Viro – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Hotelleja – Tallinna
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Stockmann ja taustalla pilvenpiirtäjiä
Tallinnan tornit -festivaali pidetään vanhaakaupunkia ympäröivien tornien katveessa, mutta tornien lisäksi musiikkia on kirkoissa ja jopa Stockmannin tavaratalon ympäristössä olevissa pilvenpiirtäjissä.

Tallinna loppuvuonna 2016

Tallinna on suomalaisten suosituin lomakohde kesät talvet, ja sinne lähdetään niin lyhyille kuin pitkillekin matkoille. Joka vuosi Tallinnassa on jotakin uutta ja erityisen huomion arvoista, ja niistä tietoiset saavat matkastaan eniten irti. Vuoden 2016 loppupuoli tuo kaupunkiin melkoisesti etenkin musiikkitapahtumia, mutta siellä on muutakin ohjelmaa.

Hyvien tapahtumien lisäksi kaupungissa on keskustassa ja vanhassakaupungissakin harmillisia remontteja ja tietöitä, jotka on hyvä ottaa huomioon. Raitiovaunut eivät nekään kulje normaalisti kesän aikana, ja kaupungissa on myös uusia bussilinjoja. Ravintolamaailmassa on liikkumisen lisäksi perinteisesti ollut suurimpia mullistuksia, ja tänäkin vuonna on taas uusia ravintoloita ja kaikenlaisia muutoksia, joista kerrotaan tällä sivulla.

Loppuvuoden tapahtumia

Tallinnassa on loppukesästä, syksyllä ja alkutalvesta mielenkiintoisia ja monipuolisia tapahtumia, joiden takia sinne pelkästään kannattaa lähteä. Kulttuuri on Tallinnassa aina hyvin esillä, muotiviikon lisäksi kauden parhaita tapahtumia ovat erilaiset kulttuuripitoiset festivaalit. Ne tuovat esille elokuvaa, musiikkia ja muuta erityisen hyvin varttuneeseen makuun sopivaa.

Musiikkia klassisesta jatsiin

Viron loppukesän tapahtumista Tallinnan urkumusiikin festivaalit ovat heinä-elokuussa, mutta siellä on mahdollista kuulla urkumusiikkia muissakin yhteyksissä. Hyvä paikka mennä la ja su klo 16 puolen tunnin urkukonserttiin on Nigulisten kirkko [kartalla], jossa voi kuulla urkumusiikkia. Konserttiin pääsee kirkon yhteydessä olevan museon pääsylipun hinnalla, joka on aikuisilta 5 euroa. Toompealla sijaitsevassa Tuomiokirkossa (Toomkirik) [kartalla] on myös urkumusiikkia, ja siellä voi kuulla 2 euron hintaan puoli tuntia urkumusiikkia joka lauantai klo 12. Näiden kahden upean kirkon lisäksi Pyhän hengen kirkossa (Pühavaimu kirik) [kartalla] on joka maanantai tunnin ajan musiikkia, koko syksyn ajan ja aina klo 18.

Loppukesän tapahtumien ehdottomaan kärkikastiin on jo usean vuoden ajan kuulunut Birgitta-festivaali. Tämä kulttuuripitoinen tapahtuma, jossa on monenlaisia musiikkiesityksiä flamenco-baletista oopperaan, pidetään Piritan luostarin raunioilla (Pirita klooster) [kartalla], elokuun puolivälistä viikon ajan. Monet esitykset ovat suosittuja, ja niihin voi ostaa lippuja etukäteen verkkosivuilta. Liput useimpiin esityksiin maksavat vähän alle 50 euroa, ja esitykset alkavat yleensä klo 19.

Birgitta-festivaalin jälkeisenä viikonloppuna pidetään kesäkauden eräänlaiset päättäjäiset eli Tallinnan tornit -festivaali. Tämä musiikkipitoinen tapahtuma pidetään vanhaakaupunkia ympäröivien tornien katveessa elokuun viimeisenä viikonloppuna. Tornien lisäksi musiikkia on kirkoissa ja jopa Stockmannin tavaratalon ympäristössä olevissa pilvenpiirtäjissä, ja tämä on hyvä viikonloppu käväistä Tallinnassa.

Parin viikon kuluttua Birgitta-festivaalista alkaa varsinainen talvikauden ohjelma, ja yksi alkusyksyn kohokohtia on Kansallisoopperan [kartalla] kauden kaksipäiväiset avajaiset. 3.–4.9. pidettävä avajaiskarnevaali tuo kansallisoopperaan oopperan lisäksi operettia ja balettia, ja jälkimmäisenä päivänä myös oopperan ulkopuolelle markkinat. Itse oopperassa ja sen vieressä olevassa konserttisalissa kannattaa kauden aikana käydä, sillä siellä on monipuolisia esityksiä, kuten kaikenlaista lapsille, operettia, balettia ja klassisen musiikin konsertteja, tietenkin oopperaesitysten lisäksi.

Pianomusiikin ystäville hyvä viikonloppu vierailla Tallinnassa on pianomusiikin festivaalien aika 9.–12.11. Vuoden pimeimpään ja monen mielestä ankeimpaan aikaan pidettävä tapahtuma tuo huippuluokan pianomusiikkia eri konserttisaleihin, kuten oopperan vieressä olevaan Estonia-konserttisaliin.

Klassisen musiikin lisäksi jazz soi syksyn mittaan Viron pääkaupungissa. Joulujazz tuo 25.11.–13.12. korkeatasoista jatsia Tallinnan ja myös Tarton konserttisaleihin, kuten Nordean konserttisaliin [kartalla], joka sijaitsee Solaris-kauppakeskuksen yhteydessä. Ohjelmisto kertoo kaiken olennaisen esiintyjistä, esiintymispaikoista ja lippujen hinnoista, ja lippuja voi verkkosivujen kautta varailla 1.11. alkaen.

Eesti Konsert -sivusto esittelee englanniksi paitsi Tallinnan myös muun Viron konsertteja ja musiikkifestivaaleja

Loppuvuoden muita tapahtumia

Kumu [kartalla], joka on Viron taidemuseoista paras ja joka tänä vuonna täyttää vuosia, on aina hyvä vierailupaikka. Mutta erityisen kannattavaa siellä on käydä syys- ja lokakuun vaihteessa, jolloin Kumu Art Festival eli KuFF pidetään. Tämä torstaista sunnuntaihin pidettävä festivaali esittelee tänä vuonna elokuvan ja taideinstallaatioiden välistä suhdetta. Nähtävänä on elokuvia ja taidenäyttely, ja tämä on elokuvan ystäville erinomainen ajankohta käydä Tallinnassa ja Kadriorgin puistokaupunginosassa.

KUMU-taidemuseo
Kumu, joka on Viron taidemuseoista paras ja joka tänä vuonna täyttää vuosia, on aina hyvä vierailupaikka.

17.–23.10. on syksyn menevin viikko vierailla Tallinnassa, sillä tällöin siellä on mitä erilaisimpia tapahtumia, niin kaduilla kuin sisätiloissakin. Baltic Session tarjoaa kaikille jotakin, ja nähtävänä on tanssiesityksiä, ostoksia voi tehdä urbaanilla kirppiksellä ja tanssin saloja voi oppia huippuopettajien johdolla. Viikko huipentuu Nordean konserttisalissa [kartalla] pidettävään konserttiin, jossa esiintyy niin Viron kuin muunkin maailman tähtiä.

Osin samaan aikaan eli 19.–23.10. pidetään Tallinnan muotiviikko. Sanomattakin on selvää, että täällä on esillä viimeisintä huutoa olevia vaatteita ja asusteita, ja tämä on ehdoton ajankohta muodinystäville piipahtaa Suomenlahden eteläpuolella.

Marraskuussa elokuvanystävien on hyvä käydä Virossa tutustumassa Black Nights -elokuvafestivaaliin. Tämä on 20. kerta kun nämä Pöff-lempinimellä tunnetut elokuvakarkelot pidetään, ja reilun parin viikon mittaiset festivaalit pyörähtävät käytiin 11.11. Elokuvia esitetään eri puolilla kaupunkia, ja festivaali tarjoaa tilaisuuden vierailla vaikka neuvostoaikoina valmistuneessa Kosmos-elokuvateatterissa [kartalla], joka nykyisin on IMAX-teatteri. Myös keskustan elokuvateattereissa on festivaalin satoa, ja muitakin tapahtumia näiden parin viikon aikana on luvassa.

Loppuvuoden pimeyttä valaisevat tietenkin tänäkin vuonna joulumarkkinat. Ne alkavat jo 18.11. ja jatkuvat aina loppiaiseen asti, joten tilaisuuksia vierailla näillä Raatihuoneentorilla pidettävillä markkinoilla on useita. Täältä on hyvä hakea joulukoristeita ja joululahjoja, kuten myös kaikenlaista joulupöytään, ja paikan päällä kuuluu syödä kaikenlaista mustastamakkarasta paahdettuihin manteleihin, tietenkin herkut kuumalla glögillä alas huuhtoen.

Visit Tallinn eli Tallinnan virallinen turistisivusto esittelee suomeksi Tallinnan tapahtumia, mutta suomalainen versio on sekava eikä sisällä kaikkia tapahtumia. Kattavamman ja selkeämmän kuvan tapahtumista antavat sen englanninkieliset sivut. Visit Estonia eli Viron virallinen turistisivusto esittelee myös Tallinnan ja Viron tapahtumia suomeksi.

Uutta ja huomion arvoista Tallinnassa loppuvuonna 2016

Tallinnassa on kesän aikana erilaisia muutoksia liikenteessä ja kaikenlaista muutakin mitä kannattaa ottaa siellä käydessä huomioon. Ravintolamaailmassa on tapahtunut muutoksia, vanhoja on suljettu ja uusia on ilmestynyt. Muutakin huomion arvoista kaupungissa on tapahtunut, ja kaikesta on hyvä olla lyhyelläkin matkalla tietoinen.

Muutoksia liikkumisessa ja liikenteessä

Suurimman mullistuksen kaikille turistille aiheuttavat vuoden 2016 marraskuuhun jatkuvat katutyöt, jotka ovat tehneet liikkumisesta kahdella vanhankaupungin kadulla piinaavaa. Viru [kartalla], joka on yksi suomalaisten suosikkikatuja, on remontissa, ja samoin lähellä vanhankaupunginaukiota eli Raekoja platsia oleva Kuninga [kartalla]. Kadut ovat remontissa alkutalveen saakka, niillä ei ole tänä kesänä terasseja ja niitä kannattaa pölyn ja ruuhkien takia vältellä.

Toinen paikka, jota kannattaa vältellä kesän ja syksyn aikana, on Rotermanni keskuksen ympäristö [kartalla] sataman vieressä. Siitä on moukaroitu maan tasalle suomalaisten suosikkihostelleihin kuulunut Rotermanni (16 EUR) ja myös nuorison suosima baari Protest. Alueella oli myös lukuisia hämäräperäisiä yökerhoja, mutta nyt tätä aluetta kannattaa vältellä ainakin ensi vuoteen, sillä alue on kuin hävityksen jäljiltä. Näin ollen esimerkiksi Hotel Metropolissa yöpymistä kannattaa tänä vuonna vältellä, sillä meteliä ja pölyä alueella riittää. Tienoon välttelemiseksi tänä vuonna onkin hyvä tutustua uuteen Lootsi Keskukseen (Lootsi 8), joka sijaitsee D-terminaalia vastapäätä sataman vieressä. Siellä on paljon kauppoja ja ravintoloita, joista urheilunystäville uusi 17 ruudun ja 8 hanaoluen urheilubaari on mielenkiintoinen tuttavuus. Myös Kochi Aidad -panimoravintola (Lootsi 10) on hyvä vierailupaikka, jossa on viikonloppuisin tanssiakin, ja tanssiesityksiä on myös viereisessä venäläisessä ravintolassa nimeltään Masha.

Taksi vanhankaupungin porteilla Viru-kadulla
Taksilla matkustavien on hyvä tietää, että taksat ovat saaneet 1.11.2015 alkaen korkeimmat mahdolliset hinnat.

Niille, jotka mielivät joukkoliikennevälineillä näkemään muutakin kuin keskustan, tiedoksi, että vain raitiovaunut 3 ja 4 liikkuvat kesällä, ja linjat 1 ja 2 ovat tauolla 31.8. asti. Linja-auto 52 korvaa tauolla olevien ratikoiden reittejä, ja linja 3 kulkee normaaliin tapaan Kadriorgin vuonna 1718 perustettuun puistoon, linja 4 jonkin verran pidemmälle ohi Ülemisten kauppakeskuksen kuin ennen. Lentosatamaan tai Energia-tiedemuseoon mieliville tiedoksi myös se, että uusi linja 73 kulkee esimerkiksi Viru keskusta vastapäätä olevalta Hobujaama-pysäkiltä kohti Kalamajan rantoja. Kaikkien liikennevälineiden reitit ja aikataulut on helppo tarkistaa verkkosivuilta.

Taksilla matkustavien on hyvä tietää, että taksat ovat saaneet 1.11.2015 alkaen korkeimmat mahdolliset hinnat. Aloitusmaksu saa olla korkeintaan 5,50 euroa, kilometrin hinta ei saa ylittää 1,10 euroa eikä odotusmaksu 24,20 euroa per tunti. Keskustassa paras paikka löytää edullinen taksi on Georg Otsa -katu [kartalla], joka kulkee oopperan ohi Solaris-keskuksen ja Suur-Karjan välillä.

Uutta ravintolamaailmassa

Monen suomalaisen harmiksi Viru keskuksen Daily Special -itsepalveluravintola, joka oli toisessa kerroksessa, on suljettu ja tilalle on tullut intialainen ketjuravintola. Niille, jotka haluavat syödä samanlaisia itsepalveluruokia, on vielä tarjolla Kaubamajan takana oleva Daily Special -lounasravintola (Rävala pst 3) [kartalla], joka on avoinna vain ma–pe klo 9–16, ja Stockmannin [kartalla] yläkerroksessa oleva saman ketjun ravintola.

Venäläisiä ruokia on aina Tallinnassa ollut hyvin tarjolla, ja lähelle Viru keskusta on tänä vuonna perustettu uusi Babulja-ravintola (Pärnu mnt 3) [kartalla]. Sen erikoisuuksia ovat pihvit ja se, että sieltä saa ke–la ruokia klo 01, muina päivinä klo 22 asti.

Vaikka Telliskivi-alue ei ole kehittynyt toivotulla tavalla eikä etenkään ravintoloidensa puolesta, kannattaa Kalamajaan tänä vuonna silti lähteä. Uusi Depoo Turg eli Balti Jaama Turg -torin remontin takia muutamaksi vuodeksi haltuunsa ottama paikka on hyvä paitsi elintarvikkeille myös vaatteille, antiikille ja halvoille tavaroille. Sen ympäristöön on myös tullut useita eri ravintoloita, joista huomionarvoisin on Peatus (Telliskivi 62) [kartalla]. Kahdessa junavaunussa sijaitseva ravintola tarjoaa vanhoja, nimenomaan ennen vanhaan junista saatuja ruokia. Niiden vieressä on Free Willy -kalakioski, josta saa esimerkiksi fish&chipsiä virolaiseen tapaan. Sitä vastapäätä sijaitseva Konteiner, joka avautui maaliskuun alussa, on kahdessa kontissa sijaitseva vietnamilainen ravintola ja kahvila, jossa on eksoottisia ja edullisia annoksia.

Näiden vieressä on vielä Tsuh-Tush, josta saa kebabia ja falafelia. Sieltä saa erikoisiakin ruokia, kuten punajuurifalafelia, ja Konteinerin tavoin se soveltuu hyvin kasvissyöjillekin.

Kasvissyöjille saati vegaaneille ei perinteisesti ole ollut paljon tarjontaa, ei Tallinnassa eikä muuallakaan Virossa. Vuonna 2014 avattu V (Rataskaevu 12) oli koko Viron ensimmäinen vegaaneillekin soveltuva ravintola. Toinen vegaaneille soveltuva ruokapaikka eli Kohvik Inspiratsioon (Lai 44) [kartalla] avattiin hiljattain vanhaankaupunkiin, lähelle Olevisten kirkkoa. Lisätietoa uusista kasvissyöjille suunnatuista ravintoloista saa Visit Tallinn -sivuilta ja Happy Cow listaa kaikki Tallinnan kasvisravintolat.

Lisätietoa ravintoloista saa suomeksi Visit Tallinn -sivuilta ja samoilta sivuilta löytyy myös kaikenlaisia vinkkejä niin lyhyelle kuin pitkällekin lomalle.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2016/07

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti