Viro – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Hotelleja – Narva
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Fama-keskus
Fama–keskus on monipuolinen ostospaikka, jonka tarjontaan kuuluvat esimerkiksi optikkoliike, apteekki, lelukauppa ja suuri Rimi hüpermarket. Keskuksessa on myös useita ruokapaikkoja.

Ostokset, ruokailu ja yöelämä Narva-Jõesuussa

Ostokset

Narva ei ole mikään huippuhyvä ostoskaupunki, mutta siellä on tarjolla kohtuulliseen hintaan ja seitsemänä päivänä viikossa suomalaisten suosimia tuotteita, ja niitä voi hankkia monesta eri paikasta. Uudentyylisistä ostoskeskuksista, jotka ovat selkeästi monipuolisimpia ostospaikkoja, saa kaikenlaista elintarvikkeista juomiin ja muihin tuotteisiin. Parhaat ostosmahdollisuudet tulevat vastaan Narvan ja Tallinnan välisellä maantiellä, melko lähellä Narvan ydinkeskustaa.

Jõesuu sijaitsee 12 kilometrin päässä Narvan ytimestä, ja sieltä voi niin omalla autolla kuin usein kulkevilla busseillakin siirtyä Narvan ytimeen ostoksille. Jõesuussa, jossa valtaosa ihmisistä ainakin kesäkauden aikana lomailee, on hyvä määrä liikkeitä, joista saa erityisen hyvin elintarvikkeita ja muita perustuotteita. Ne sijaitsevat Narvajoen suun lähettyvillä ja lähellä rantaa ja satamaa, jonka tuntumassa on myös paljon hyviä ruokapaikkoja.

Suomalaista miellyttävä seikka on se, että hinnat ovat euroissa, eikä edullisten tuotteiden löytäminen tuota hankaluuksia.

Narva

Narvan ydinkeskustassa ostoksille on helpointa mennä kun siirtyy aukiolle nimeltä Peetri plats, joka on aivan Paul Kerese -kadun suuren liikenneympyrän vieressä. Paljon liikkeitä on Kerese Keskuksessa [kartalla] ja sen vieressä. Tänne voi kävellä lähes mistä tahansa Narvan ytimen alueelta, ja jos tänne tulee autolla, voi sen laittaa parkkiin ostoskeskuksen suurille parkkipaikoille. Ostoskeskuksessa on optikkoliike, lemmikkieläimille suunnattu liike, useita vaatekauppoja ja suuri Rimi, joka on avoinna ma–su klo 9–22 (itse ostoskeskus vain klo 18 asti). Ostoskeskuksen vieressä ja yhteydessä on myös ruokapaikkoja, joiden joukossa on myös kahviloita.

Lähellä Kereseä ja myös kävelymatkan päässä ytimestä on Fama–keskus [kartalla], joka on toinen monipuolinen ostospaikka. Sen tarjontaan kuuluvat esimerkiksi optikkoliike, apteekki, lelukauppa ja suuri Rimi hüpermarket, joka on avoinna klo 8–22, ja koko keskus on avoinna klo 10–20. Keskuksessa on useita ruokapaikkoja, joista huomattavin on venäläinen ravintola (avoinna klo 21 asti), ja keskuksessa voi myös juoda kahvit tai nauttia välipalan. Keskuksen ympäristössä on muitakin liikkeitä, kuten huonekaluliike ja käytettyä tavaraa myyvä liike.

Vähän kauempana ydinkeskustasta sijaitseva Astri Keskus [kartalla] on elokuvateatterilla varustettu kauppakeskus. Sen tarjontaan kuuluu paljon samaa kuin Famankin, mutta siellä on myös elektroniikkaliike, useita lapsille ja nuorille suunnattuja liikkeitä ja kellosepänliike. Se on avoinna klo 10–20, ja myös sen yhteydessä ja lähellä on ruokapaikkoja.

Aivan tämän keskuksen vieressä on paljon erilaisia liikkeitä ja myös Narva Centrum, ja näiden kahden kauppakeskuksen välissä on suuri Selver-valintamyymälä, joka on avoinna klo 22 asti.

Narvassa on jonkin verran muitakin ostospaikkoja, kuten saman Tallinnantien varrella oleva Tempo-keskus [kartalla], jonka edessä on samanniminen bussipysäkki.

Toinen hyvä keskus on lähellä sitä, Kangelaste prospekt -valtakadun varrella sijaitseva, Prisman hallitsema alue [kartalla], jolla on muitakin ruokakauppoja ja useita apteekkeja. Tämä Prisma on ainakin normaaleina aikoina avoinna ympäri vuorokauden.

Muualla kaupungissa ns. Kreenholmissa, missä stadion sijaitsee, on Maxima-elintarvikeliike [kartalla]. Sen vieressä on pitsapaikka, josta saa kohtalaisia pitsoja klo 11–22.

Muiden ostosmahdollisuuksien lisäksi Narvassa on pieni tori [kartalla], joka sijaitsee lähellä Peetri platsia. Sen tuntumassa on useita liikkeitä, joista elektroniikkaliike ja edullinen Yes Kauplus -valintamyymälä ovat kiinnostavia.

Muualla kaupungissa on paria kioskia lukuun ottamatta melko vähän mitään liikkeitä, eikä esimerkiksi linja-autoaseman ja rautatieaseman tuntumassa ole oikeastaan mitään ostospaikkoja. Myöskään eräänlaisessa vanhassakaupungissa tai joenrannoilla ei ole oikeastaan lainkaan kauppoja.

Visit Narva esittelee kaupungin ostospaikkoja mutta melko rajallisesti.

Jõesuu

Jos lomailee Jõesuussa, on sieltä monessa tapauksessa kannattavaa ainakin kerran lähteä Narvaan ostoksille. Jõesuussa kuitenkin on pienellä alueella runsaasti perustuotteita myyviä liikkeitä, jotka on hyvä alueella yöpyessä käydä tarkastamassa.

Eniten liikkeitä on J. Poska ja Koidu -katujen risteyksen tuntumassa, jossa on myös bussipysäkki nimeltään Sauna ja jolta bussilinja 31 kulkee Narvan ytimeen. Koidu-kadulla on apteekki, joka on klo 18.30 asti avoinna mutta lauantaisin vain klo 15 ja on sunnuntaisin suljettu. Alueella on myös suuri Maxima -valintamyymälä [kartalla], joka on avoinna klo 21 asti. Hyvin lähellä sitä, J. Poska -kadun varrella on Konsum-valintamyymälä, joka on nimenomaan Sauna-pysäkin vieressä ja joka menee kiinni klo 20.

Muualla kaupungissa ei kannata ostosten perässä harhailla, sillä liikkeitä ei juurikaan ole.

Ravintolaruoat ja parhaat tienoot ravintolalle

Narvassa on melkoinen määrä ravintoloita, mutta paikalliset eivät juurikaan lounasaikaa lukuun ottamatta harrasta ravintolaruokailua, ja näin pikaruoat ovat siellä paitsi yleisiä myös palkkatasoon nähden melko hintavia. Ravintoloita kuitenkin on laidasta laitaan, joskin kaikkein mielenkiintoisimmat ravintolat kuten kaukasialaisia grillilihoja tarjoavat ravintolat ovat entistä harvinaisempia. Pikaruokien kuten pitsojen ja hampurilaisten lisäksi parhaiten tarjolla on varsin tyypillisiä baariruokia kuten pihvejä, lohiruokia ja muita erittäin yleisiä nykyajan ravintolaruokia. Monista Narvan ravintoloista saa ainakin jonkinlaisia kasvisruokia (“lihata ”), eikä kasvisruokailijan ole siellä vaikeuksia syödä monipuolisesti ja proteiinipitoisesti.

Narvan ravintoloissa on melko harvoin pöytiintarjoilu, mutta tällaisiakin paikkoja löytyy. Hinnat ovat edullisempia lounasaikaan, kahviloissa ja pikaruokapaikoissa, joista kebabpaikat ovat usein kohtalaisen tasokkaita. Lounaan saa edullisimmillaan 3–5 eurolla, kebabaterian 5–8 eurolla ja kunnollisen illallisen ruokajuomineen 15–20 eurolla, jolloin voi jo nauttia hyvästä tasosta ja napata parikin ruokajuomaa. Oluen saa nykyään alkaen kolmella eurolla, mutta usein hinta on 3,50 euroa. Monet paikat tarjoavat normaalia hienompia pienpanimo-oluita, jotka yleensä maksavat 4–5 euroa.

Narvassa on useita ravintoloita Paul Kerese -kadun varrella olevan liikenneympyrän lähellä olevissa ostoskeskuksissa ja niiden ulkopuolella. Myös korttelisto, jonka eteen bussit pysähtyvät ja joka on lähellä raja-asemaa, on oiva paikka löytää nopeasti ruokapaikka. Muualla ravintoloita on niin harvakseltaan, että etukäteen kannattaa aina selvittää missä on ravintoloita ja minkälaisia. Virolaiseen tyyliin baarit ja kahvilat tarjoavat ruokia, jotka eivät ole tasoltaan kovin hyviä mutta joita on saatavilla myöhäänkin illalla ja jotka yleensä ovat kohtuullisen hintaisia.

Jõesuussa on ravintoloita parhaiten hotellien yhteydessä, mutta sielläkin on parissa paikassa suhteellisen keskitetysti ravintoloita nimenomaan Narvan ja ranta-alueen välissä kulkevien bussipysäkkien ja etenkin Sauna-pysäkin lähettyvillä. Kesäisin rannan tuntumassa voi mennä ravintolaan, ja ravintoloiden joukossa on etenkin kahviloita, mutta sen verran harvakseltaan, että kannattaa etukäteen selvittää missä niitä tarkalleen ottaen on.

Borschkeitto ravintolasta Narvassa
Narvassa on ravintoloita laidasta laitaan, joskin kaikkein mielenkiintoisimmat ravintolat kuten kaukasialaisia grillilihoja tarjoavat ravintolat ovat entistä harvinaisempia.

Narvan ravintolat

Jos lähtee ostoksille Narvan ytimen lähellä oleviin keskuksiin, joita on etenkin Paul Kerese -kadun liikenneympyrän lähettyvillä, voi siellä myös ruokailla. Viikolla lounasaika on edullinen ajankohta syödä kunnolla, ja näin niin kauppakeskusten lähellä kuin muuallakin kaupungissa kannattaa arkipäivinä noin klo 11–15 pitää silmänsä avoinna “pakkumine”-kylteille, joista tietää että ravintola tarjoaa lounaita.

Paul Keresen varrella olevan liikenneympyrän tienoilla on kauppakeskuksia, joiden sisätiloissa on ruokapaikkoja. Ne ovat lähinnä pikaruokapaikkoja, mutta niiden kahviloissa voi olla tarjolla kohtuuhintaisia lounaita, pikkuruokia kuten voileipiä ja salaatteja ja muitakin ruokia. Yksi parhaita kauppakeskusten ravintoloita on Faman Petchki Lavochki, joka on venäläinen ravintola ja joka on saanut nimensä vuonna 1972 ilmestyneestä neuvostoelokuvien klassikosta.

Liikenneympyrän lähettyvillä on myös muualta maailmasta peräisin olevia ruokia, ja niitä tarjoavat eräät kaupungin parhaiksi ravintoloiksi mielletyt ruokapaikat. Aasialaiset Sushi King ja Chinahouse eivät kuitenkaan ole saaneet pelkästään ylistäviä arvioita, vaan osa on pitänyt niiden tarjontaa huttuna. Molemmat ravintolat tarjoavat ruokia myös kasvissyöjille.

Lähellä liikenneympyrää on kaukolinjan bussien ja bussilinjan 31 kulkema, pääkadun omainen Aleksanteri Puškini [kartalla], jonka bussipysäkki on ”Peetri plats”. Tämä aukio on rajan ja joen vieressä, ja sen tuntumassa oleva korttelisto on yksi parhaita paikkoja paitsi ruokailla myös viettää iltaa. Kävelymatkaa siltä ostoskeskuksille on vain pari sataa metriä, mutta jos majapaikka on tämän korttelin lähellä, ei sieltä kannata lähteä ostoskeskuksille ainakaan illalliselle.

Old Trafford on paitsi tasokas baari myös pidetty ravintola. Se on tyylikäs, terassilla varustettu paikka, joka on Peetri platsin laidalla.

Melko luotettava ravintola on italialaistyylisiä ruokia tarjoava Viva, joka on italialainen ravintola ja jossa on ruokia myös kasvissyöjille.

Sitä vastapäätä sijaitseva Antalya on kebabpaikka, joka on myöhään illalla avoinna. Sieltä saa kebabin lisäksi saslikia, pitsaa ja muitakin ruokia, ja ruokajuomat ovat oluen ja viinin johdolla normaalia edullisempia.

Neljäs huomionarvoinen ravintola, joka on näissä korttleissa, on German Pub, kellaribaari, jossa on myös tyypillisiä baariruokia mutta ei juuri mitään kasvissyöjille.

Jonkin matkan päässä näistä kortteleista mutta saman kadun varrella ja Narva-hotellin yhteydessä sijaitseva M. Chagall on varsin tasokas ravintola, josta saa pääruoan 8–14 eurolla mutta jossa lisukkeista joutuu maksamaan melkoisesti ylimääräistä. Siellä on kalaa mutta ei mitään kasvissyöjille, ja tässä ravintolassa ruokailevalta kuluu ruokajuomineen herkästi yli 20 euroa. Ihmisten mielipiteitä ruoista ja palvelusta voi lukea Tripadvisorista.

Muualla kaupungissa on ravintoloita hyvin rajallisesti, mutta lähellä Peetri platsia ja raja-asemia sijaitseva Rondeel on yksi kaupungin pidetyimpiä kunnon ravintoloita. Tämä linnan yhteydessä sijaitseva ravintola ei sovellu liikuntarajoitteisille, sinne ei voi mennä lastenrattaiden kanssa, eikä se ole ravintola, johon varttuneempien lastenkaan kanssa kannattaisi mennä. Aikuisille se tarjoaa tasokkaita ruokia, ja sieltä saa erikoisiakin pääruokia ja myös kasvisannoksia.

Narvan pienessä, eräänlaisessa vanhassakaupungissa on tuskin lainkaan ruokapaikkoja, mutta Kohvik Muna on kaupungin pidetyimpiä ravintoloita. Se sijaitsee alueen pääaukion (Raekoja plats) laidalla, kaupungintalon vieressä, ja sieltä saa erinomaisina pidettyjä ruokia, joiden hinnat tosin eivät ole edullisia mutta silti hinta-laatusuhteeltaan hyviä. Ihmisten mielipiteitä ravintolasta voi lukea TripAdvisorista.

Lisää asiaa Narvan ravintoloista:

Visit Narva esittelee kaupungin ja lähistön ruokapaikkoja

Ravintola Joesuussa
Jõesuussa sijaitseva Traffic on perinteistä virolaista laivatyyliä edustavassa rakennuksessa oleva kahvila-ravintola, jolla on kesäterassi.

Jõesuun ravintolat

Jõesuu sijaitsee noin 12 kilometrin päässä Narvan ytimestä. Jos yöpyy Narvassa kesän aikana, kannattaa varmistaa että viettää rantapaikassa aikaa ja käy rannan lähellä myös aterialla tai ainakin kahvilla. Ne, jotka yöpyvät Jõesuun hotelleissa, joista suosituimpia ovat kylpylähotellit, tietenkin ruokailevat kaupungissa, mutta kylpylähotellien yhteydessä on korkeatasoisia ravintoloita. Etenkin Noorus, Meresuu ja lääketieteellinen kylpylähotelli ovat paikkoja, joissa voi syödä hyvin ja joista ei ruokailemaan ole muualle välttämätöntä lähteä.

Jos Narvassa on kesäkauden aikana ja muulloinkin, rannan tuntumassa ja Meresuu-pysäkin [kartalla] ja -kylpylähotellin vieressä on parikin pidettyä, kahvilatyyppistä ruokapaikkaa.

Traffic on viehkeän näköinen, perinteistä virolaista laivatyyliä edustavassa rakennuksessa oleva kahvila-ravintola, jolla on kesäterassi. Sen antimiin kuuluvat saslikit ja muut pääruoat, ja siellä on hyviä leivonnaisia. Paikka tarjoilee erilaisia alkoholijuomia, ja se käy myös myöhäiselle aterialle tai illanvietolle.

Melko lähellä sitä sijaitsee Albatross, joka tosin on vain kahvila ja joka on rannalla. Sen sisustus, palvelu ja leivonnaiset ovat olleet lähes kaikkien mieleen.

Jos mielii kunnon ravintolaan, on myös rannalla oleva Meretare varsin tasokas ravintola, jossa on houkuttelevan näköisiä annoksia. Kaikkiin ruokiin on onnistuttu tyrkkäämään jotakin liha- tai kalapitoista, joten kasvissyöjille tämä paikka ei käy, mutta tämä on varsin tasokas paikka, jonka ruokalista on laaja. Ihmisten kokemuksista siellä voi lukea Tripadvisorista.

Lähellä Sauna- ja Narva-Jõesuu -pysäkkejä on eräänlainen alueen keskus, jossa on eniten kauppoja ja myös jonkin verran ruokapaikkoja. Pidetyin ravintola näillä kulmin on Franzia, joka kuitenkin on TripAdvisorin käyttäjiltä saanut häkellyttävän ristiriitaisen vastaanoton.

Jos mielii grillilihoja ja vähän eksotiikkaa matkaan mukaan, on kulman takana sijaitseva Kahketi georgialainen ravintola, josta on pääosin pidetty. Siellä voi syödä georgialaisia piiraita ja keittoja ja tietenkin saslikia ja muita kaukasialaisia herkkuja.

Lisää asiaa Jõesuun ravintoloista:

TripAdvisor esittelee alueen ravintoloita.

Yöelämä

Narva ei ole minkäänlainen yöelämän keskus, mutta siellä on muutama baari ja muu anniskelupaikka, joissa saa illan kulumaan rattoisasti. Baarien määrä on vähentynyt ja baareissa istuskelu on entistäkin harvinaisempaa, sillä vuodesta 2016 lähtien anniskelupaikkojen hinnat ovat nousseet räjähdysmäisesti. Vain harvasta paikasta puoli litraa olutta saa kolmella eurolla, mutta usein hinta on 3,50 euroa ja muista kuin perusoluista joutuu yleensä pulittamaan 4–5 euroa. Parhaat paikat baarille tai ravintolallekin ovat Aleksander Puškini -bulevardin varrella, etenkin Peetri plats -aukion vieressä [kartalla] mutta myös muualla tässä kätevässä korttelistossa.

Peetri platsin kulmauksessa oleva, terassilla varustettu Old Trafford on tasokas paikka, jossa voi viettää normaalia parempaa iltaa. Siellä voi syödä, sisätilat ovat viehättäviä ja terassilta on kesäisin mukava tutustua kaupungin elämänmenoon ja myös istua iltaa.

Samassa korttelissa oleva Club OK Modern on ravintola, baari ja yökerho, joka on yleensä avoinna klo 02 asti. Se on monitoimipaikka, joka on Narvan virallinen yöelämän keskus, ja siellä voi juoda tšekkiläisiä oluita, syödä ja myös tanssia. Ravintola on alakerrassa, ja kaikkein paras siellä on heti baaritiskillä varmistaa, että tarjoilija ottaa tilauksen vastaan.

Samassa korttelistossa on myös German Pub, josta saa saksalaisia oluita kohtuuhinnalla. Siellä voi myös syödä, ja se on yksi parhaita paikkoja mennä näillä kulmin illalliselle ja samalla vähän iltaa istumaan.

Tapahtumat

Narvassa on kohtalainen määrä tapahtumia 60 000 asukkaan kaupungiksi, ja monet niistä liittyvät tavalla tai toisella vanhoihin aikoihin, etenkin keskiaikaan. Tapahtumat ovat joulumarkkinoita lukuun ottamatta keskittyneet maaliskuun ja syyskuun väliseen aikaan.

Hermanni-linna
Linnassa on paljon tapahtumia, jonkin verran myös talvella, ja niistä on hyvä lukea Hermanni-linnan verkkosivuilta.

Narvan linnan tapahtumat

Narvan linna on kaupungin ykkösnähtävyys, ja siellä on myös melkoinen määrä tapahtumia, joita on eniten kesällä mutta myös muina vuodenaikoina. Linnan sivuilta voi katsella tapahtumia englanniksi, ja linnassa on talvikaudella yleensä ainakin kerran kuukaudessa konsertti tai muu vastaava tapahtuma. Siellä on myös näyttelyitä ja kursseja, ja sen tarjontaan kuuluvat etenkin kesäajan tapahtumat, joista monet on suunnattu perheille.

Esimerkiksi 15.8. järjestetään sen pihamaalla Narvan piiritystä muistava tapahtuma. Tässä 20.8.1704 päättyneessä piirityksessä ja taistelussa Venäjä onnistui Pietari Suuren johdolla ottamaan Ruotsilta Narvan linnoituksen, mikä puolestaan varmisti sen, että Pietarin kaupunki voitiin rakentaa.

Linnan alueella on koko kesän ajan myös erilaisia puutarhoja, kuten länsipihalla olevat ruusutarha ja yrttitarha. Joka vuosi nähtävillä on uusia kasveja, ja muutenkin puutarhoja muutellaan vuodesta toiseen.

Muut tapahtumat

Vuonna 2020 alkanut koronakriisi sekoitti myös Narvan tapahtumakalenterin totaalisesti. Jos Narvassa mielii olla silloin kun siellä tapahtuu, on aika juhannuksen jälkeisestä viikosta aina elokuun loppupuolelle siihen parasta aikaa. Itse juhannus on vähän ikävä, hiljainen aika, jolloin kaikki virolaiset mieluusti suuntaavat kaupungeista pois. Pääsiäinen on vähän parempi ajankohta, mutta kaikkein parhaat tapahtumat ovat ennen joulua, jolloin linnalle ja muualle ilmaantuu jouluun liittyvää rekvisiittaa ja joulumarkkinoita, jotka ovat eläväisillään viikonloppuisin.

Narvan muut tapahtumat näkee verkkosivujen englannin- ja vironkielisistä kalentereista. Kaupungissa on erilaisia konsertteja talvikauden aikana ja kesällä tapahtuu enemmän, mutta osa tapahtumista on muualla kuin Narvan ytimessä, joten sijaintiin kannattaa kiinnittää erityistä huomiota.

Opas jatkuu seuraavalla sivulla >> Sivu 3: Lapsiperheet, liikkuminen, matkat ja hotellivinkit

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2021/02

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti