Aiheeseen liittyvää: Lisää valokuvia
Viro – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa
Hotelleja – Tallinna
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Raekoja plats, Tallinna
Tallinnan vanhakaupunki ja monet sisätilat ostoskeskuksista ravintoloihin olivat heinäkuussa melko tyhjiä. Eniten turisteja puoleensa vetivät vanhankaupungin pääaukion terassit.

Tallinna syksyllä 2020

Tallinna on jo pitkään ollut suomalaisten suosituin paikka erilaisille lomille, ja myös koronakesän aikana sinne suuntasi enemmän ihmisiä kuin muihin ulkomailla oleviin kaupunkeihin. Kesä päättyy Tallinnassa elokuussa mutta kesäkausi jatkuu pitkälle syksyyn. Vielä syyskuussakin ulkona voi hyvällä tuurilla päivisin ruokailla, ja terassit olivatkin tänä kesänä huomattavasti sisätiloja suositumpia.

Tallinnassa voi tänä vuonna mennä muutamaan uuteen museoon ja näyttelytilaan, mutta myös vanhat suosikit tarjoavat näyttelyitä ja kaikenlaista muuta. Ostoksille meneminen on pääasiassa edullisempaa kuin viime vuonna, sillä asiakkaiden puutteessa monet liikkeet ovat laskeneet hintojaan ja viinaveroakin on hiljattain laskettu. Ravintoloiden joukossa on monia uusia ja tietenkin joitain ravintoloita on jouduttu sulkemaankin. Tänä vuonna edulliset lounastarjoukset tekivät paluunsa vanhaankaupunkiin, ja monet ravintolat alensivat niin ruokien kuin juomienkin hintoja. Erilaisia tapahtumia Tallinnassa on syksyn aikana runsaasti, mutta erilaiset muutokset ja peruutukset ovat tietenkin mahdollisia.

Tallinnan koronatilanne kesäkuukausina

Virossa koronavirusta on kesäkuukausina esiintynyt melko vähän. Tallinna ei ole kuulunut maan suosituimpiin vierailupaikkoihin ainakaan siinä mielessä, että monet paikalliset olivat kesällä muualla eikä turisteja tullut lainkaan entisvuosien tahtiin.

Esimerkiksi Tallinnan vanhakaupunki ja monet sisätilat ostoskeskuksista ravintoloihin olivat melko tyhjiä. Sellaiset alueet kuin Telliskivi ja sen vieressä oleva Depoo turg olivat varsin eläväisiä, sillä niissä ollaan paljolti ulkosalla. Vanhassakaupungissa terasseilla oli jonkin verran ihmisiä mutta vain murto-osa siitä mitä yleensä on heinäkuussa. Eniten turisteja puoleensa vetivät vanhankaupungin pääaukion (Raekoja plats) suuret terassit, joilla tosin hinnat eivät ole juurikaan laskeneet. Myös Viru-kadun terassit kiinnostivat suomalaisia, ja niillä oluen tai muun juoman sai alkaen 3,5 eurolla.

Suomalaisten lisäksi ei juuri muita ulkomaalaisia kaupungissa näkynyt. Monet suomalaiset saapuivat kaupunkiin melko lyhyelle lomalle, mutta majapaikkojen hinnat ovat selvästi viime vuosista laskeneet. Jos Tallinnassa viihtyy muutaman yön, voi kaupunkiin syksylläkin tutustua varsin hyvissä olosuhteissa, ja hintaa matkalle tulee todennäköisesti vähemmän kuin esimerkiksi syksyllä 2019.

Tallinnassa koronavirukseen suhtauduttiin sen vaatimalla vakavuudella. Kieltoja otettiin maaliskuussa käyttöön, eikä virus päässyt paljonkaan leviämään. Tallinnan virallisilla turistisivuilla on ohjeita ja tietoa koronaviruksesta.

Fotografiska
Uudehko vierailupaikka, joka ilmestyi Telliskiven alueelle vuonna 2019, on Fotografiska

Tallinnan uusia museoita ja muita uusia vierailupaikkoja

Tallinnaan on vuosien 2019 ja 2020 aikana ilmaantunut uusia tai uusittuja museoita. Museoissa on mukava syksyllä ja talvella vierailla, ja jos on huolissaan suurten ihmisryhmien tuomista riskeistä, on joitain normaalia parempia vierailuaikoja. Viikonloput ovat lähes kaikissa museoissa vilkkaampia kuin viikonpäivät, ja etenkin viikolla aamupäivällä museoiden avauduttua niissä on yleensä vähiten vierailijoita.

Huomionarvoinen seikka on se, että moniin museoihin ja muihin vierailupaikkoihin pääsee Tallinna-kortilla 50–100 % alennuksella.

Uudehko vierailupaikka, joka ilmestyi Telliskiven alueelle vuonna 2019, on Fotografiska [kartalla]. Sen nimestäkin moni jo tietää, että kysymyksessä on alun perin ruotsalainen museo, jossa on valokuvia. Se ei ole museo vaan näyttelytilanäyttelytila, jossa on vaihtuvia valokuvanäyttelyitä. Se edustaa uutta linjaa siinäkin mielessä, että se ei ole vain näyttelytila vaan paikka, jossa voi viettää pitkänkin aikaa, ja sen kahvilaan, ravintolaan ja kauppaan on panostettu paljon. Erilaiset tapahtumat ovat siellä tavallisia, ja yläkerrassa olevasta ravintolasta, jossa on tarjolla huippukokin suunnittelemia ruokia, on hienot näkymät. Fotografiska on hyvin avoinna, ke–la klo 23 jopa asti, mutta sunnuntaisin vain klo 18 asti. Joka päivä se avautuu klo 10, ja sinne on hintavat, 15 euroa maksavat pääsyliput.

Noblessnerin entinen teollisuusalueteollisuusalue on jo jonkin aikaa ollut noususuhdanteessa, ja sinne on ilmestynyt kaikenlaista mielenkiintoista. Taidekeskus Kai [kartalla] ei ole ainoastaan taiteen esittelypaikka vaan siellä näytetään myös elokuvia ja siellä on taiteeseen liittyviä tapahtumia. Tämän lisäksi siellä on neljä eri kahvilaa ja ravintolaa, joten alueelle voi suunnata aterialle tai vain kahveille. Taidekeskus on avoinna vain ke–su klo 12–19, ja sinne on varsin kohtuuhintaiset, kahdeksan euron hintaiset liput. Elokuvia siellä esitetään yleensä to–la klo 17.30. Noblessnerin alueelle ei ole kovin helppo siirtyä, sillä se ei ole raitiovaunulinjojen varrella ja sinne on kävelymatkaa, mutta esimerkiksi bussilinja 73 kulkee sen edestä.

Noblessnerin alueelle avattiin tänä vuonna myös perheille suunnattu keksintötehdas Proto [kartalla]. Suomenkielisiltä verkkosivuilta selviää mitä siellä on tarjolla. Alle 7-vuotiaat pääsevät sinne ilmaiseksi sisään, mutta perhelippu antaa hyvän alennuksen jos matkassa on kaksi aikuista ja kaksi 7–18-vuotiasta koululaista. Keksintötehdas ei ole avoinna maanantaisin ja tiistaisin, ja ke–su se avautuu klo 11.

Paksun Margareetan tornissa sijaitseva merimuseon [kartalla] osa suljettiin muutama vuosi sitten remontin takia. Nyt se on taas avoinna, ja tämä vanhankaupungin sataman lähellä olevissa osissa oleva museo on myös hyvin perheille soveltuva vierailupaikka. Muutkin merenkulusta ja merenkulun historiasta kiinnostuneet mielellään vierailevat siellä. Sen vetonauloihin kuuluu 1300-luvulta peräisin oleva laivanhylky. Muusta tarjonnasta saa erinomaisen kuvan suomenkielisiltä verkkosivuilta, ja erityisen suuri paino on historialla, kun taas muut merimuseon osat esittelevät myös nykyaikaa. Museoon on edullisemmat liput kuin joihinkin muihin uusiin museoihin, ja tarjolla on myös yhteislippu, jolla pääsee lentosataman merenkulkumuseoon. Museo on syyskuun loppuun asti avoinna klo 10–19 ja talvikaudella klo 10–18.

Tallinnan kaupunginmuseot saavat uuden haarakonttorin joskus lähitulevaisuudessa Kalamajaan, lähelle Balti Jaaman kauppahallia ja kävelymatkan päähän vanhastakaupungista. Museossa esitellään etenkin Kalamajan kaupunginosan historiaa, ja sehän oli Tallinnan ensimmäisiä vanhankaupungin muurien ulkopuolella olevia varsinaisia asuinalueita, jossa 1300-lähtien asui erityisesti kalastajia. Kalamaja Muuseum [kartalla] avataan kunhan koronatilanne selkeytyy, ja avautumisesta ja museon annista voi lukea sen verkkosivuilta.

Tallinnassa on paljon muitakin museoita ja muita vierailupaikkoja, joista saa suomenkielistä tietoa Visit Tallinnan sivuilta. Niillä ensin mainittu kahvila Maiasmokk on muuten tänä vuonna paikka, jossa ei välttämättä tarvitse jonottaa ja josta löytää istumapaikan ilman odotteluaVapaita istumapaikkoja Maiasmokk-kahvilassa.

Depoo turg
Depoo turgin halleissa on kaupan antiikkia, keräilyesineitä ja muutakin muualta vaikeasti löydettävää.

Tallinnan ostospaikkoja ja ostoksia

Monet turisteille suunnatut kaupat etenkin vanhassakaupungissa joutuivat koronakevään aikana ja myös hiljaisen kesän aikana vaikeuksiin. Osa on lopettanut, ja monet esimerkiksi turistien suosimalla Viru-kadulla olevat matkamuistomyymälät antavat reiluja alennuksia (usein 50–70 %). Toistaiseksi on siis hyvä aika ostella perinteisiä ja etenkin Virossa valmistettuja tuliaisia, ja myös monet käsityöt kuten villaiset tuotteet ovat halvempia kuin turistibuumin villeimpinä vuosina.

Lienee selvää, että ostospaikkoja on Tallinnasta vuonna 2020 lähinnä hävinnyt eikä uusia kauppoja juuri ole avattu. Itse asiassa yksi hyvä ostospaikka, jossa kesällä 2020 oli sellainen meininki, että se saattaa pian kadotakin, oli Depoo turg [kartalla]. Sen halleissa on kaupan antiikkia, keräilyesineitä ja muutakin muualta vaikeasti löydettävää, ja siellä kannattaa vierailla ennen kuin tämäkin ainutlaatuinen vierailupaikka hävitetään.

Yksi ainoita uudistuneita ja tarjontaansa parantaneita ostospaikkoja Tallinnassa vuonna 2020 on T1-ostoskeskus [kartalla]. Sinnehän on helppo siirtyä raitiovaunulinjalla 4 (pysäkki Ülemiste jaam), ja se on avoinna klo 20 asti. Tosin ravintolat ja muut vierailupaikat ovat avoinna myöhempään, ja siitä onkin tullut paikka, jossa voi tehdä paljon muutakin kuin ostoksia. Siellä voi esimerkiksi päivittäin klo 12–20 tutustua ihmisen anatomiaan, ja siellä on maailmanpyörä, joka on muitakin ajanvietteitä tarjoavassa Super Skyparkissa. Siellä voi hyppiä trampoliinilla, sen suojissa on interaktiivinen tiedekeskus, siellä voi törmäillä autoilla ja siellä voi myös katsella moniulotteisia elokuvia. Skypark on suunnattu perheille, mutta itse keskukselle kannattaa muidenkin syksyn ja talven huonoilla ilmoilla lähteä. Siellä nimittäin on noin 150 liikettä, joista osa on uusia, ja siellä on noin 30 erilaista ruokapaikkaa.

Tallinnan ostospaikoista saa päivitettyä tietoa Visit Tallinnan sivuilta suomeksi.

Ravintola Lido Solaris-keskuksessa
Solaris Keskuksen Lido on jo pitkään ollut kaikkien suosima itsepalveluravintola, ja se on täysin remontoitu.

Ruokailu Tallinnassa syksyllä 2020

Tallinnan ravintoloista osa on mennyt tämän vuoden aikana nurin, osa on muuttanut toimintamalliaan ja osa on esimerkiksi rajoittanut aukioloaikojaan. Monet hintavatkin ravintolat ovat alkaneet tarjota edullisia (4–7 euroa) maksavia lounaita, jotka usein on niiden ulkopuolella listattu vain viroksi. Osa ravintoloista on radikaalisti alentanut hintojaan, ja tästä saa tietoa kunhan vain kävelee etenkin turistien suosimilla alueilla. Joissain paikoissa kuten Telliskivessä ja Depoo turgin alueella hinnat eivät ole laskeneet, sillä niihin meni melkoinen määrä etenkin suomalaisia turisteja ainakin heinä- ja elokuussa. Syksyn tullen tilanne voi muuttua, ja vain harva ravintola intoutuu syksyn aikana muuttamaan lounastarjouksiaan tai nostamaan hintojaan. Hintojen laskuakin voi olla odotettavissa, ja luultavasti sekä ruokailu että juomalla istuskelu ovat syyskaudella 2020 alemmissa hinnoissa kuin vuosiin.

Kalamaja

Viikolla lounasaikaan on ytimessä ja jopa vanhassakaupungissa mahdollisuus syödä hyvin edullisesti, mutta tämä ei Tallinnassa pitkään käyneille ole suinkaan uutta. Täysin uusia ravintoloita ja muita ruokapaikkoja on kaupunkiin myös ilmestynyt, ja niissä konkaritkin voivat saada uusia kokemuksia. Monen pettymykseksi tosin vanhoja suosikkeja kuten georgialaisia ja kaukasialaisia ravintoloita on suljettu. Esimerkkinä voidaan mainita Balti Jaaman torin vieressä olevalla Koplilla ollut Leila, jonka tilalle on tullut turkkilainen ravintola. Se tarjoaa sitä samaa mitä saa krapularuuaksi monen suomalaisen lähiön kauppakeskuksesta, ja hinnat ovat nekin lähellä lähiöravintoloiden hintoja. Tosin Kopli-kadulla on paljon muitakin ravintoloita, ja se on erinomainen paikka lähteä mille aterialle tahansa. Vegaaneille soveltuva uusi kasvisravintola Ülo on ollut monen mieleen. Sen juomavalikoimat ovat hanaoluita myöten erinomaiset, ja siellä on myös gluteenittomia ruokia.

Ravintola Depoo Turgin alueella Kalamajassa
Kalamajan alueella Depoo turgissa on monipuolinen valikoima erilaisia ruokia, ja ainakin syyskuun puoliväliin ja kenties lokakuun alkuunkin asti siellä on mahdollisuus istuskella suurilla terasseilla.

Kalamaja ei koskaan ole Koplia ja sen vieressä olevia toreja lukuun ottamatta ollut erityisen hyvä kaupunginosa ravintoloiltaan. Jos siellä on vierailemassa, nykyään paras paikka ruokailla on Depoo turg [kartalla], jossa on monipuolinen valikoima erilaisia ruokia ja myös kaukasialaisia herkkuja. Siellä on ainakin syyskuun puoliväliin ja kenties lokakuun alkuunkin asti mahdollisuus istuskella suurilla terasseilla, ja sieltä voi myös hakea ruokia muualla syötäväksi. Peatuksen ja konteissa olevien ravintoloiden lisäksi kannattaa katsastaa myös vanhassa hallissa oleva Näljane põder. Siellä on parhaiten tarjolla perusruokia ja myös monenmoisia juomia, ja terasseineen se oli kesällä suosittu paikka myös suomalaisten keskuudessa.

Depoo turgin vieressä olevalla Telliskiven alueella ei ole täysin uusia huomionarvoisia ravintoloita, ja hinnat ovat melko korkeita. Tosin esimerkiksi F-Hoone [kartalla] vetää suomalaisia puoleensa aamusta iltaan. Se on siitä erinomainen ravintola, että sillä on iso terassi, siellä voi syödä aamiaista ja siellä on ruokia myös vegaaneille.

Toisella puolella Depoo turgia oleva Balti Jaaman toriBalti Jaaman tori [kartalla] on paikka, jossa on esimerkiksi georgialaisia ja uzbekistanilaisia ruokia myyvät pisteet, ja siellä on myös food court -tyylinen alue, jolla on mukava paikalla käydessä ruokailla. Täysin uusi ruokapiste siellä on kaukasialaisten ruokapaikkojen vieressä toimiva Kebaboom, joka omien sanojensa mukaan on Tallinnan ensimmäinen berliiniläistyylisiä dönerkebabeita myyvä paikka. Kauppahalli ja tori ovat erinomaisia ostoksille, ja sieltä löytyy lähes kaikki tarpeellinen. Alakerrassa on iso valintamyymälä, ja kauppahalli on myös talvisin oiva paikka paitsi syödä myös tehdä ostoksia.

Itse Balti Jaaman asemalla on jo pitkään ollut lähinnä georgialaisia piiraita myyvä Samsa [kartalla], mutta se on nyt laajentanut tarjontaansa. Se on nykyään ainoa aseman huomionarvoinen ruokapaikka, ja sillä on terassiBalti Jaaman asemalla olevan ravintolan terassi, jolla voi kenties koko syyskuun haukata piiraan esimerkiksi aamiaiseksi tai välipalaksi.

Ravintola vanhassakaupungissa

Vanhakaupunki

Vanhankaupungin ravintolamaailmaan on vuoden 2020 aikana tullut on mitä erilaisimpia muutoksia, ja siellä on myös täysin uusia ravintoloita. Osa niistä onnistuu tuomaan jotakin uutta mutta ei mitään mullistavaa kaupungin ravintolamaailmaan.

Oia on aivan vanhojen osien ytimessä olevalla Vene-kadulla. Se on kreikkalainen ravintola, joka on tyylikäs ja jolla on terassi.

Uutta kadulle tuo myös Päästepaat, joka ei tarjoa paljonkaan ruokia vaan se on rock-henkinen baari. Siellähän voi tilaukset tehdä suomen kielellä, ja siellä on jälleen heinäkuun alusta lähtien toiminut karaoke.

Suosittu ravintola Must Puudel on aivan Päästepaatin (eli pelastusveneen) lähellä mutta eri kadulla. Se on muuttanut ruokalistaansa ja muutenkin ilme on erilainen. Siellä on viikolla klo 12 alkaen 6,5 euron hintaisia lounaita, joiden joukossa on myös kasvisruokailijoille soveltuvia aterioita.

Aivan vanhankaupungin laitamilla ja oikeastaan jo sen korttelien ulkopuolella on Vapaudenaukio eli Väbaduse valjak. Sillä on aina kesäisin terasseja ja usein muutoksia, ja tänä vuonna siellä on muodikas kahvila-ravintola Mood. Siellä voi ruokailun tai juomalla istumisen ohessa tutustua virolaiseen muotiin, ja sen vieressä on muitakin ruoka- ja juomapaikkoja.

Huomionarvoinen on myös ravintoloita vastapäätä oleva tunneli, jossa on Tallinnan luultavasti paras kebabpaikka, Square Kebab. Siellä on varsin houkutteleva tarjous, jolla saa kebablautasen ja pienen oluen hintaan 6,5 euroa ja siellä on perinteisesti ollut myös lounastarjouksia.

Solaris keskus
Solaris Keskus on kokenut koronaviruksen aikana muutoksia. Osa paikoista on sulkeutunut ja osa on ollut remontissa.

Keskustan uudet osat

Vapaudenaukion lähellä oleva Solaris Keskus [kartalla] on kokenut koronaviruksen aikana muutoksia. Osa paikoista on sulkeutunut ja osa on ollut remontissa mutta erilaiset muutokset ovat siellä olleet koko sen olemassaolon ajan tavallisia. Yksi huono muutos on se, että Apollo-kirjakaupan takana oleva, kasvisruokiin keskittynyt itsepalveluravintola on kadonnut, ja sen tilalla oli ainakin vielä elokuun alussa hintava aasialainen ravintola, DimSum Food Club. Samassa kerroksessa oleva LidokuvaLido ] on jo pitkään ollut kaikkien suosima itsepalveluravintola, ja se on täysin remontoitu. Ruoat ja hinnatkin ovat pääosin samoja, joskin joitain hintoja on nosteltu ja osa tarjonnasta on kadonnut. Hyviä puolia ovat ne, että istuinpaikkoja on enemmän ja niitä on monipuolisemmin mitä erilaisimmille porukoille ja myös yksinään ruokaileville. Ainakaan kesällä 2020 ravintola ei enää tarjonnut edullisia lounaita vaan hinnat ovat aina samat.

Ytimen huomionarvoisimpiin uusiin ruokapaikkoihin kuuluu Solariksen ja Viru Keskuksen välimaastossa oleva paviljonki [kartalla]. Siinä on italialainen, aitoja napolilaistyylisiä pitsoja tarjoava POMO ja kahvila Opera, joilla on sisäpihalla iso terassi.

Visit Tallinnan sivuilta voi katsoa Tallinnan kaikki ravintolat.

Tallinnan tapahtumia syyskuun alusta vuoden loppuun

Tallinnassa on syksyisin erilaisia tapahtumia, joista osa voidaan koronaan liittyvien syiden takia perua. Muutoksia ohjelmistoon voi tulla, mutta jos kaikki sujuu kuten pitäisi on Tallinnassa useita mielenkiintoisia tapahtumia loppuvuoden aikana.

Jo vuodesta 2019 lähtien Tallinnassa on juhlittu kaupungin 800 vuotta kestänyttä taivalta, ja sen tiimoilta on vielä yksi näyttely kaupunginmuseossa (Vene 17). Se on aivan vanhankaupungin ytimessä, lähellä Raekoja platsia.

Tänä vuonna on kulunut 100 vuotta siitä kun Viron kansainvälisesti kuuluisin laulaja ja monen tuntemalle vanhalle laivalle nimensä antanut George Ots syntyi. Isokillan talossa [kartalla], joka on vanhankaupungin pääpaikoilla, on 11.10. asti Georg Otsiin liittyvä näyttely.

Tallinnassa on syksyn mittaan paljon muitakin tapahtumia, joista monet pitkäaikaiset näyttelyt päättyvät jo syys- tai lokakuussa. Myöhemmin syksyllä, jos koronavirustilanne ei pahene, on luvassa paljon kaikenlaista konserteista joulumarkkinoihin. Visit Tallinnin sivuilla voi tutustua suomeksi tietoon, jota koko ajan päivitetään.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2020/08

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti