Viro – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Hotelleja – Tallinna
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Rotermannin kortteli
Rotermannin kortteli on nyt kutakuinkin valmis, ja vaikka sieltä on poistunut paljon sellaista mikä veti takavuosina sinne ainakin nuorisoa, on siellä myös kaikenlaista uutta.

Tallinna kesäkaudella 2018

Suomalaisille tuttuakin tutumpi Tallinna on muuttunut vuosi toisensa jälkeen, ja joka vuosi siellä on kaikenlaista uutta ja etenkin kesäkauden aikana valtava määrä tapahtumia. Tänä vuonna Viron satavuotisjuhlat ovat monessa paikassa esillä, ja myös muita syntymäpäiviä kuten Kadriorgin puistoalueen 300-vuotispäivät tuovat kaikenlaista mielenkiintoista kaupunkiin.

Satamassa uusi kauppakeskus avasi lokakuussa ovensa, ja myös pitkään jatkuneet Rotermannin korttelin remontit ovat kauppakeskuksen osalta ohi. Sekä sataman tuntumassa että muualla kaupungissa on uusia ruokapaikkoja, jotka entisestään monipuolistavat Tallinnan ravintolamaailmaa, ja viime vuonna avatussa Balti Jaama Turgissa on kymmeniä uusia liikkeitä ja ruokapaikkoja. Viron satavuotisjuhlien kunniaksi myös Maarjamäen kartano on avattu, ja siellä on kaksi museota ja uusi tasokas, perheillekin soveltuva ravintola, joissa on kesän aikana mukava vierailla.

Tallinnan virallinen kesäkausi on huhtikuun alusta lokakuun loppuun, mutta kuten Suomessakin keväisiä ilmoja ja lämpöä on luvassa yleensä vasta vapun jälkeen. Toukokuulta aina syyskuun loppuun Tallinna on ehdottomasti parhaimmillaan, ja heinäkuussa perinteisesti yli puoli miljoonaa matkaa tehdään Suomenlahden pohjoispuolelta Tallinnaan. Kesä jatkuu kuumana oikeastaan vain elokuun loppuun, mutta syys- ja lokakuu ovat vielä hyviä ja myös keskikesää edullisempia ja väljempiä kuukausia vierailla Viron pääkaupungissa.

Uusia ostospaikkoja

Tallinnassa on joka vuosi uusia liikkeitä, ja tänä vuonna niitä on etenkin satamassa ja sen viereen vihdoin ja viimein täysin valmistuneessa Rotermann City -kauppakeskuksessa.

Nautica Keskus

Tallinnan satama on jo vuosien ajan muuttunut jatkuvasti, ja sekä A- että D-terminaalien lähellä olevat ostospaikat ovat kokeneet rajuja muutoksia. Viime kesästä suurin muutos on D-terminaalin vieressä se, että Norde Centrum -ostoskeskus on kadonnut ja sen tilalle on kohonnut täysin uusi ostoskeskus [kartalla], joka tulee jokaista D-terminaalilta kohti Hobujaamaa ja Viru Keskusta kävelevää vastaan ja joka on Hotel Euroopan vieressä.

Nautica Keskus
Norde Centrum -ostoskeskus on kadonnut ja sen tilalle on kohonnut täysin uusi ostoskeskus. Nautica Keskus avasi ovensa syksyllä 2017.

Nautica Keskus (Ahtri 9) (kaupat avoinna klo 9–20) avasi ovensa syksyllä 2017, ja siihen on tulossa loppuvuoden 2018 aikana vielä uusia kauppoja ja ravintoloita. Sen suojissa on ydinkeskustan ainoa Rimi Hypermarket (avoinna klo 8–23), joka on valtava valintamyymälä ja josta saa myös muuta kuin ruokia ja juomia, kuten urheiluvälineitä, kotitaloustavaroita ja vaatteita. Muut liikkeet ovat pääasiassa kansainvälisiä ketjuliikkeitä, ja siellä ovat esimerkiksi apteekki, optikko, lemmikkieläinten tarvikkeita myyviä kauppoja ja monia vaateliikkeitä. Ostoskeskuksella on paljon parkkipaikkoja, ja ensimmäinen tunti on parkkimaksuton.

Yksi keskuksen vetonauloja on myös minigolf-rata, jolla voi pelata talvellakin. Siinä on 16 reikää, ja se avataan joka päivä klo 10 (suljetaan ma–to klo 22, pe–la klo 23 ja su klo 21).

Rotermannin kortteli

Rotermannin kortteli on nyt kutakuinkin valmis, ja vaikka sieltä on poistunut paljon sellaista mikä veti takavuosina sinne ainakin nuorisoa, on siellä myös kaikenlaista uutta. Korttelistoon on erityisen hyvä tutustua jos saapuu Tallinkilla D-terminaaliin, sillä se on sataman ja Viru Keskuksen välimaastossa. Rotermann City -nimellä tunnettu alue on monipuolinen, ja siellä on erityisen hyvä vierailla jos kulkee satamasta kohti Viru Keskusta tai viettää aikaa Viru Keskuksessa.

Kortteleissa on kesällä mukava kierrellä, ja sen uusien liikkeiden joukossa on pääasiassa hollantilaisia juustoja myyvän Juustukuningadin eli juustokuninkaan piste. Sieltä saa paitsi juustoa leivän päälle myös maustettuja juustoja, ja sieltä saa myös juustoja muista maista, joihin kuuluvat Espanja, Ranska ja Sveitsi.

Juustonystävien lisäksi Rotermannissa on oluenystäville uusi liike. Taptap on oluiden erikoisliike, jossa on yli kahtasataa olutta paitsi kaupan myös tarjolla paikan päällä nautittavaksi. Sieltä saa myös pikaruokaa eli hodareita, jotka on mukava huuhtoa alas noin kymmenellä eri hanasta valutettavalla oluella. Paikka on avoinna ma–la klo 12–22 ja su klo 12–17.

Rotermannin korttelissa on lukuisia muitakin ruokapaikkoja, joiden takia sinne voi hyvin pelkästään lähteä. Siellä on myös lukuisia hyviä liikkeitä, joihin kuuluu tunnetuimpia virolaisia suklaita myyvä Kalevin suklaapuoti. Läheskään kaikki liikkeet eivät ole sunnuntaina avoinna, joten siellä on kaikkein paras kierrellä kauppoja muulloin kuin viikonloppuna.

Muita uusia liikkeitä

Yksi uusi mielenkiintoinen, trendikäs liike on aivan vanhankaupungin pääpaikoilla oleva Slow Food Butiik (Harju 1), joka on Nigulisten kirkkoa ja turisti-infoa vastapäätä, suomalaisiakin kirjoja myyvän divarin vieressä. Putiikista saa oliiviöljyjä, viiniä, juustoja ja muuta vastaavaa, ja siellä voi myös juoda kahvit ja syödä paikan päällä valmistettuja leivonnaisia.

Vanhankaupungin pääpaikoille johtavan Viru-kadun alkupään kioskit ovat aina vetäneet puoleensa turisteja, sillä aikoinaan niissä myytiin paitsi kukkia myös tupakkaa. Maaliskuun alkupuolelta lähtien kioskitilat ovat jälleen avoinna, mutta sillä erotuksella aiempaan, että niissä saa nykyisin myydä vain kukkia.

Uusia ruokapaikkoja

Uusia ruokapaikkoja on Tallinnaan tänäkin vuonna tullut useita, ja niiden joukossa on sekä kahviloita että ravintoloita.

Uudessa Nautica Keskuksessa (Ahtri 9) on tietenkin kaikki uutta, ja sen monien ruokapaikkojen joukossa on Juustukuningadin hollantilaisia juustoja myyvän putiikin ensimmäinen juustokahvila, josta saa kevyitä, lähinnä hollantilaisilla juustoilla höystettyjä ruokia. Muita Keskuksen ruokapaikkoja ovat kohtuuhintainen aasialaisia ruokia myyvä Chi, ribsejä, purilaisia ja pitsoja myyvä BabyBack Ribs & BBQ, Hesburger ja Margot, joka myy valtavan valikoiman erilaisia lettuja täytteillä, kuten myös belgialaisia vohveleita.

Ravintolan terassi Depoo-alueella
Telliskiven vieressä olevalla Depoo-alueella on vietnamilainen Konteiner, josta myös kasvissyöjät löytävät hyviä ruokia.

Tallinna ei aikoinaan ollut kaikkein paras kaupunki kasvissyöjille, mutta nyt tilanne alkaa olla kohtalaisen hyvä. Uusi kahvila Siin on avattu kesäaikaan parhaimmillaan olevan Telliskiven [kartalla] vieressä olevalle Depoo-alueelle. Se on erikoistunut kasvisruokiin, mutta se on take away -paikka, joka on hyvä pienellä matkakassalla liikkeellä oleville. Telliskiven alueella on paljon hyviä paikkoja, joissa voi syödä Siinistä ostettuja aamiaisia ja lounaita. Kahvila on hyvä myös erilaisille juomille smoothieista mehuihin ja venäläiseen kombutsaan eli hapatettuun sieniteehen, joka on Virossa kehitetty huippuunsa ja joista hyvää on etenkin merkki nimeltään ”Mjuk”. Kahvila on avoinna vain viikolla ja päiväsaikaan eli klo 7.30–15. Vieressä on paljon muitakin ruokapaikkoja, kuten vietnamilainen Konteiner, josta siitäkin kasvissyöjät löytävät hyviä ruokia.

Telliskiven ja Balti jaamin aseman välissä oleva, toukokuussa 2017 avattu Balti Jaama Turg [kartalla] on päivittäin aivan ehdoton vierailupaikka. Siellä voi kesäkaudella tietenkin ostella mansikoita ja muita kesän antimia, mutta siellä on katutasossa useita erinomaisia ruokapaikkoja, joissa voi food court -tyylisesti syödä isompikin porukka kukin mitä haluaa. Siellä voi syödä ruokia myös muualla kuin sisätilan food courtilla, joten kauppahallia kannattaa kierrellä. Ruoat ovat monipuolisia, ja tarjolla on georgialaisia ruokia, hampurilaisia, aasialaisia ruokia ja monenmoisia muitakin ruokia, joista saa parhaan kuvan käymällä hallissa. Sinne voi kulkea nopeasti kävellen vanhastakaupungista, mutta jos haluaa mieluummin käyttää julkisia, tulevat raitiovaunulinjat 1 ja 2 aivan sen viereen (pysäkki: Balti jaam).

Suomestakin tuttu Fafa´s on sekä kasvisruokailijoiden että lihanystävien iloksi rantautunut Tallinnaan. Solaris Keskuksen takaosassa, aivan Nordean konserttisalin vieressä on piste, josta voi hakea tai paikan päällä syödä nopeasti saatavia ruokia. Sen bravuureihin kuuluvat gluteenittomat falafelit, mutta siellä on myös halloumia, kebabia ja kanaa.

Maarjamäen kartanossa, Viron historiallisen museon ja elokuvamuseon vieressä, on uusi Maarjamäe restoran [kartalla]. Se on museon tavoin avoinna ti–su klo 10–18, ja siellä on hyvä lounastarjous ja erityinen ruokalista lapsille.

Muuta uutta ja huomion arvoista

Vuosi 2018 on Viron satavuotisjuhlavuosi, sillä Viron ensimmäinen itsenäistyminen tapahtui sunnuntaina 24.2.2018, jolloin päivää ennen saksalaismiehityksen alkamista luettiin ensimmäisen kerran itsenäisyysjulistus. Vaikka polku on ollut mäkinen ja monet eri suurvallat ovat vaikuttaneet Viron asioihin koko vuosisadan ajan aivan toisella tavalla kuin Suomen asioihin, on tämä vuosi aivan erityinen Viron historiassa. Viron itsenäisyyden alkuajoista kuten myös toisen maailmansodan miehitysajoista on kaikkein viihdyttävintä lukea Jaan Krossin mestarillisesta romaanista Kuningasajatus, joka ilmestyi vuonna 1994.

Viron historiallinen museo ja elokuvamuseo Maarjamäessä

Viron satavuotisen taipaleen kunniaksi avattu Maarjamäen kartano on paikka, joka oli monta vuotta suljettu. Kartanoon on nyt avattu uusi Viron historiallisen museon piste ja uusi elokuvamuseo. Kumpaankin museoon on aikuisilta kahdeksan euron pääsymaksu, ja ne ovat molemmat avoinna toukokuun alusta syyskuun loppuun päivittäin klo 10–18 (talvisin maanantaisin suljettu).

Maarjamäen kartanossa onkin esillä juhlavuoden näyttely ”Minun vapaa maani”, ja vielä huhtikuun aikana museon ulkopuolelle avataan neuvostoajan monumentteja ja muistomerkkejä esittelevä näyttely. Ne ovat molemmat pysyviä näyttelyitä, mutta museossa on myös vaihtuvia näyttelyjä, joissa esitellään mitä erilaisimpia Viroon liittyviä asioita. Elokuvamuseo on sekin huomionarvoinen vierailupaikka, ja myös siellä on pysyvä näyttely ja vaihtuvia näyttelyitä.

Maarjamäe on melko lyhyen matkan päässä Laululavalta ja myös Kadriorgista, ja matkan voi kesällä hyvin kävellä tai ajaa pyörällä. Alueen tunnistaa Maarjamäen muistomerkistä, jonka keskellä seisoo 35 metriä korkea obeliskiobeliski ja jolla kesällä kannattaa käväistä.

Maarjamäelle voi kaikkein nopeimmin porhaltaa lukuisilla busseilla, joihin kuuluvat 1A, 5, 8, 34A ja 38 (pysäkki ”Maarjamägi”).

Lentosatama
Lennusadam eli Lentosatama on aina ajankohtainen ja erinomainen vierailupaikka etenkin perheille, joilla on lapsi tai teinejä matkassa mukana.

Lentosataman satavuotisnäyttely

Kalamajan rannassa sijaitseva Lennusadam eli Lentosatama [kartalla] on aina ajankohtainen ja erinomainen vierailupaikka etenkin perheille, joilla on lapsi tai teinejä matkassa mukana. Tänä vuonna ja aina ensi vuoden puolelle asti siellä on esillä näyttely ”100 vuotta vesillä”. Sata eri laivaa esittää sataa erilaista tapahtumaan Viron itsenäisyyden ajalta, ja siellä paitsi näkee kaikenlaista merenkulkuun liittyvää myös oppii tärkeistä tapahtumista. Lentosatama on avoinna toukokuun alusta syyskuun loppuun (klo 10–19), ja talvisin se suljetaan jo klo 18. Lentosatama on melko hintava vierailupaikka, mutta Tallinn Cardin hankkineet pääsevät sinne ja moneen muuhun paikkaan ilmaiseksi sisään.

Vuoden 2019 asti Lentosatama onkin Tallinnan ainoa merellinen museo, sillä sataman lähellä vanhassakaupungissa oleva Merimuseo on suljettu seuraavat puolitoista vuotta.

Kadriorgin lastenmuseon satavuotisnäyttely

Toinen perheiden suosikkikohde on Kadriorgin kauniilla puistoalueella [kartalla] sijaitseva lastenmuseo eli Miiamilla. Se on lapsiperheille aina ajankohtainen vierailupaikka, mutta tänä vuonna siellä on erikoisohjelmaa, ja sinne kannattaa vain yksinkertaisesti lähteä katsomaan mistä on kysymys. Miiamilla kuuluu Tallinnan kaupunginmuseoihin, jotka tänä vuonna täyttävät 80 vuotta. Huomionarvoinen seikka on kuitenkin se, että Kadriorgin lastenmuseo on avoinna rajallisesti, eli ti–su klo 12–18. Yksi hyvä mutta vilkas ajankohta vierailla siellä on lastenpäivä, jota vietetään Viron koulujen kesälomien alkajaisiksi eli 1.6.

Kadriorgin puisto täyttää sata vuotta

Pietari Suuri perusti Kadriorgin puistoalueen [kartalla] vuonna 1718, eli tänä vuonna puisto täyttää 300 vuotta. Ohjelmaa on eniten kesäkuukausina, jolloin puisto onkin parhaimmillaan, ja 21.6. pidetään viralliset kesäkauden avajaiset, joiden yhteydessä on ilmainen konsertti.

Kadriorgin puisto
Kadriorgin puisto täyttää 300 vuotta. Ohjelmaa on eniten kesäkuukausina, jolloin puisto onkin parhaimmillaan.

Yksi syy vierailla Kadriorgissa 25.5.–24.8. on kukkafestivaali, jonka yhteydessä on 17.7.–23.7. ruusuja esittelevä ”100 ruusua”.

Heinäkuun 22. päivästä aina marraskuun 25. päivään on Kadriorgin upeassa palatsissa olevassa taidemuseossa puistoalueen taivalta juhlistava taidenäyttely. Se on korkeatasoinen, sillä lainassa on taidetta muualta, kuten Pietarin ylittämättömästä Eremitaasin museosta.

Jonkin verran muitakin tapahtumia Kadriorgin puistoalueella on, ja niitä voi nähdä lisää asiaan vihkiytyneiltä verkkosivuilta.

Kadriorgiin ei ole pitkä kävelymatka Viru Keskuksen tienoilta, ainakaan kesän kauniina päivinä, mutta paikalle voi hurauttaa ostoskeskuksen edessä olevalta pysäkiltä raitiovaunulinjoilla 1 ja 3, joista jäädään pois vasta päätepysäkillä.

Kesäkauden muita tapahtumia

Kesä on tapahtumien kulta-aikaa, ja Tallinna on parhaimmillaan toukokuun alusta syyskuun loppupuolelle. Tällöin lukuisat ulkoilmatapahtumat valtaavat kaupungin, ja niitä on kaikkialla kaupungissa. Osa on hyviä perheille, toiset nuorille ja paljon on tapahtumia, jotka sopivat keski-ikäisille ja sitä vanhemmille.

Kesä alkaa Kalamajasta, jossa 19.5.–20.5. vietetään Kalamaja-päiviä. Konsertteja, ohjelmaa lapsille ja paljon kaikenlaista muuta on luvassa Kalamajan kaupunginosassa, jossa myös Telliskiven keskus ja Lentosatama sijaitsevat.

Toukokuun lopulla pidettävät Vanhankaupungin päivät ovat erinomainen tapahtuma toukokuun lopulta kesäkuun alkuun lähteä Tallinnaan kesän alkua juhlistamaan. Vuodesta 1982 pidetyssä tapahtumassa on monipuolisesti teatteria, taidetta ja musiikkia, ja tällöin on kannattavaa nimenomaan vierailla vanhankaupungin sisäpihoilla.

Kesäkuussa juhannus on suurimpia tapahtumia, mutta Viron kaupungit ovat melko kuolleita juhannuksena, joka on aina 24.6., eikä suomalaisia saavu Tallinnaan silloin kovinkaan paljon. Heinäkuussa on kesäkuuta enemmän tapahtumia, ja tällöin paikalla on valtavasti suomalaisia. Heinäkuussa ovat luvassa esimerkiksi Laululavalla 4.7.–6.7. musiikkitapahtuma Õllesummer, samoihin aikoihin vanhassakaupungissa pidettävät Keskiaikaiset päivät, 10.7.–17.7. hurjat Tv-tornin syntymäpäivät ja kuun puolivälissä perheille erityisen hyvin soveltuvat Meripäivät.

Elokuussa pidetään 9.8.–18.8. Piritassa perinteiset Birgitta-festivaalit, joka on yksi klassisen musiikin Viron merkkitapahtumia. Liput kannattaa festivaalille hoitaa hyvissä ajoin etukäteen, ja jos haluaa yöpyä Piritassa, kannattaa majapaikkaakin katsella hyvissä ajoin etukäteen.

Elokuussa yksi vuoden merkkitapahtumia on Laulukentällä pidettävä Viro 100 -tapahtuma, joka on suuri juhlaviikko 18.8.–25.8.

Syyskuussa koulut ovat Virossakin kolmen kuukauden kesäloman jälkeen jälleen taas jatkuneet, mutta kuun toisena viikonloppuna juostaan Tallinn Marathon. Se ei ole vain yksi juoksu vaan siellä on lapsille neljän kilometrin juoksu, ja viikonloppuun kuuluvat myös 10 kilometrin juoksu ja puolimaraton. Lauantaina ovat avajaiset ja lasten matka, ja sunnuntaina juostaan varsinainen maraton.

Tapahtumia on lisää sekä kesällä että syksyllä, ja niistä on hyvä lukea suomeksi Visit Tallinnasta.

Tapahtumapaikkoja niin kesällä kuin talvellakin

Sekä kesällä että sen jälkeen hyviä paikkoja seurata erilaisia tapahtumia ovat etenkin sataman vieressä oleva Kultuurikatel [kartalla] ja Rocca al Maressa sijaitseva Saku Suurhall [kartalla].

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2018/03

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti