Viro – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Hotelleja – Tallinna
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Ravintolan terassi
Tallinnan ravintolamaailmassa tapahtuu. Uusia ravintoloita on ilmestynyt erityisesti vanhaankaupunkiin (kuvassa) ja sen vieressä olevalle Telliskivi-alueelle.

Uutta ja ajankohtaista Tallinnassa vuonna 2015

Tallinnassa on joka vuosi merkittäviä tapahtumia, uusia tai korjattuja nähtävyyksiä, uusia kauppoja ja muita ostospaikkoja, ja tietenkin joka vuosi on luvassa jotakin uutta ja ihmeellistä kaupungin ravintolamaailmassa. Tallinnassa tapahtuu vuonna 2015 paljon kesäkauden aikana, ja tänäkin vuonna se on taas entistä parempi vierailupaikka lapsiperheille.

Tallinnassa on mahdollisuus kesän aikana myös tutustua korkeatasoiseen taiteeseen ja nauttia huippuluokan klassisesta musiikista, mutta siellä on paljon myös muunlaisia tapahtumia. Uusia ravintoloita on etenkin vanhassakaupungissa ja sen vieressä olevalla Telliskivi-alueella, missä tietenkin tunnelma on kesän aikana parhaimmillaan.

Tällä sivulla luodaan katsaus vuoden tärkeisiin tapahtumiin sekä siihen, mitä uutta Tallinnassa tänä vuonna on ja mihin siellä on kesällä 2015 hyvä kiinnittää huomiota.

Vuoden merkittävimpiä tapahtumia

Tallinnassa on joka vuosi tietty määrä samoja tapahtumia, mutta siellä on vuosittain myös ainutlaatuisia tapahtumia, jotka usein saavat kansainvälistäkin huomiota. Tänä vuonna tuttujen tapahtumien rinnalla on kaksi suuren luokan taide- ja kulttuuritapahtumaa ja jälleen kerran paljon käsityöhön liittyviä tapahtumia. Kaupungissa on myös normaaleja vuotuisia tapahtumia, joita on eniten kesällä.

Musiikkia ja taidetta

Vuoden suurimmat tapahtumat Tallinnassa ovat taidetapahtumia. Ne ovat huippuluokan tapahtumia niin klassisen musiikin kuin kaikkein merkittävimmän maalaustaiteen ystävillekin.

Arvo Pärt -konsertteja

Arvo Pärt on kansainvälisesti tunnetuin virolainen säveltäjä, ja tänä vuonna on toukokuussa mahdollista nauttia hänen uusista ja myös vanhoista sävellyksistään. Toukokuussa on luvassa konsertteja, joissa esitellään Arvo Pärtin ”Adam’s Passion”, ja heinäkuussa konsertit tulevat myyntiin tallenteina. Elokuussa tulee ensi-iltaan dokumenttielokuva ”Adam’s Passion”, joka esittelee meille, miten näitä konsertteja valmisteltiin. Kaikki tapahtumat liittyvät Arvo Pärtin 80-vuotispäiviin, ja kapellimestarina toimii Robert Wilson. Konsertissa kuullaan uutta musiikkia mutta myös vanhaa. Pärtin läpimurtoteos Tabula Rasa kuullaan Noblessneri valukoda -salissa [kartalla], joka sijaitsee Kalamajassa, Lentosataman vieressä. Maailmanensi-ilta on 12.5., ja lisää esityksiä on luvassa 13.–15.5. Lippuja saa esimerkiksi Piletilevi- ja Piletmaailm-sivuilta.

Myös Nargen festivaalin yhteydessä pidetään perinteisesti Arvo Pärtin päiviä. Konsertit pidetään Tallinnan kirkoissa ja Noblessnerin valimossa 28.8-11.9.

KUMU
Kadriorgissa sijaitseva KUMU-taidemuseo on aina hyvä vierailupaikka.

Taide hallitsee -näyttely

Toinen suuren luokan kulttuuritapahtuma on Raatihuoneella [kartalla] 5.6.–5.10. pidettävä 1400–1600-luvun parasta taidetta esittelevä näyttely, Taide Hallitsee. Täällä pääsee näkemään esimerkiksi Jan ja Pieter Bruegelin, Dürerin, Joos van Cleven ja Rubensin mestariteoksia. Tämä on Eurooppaa kiertänyt näyttely, joka on ollut esillä esimerkiksi Brysselissä, Bruggessa ja Lontoossa, mutta Tallinnan pohjoispuolella sitä ei nähdä. Näyttely on siis esillä koko kesän ja alkusyksyn ma–su klo 9.30–17.30. Liput maksavat aikuisilta 14 euroa, koululaisilta ja opiskelijoilta 6 euroa, ja alle 7-vuotiaat lapset pääsevät sisään ilmaiseksi. Kannattaa huomata, että näyttelyn takia Raatihuoneeseen ei kesällä 2015 pääse tavalliseen tapaan lainkaan, mutta torni on kuitenkin auki 1.5.-15.9.

Muita taidetapahtumia

Tänä keväänä ja alkukesästä on hyvä vierailla Tallinnan taidemuseoissa, joilla tietenkin on hyvät kokoelmat mutta joilla on myös hyviä näyttelyitä.

Kadriorgissa sijaitseva KUMU-taidemuseo [kartalla] on aina hyvä vierailupaikka, mutta 7.6. asti sinne kannattaa lähteä katsomaan ainutlaatuista Hilma af Klintin näyttelyä. Tämä ruotsalainen taiteilija oli 1900-luvun alkupuolella vaikuttanut abstraktin taiteen pioneeri. Taidemuseolle on helppo päästä suoraan keskustasta tulemalla raitiovaunulla 1 tai 3 pysäkille nimeltään Kadriorg.

Toinen kevään ja alkukesän ainutlaatuinen näyttely on Adamson-Eric-museossa (Lühike jalg 3) [kartalla] oleva Moderni nainen, joka pidetään 28.6. asti. Tämä aivan Nigulisten kirkon vieressä pidettävä näyttely kuvastaa naisia 1800-luvun lopun ja 1900-luvun Virossa. Samassa museossa on vastaavanlaisia, naiseuteen liittyviä näyttelyitä ollut ennenkin ja on tästä eteenpäinkin.

Tallinnan taidemuseoiden näyttelyiden joukossa on muitakin mielenkiintoisia niin tänä vuonna kuin tulevaisuudessakin, ja taidemuseoiden verkkosivuilta voi käydä katsomassa, millaisia näyttelyitä Tallinna tarjoaa.

Käsityötapahtumia

Toisin kuin Suomessa, käsityöt ovat Virossa tärkeässä roolissa. Niihin liittyviä perinteitä vaalitaan, ja Tallinnassakin on useita vuotuisia tapahtumia, joissa voi katsella paikallisia käsitöitä ja sitä, miten niitä tehdään. Tallinnassa on myös käsityökauppoja, joissa on hyvä vierailla talvellakin.

Tallinnan kesässä on lukuisia tapahtumia, joissa käsityöt nousevat vahvasti esille. Suositut vanhankaupungin päivät 30.5.–6.6. esittelevät tänä vuonna ”mestareita kautta vuosisatojen”. Täällä oppii, miten erilaiset alansa mestarit ovat tuoneet Tallinnaan aina sen suurimmat herkut kuten martinleivän ja muut parhaiten säilyneet asiat. Erilaisia tapahtumia samoin kuin markkinakojuja ilmaantuu tämän festivaalin aikana ympäri vanhankaupungin.

Katariinankuja
Vanhankaupungin Katariinankujan (Katariina käik) varrella on käsityöläisverstaita, joissa pääsee mm. seuraamaan lasinpuhallusta ja ostamaan monenlaisia käsityötuotteita.

Heinäkuussa 9.–12. päivä pidetään Keskiaikapäivät Raatihuoneentorin alueella sekä Nigulisten kirkon ulkopuolella parin sadan metrin päässä. Raatihuoneentorilla pidetään tänä vuonna mestarien markkinat, joilla voi ostella käsitöitä ja herkkuja ja kuunnella lavalla esitettävää musiikkia. Samalle paikalle kannattaa tulla uudestaan parin viikon päästä, sillä 24.–26.7. siellä pidetään Kansantaiteen markkinat. Syksyllä on vielä Martin markkinat, jotka pidetään 5.11.–8.11. Saku Suurhallissa Rocca al Maressa.

Raatihuoneentorille kannattaa suunnata joka keskiviikko koko kesän ajan, sillä 27.5.–2.10. siellä on esillä niin käsitöitä kuin paikallista designiakin koko päivän.

Tallinnassa on paljon liikkeitä ja keskuksia, joista voi hankkia käsitöitä ja myös katsella käsityöläisten työntekoa ympäri vuoden. Ehdoton vierailupaikka on tietenkin Eesti Käsitöö Maja (Pikk 22), joka on avoinna ma–la klo 10–18 ja myös su klo 10–17. Toinen monipuolinen vierailupaikka on Allikamaja Käsitöö (Lühike jalg 6A), joka on samaan aikaan auki ja jossa on useita eri liikkeitä myös. Mestaripiha (Vene 6) on monelle tuttu vierailupaikka, jossa on kaikenlaista nukkestudiosta korugalleriaan ja lasipajaan. Vastaavanlainen paikka on Katariina Gild (Vene 12), jossa on kaikenlaisia verstaita ja myymälöitä.

Telliskivi on monen muun asian lisäksi kunnostautunut käsitöiden saralla. Siellä on muun muassa taidetarvikkeita myyvä Arte (A2-huone, 1. kerros) ja sen vieressä virolaista muotoilua, käsityötä ja luonnonkosmetiikkaa kauppaava Minu Väike Maailm. Näiden lisäksi ympäri kaupunkia on yksittäisiä käsityöliikkeitä, kuten posliinia myyvä Helina Tilk (Rataskaevu 6), virolaisia koruja, tekstiilejä ja lasitavaroita myyvä Loomelood (Väike-Karja 4) ja varsinainen käsityökauppa Mihkli gild (Vene 13). Viimeksi mainittu on myös keramiikkastudio ja metalliverstas, joka järjestää kursseja niin lapsille kuin aikuisillekin, mutta tämä paikka on viikonloppuisin kiinni. Suomalaisten keskuudessa suosituimmat Telliskiven kaupat ovat Homeart ja Les Petites.

Käsityökaupoista ja muusta asiaan liittyvästä enemmän kiinnostuneiden kannattaa hakea turisti-infosta Nigulisten kirkon vierestä käsityökartta. Etukäteen voi jo katsella Tallinnan turistisivuilta aivan sivun alalaidassa olevaa karttaa, jolta kauppojen tarkka sijainti on helppo selvittää.

Vuoden muita tapahtumia

Tallinnassa on kesällä ja syksyllä useita muitakin hyviä tapahtumia. Piritan luostarin raunioilla pidettävä Birgitta-festivaali on elokuussa huippuluokan tapahtuma, Tallinnan tornit -festivaali elokuun viimeisenä viikonloppuna on hyvä aika käydä kaupungissa ja marraskuun alkuun sijoittuva ravintolaviikko on erinomainen ajankohta päästä hyvin sisään kaupungin ravintolamaailmaan. Marraskuun kahden viimeisen viikon aikana Pimeiden öiden elokuvafestivaalit tuovat valoa pimenevään kaupunkiin, ja Raatihuoneentorilla pidetään taas joulutori, joka alkaa 27.11. ja jatkuu vielä vuoteen 2016.

Tallinnan turistisivut kertovat suomeksi parhaista tapahtumista, ja englannin kielellä voi tarkastella tapahtumakalenteria, jossa on myös muita kuin suosituimpia tapahtumia.

Kulttuurikattilan markkinat ja Tallinnan vintagekaupat

Kaikenlaisille tapahtumille on ilmaantunut uusi tila sataman viereen. Esimerkiksi 9.5. kannattaa suunnata Kultuurikatel-tilaan eli Kulttuurikattilaan (Põhja pst 27) [kartalla], joka sijaitsee Linnahall-kaupungintaloa ja Statoilia vastapäätä rakennuksessa, joka ennen toimi sähkölaitoksena. 9.5. klo 12-18 täällä pidetään keräily- ja vintagetavaramarkkinat, joille on 3 euron pääsymaksu (alle 14-vuotiaille ilmainen).

Markkinoilla on hyvin tarjoilla vintagetavaraa, jota onkin nykyään muulloinkin hyvä lähteä katselemaan Tallinnaan. Siellä on paljon vintagelle omistautuneita kauppoja, joista huomionarvoinen myös kirpputorien ystäville on Paavli Kaltsukas -kirpputori (Paavli 6) [kartalla]. Sinne kannattaa mennä raitiovaunulla numero 1 (pysäkki Angerja), jolloin heti Paavlin kulmassa, pysäkin vieressä tulee vastaan toinen kirpputori, Popovi Kaltsukas. Lisäksi kannattaa huomata, että Paavalin kirppiksen vieressä on vielä vanhanaikaisia vaatteita myyvä kauppa.

Telliskiven kaupat, kirpputori ja ravintolat

Toinen osoite vintagelle ja muulle vastaavalle on Kalamajassa sijaitseva Telliskivi [kartalla], joka on parissa vuodessa laajentunut melkoisesti ja jolla on osia myös muualla kuin Telliskivi-kadun varrella. Täällä on useita vintagea myyviä kauppoja, kuten Nolita. Telliskiveen on hyvä lähteä shoppailemaan ma–pe klo 11–19 ja lauantaisin klo 11–17, ja siellä on paljon erilaisia liikkeitä, jotka myyvät paljolti ainutlaatuista vaatetta ja tavaraa.

Lauantaisin pidetään Telliskivi kirbuturg eli kirpputori klo 10–15. Talvisin se pidetään sisätiloissa, ja toukokuun alusta lokakuulle ollaan tämän luovuuslinnakkeen pihamaalla.

Telliskiven alue on kehittynyt melkoisesti viimeisen vuoden aikana. Siellä on entistä enemmän myös ruokapaikkoja, jotka ovat tehneet siitä melko monipuolisen ruokailupaikan. Varsinaisten ravintoloiden lisäksi siellä on hampurilaisravintoloita ja muita pikaruokapaikkoja, kahviloita ja baareja, niin että sinne voi lähteä miltei milloin tahansa. Ainoita huonoja aikoja ovat sunnuntait ja muut pyhäpäivät, jolloin kaupat ovat kiinni, samoin kuin osa ravintoloista. Etenkin juhannuksen, joulun ja pääsiäisen kaltaiset pidemmät loma-ajat pitävät kaupat ja monet ravintolatkin kiinni.

F-Hoone, Telliskivi
Perinteinen F-hoone on kesäterasseineen hyvä paikka Telliskivessä.

Hyviä uusia lisäyksiä ovat esimerkiksi gluteenittomia ruokia tarjoava Kivi Paber Käärid, joka muina päivinä kuin sunnuntaisin tarjoaa virolaisia ruokia paikallisista luomuaineksista valmistettuina. Täällä on myös aasialaista ruokaa tarjoavaa Llendav taldrik ja Foody Allen, joka ma–su myy katuruokia niin myöhään kuin asiakkaita riittää.

Telliskivessä on myös kahviloita, kuten varsin normaali Reval, mutta myös vähän erilaisia, kuten sunnuntaisinkin avoinna oleva Coffee Angels, joka tarjoaa luomukahveja, kaakaota ja teetä.

Telliskivessä on myös baareja, joista Pudel Bar on erikoisoluineen hyvä vierailupaikka. Myös perinteinen F-hoone on hyvä paikka kesäterasseineen.

Tietoa kaikista Telliskiven ruokapaikoista ja baareista saa sen verkkosivuilta, joilta myös löytyvät tarkat aukioloajat.

Telliskivessä on myös tapahtumia, jotka tuovat sinne kaikenlaista.

Muuta uutta ravintolamaailmassa

Tallinnassa on jonkin verran uusia ravintoloita, ja sen ravintolamaailmassa on tapahtunut muutoksia. Hyvä on pitää mielessä, että Kadriorgissa toiminut georgialainen ravintola Argo on joutunut sulkemaan ovensa, mutta suunnittelee avaavansa pisteen muualle kaupunkiin.

Suomalaisten suurta suosiota nauttinut African Kitchen on suljettu, ja tilalla on nyt hivenen kalliimpi mutta yhtä eksoottinen Buddha Lounge (Uus 34) [kartalla]. Täällä on monipuolinen ruokalista, johon kuuluu täysin autenttisia vietnamilaisia ruokia, ja täällä on hyvät valikoimat myös kasvissyöjille. Eksoottisten ruokien ja etenkin kaukasialaisten grillilihojen ystävien on hyvä tietää, että miltei vastapäätä on avattu harvinaislaatuinen moldovialainen ravintola Lautarii (Uus 25). Kasvissyöjien ja vegaanien on puolestaan hyvä pitää mielessä myös se, että lähelle Raatihuoneentoria on avattu Vegan (Rataskaevu 12) [kartalla], jossa on pieni menu mutta kohtuulliset hinnat.

Viru-katu, joka Viru-hotellin kulmilta johtaa Raatihuoneentorille, on kokenut monenlaisia muutoksia viimeisten parin vuosikymmenen aikana. Monen harmiksi usealla kielellä laulettava karaoke on suljettu Helsinki-baarin vierestä, ja myös yksi kadun vanhimmista jäljellä olleista baareista eli Vana Wiru on sekin sulkenut ovensa.

Viru-kadulla on paljon uusia ravintoloita, jotka ovat melko kalliita mutta joiden joukossa on todellisia helmiäkin. Yksi tällainen on tänä vuonna avattu Farm (käyntiosoite Müürivahe 27B), joka on korkeatasoinen, tyylikäs lisäys kaupungin ravintolamaailmaan. Suuressa, maanläheisesti sisustetussa tilassa isotkin porukat voivat yhdessä istua iltaa, ja täällä voi koska tahansa käydä syömässä tuoreista paikallisista aineksista valmistettuja virolaisia ruokia. Annokset, joiden joukossa on etenkin possua mutta myös hirveä, on huolella tehty eivätkä anna kenellekään moittimisen aihetta, ja täällä on myös tasokkaita viinejä ja omaa olutta. Vaikka ravintola on hintava, ei se erotu hintojensa puolesta lähitienoon muusta tarjonnasta ja on hinta-laatusuhteeltaan parempi kuin moni muu vanhankaupungin ravintola. Edullisesti Farmissa voi käydä syömässä ma–pe klo 12–18, jolloin tarjotaan lounas alle 5 eurolla.

Hyvän ruoan ystävien on hyvä tänäkin vuonna tietysti tutkia Viron ravintoloiden top 50 -listaa ja katsoa, mitkä ravintolat arvostettiin vuonna 2014 kaupungissa korkeimmalle.

Hyviä nähtävyyksiä tälle vuodelle

Tallinnan Zoo-eläintarha [kartalla] on perheille ehdoton kesäajan vierailupaikka Rocca al Maressa. Sinne avataan 1.5. uusi seikkailupuisto, jossa lapset on helppo pitää aktiivisina.

Terveydenhoitomuseo
Terveydenhoitomuseossa voi oppia lisää terveydestä, anatomiasta ja terveydenhoidosta.

Uudestaan kesällä 2014 avattu Terveydenhoitomuseo (Lai 30) [kartalla]on hyvä vierailupaikka niille, jotka haluavat oppia lisää terveydestä, anatomiasta ja terveydenhoidosta. Siellä on paitsi näyttelyitä myös kokoelmia, ja joitakuita saattaa kiinnostaa se, että sitä vastapäätä sijaitsee Viron taideteollisuus- ja muotoilumuseo. Terveydenhoitomuseo on maanantaisin kiinni ja avoinna ti–su klo 10–18. Taideteollisuusmuseo on avoinna ke–su klo 11–18.

Tallinna Card -kortti

Tallinna Card on Euroopan mitassa normaalia parempi hankinta turistille, sillä sen ostava pääsee ajelemaan joukkoliikennevälineillä ilmaiseksi ja sen kanssa pääsee ilmaiseksi sisään moneen paikkaan ja saa myös alennuksia. Esimerkiksi hintavaan Tv-torniin, jonne on 11 euron pääsymaksu, pääsee kortin kanssa ilmaiseksi, ja 10 euroa säästää, jos menee Lentosatamaan. Pyörän kortilla saa vuokralle 3 tunniksi ilmaiseksi. Selvityksen kortin eduista näkee suomeksi verkosta. Tämän kuten muidenkin kaupunkikorttien kanssa homman nimi on se, että 24 tunnin kortti ei ole hirveän hyvä hankita mutta 48 tunnin ja etenkin 72 tunnin kortit ovat todella hyviä hankintoja, jos niitä käyttää paljon. Kortin voi ostaa turisti-infosta (Niguliste 2), satamasta, Tallinnan-lautoilta, monista majapaikoista ja verkosta, jolloin se pitää varata ainakin 3 vuorokautta ennen kuin haluaa käyttää sitä. Huhtikuun loppuun mennessä korttinsa ostavat saavat 10 % alennuksen, mutta korttia voi käyttää koska tahansa vuoden loppuun asti.

Muutoksia joukkoliikenteeseen

Kesä 2015 on tuonut joukkoliikenteeseen muutoksia, jotka liittyvät lähinnä raitiovaunuihin. Raitiovaunu numero 3 on jatkanut liikennettä, mutta raitiovaunut 2 ja 4 eivät kulje maaliskuun alun ja elokuun lopun välisenä aikana. Ainakin osittain niiden reittejä korvaa bussi numero 42, joka kulkee esimerkiksi Keskturg-torille ja Autobussijaam-linja-autoasemalle. Linja-autoasemalle suuntaavien on tosin hyvä huomata, että bussi numero 23 on paras tapa siirtyä keskustasta bussiasemalle, sillä tällöin pääsee ihan perille asti esimerkiksi Kaubamajalta tai Vapaudenaukiolta. Jos aikoo liikkua Tallinnassa julkisilla useamman kerran, on hyvä hankkia Ühiskaart-kortti, joka maksaa 2 euroa ja jolle voi esimerkiksi ladata päivälipun 3 eurolla tai viiden päivän lipun 6 eurolla.

Lisätietoa joukkoliikenteestä saa Tallinnan virallisilta turistisivuilta.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2015/04

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti