Viro – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa
Hotelleja – Narva
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Rantapromenadi
Linna-alueen lisäksi sen alapuolella kulkeva, viime vuosina uusittu rantapromenadi on hyvä paikka viettää aikaa. Pienille lapsille on muutama leikkipuisto.

Perheen kanssa Narva-Jõesuussa, liikkuminen, matkat ja hotellit

Perheen kanssa Narvaan

Narva ei ole mikään erityisen hyvä kohde perheille, joilla on pieniä lapsia tai teinejäkään matkassa mukana, mutta siellä on muutama ajanvietemahdollisuus lapsille ja nuorille. Huomattavasti parempi paikka viettää yönsä on 12 kilometrin päässä sijaitseva rantapaikka, Jõesuu, jossa on monenmoista majapaikkaa ja myös altailla ja saunoilla varustettuja kylpylähotelleja.

Narvan Hermanni-linna on kesäkaudella kaupungin paras vierailupaikka. Siellä on jousiammuntaa, erilaisia vierailupaikkoja kuten näyttelyitä ja ravintola, jossa on mukava syödä vaikka grillattua shaslikkia. Muutenkin kaunis linnapiha ja näkymät kohti Venäjän puolella olevaa IvangorodiaVenäjän puolella olevaa Ivangorodia ovat vertaansa vailla, ja linnassa kannattaa viettää useita tunteja. Vaikka linna-alue on kesällä parhaimmillaan, on se avoinna ympäri vuoden klo 10–18.

Linna-alueen lisäksi sen alapuolella kulkeva, viime vuosina uusittu rantapromenadi on hyvä paikka viettää aikaa etenkin pienten lasten kanssa. Sen varrella on satama, hyviä jokinäkymiä ja pari kahvilaa, mutta paljon mitään ajanvietettä sen varrella ei perinteisesti ole ollut. Pienille lapsille on muutama leikkipuisto, mutta teineillä voi joenrannalla olla pidemmän päälle tylsää.

Narvasta lyhyen matkan päässä sijaitseva Jõesuu on erinomainen rantapaikka keskikesällä, ja myös lapset ja nuoret luultavasti viihtyvät siellä. Näin pitkää hiekkarantaa ei Suomessa olekaan, ja pitkä hiekkaranta mäntymetsineen antaa erinomaiset puitteet pohjoiseurooppalaiselle rantalomalle. Täällä on kahviloita, kioskeja ja vuokrauspisteitä, ja yksi parhaista alueista on Noorus-hotellin tienhaaran tienoilla [kartalla]. Itse Noorus on yksi parhaista majapaikoista perheille, sillä sen altaat ja saunat ovat kaikkien mieleen.

Visit Estonia esittelee Tarttoa perheille suomeksi.

Bussipysäkki
Jõesuuhun menevään bussiin kannattaa Narvassa nousta postitoimiston edessä olevalta Puškini 22 -pysäkiltä.

Julkinen liikenne ja liikkuminen paikasta toiseen

Narvassa ja sen ympäristössä kulkee linja-autoja, mutta oikeastaan vain kaukoliikenteen bussit ja bussit Narva-Jõesuuhun ovat vierailijalle oleellisia.

Bussi numero 31 kulkee Narvan ja Jõesuun väliä, yleensä 30–60 minuutin välein ja noin euron hinnalla suuntaansa. Linja-auto on usein menomatkalla sen verran täynnä, että istumapaikkoja jää vain vanhuksille. Matka Narvasta Jõesuuhun kestää puolisen tuntia, ja bussiin kannattaa Narvassa nousta postitoimiston edessä olevalta Puškini 22 -pysäkiltä [kartalla]. Bussilinja kulkee läpi koko Jõesuun, ja sen päätepysäkki on “Meriküla”.

Jõesuussa välimatkat ovat Narvan tavoin pitkiä, ja siellä paras paikka jäädä pois on Noorus-hotellin vieressä olevalla pysäkillä jonka nimi on myös Noorus. Toinen pysäkki, jonka lähellä on jonkin verran palveluita ja jolta on lyhyt matka rannalle, on “Sauna”, joka on lähellä joenrantaa.

Päivitettyä tietoa englanniksi Narvan ympäristön bussiliikenteestä saa kaupungin turistisivuilta, mutta on jonkin verran muitakin busseja, Moovitappista voi katsoa aikatauluja, eikä sillä minkä yhtiön bussilla esimerkiksi matkan Narvasta Jõesuuhun kulkee, ei ole väliä.

Taksi

Narvassa on mahdollista siirtyä paikasta toiseen taksilla ja myös Narvan ytimestä Jõesuuhun. Taksiin on helpoin noin vain nousta Peetri platsin tuntumassa ja ostoskeskusten ulkopuolella, kuten myös linja-autoaseman ja rautatieaseman vieressä.

Matka Narvan osasta toiseen maksaa yleensä 2,50 euroa, mutta poikkeuksia on muutama.

Narvassa on muutama taksiyhtiö, jotka voi hälyttää paikalle, mutta käytännössä paras on nousta taksiin tolpalta tai antaa majapaikan, ravintolan tai muun vastaavan paikan tilauttaa taksi paikalle. Jos haluaa itse tilata taksin, helpointa on asentaa sovellus, jonkalaiset ovat Boltilla ja Smiletaxilla, jonka etusivulla on myös numero, josta voi tilata taksin.

Pyöräily

Narvassa ei ole varsinaisia pyörävuokraamoita, mutta monet majapaikat sekä Narvassa että Jõesuussa voivat järjestää pyörän. Jos Narvassa haluaa välttämättä pyöräillä, kaikkein helpoin on mennä sinne pyörä mukanaan tai sitten etukäteen selvittää majapaikka, josta saa pyörän käyttöönsä.

Narvan ja Jõesuun välinen matka on melko pitkä pyöräiltäväksi, sillä pyörätietä ei ole, mutta se on kauniina kesäilmoina reitti, joka on himopyöräilijöiden mieleen. Jõesuussa on pitkät välimatkat mutta ei mäkiä, joten siellä on erityisen hyvä pyöräillä.Uutta pyörätietä kuitenkin rakennetaan, ja kenties vuonna 2022 matkan voi helposti taittaa pyörällä.

Narvan kaupungissa ei ole kovin mukava pyöräillä ja siellä on jonkin verran mäkiä. Visit Narvan pyöräilykartta on kätevä niille, jotka haluavat paitsi löytää parhaat reitit myös vierailla kaupungin nähtävyyksillä pyöräillen.

Siirtyminen muualta Virosta Narvaan

Suomessa pitää ensin suunnata Helsinkiä kohti, ja siellä on nykyään kolme satamaa, joista voi siirtyä Suomenlahden eteläpuolelle. Valtaosa suosii Länsisatamaa, Katajanokan terminaalista kulkee myös laivoja ja omalla kulkuneuvolla liikkeellä olevat voivat nykyään siirtyä Vuosaaresta Muugaan, josta on helpompi siirtyä kohti Narvaa kuin Tallinnan ytimestä. Tietoa siirtymisestä Viroon voi katsoa Pienestä Matkaoppaasta, kuten myös Helsingin satamista ja saapumisesta Viroon.

Narvaan on mahdollista lähteä täysin omatoimisesti, ja sinne voi matkata niin rautateitse, linja-autolla kuin omalla autollakin. Huomionarvoinen seikka on se, että muualta kuin Tallinnasta Narvaan on hankala päästä suoraan. Monet bussit, jotka kulkevat Narvaan, jatkavat sieltä Venäjän puolelle, ja tällaisia busseja kulkee eniten paitsi Tallinnan myös Tarton ja jonkin verran Pärnun kautta.

Jos Narvaan lähtee omalla autolla, kannattaa tutustua Autoliiton ohjeisiin.

Juna Virossa
Tallinnan Balti Jaam -asemalta kulkee junia Narvaan.

Rautateitse Narvaan

Elron tekee rautateitse matkoja Tallinnan ja Narvan välillä. Junia kulkee kolme kertaa päivässä, ja kätevä on kahdeksan maissa Balti Jaam -asemalta [kartalla] lähtevä aamujuna. Matka kestää 2–3 tuntia ja maksaa 10–12 euroa. Juniin voi ottaa ilman lisämaksua mukaan polkupyörän, jos tilaa riittää.

Linja-autolla Narvaan

Linja-autot, jotka lähtevät Tallinnan lähellä ydintä olevalta linja-autoasemalta [kartalla], kulkevat vähän tiiviimpään tahtiin kuin junat. Aseman lähelle pääsee raitiovaunulinjoilla 2 ja 4, mutta aivan perille asti, linja-autoaseman taakse, pääsee bussilinjoilla 17A ja 23, jotka kulkevat ytimen kautta ja 23 Kaubamajan vierestä.

Lux Expressillä on hyvät bussit ja useita lähtöjä päivässä. Matka kestää 3–3 ½ tuntia ja maksaa 8–12 euroa. Nopeat bussit kulkevat matkan 2 tunnissa 45 minuutissa ja maksavat 12 euroa.

Muidenkin yhtiöiden lipunhintoja ja aikatauluja voi tarkastella Tpiletistä.

Jos Narvaan menee linja-autolla ja majapaikka on lähellä Peetri platsia, voi jäädä pois jo pois Peetri plats -pysäkillä, joka on lähellä linnaa. Narvan linja-autoasema [kartalla] ja rautatieasema ovat vierekkäin, reilun kilometrin päässä linnalta.

Järjestetyt matkat Narvaan

Narvaan ja sen rantapaikkaan on kaikkein paras lähteä omatoimiselle matkalle, eikä sinne paljon järjestettyjä lomamatkoja tehdäkään.

Jotkut matkatoimistot kuten Samimatkat tekee matkoja, joilla voi vierailla esimerkiksi kylpylälomalla tai kiertomatkan yhteydessä Narvassa.

Myös Ikaalisten matkatoimisto on perinteisesti tehnyt matkoja vähemmän suosittuihin paikkoihin, ja heidän tarjontaansa kuuluu ajoittain myös Narva.

Narvasta Venäjälle

Narvasta on helppo siirtyä Venäjälle, jossa joen toisella puolella sijaitsee Ivangorod ja josta on suora tieyhteys Pietariin. Nykyään ilmainen sähköinen viisumi helpottaa rajan yli siirtymistä, ja sellainen hyväksytään Narvan raja-asemalla. Alussa sähköinen viisumi kävi vain Leningradin alueelle, johon kuuluvat Pietari ja Viipuri, mutta vuoden 2021 aikana sen pitäisi alkaa käydä koko maahan.

Narvassa kuten muuallakaan sähköinen viisumi ei toistaiseksi käy junissa, mutta sellaisen kanssa voi rajan ylittää jalkapelillä, omalla autolla, bussilla tai moottoripyörällä. Tietoa viisumista ja sen hakemisesta saa äärimäisen kattavasti Suomi-Venäjä-seuran sivuilta.

Lisää tietoa saa Venäjän suurlähetystön sivuilta suomeksi.

Narva-hotelli
Narva Hotell on perushotelli melko keskeisellä paikalla, lähellä linja-auto- ja rautatieasemia.

Narvan ja Jõesuun majapaikat

Narvassa on erilaisia majapaikkoja, joiden joukossa on muutama normaali hotelli mutta myös majataloja, huoneistoja ja huoneita. Narvaa suositumpi paikka viettää yönsä kesän aikana on Jõesuu, jonka huomattavimpia majapaikkoja ovat kylpylähotellit.

Narvan majapaikat

Narvassa on melko harvakseltaan majapaikkoja, sillä se ei ole suosittu matkakohde ja tavallisempaa on yöpyä kesäkauden aikana Jõesuussa. Narva kuitenkin on oiva paikka viettää ainakin pari yötä, sillä kaupunki on mielenkiintoinen ja siellä saa aikansa parin päivän ajan kulumaan. Majoittua kannattaa lähelle ydintä eli Peetri platsia, ja Paul Kerese -kadun liikenneympyrän ja asemien välinen maasto on paras alue majapaikalle. Omalla autolla liikkeellä olevat voivat majoittua vähän syrjemmällekin, mutta kaikkein paras on olla yötä mahdollisimman lähellä Peetri platsia ja linnaa.

Jos haluaa yöpyä huoneistossa, johon voi majoittua 2–4 henkeä, on erinomaisesti varusteltu, keskeinen Castle View Apartment hinta-laatusuhteeltaan erinomainen majapaikka. Huoneistoja on vain yksi, joten varaus kannattaa tehdä hyvissä ajoin etukäteen.

Melko keskeisellä paikalla, lähellä linja-auto- ja rautatieasemia sijaitseva Narva Hotell on perushotelli, jonka huoneisiin mahtuu 1–3 henkeä. Huoneet ovat tilavia, ja hinta-laatusuhde on hotellissa todella hyvä.

Toinen perushotelli, joka sijaitsee melko kaukana asemista mutta lähellä Peetri platsia, on Inger, jossa on todella monipuolisesti 1–3 hengelle soveltuvia huoneita. Tämä on yksi huokeahintaisimpia ympärivuotisia majapaikkoja, ja se sijaitsee varsin hyvällä paikalla, joka on lähellä parhaita ostospaikkoja ja monia ravintoloita.

Samalla alueella sijaitseva Central Hotel on sekin varsin monipuolinen hotelli, jossa on halpoja huoneita mutta myös saunalla varustettu huoneisto. Tässä suomalaisten mieleen olevassa hotellissa tosin on huoneita vain 1–2 hengelle, mutta aamiaisesta, ilmaisista parkkipaikoista ja sijainnista on kovin pidetty.

Kaikki Narvan majapaikat voi katsoa Booking.comista.

Jõesuun majapaikat

Jõesuu tunnetaan useimmissa yhteyksissä viralliselta nimeltä Narva-Jõesuu, sillä Virossa on muitakin Jõesuu-nimisiä paikkoja. Jõesuu on rantapaikka, joka on parhaimmillaan kesäkaudella, mutta talvisin sen kylpylähotellit ovat edullisimmillaan. Monet kylpylähotellit ovat niin hyvin varusteltuja, että niistä ei ole pakko lähteä esimerkiksi muualle ravintolaan, joten vaikka kelit olisivat huonoja, voi kylpylähotelleissa silti lomailla.

Jõesuussa ei ole mieltä lähteä kauas rannasta tai bussipysäkeistä, joskin omalla autolla liikkeellä olevien on ainakin kesällä mahdollista yöpyä myös syrjäisissä kolkissa. Tunnetut kylpylähotellit ovat lähinnä Noorus- ja Sauna-pysäkkien lähellä, ja molemmilta on helppo myös julkisilla siirtyä tutustumaan Narvaan. Jõesuun majapaikat eivät ole sen edullisempia kuin Narvan keskustankaan, mutta sen kylpylähotellit ovat hinta-laatusuhteeltaan Viron parhaimpiin kuuluvia.

Karja 5 on keskeinen, samassa osoitteessa oleva huoneisto, johon mahtuu maksimissaan 4 henkeä.

Jos ei halua mennä kylpylähotelliin vaan normaaliin hotelliin, on Hotel Yes alueen ytimessä ja lähellä rantaa sijaitseva perushotelli. Sen huoneisiin mahtuu 1–5 henkeä, hinnat ovat kohtuullisia ja hotelli on niin suosittu, että varaus kannattaa tehdä parikin kuukautta etukäteen.

Kolmesta varsinaisesta kylpylähotellista pidetyin ja monipuolisin on Noorus, joka soveltuu hyvin myös perheille ja muulloinkin kuin kesällä. Se on kaikin tavoin tasokas majapaikka ja kylpylä, jossa tosin on huoneita lähinnä vain kahdelle hengelle. Se ei ole mikään kaikkein halvin kylpylähotelli, mutta alkaen noin kuudellakymmenellä eurolla saa huoneen, jossa yöpyvä voi ilmaiseksi käyttää myös monia kylpyläpalveluita.

Kaikki Narva-Jõesuu majapaikat voi katsoa Booking.comista.

Laagnan leirintäalue

Narvan lähin leirintäalue on Laagnassa oleva Laagna Hotell [kartalla], joka sijaitsee lähellä Jõesuuta ja Merikülaa ja josta on noin 15 kilometrin matka Narvan ytimeen. Sinne voi mennä teltan, asuntovaunun tai asuntoauton kanssa, ja lisätietoa saa verkosta. Tämä järvenrannalla oleva lomakeskus on paikka, jossa on myös kylpylähotelli, ja sen huoneet maksavat 40–100 euroa. Huoneita on melko vähän, joten varaus kannattaa tehdä hyvissä ajoin etukäteen.

Tämä on erinomainen keskus etenkin perheille ja niille, jotka haluavat harrastaa, sillä täältä on vesipuisto, johon on täällä yöpyville ilmainen sisäänpääsy, ja ratsastuskoulu, jossa kokeneet ratsastajat voivat toimia omin nokin. Hotellin ja leirintäalueen lisäksi alueella on mökkejä, joita niitäkin on niin vähän, että sellainen kannattaa varata viikkoja etukäteen.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2021/02

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti