Viro – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Hotelleja – Tartto
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Raekoja Plats, Tartto
Raekoja Plats, Tartto (täyskuva)
Raekoja Plats -aukion ihmisvilinää
Ilmoitus
Paljonko enintään maksaisit
hotellista per yö?
Alle 50 €50–100 €100–150 €
Booking.comin ehdotukset näet
klikkaamalla hintaa.
Suutelevat opiskelijat -suihkulähde Emajogi

Tartto, Viro

Viron kulttuuripääkaupunki ja koko Baltian tunnetuin yliopistokaupunki on Tartto, joka sijaitsee 186 kilometrin päässä Tallinnasta. Toisin kuin monet muut maan tunnetut vierailupaikat se sijaitsee sisämaassa, ja tunnelma siellä on melko erilainen kuin maan muissa suosituissa kaupungeissa, eli Tallinnassa ja Pärnussa.
Toisin kuin Pärnu Tartto on monipuolinen matkakohde talvisinkin, ja Tallinnaa pienempänä siihen voi parissa päivässä tutustua melko kattavasti.

Tarttoon voi hyvin matkustaa omatoimisesti matkalle, johon sisältyy muitakin kohteita, mutta sinne voi tehdä myös järjestetyn matkan. Tartto eroaa monista muista Viron paikkakunnista siinä, että se on keskikesän aikana melko hiljainen paikka, ja se onkin menevimmillään syyskuulta juhannuksen tienoille.
Tästä huolimatta monet Tarton parhaat palat ovat sellaisia, että kesällä niihin on kaikkein paras tutustua. Tartto onkin kaupunki, johon kannattaa matkustaa sekä kesällä että talvikauden aikana, mieluummin muutaman kerran, sillä vain niin voi päästä kärryille siitä kuuluisasta Tarton hengestä.

Ravintola, Aparaaditehas, Tartto

Tekemistä

Tarton ravintolat sijaitsevat yliopiston ja pääaukion (Raekoja plats) tuntumassa, ja samat kadut, jotka ovat hyviä ruokailulle, ovat myös kaupungin parhaita ostos- ja illanviettokatuja.
Ajanvietteitä on runsaasti niin kesää kuin talveakin silmällä pitäen, mutta kaupungin kulttuurielämästä nauttimaan mielivän kannattaa pitää mielessä se, että keskikesällä kulttuuririennot ovat vähimmillään. Tartossa on nykyään useita kylpylöitä, joihin kannattaa matkustaa nimenomaan talvikauden aikana.
Jos Tarttoon suuntaa kesällä, ovat joella tehtävät risteilyt silloin erinomainen tapa tutustua paitsi kaupungin ytimeen myös lähellä oleviin vierailupaikkoihin.

Ylösalaisin oleva talo, Tartto

Nähtävää

Tarton nähtävyydet sijaitsevat pääosin Raekoja platsin ympäristössä ja sen lähettyvillä olevalla Toomemäellä, joka on kesäkauden aikana aivan ylittämätön paikka viettää aikaa.
Nähtävyyksiä on melkoinen määrä nykyään myös keskustan uusissa osissa ja joen toisella puolella, jossa sijaitsevat Viron kansallismuseo ja muutama muu vierailupaikka, joista osa on aivan uusia.

Bussipysäkki, Tartto

Selviytymisopas

Tarttoon voi matkustaa monin eri tavoin, mutta laivamatka yli Suomenlahden ja siirtyminen Tallinnan satamasta joko autolla tai Tallinnan ytimen vierestä bussilla tai junalla reilun kahden tunnin matkan päähän sijaitsevaan Tarttoon on helppo tehdä.
Jonkin verran lentoja on Helsingistä Tarttoon, mutta ne voivat lähteä keskellä yötä ja harvat niistä kulkevat ympäri vuoden.

Hotelli Dorbat, Tartto

Hotellit ja majoittuminen

Tartossa kannattaa majoittua suhteellisen lähelle Raekoja platsia, ja kaikkein parhaat korttelit tunnelmalliselle majapaikalle ovat sen välittömässä läheisyydessä.
Tartossa on nykyään suuria kylpylähotelleja, jotka talvikauden aikana tarjoavat erinomaisen tilaisuuden lähteä kulttuuripitoiselle kylpylälomalle, mutta niiden tarjonnasta nauttimaan haluavien ei ole pakko asua kylpylähotelleissa.


Tartto pähkinänkuoressa

Tartossa on noin 100 000 pysyvää asukasta, ja se on Viron toiseksi suurin kaupunki. Tarttoa myös yleisesti pidetään Viron vanhimpana ja yhtenä Baltian vanhimmista kaupungeista. Erityisen tunnetun Tartosta tekee sen vuonna 1632 perustettu yliopisto, johon liittyvät museot ja rakennukset ovat näkyvästi esillä kaupungin matkustusmaailmassa.

Tarton kaupungintalo

Tartto on eläväisimmillään syyskuulta lähtien, jolloin opiskelijat palaavat kaupunkiin, ja se on kesäisiin huomattavasti Tallinnaa ja Pärnua hiljaisempi vierailupaikka. Tarton kulttuurielämä pyörii täysin palkein syyskuulta kesäkuulle, jolloin myös opiskelijat elävöittävät kaupunkia ja jolloin erilaisia tapahtumia on enemmän kuin kesäkuukausien aikana.
Tästä huolimatta keskikesä on erinomainen vierailuajankohta, sillä tällöin Toomemäkeen, Emajokeen ja etäämpänä keskustasta sijaitseviin vierailupaikkoihin on kaikkein mukavinta ja hedelmällisintä tutustua. Kesäkauden aikana on myös joitain suuria tapahtumia, kuten Raadin entisellä lentoasemalla pidettäviä maailmanluokan konsertteja.

Tartto ei ole oikeastaan koskaan mikään valtavan suosittu vierailupaikka, mutta tästä huolimatta majapaikka kannattaa kesät talvet varata hyvissä ajoin ennen matkaa. Ytimen hinta-laatusuhteeltaan parhaat majapaikat ja etenkin edulliset yösijat varataan viikkoja ja joskus kuukausia etukäteen, joten ajoissa liikkeellä olevalla on enemmän valinnanvaraa ja myös mahdollisuus säästää majoituskustannuksissa.

Tarton hintataso on osin huomattavasti noussut 2010-luvun alkupuolelta lähtien, mutta siellä on monin tavoin kotimaata edullisempaa. Eniten ovat nousseet ravintolassa nautittavien juomien ja suurelta osin myös ruokien hinnat, ja ulkona syödessä ja juodessa voi kulua lähes samanlaisia summia kuin Suomessa. Majapaikat ovat edelleen varsin kohtuullisissa hinnoissa, ja vuoden 2020 koronakriisi mitä todennäköisimmin pitää seuraavat vuodet majapaikat kohtuullisissa hinnoissa.

Kuvituskuva mobiiliinKuvituskuva
Tarton joukkoliikenneverkosto muodostuu yksinomaan linja-autoista. Lipun voi ostaa tasarahalla kuskilta, mutta jos matkustelee enemmän, kannatta sijoittaa korttiin, jolle voi ladata arvoa haluamansa määrän.

Tarton nähtävyydet

Tarton pääaukio eli Raekoja plats on monessa mielessä kaupungin ydin, ja se on sitä myös nähtävyyksien suhteen. Itse aukio on suutelevine oppilasveistoksineen, suihkulähteineen ja kauniine rakennuksineen ylittämätön näky, joka kauniilla kesäilmoilla hakee vertaistaan. Itse raatihuone on kenties kaunein rakennus, ja sen yhteydessä on turisti-info, josta aivan matkan alkajaisiksi kannattaa hakea kartta ja erilaista tietoa kaupungista, jota on tarjolla myös suomeksi.

Raekoja platsin varrella on yksi taidemuseo ja monia erikoisia rakennuksia, kuten vino talo, ja sen joenpuoleisessa päässä on kesäisin lava ja kaikenlaista sellaista mikä vuosittain antaa kaupungille uutta ilmettä.
Aukion toisessa päässä oleva joenranta on sekin nähtävyys sinänsä, sillä kesäisin joenrannat ovat miellyttäviä, laivat ja veneet seilailevat joella ja joenrannan molempien puolien puistot ovat kesäaikaan läheisen tutustumisen arvoisia.
Myös joen sillat, joista osa on melko uusia, ja rakennukset, joiden joukossa on kirjava joukko eri aikakausilta peräisin olevaa arkkitehtuuria, ovat tutustumisen arvoisia. Niiden takia kannattaakin matkan aikana tehdä risteily, johon voi nousta kauppahallin tai ulkoilmatorin edustoilla olevilta laitureilta.

Taideteos Yliopiston kirjaston edessä
Tarton yliopiston kirjaston edessä on Juri Lotmanin muistomerkki.

Raekoja platsin vieressä oleva vanhakaupunki on paikka, jonka pääkatu on Rüütli ja jonka kortteleissa on useita museoita, kauniita kirkkoja, kasvitieteellinen puutarha ja tietenkin yliopiston kaunis päärakennus.
Yliopiston takana sijaitseva Toomemäki on ympäristöineen sekin nähtävyyksiensä puolesta kaupungin kärkialue, ja puistossa ja sen liepeillä on useita kauniita siltoja, kokoelma eri aikakausilta peräisin olevia veistoksia, tuomiokirkon rauniot, joissa on yliopiston päämuseo, ja observatorio, jossa voi tutustua tähtitaivaaseen. Puiston alueella ja ympäristössä on monenmoisia ajanvietemahdollisuuksia, joihin kuuluvat tennis ja pienimuotoinen urbaani patikointi.

Puiston ympäristössä on useita kaupunginosia, joissa kaikissa kannattaa vierailla. Keskustan uudet osat, joissa sijaitsee paitsi useita museoita myös kahdessa rakennuksessa oleva teatteri ja uudistettu Aparaaditehas, ovat korttelistoa, johon on paras tutustua etukäteen laaditun suunnitelman pohjalta. Puiston alapuolella ovat myös Supilinn, jonka värikkäät puutalot antavat tuulahduksen vanhasta Tartosta, ja Tähtvere, joka on yksi kaupungin tunnetuimpia ja monipuolisimpia kaupunginosia, lähinnä suuren puistoalueensa takia.

Joen toisella puolella on perinteisesti ollut melko vähän nähtävyyksiä ja ylipäätään mitään syytä vierailla, mutta nämä alueet ovat Tarton uusinta tutustumisen arvoista maastoa.
Vuonna 2016 avattu Viron kansallismuseo on maan suurin museo, joka on kaikin tavoin ensiluokkainen vierailupaikka, ja sen vieressä sijaitsevat ylösalaisin oleva talo ja Raadin laajat puistoalueet, joissa on kartano. Samalla alueella on myös Raadin entinen sotilaskäyttöön tarkoitettu lentoasema, jolla on tarkoitus kesäisin pitää stadion-luokan konsertteja.

Kaubamaja-ostoskeskus
Tartu Kaubamajan valikoimiin kuuluvat suuri valintamyymälä ja lähes kaikkea mahdollista myyvät liikkeet.

Ostokset

Tartto on ehdottomasti Viron toiseksi paras kaupunki tehdä ostoksia, ja vain Tallinnan ostospaikat vetävät sille vertoja.
Tartossa voi tehdä samantyylisiä ostoksia kuin muuallakin Virossa, eli käsityöt, käyttötarvikkeet, alkoholi ja tupakka ovat suosittuja ostoksia. Käsityöt, joita on paljon tarjolla Raekoja platsilla ja sen lähellä, ovat tietenkin erinomaisia ostoksia, ja tarjontaa on myös niille, jotka haluavat ostaa tarvikkeita kodin askartelua ja käsitöitä varten.
Ostoksia voi Tartossa katsella kaikkein parhaiten keskustan uusissa osissa, joissa on useita erilaisia ostoskeskuksia, kauppahalli ja tori. Toiseksi paras alue on Raekoja platsin tienoo, jolle johtava Küüni toimiikin kätevänä ostoskatuna uusien ja vanhojen osien välillä.

Ravintoloita Ruutli-kadulla
Rüütlin ravintoloiden hinnat ovat viime aikoina kallistuneet.

Ravintolat

Tarton ravintolat pystyvät tarjoamaan hyvin monipuolisesti erilaisia ruokia, joita ei voi haaveillakaan keskikokoisista kotimaisista kaupungeista saavansa.
Vaikka pikaruoat pitsojen ja hampurilaisten johdolla ovat Tartossakin viime vuosina vallanneet suhteettomasti alaa, on siellä mahdollisuus syödä mitä erilaisimpia ruokia. Georgialaiset, tasokkaat italialaiset ja aasialaiset ruoat ovat siellä monessa paikassa tarjolla, mutta kaikkein miellyttävintä on ruokailla Raekoja platsin tuntumassa, ja sen sivukaduista Rüütli on paras ravintolakatu.
Kaiken kaikkiaan Tarton ravintoloissa jatkuvasti syömään aikovien kannattaa varata matkakassasta iso osa ruokailuun, sillä ravintoloissa riekkuminen ei Virossa enää ole lähellekään pilkkahintaista.

Matkailijoita Emajoen rannalla
Aurinkoa on Tartossa luvassa eniten huhtikuun alusta syyskuulle, ja muina kuukausina on lähinnä pilvistä.

Tarton-matkat

Tarttoon voi matkustaa ympäri vuoden omatoimisesti tai matkatoimiston järjestämälle matkalle. Niille, jotka aikovat vain Tarttoon, järjestetty matka voi ainakin joinain vuodenaikoina tulla edullisemmaksi kuin itse järjestetty matka.
Yleensä kuitenkin omatoimimatka on edullisempi, ja sellaiseen voi helposti liittää muitakin kohteita, kuten ainakin yön tai pari Tallinnassa. Viron kaupungeista etenkin Rakvere, Närva ja Viljandi ovat melko lähellä Tarttoa, mutta ne ovat lähinnä kesäajan vierailupaikkoja, jotka talvisin pystyvät tarjoamaan paljon vähemmän kuin Tartto tai Tallinna.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2020/11

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti