Viro – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Hotelleja – Tallinna
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
F-hoone -ravintola Kalamajassa
Kalamajassa on hienoa tunnelmaa, hinnat ovat vanhaakaupunkia edullisempia ja uusia hyviä ravintoloita ja putiikkeja ilmaantuu sinne jatkuvasti. Kuvassa ravintola F-Hoone Telliskivi-kadulla.

Tallinna 2014

Suomalaisten suosikkikaupunkikohde Tallinna on erityisen hyvä kesäkaupunki, ja tänäkin vuonna sinne kannattaa paitsi lähteä tekemään tuttuja asioita myös löytämään uutta. Trendinä Tallinnassa on jo jonkin aikaa ollut se, että vanhakaupungin lisäksi sen ulkopuolella olevat alueet kuten Kalamaja ja Pirita nousevat etenkin kesäkaudeksi kaupungissa vierailevien suosioon.

Kalamajassa on hienoa tunnelmaa, hinnat ovat edullisempia kuin vanhassakaupungissa ja uusia hyviä ravintoloita, baareja ja putiikkeja ilmaantuu sinne jatkuvasti. Tänä vuonna Kalamajaan suuntaavan on hyvä taas matkalla tutustua muurien ympärillä pidettävään kukkaisfestivaaliin.

Kadriorgin taidemuseot tuovat tänä vuonna uusia korkeatasoisia näyttelyitä, joissa on hyvä vierailla matkalla Piritaan tai Laulukentälle. Piritaan on noussut lapsiperheiden riemuksi seikkailupuisto, ja kesäkuussa avataan entiseen voimalaitokseen uusi Energiakeskus, joka on sataman vieressä.

Hyvin syömään mielivien iloksi nyt ovat selvillä vuoden parhaaksi valitut tallinnalaiset ravintolat, ja merkittävä uutuus on Viru-hotellin toiseen kerrokseen avattu viihderavintola.

Seuraavassa poimintoja Tallinnan loppuvuoden 2014 uutuuksista ja muusta mielenkiintoisesta

Tallinnan parhaita uusia ja vanhoja ravintoloita

Virolaiset maut -ohjelma listasi tänäkin vuonna Viron 50 parasta ravintolaa, ja 30 niistä sijaitsee Tallinnassa. Mielenkiintoinen on vuoden 2013 loppupuolella avattu Diip (Soo 1) Kalamajassa. Täällä on hyvä käydä maistelemassa puhtaista raaka-aineista valmistettuja fuusioruokia, aivan niin sanotun Kulttuurikilometrin vieressä.

Toinen taatusti hyvä ravintola on Kuninga (Kuninga 3), joka on vanhankaupungin parhaimpiin kuuluvalla paikalla sijaitseva kalaravintola. Myös vanhassakaupungissa sijaitseva Lusikas (Aia 7) on korkeatasoinen ravintola paitsi kalaruoille myös kaikenlaisille lihoille, stroganovista villisikaan.

Samalla kun menee käymään Kadriorgin puistossa ja taidenäyttelyissä, on hyvä vierailla yhdessä kaupungin puhutuimmista ravintoloista, Saltissa (Vase 14). Siellä on tarjolla erittäin hyvä valikoima alkupaloja ja pikkuruokia, erilaisia mereneläviä kampasimpukoista kuhaan ja kaikenlaisia muita, lähinnä liharuokia. Ruokalista on nähtävissä verkkosivuilla viroksi ja englanniksi.

Venäläisten herkkujen ystäville Hermitage (Rataskaevu 7) aivan Raatihuoneentorin lähellä on varma valinta juhlavaankin tilaisuuteen.

Aivan Nevskij-ravintolan naapurissa, vanhankaupunginaukion lähellä sijaitsee myös Viron uusin ja vielä ainoa vegaaneillekin soveltuva kasvisravintola, V (Rataskaevu 12). Täällä kevyet, terveelliset ateriat ovat itsestäänselvyys, ja hinnatkaan eivät vie vararikkoon, sillä useimmat ateriat maksavat 4–8 euroa.

Uusin lisäys ydinkeskustan ravintoloihin on Viru-hotellissa sijaitseva Merineitsi (Viru väljak 4), joka on Tallinnan suurin ja yksi sen menevimmistä ruokapaikoista. Tämä hotellin toisessa kerroksessa sijaitseva ravintola tarjoaa kabaree-iltoja yleensä perjantai- ja lauantai-iltaisin. Muutakin ohjelmaa tässä "show & dinner" -tyylisessä viihderavintolassa on monta kertaa viikossa.

Uusia ja uudelleen avattuja nähtävyyksiä

Lapsiperheille on luvassa uutta ja uudelleen avattua tänä vuonna Tallinnassa. Energia oivalluskeskus (Põhja puiestee 29), jonne on lyhyt matka satamasta ja vanhastakaupungista, avautuu kesäkuun 13. päivä. Ahhaa-tiedekeskus, joka aikaisemmin toimi Vapaudenaukiolla on nykyään yhdistetty Energia oivalluskeskukseen.

Toinen lapsiperheitä kiinnostava vierailupaikka on Piritassa sijaitseva upouusi seikkailupuisto (Merivälja tee 5). Täällä on mahdollista kokeilla puihin rakennetuilla radoilla ja köysiratapudotuksilla, kuinka pärjää haastavissa tilanteissa, ja näkymät täältä kohti Tallinnan keskustaa ovat nekin hienot.

Hyvä vierailupaikka on nyt myös uudelleen avattu Automuseo (Paldinski maantee 135A), joka sijaitsee Rocca al Maressa, Piritasta katsottuna aivan toisella puolella kaupunkia. Automuseo esittelee eri autotehtaiden klassikkoautoja, joiden joukossa on muun muassa Mercedes Benz 300 W 112. Museossa on myös Neuvostoliiton aikaisia autoja, jotka ovat paitsi mielenkiintoista myös erittäin harvinaislaatuista nähtävää. Automuseo on avoinna joka päivä klo 11–19 aina syyskuun viimeiseen päivään asti.

Rocca Al Maren alueella on hyvä vierailla omalla autolla, taksilla tai bussilla, ja täällä on hyvä myös käydä alueen ulkomuseossa, jossa sunnuntaiaamupäivinä on kansantanssiesityksiä. Samalla alueella tietenkin sijaitsee myös eläintarha. Kaiken muun lisäksi omalla autolla liikkeellä oleville Rocca al Maren ostoskeskus on varteenotettava paikka elintarvike- ja muille ostoksille.

Huomionarvoinen seikka on tietenkin myös se, että kesäkaudella satamassa nousee ylös 120 metrin korkeuteen Balloon Tallinn-kuumailmapallo, joka on toiminnassa vapusta syyskuun viimeiseen päivään. Ylös noustaan päivittäin klo 8–20. Hinta on aikuisilta 25 euroa ja perheiltä 60 euroa, ja tämä noin vartin mittainen lento ottaa kerrallaan kyytiin 20–30 henkilöä.

Vuoden 2014 tapahtumia

Yksi tutuimmista kesäisistä näyistä Tallinnassa ovat vanhankaupungin Kalamajan puoleisten muurien ympäristössä pidettävät kukkaisfestivaalit, jotka tänä vuonna ovat 23.5.–29.8. Nämä festivaalit pidetään Tornien aukiolla, joka tulee vastaan matkalla Raatihuoneentorilta Balti jaam -asemalle. Festivaalit ovat mahdollisuus koska tahansa ja ilmaiseksi tutustua kauniisiin kukkaistutuksiin, ja tänä vuonna teemoina ovat taikapuutarha ja seurustelupuutarha.

Kukkaisfestivaalit
Kukkaisfestivaalit vanhankaupungin muurien ympäristössä ovat yksi tutuimmista kesäisistä näyistä Tallinnassa.

Keskikesä on Tallinnassa todella vilkasta tapahtumien aikaa, ja tapahtumien kirjo on sellainen, että kuka tahansa löytää jotakin mielenkiintoista. Kirkkomusiikin ystävät voivat kuulla urkumusiikkia 31.7.–10.8. kansainvälisen urkumusiikin festivaaleilla vanhankaupungin kirkoissa. Samaa henkeä edustaa Piritassa pidettävä Birgitta-festivaali (Kloostri tee 1), jonka järjestää Tallinnan filharmoninen yhdistys 8.–17.8. ja jonka yhteydessä voi nauttia klassisen musiikin konserteista Piritan luostarin raunioilla. Tänä vuonna on muuten juhlavuosi, sillä festivaali pidetään kymmenennen kerran. Juhlavuutta lisää vielä se, että taiteellinen johtaja Eri Klasi täyttää tänä vuonna 75, ja hänen kunniakseen on kaksi gaalaa.

24.5. alkavat Vanhankaupunginpäivät, jotka kestävät aina kesäkuun ensimmäiseen päivään asti. Tämä on hyvä ajankohta lähteä kuuntelemaan esityksiä Raatihuoneentorille ja nauttia kaikenlaisista maksuttomista tapahtumista, joita tämä vuoden valoisin ja lupaavin ajankohta tuo tullessaan. Luvassa on kaikenlaista tapahtumaa, kuten konsertteja vanhankaupungin kirkoissa. 27. päivä pidetään "terveyspäivä", 28. päivä on luvassa teatteria ja 29. päivä musiikkia. Teatteri- ja musiikkiesityksistä voi 28.–29. päivä nauttia ihan vanhankaupungin kaduillakin.

Tallinnassa on luvassa kulttuuria ja musiikkia lähes koko kesän ajan. Esimerkiksi Nargen tuo musiikkia vanhankaupungin kirkkoihin. Kesä-heinäkuussa musiikki-ihmisten huomio kiinnittyy Laulukenttään (Narva maantee 95), jolla on kolme suurta tapahtumaa keskikesällä. Ensin kesäkuun lopulla pidetään Tallinn Star Weekend -viikonloppu, jolloin esimerkiksi Leningrad Cowboys ja Lordi esiintyvät laululavalla. Tästä vain viikon kuluttua on luvassa Laulupidu eli Laulu- ja tanssijuhlat. Ne ovat yksi Viron ja koko Baltian merkittävimmistä tapahtumista. Tämä kuorolaulua ja kansanasuja esittelevä festivaali pidetään vain viiden vuoden välein Tallinnassa.

Kolmas suuri tapahtuma laululavalla on Öllesummer-olutfestivaali, joka onkin Baltian suurin ulkoilmatapahtuma (9.7.–12.7.). Luvassa on Viron suurimpia bändejä ja esiintyjiä niin popin, rokin kuin jatsinkin saralta, ja mukana on aina muutama kansainvälinenkin esiintyjä.

Samana viikonloppuna (10.–13.7.) ovat myös keskiaikaispäivät, jotka pidetään vanhassakaupungissa ja jotka tuovat esille etenkin käsitöitä ja vanhan ajan tunnelmaa. Tästä viikko eteenpäin pidetään toiset perheiden suosikkifestivaalit eli Meripäivät. Niissä on paljon tapahtumia lapsille, laivaretkiä ja konsertteja.

Kadriorgin puisto
Kadriorgin puisto on ehdoton vierailupaikka lähellä keskustaa. Puistoon on hyvä mennä kävelylle. Syksyllä puistossa pidetään Valon festivaalit.

Musikaalien ystäville on syksyn alkaessa luvassa Estonia-teatterin vieressä sijaitsevassa Nokia-konserttitalossa (Estonia puiestee 9) Andrew Lloyd Webberin Oopperan kummitus eli Phantom of the Opera. Tarton Vanamuine-teatteri tuo musikaalin Tallinnaan, ja esitys on tekstitetty suomeksi.

Kesällä on tietenkin paljon ulkoilmatapahtumia, mutta koko kesän Viron taidemuseon museoissa on korkeatasoisia taidenäyttelyitä. Museoista kolme sijaitsee Kadriorgin puistossa ja yksi vanhassakaupungissa. Näyttelyissä on esillä taidetta 1900-luvun alkupuolelta, joka monella tavalla olikin taiteen kulta-aikaa. Kadriorgin museoiden tarjonnan lisäksi Adamson-Eric-museossa (Lühike jalg 3) vanhassakaupungissa on esillä näyttely, joka kuvaa virolaisten taiteilijoiden suhdetta Pohjoismaihin.

Huomionarvoinen tapahtuma vanhassakaupungissa on Tallinnan taidehallissa (Vabaduse väljak 3) 28.6.–27.7. pidettävä suuri käsityönäyttely ornaMENTAALNE. Tämä tapahtuma juhlistaa Viron Käsityön liiton 85-vuotispäivää.

Kadriorgin puisto on ehdoton vierailupaikka lähellä keskustaa. Puistoon on hyvä mennä kävelylle, ja siellä on museoita sekä tietenkin kauniita kortteleita, joissa on hyviä kahviloita ja ravintoloita. Kesän jälkeenkin puistoon on hyvä mennä, etenkin 18.9., jolloin siellä pidetään Valon festivaalit, jotka tietenkin pääsevät oikeuksiinsa pimeyden laskeuduttua.

Syksyllä on paljon muita tapahtumia, ja vaikka monet alkavatkin siirtyä sisätiloihin vuoden loppua kohden, tapahtuu myös ulkona kaikenlaista. Hyvä aika vierailla syksyllä Tallinnassa on Design-yö, joka pidetään 26.-29.9. ja joka tuo kaikenlaista luovaa kaupunkiin. Suuret Martinmarkkinat 6.–9.11. tuovat Saku-suurhalliin virolaista käsityötä. Täällä on niin markkinoita kuin työpajojakin, ja täällä on mukava maistella perinneruokia, katsella kauniita perinneasuja ja kuunnella kansanmusiikkia.

Loppuvuoden merkkitapahtuma on aina joulutori, joka tänäkin vuonna perinteisesti pidetään marraskuun 21. päivästä aina loppiaiseen asti. Kojuja on Raatihuoneentorilla, ja täällä jouluostoksia on mukava tehdä vanhanajan tunnelmissa, glögiä ja jouluherkkuja maistellen.

Tallinnan turistisivut esittelevät vuoden parhaita tapahtumia.

Kopli-katu Kalamajan kaupunginosassa
Kalamajassa heti rautatieaseman viereisten Kopli- ja Kotzebue-katujen varrella on hyviä ravintoloita ja mukavaa tunnelmaa.

Vierailu Kalamajassa

Vanhankaupungin muurien takana, Balti jaam -rautatieaseman vieressä sijaitseva Kalamajan kaupunginosa on laaja ja monipuolinen alue, jolla ainakin kannattaa loman aikana käväistä. Aivan rautatieaseman yhteydessäkin on kaikenlaista mielenkiintoista, jota vanhassakaupungissa ei tule vastaan, ja sen vieressä olevien Kopli- ja Kotzebue-katujen varrella on silläkin heti hyviä ravintoloita ja mukavaa tunnelmaa. Lisäksi Kalamajan tarjontaan kuuluu Telliskivi-katu ja sen varrella olevat entiset tehdasrakennukset, jotka on otettu uuteen käyttöön ja joissa sijaitsee kaupungin parhaisiin kuuluvia ravintoloita ja putiikkeja.

Kävelemällä Vana-Kalamaja-katua pitkin kohti merenrantaa voi tutustua entistä paremmassa kunnossa oleviin katunäkymiin ja puutaloihin, jotka ovat niitä perinteisiä tallinnalaistaloja 1920–30-luvuilta. Merenrannalla on myös nähtävää, ja Lentosatama on lapsiperheille ehdoton vierailukohde. Kalaturg eli kalatori on paras paikka käydä lauantaisin hakemassa tuoretta kalaa ja myös tehdä muita ostoksia. Lentosataman ja varsinaisen Tallinnan matkustajasataman välillä sijaitsee vain kesäisin avoinna oleva Patarein vankila, jonka alueella nykyisin sijaitsee myös kiinalainen ravintola ja teehuone. Kalamajan miellyttävissä puutalokortteleissa on hyviä baareja ja putiikkeja, joista esimerkiksi Sukkatehdas Suvan tehtaanmyymälä (Vana-Kalamaja 16) on hyvä käydä katsomassa.

Hyvä vierailupaikka lähellä Balti jaam -asemaa on Kamahouse Köök (Kopli 25), joka on ravintolalla varustettu lapsi- ja koiraystävällinen monitoimitalo. Lähellä sijaitseva Boheem (Kopli 18) on sekin hyvä ruokapaikka etenkin kevyille aterioille, ja sen kesäterassilta on hyvä tarkkailla katujen vilinää. Baariin mieliville lähempänä merenrantaa ja satamaa sijaitseva Tops (Soo 15) on hyvä paikallinen pubi, jolla on melkoinen vinyylilevykokoelma.

Huomionarvoisimpia vierailupaikkoja Kalamajassa tänä vuonna on Telliskivi-katu. Sen ravintoloiden joukossa on monta hyvää, ja siellä on hyviä kesäterasseja, joilla voi nauttia alueen luovasta ilmapiiristä. Ravintoloista Tallinnan ja koko Viron parhaimmistoon kuuluu Kolm Sibulat (Telliskivi 2), ja myös F-Hoone (Telliskivi 60A) on terasseineen hyvä paikka aterialle tai vain drinkille, aivan Telliskivi-kadun vilkkaimmalla paikalla. Telliskiven varrella on myös hyviä putiikkeja, joista Tamara 1965 (Telliskivi 57) on retrohenkisten kalusteiden ja sisutustarvikkeiden taivas ja Sidruniga tee (Telliskivi 57) vieressä sijaitseva pieni sisustusliike. Hyvä aika vierailla Telliskivi-kadulla on lauantai, jolloin siellä pidetään kirpputori.

Lisätietoa

Tallinnan virallisilla suomenkielisillä sivuilla on lisätietoa Tallinnan vuoden 2014 tarjonnasta.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2014/05

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti