maan lippu
Viro
Huomasitko 6 muuta opastamme:
Hermannin linnoitus
Narva Hermanni linnus eli Hermannin linnoitus on kaupungin ykkösnähtävyys ja tapahtumien keskus. Linnan pihamaalla on kaikenlaista puutarhoista kesäisiin tapahtumiin.

Narva, Viro

Sivu 1: Nähtävyydet, ajanvietemahdollisuudet, sää ja ilmasto
Sivu 2: Ostokset, ravintolat ja yöelämä
Sivu 3: Lapsiperheet, liikkuminen, matkat ja hotellivinkit

Aivan Viron itäisimmissä osissa sijaitseva Narva on maan kolmanneksi suurin kaupunki, jolla on pitkä historia takanaan. Kaupunki on tunnettu linnoituksestaan ja siitä, että Venäjä on vain parin sadan metrin päässä, toisella puolella jokea. Narvan keskustan lisäksi erinomainen vierailupaikka on läheinen Jõesuu, joka on Viron parhaita rantapaikkoja. Jõesuu on pieni mutta laajalle levittäytynyt paikka, ja siellä on kilometrejä pitkä hiekkaranta ja lukuisia kylpylähotelleja.

Narvaan ja Jõesuuhun on hyvä lähteä kesällä katselemaan nähtävyyksiä, rentoutumaan ja nauttimaan lukuisista tapahtumista. Narva on myös hyvä paikka tehdä tyypillisiä ostoksia, syödä kaikenlaisia ruokia ja nauttia viime vuosina uusitusta joenrantapromenadista. Narvaan voi matkustaa myös muina vuodenaikoina, ja etenkin linnoituksen joulumarkkinat tarjoavat hyvän syyn lähteä talvella paikalle. Myös tammi-helmikuun talviset pakkasajat ovat varteenotettavia vierailuaikoja täällä.

Narva sijaitsee parin sadan kilometrin päässä Tallinnasta, 190 kilometrin päässä Tartosta ja sitäkin lyhyemmän matkan päässä Pietarista. Tallinnan ja Narvan välille valmistui vuonna 1870 rautatie, joka oli maan ensimmäinen, ja kaupunkiin pääsee sekä Tallinnasta että Moskovasta junalla. Tänne voi myös tulla Tallinnasta linja-autolla, ja moni tietenkin ajaa tänne omalla autolla. Matkaan on hyvä lähteä toukokuun alun ja syyskuun lopun välisenä aikana, ja kaikkein paras vierailuaika on heinäkuu. Tänne voivat lähteä kaikki Viroon mieltyneet, perheistä pariskuntiin ja yksinäisiin seikkailijoihin. Kaupunki on vähän erilainen kuin muut virolaiset kaupungit: 93 % asukkaista puhuu venäjää äidinkielenään, ja venäjä on täällä ehdoton pääkieli, joskin englantiakin hallitaan entistä yleisemmin. Palvelu ja yleismentaliteetti ovat muuta Viroa rempseämpiä, kaupungissa on rento ja välitön tunnelma ja siellä on mukava viettää kesällä ainakin muutama päivä.

Nähtävyydet ja ajanviete

Narvassa on jonkin verran nähtävää ydinkeskustan alueella, mutta linnakkeen lisäksi siellä on hyvin vähän varsinaisia nähtävyyksiä. Linnan lisäksi siellä on hyvä tutustua hiljattain uusittuun joenrantapromenadiin, yliopiston ja kaupungintalon hallitsemiin vanhoihin kortteleihin ja pariin kauniiseen kirkkoon. Keskustan ulkopuolella, 15 kilometrin päässä sijaitseva Narva- Jõesuu on kuulu rannastaan, joka on juuri Narvajoen joensuun vieressä oleva Viron pisin hiekkaranta.

8 kilometriä pitkän hiekkarannan lisäksi ajanvietemahdollisuuksia on muuallakin. Narvajoessa voi soudella kajakilla, kaupungissa voi pelata tennistä tai squashia ja siellä on myös uimahalli.

Nähtävyydet

Narva Hermanni linnus eli Hermannin linnoitus [kartalla] on kaupungin ykkösnähtävyys ja tapahtumien keskus. Linnoituksen torneista ns. pitkän Hermannin torni on 51 metriä korkea, ja sieltä on erinomaiset näköalat joelle ja toisella puolella rantaa olevaan, Venäjän puolella sijaitsevaan Ivangorodiin. Narvan linnassa on museo, joka kertoo kaupungin värikkäästä ja yllättävän vähän tunnetusta historiasta. Linnan pihamaalla on kaikenlaista puutarhoista kesäisiin tapahtumiin, ja se on erityisen hyvä vierailupaikka lapsiperheille. Täällä voi ampua jousella, temmeltää ja mennä syömään hyvät näköalat omaavaan ravintolaan. Linnan museo ja muut sisäosat on avoinna joulua ja uuttavuotta lukuun ottamatta joka päivä klo 10–18. Sinne on aikuisilta 3 euron liput, ja koko perhe pääsee sisään 6 eurolla. Linnan pihamaalle pääsee ilman pääsymaksua, ja vain sen museoon ja torniin on pääsymaksu.

Linnan lisäksi kaupungissa on sen alaisuudessa toimiva taidemuseo (Vestervalli 21) [kartalla]. Se on avoinna samoin ma–su klo 10–18, se sijaitsee Glorian entisessä parakkirakennuksessa ja siellä on 8 000 taideteosta. Kokoelmien lisäksi siellä on ajoittain vaihtuvia näyttelyitä, joissa on hyvin esillä Viron uutta taidetta. Museoon on 2 euron pääsymaksu aikuisilta, mutta sinne ja linnaan kannattaa ostaa aikuisilta 4 euroa maksava yhteislippu.

Taidemuseon lähellä sijaitseva eräänlainen vanhakaupunki on hyvä paikka käydä kävelyllä. Sen pääpaikat ovat Raekoja Plats -aukion [kartalla] ympäristössä. Aukiota koristavat 1700-luvulta peräisin oleva kaupungintalo ja aivan uusinta arkkitehtuuria edustava, tyylikäs yliopiston päärakennus. Ympäristössä on jonkin verran muitakin kauniita rakennuksia, mutta vanhat talot ovat täälläpäin vähissä, sillä toinen maailmansota tuhosi 98 % kaupungin rakennuksista.

Vanhojen osien vieressä on lähellä joenrantaa puistoalue, Pimeä puisto [kartalla], jonka yhteydessä on paikallisen botanistin Albert Üksipin muistoa kunnioittavia kasveja. Tästä on lyhyt matka alas joenrannalle, jonka promenadilla on mukava viettää aikaa ja kävellä aina satamaan asti. Hyvällä tuurilla satamarakennuksessa oleva Sadama Baar [kartalla] on avoinna. Hyvällä säällä toukokuun alusta lokakuun loppuun täältä voi vuokrata kajakin [kartalla] ja soutaa aina joensuuhun meren rannalle, minne on noin 15 kilometrin matka.

Ortodoksinen kirkko
Ortodoksikirkko kuuluu Narvan kauneimpiin nähtävyyksiin siitäkin huolimatta, että kirkon lähiympäristö ei anna kovin hyviä puitteita sen ihailulle.

Keskustan toisella puolella eli melko lähellä linnaa on jonkin verran nähtävää. Kauneimmat nähtävyydet ovat kaksi kirkkoa, ortodoksikirkko [kartalla] ja luterilainen kirkko [kartalla]. Ne sijaitsevat lähellä rautatieasemaa ja Narva Hotellia, mutta ainakaan toistaiseksi kummankaan kauniin kirkon lähiympäristö ei anna kovin hyviä puitteita niiden ihailulle.

Kirkoista katsoen toisella puolella rautatietä sijaitsee Kreeholmin Manufaktuurin kompleksi (Joala 20) [kartalla]. Narva oli aikoinaan Viron teollisuuden pääpaikka, ja täällä työskenteli aikoinaan 10 000 ihmistä. Rakennuksiin voi tutustua ulkoapäin mutta sisään pääsee vain ottamalla ensin yhteyttä kompleksiin ([email protected]).

Lisätietoa ja kaikenlaisia vinkkejä saa turisti-infosta, joka sijaitsee Old Trafford -pubin vieressä osoitteessa Peetri plats 3.

Ajanviete

Kajakilla soutelun ja rannalla touhuilun lisäksi Narvassa on jonkin verran muutakin ajanvietettä. Siellä on tietenkin erityisen hyvä pyöräillä, mutta pyöriä vuokrataan harvassa ja oma pyörä olisi täällä hyvä. Narvassa voi pelata tennistä urheilukeskuksessa [kartalla], ja siellä voi myös pelata squashia. Tennistä voi myös pelata Jõesuussa, sen keskustassa, osoitteessa Vabaduse 35C [kartalla]. Narvassa on myös uimahalli [kartalla], aivan Astri-kauppakeskuksen vieressä. Eniten ajanvietemahdollisuuksia on kuitenkin hivenen Narvan ulkopuolella olevassa Laagnan lomakeskuksessa [kartalla], missä voi ratsastaa, telttailla, yöpyä hotellissa tai mökissä, viettää aikaa vesipuistossa ja nauttia kylpylähoidoista. Myös Jõesuun kylpylähotelleissa on jonkin verran ajanvietemahdollisuuksia, hoidoista uima-altaisiin.

Ilmasto, matkustuskausi ja parhaat matkustusajat

Narvan ilmasto on suomalaisille tuttu, ja luvassa on pitkiä talvia ja lyhyitä, epävarmoja kesiä. Kesäkausi lähtee nikotellen liikkeelle huhtikuussa, toukokuussa on yleensä jo aika lämmintä päivisin ja varsinainen kesäaika on kesäkuusta elokuun loppupuolelle. Syys- ja lokakuu ovat vielä varteenotettavia vierailuaikoja, mutta tähän aikaan illat alkavat pimetä varhain, yöt ovat kylmiä eikä päivisinkään ole luvassa kuin 10 astetta. Talvi alkaa viimeistään joulukuussa, ja tammikuu on kylmin kuukausi, jolloin pakkasta on yleensä päivälläkin. Narvassa sataa tasaisesti ympäri vuoden, mutta elo- ja syyskuu ovat selvästi sateisimmat kuukaudet. Kuten Suomessakin, kunnollisia talvikelejä on nykyään luvassa varmimmin uudenvuoden ja hiihtoloman välisenä aikana.

Narvaan on paras matkustaa kauneimpaan kesäaikaan, jolloin voi myös nauttia Jõesuun rannasta. Heinäkuu on paras kuukausi vierailla Narvassa, ja keskikesä on niin ilmoiltaan kuin aukioloajoiltaan paras loma-aika. Vaikka heinäkuussa on vierailijoiden suhteen vilkkainta, mitään tungosta sinne ei silloinkaan ole luvassa. Elokuussa on lomia, jotkin paikat voivat olla kiinni ja tämä on myös sateinen kuukausi. Näin ollen parhaat olosuhteet vierailla täällä ovat kesä- ja heinäkuussa, ja myös toukokuun pari viimeistä viikkoa ja elokuun pari ensimmäistä viikkoa ovat yleensä säiden puolesta varsin hyviä. Rannalla Jõesuussa voi uida lähinnä kesäkuusta syyskuun alkupuolelle.

Lisätietoa: Narvan säätiedotus

Juttu jatkuu seuraavalla sivulla >> Sivu 2: Ostokset, ravintolat ja yöelämä.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2016/01

Lukijoiden kommentteja

Hyvä artikkeli, kiitos! Ollaan viikonloppuna menossa yhden yön reissulle Narvaan. /K

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti