Rantapromenadi
Linna-alueen lisäksi sen alapuolella kulkeva, viime vuosina uusittu rantapromenadi on hyvä paikka viettää aikaa. Pienille lapsille on muutama leikkipuisto.

Lasten kanssa Narvassa, liikkuminen, Narvan matkat ja hotellit

Perheen kanssa Narvaan

Narva ei ole mikään erityisen hyvä kohde perheille, joilla on pieniä lapsia tai teinejäkään, mutta siellä on muutama ajanviete lapsille ja nuorille. Narvan Hermanni-linna on kesäkaudella hyvä vierailupaikka. Siellä on jousiammuntaa, erilaisia vierailupaikkoja, ravintola jossa on mukava syödä vaikka grillattua saslikkia, ja muutenkin kaunis linnapiha ja näkymät kohti Ivangorodia ovat vertaansa vailla. Vaikka linna-alue on kesällä parhaimmillaan, on se avoinna ympäri vuoden klo 10–18.

Linna-alueen lisäksi sen alapuolella kulkeva, viime vuosina uusittu rantapromenadi on hyvä paikka viettää aikaa etenkin pienten lasten kanssa. Täällä on satama, hyviä jokinäkymiä ja pari kahvilaa, mutta paljon mitään ajanvietettä täällä ei ainakaan vielä ole. Pienille lapsille on muutama leikkipuisto, mutta teineillä voi joenrannalla olla tylsää.

Narvasta lyhyen matkan päässä sijaitseva Jõesuu on erinomainen rantapaikka keskikesällä, ja myös lapset viihtyvät siellä. Näin pitkää hiekkarantaa ei Suomessa olekaan, ja pitkä hiekkaranta mäntymetsineen antaa erinomaiset puitteet pohjoiseurooppalaiselle rantalomalle. Täällä on kahviloita, kioskeja ja vuokrauspisteitä, ja eniten toimintaa on Noorus-hotellin tienhaaran tienoilla [kartalla].

Julkinen liikenne ja liikkuminen paikasta toiseen

Narvassa ja sen ympäristössä kulkee linja-autoja, mutta oikeastaan vain kaukoliikenteen bussit ja bussit Narva-Jõesuuhun ovat vierailijalle oleellisia. Bussi numero 31 kulkee Narvan ja Jõesuun väliä, yleensä 30–60 minuutin välein ja noin euron hinnalla suuntaansa. Linja-auto on usein menomatkalla sen verran täynnä, että istumapaikkoja jää vain vanhuksille. Matka Narvasta Jõesuuhun kestää puolisen tuntia, ja bussiin kannattaa Narvassa nousta postitoimiston edessä olevalta Puskini 22 -pysäkiltä [kartalla]. Jõesuussa välimatkat ovat Narvan tavoin pitkiä, ja siellä paras pysäkki jäädä pois on Noorus-hotellin vieressä olevalla pysäkillä, jonka nimi on myös Noorus.

Matkat Narvaan

Narvaan on hyvä tulla täysin omatoimisesti, ja sinne voi matkata niin rautateitse, linja-autolla kuin omalla autollakin.

Elron tekee rautateitse matkoja Tallinnan ja Narvan välillä. Junia kulkee kolme kertaa päivässä, ja kätevin on klo 8.51 Balti Jaam -asemalta lähtevä aamujuna. Matka kestää noin 2 tuntia 45 minuuttia ja maksaa 11 euroa.

Linja-autot, jotka lähtevät Tallinnasta Lastekodun Bussijaam-asemalta, kulkevat vähän tiiviimpään tahtiin kuin junat. Lux Expressillä on hyvät bussit ja useita lähtöjä päivässä. Matka kestää noin 3 tuntia ja maksaa 10–13 euroa. Nopeat bussit kulkevat matkan 2 tunnissa 45 minuutissa ja maksavat 13 euroa. Saman yhtiön Simple Express tekee matkoja sekin. Tämän halpisyhtiön matkat maksavat 8 euroa mutta kestävät bussin kiertelyn takia lähes 4 tuntia. Näiden yhtiöiden lipunhintoja ja aikatauluja voi tarkastella Eesti Bus -sivuilla, joilta voi myös etukäteen ostaa lipun.

Jos Narvaan menee linja-autolla ja majapaikka on lähellä Peetri platsia, voi jäädä pois jo pois Peetri plats -pysäkillä, joka on lähellä linnaa. Narvan linja-autoasema [kartalla] ja rautatieasema ovat vierekkäin, reilun kilometrin päässä linnalta.

Hotellit ja muut majapaikat Narvassa ja Jõesuussa

Narvassa on muutama hotelli, joista perinteinen, hyvällä paikalla sijaitseva Narva Hotell on kohtuuhintainen ja pidetty vaihtoehto majapaikalle. Narvan toinen varsinainen hotelli on Inger, joka on hyvin edullinen majapaikka, mutta harva on ollut siihen täysin tyytyväinen.

Jõesuussa on hotelleja sielläkin, ja monelle se voikin olla Narvaa parempi paikka yöpyä ja viettää pääosa lomasta. Noorus on pidetty hotelli, jossa viihtyy lähes kuka tahansa. Sitä huomattavasti kalliimpi on Meresuu, jonka vetonauloja ovat 3 sisäuima-allasta. Kolmas hotelli täällä on perinteinen Narvan kylpylähotelli, joka on huokeahintainen mutta ei kovin pidetty majapaikka.

Kaikki Narvan hotellivaihtoehdot.

Narvan lähin leirintäalue on Laagna [kartalla], jonka yhteydessä on myös kylpylähotelli. Tänne voi kesäisin pystyttää teltan tai tuoda matkailuauton. Tämä on erinomainen keskus etenkin perheille, sillä täältä löytyy vesipuisto, ratsastuskoulu, kylpylä ja myös vuokrattavia mökkejä.

Narvassa on yleensä ainakin yksi hostel. Vaikka ne tulevat ja menevät, on U Granitsy aivan linnan vieressä jo usean vuoden ollut mukava majapaikka etenkin nuorille ja niille, jotka ovat tottuneet yöpymään normaalissa kerrostalossa. Hostels.com antaa tietoa tästä ja mahdollisista muista hosteleista.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2016/01

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti