljattain Ilta-Sanomat kertoi Baltic Guide -lehden tutkimuksesta, jonka mukaan lääkkeet ovat keskimäärin 63% prosenttia edullisempia kuin Suomessa. Eli ei muuta kuin shoppailemaan paitsi viinaksia myös lääkkeitä, ruokia ja muutakin Tallinnaan!

Vuonna 1952 arvokkaassa Suurkillan talossa (Pikk 17) 1400-luvulta avattu Viron historiallinen museo oli pitkään remonttien takia suljettuna, mutta 28.5. se avataan entistäkin ehompana ja luvassa on uusi perusnäyttely "Selviytymisen henki", joka kertoo 11 000 Viron historian vuodesta. Museo on varsin hyvä vierailukohde kenelle tahansa, mutta etenkin lapsiperheet viihtyvät siellä, sillä sisäpihalla on järjettyä puuhaa perheen pienimmille. Museon yhteydessä on myös hyvä kauppa, ja museosta voi nähdä videon Youtubessa.

Niille, jotka haluavat uudenlaisia ruokailukokemuksia, voidaan suositella hiljaittain avattua Sfäär Resto&Store -ravintola/kauppaa (Mere Pst 6E), joka yhdistää ravintolan ja viini-farkkukaupan. Ruoat ja sisustus ovat luonteeltaan skandinaavisia, ja annokset ovat lähinnä paikallisista raaka-aineista valmistettuja. Viinilista on erinomainen, ja paikan ruoat ja sisustus antavat lomalle raikasta merellistä tunnelmaa - onhan satamakin ihan vieressä.

Niille, jotka haluavat tarkasti tutkia ruokapaikkoja, voidaan suositella Tallinnan turistitoimiston sivuja, sillä uusien introtekstien avulla ravintoloiden nopea vertailu ja löytäminen on entistäkin helpompaa, ja myös kahvilat ja baarit ovat saamassa introtekstejä.

Kannattaa myös panna merkille Tallinnan turistisivujen uudistus, joka on tehnyt usein aiemmin ongelmallisesta maanantaipäivästä entistä helpomman lomapäivän. Maanantaisin ovat jotkut museot ja muutkin paikat suljettuina, mutta Tallinnan turistisivujen uusi maanantai-osasto tekee helpoksi avoimien museoiden ja muun tekemisen löytämisen alkuviikostakin.

Teksti: Peter Forsberg
2011/05

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti