Viro – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa
Hotelleja – Tallinna
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Tallinna muuttuu.

Tallinnan uutuudet 2009-2010

Seuraavassa käymme läpi mitä muutoksia turistin näkökulmasta on kaupungissa vuosien 2009 ja 2010 aikana tapahtunut niin hotellien, ravintoloiden, kauppojen, nähtävyyksien kuin tapahtumienkin osalta.

Uudet yöpymispaikat

Tallinnan hotellien myyntipäälliköiden mukaan suomalaisten matkailutavoissa on tapahtunut suurimpia muutoksia juuri yöpymispaikkojen valintojen suhteen. Kun takavuosina suomalaiset olivat lähinnä keskitason ja sitäkin edullisempien yöpymispaikkojen asiakkaita, on vuonna 2008 alkanut lama tehnyt monista neljän ja viiden tähden hotelleista sopivia suomalaisten kukkaroille. Luksusta on kaupungissa tarjolla edullisesti, ja kilpailun lisääntyessä ovat huoneiden hinnat tulleet alas eniten juuri kaikkein parhaimpien hotellien kohdalla.

Vaikka Tallinnassa tuntuu olevan nykyään liikaakin hotelleja, on sinne aivan viime aikoinakin ilmestynyt uusia. Yksi uusimpia tulokkaita on lähiaikoina avattu Meriton Old Town Garden, joka sijaitsee vanhankaupungin Pikk- ja Lai -katujen välissä. Sisäänkäynti on molemmilta kaduilta, ja väliin jää sisäpiha, joka on antanut hotellille nimensäkin. Hotelli pyrkii tarjoamaan "eurooppalaista tunnelmaa", ja tätä on luotu paitsi tyylikkäällä sisustuksella myös Mademoiselle-kahvilalla ja tapaksiin erikoistuneella baari-ravintolalla.

Hienot hotellit ovat entistä edullisempia, mutta Tallinnassa on tapahtunut myös muutoksia kaikkien edullisempien yöpymispaikkojen suhteen. Etenkin nuoremmat ja pienellä budjetilla matkaavat ovat huomanneet, että ympäri Tallinnaa on entistä enemmän hosteleja, jotka ovat etenkin kansainvälisten matkustajien suosiossa. Suomalaiset nuoret ovat pikkukhiljaa myös löytämässä näitä hosteleja, joissa monissa on erittäin laadukkaat ja siistit puitteet ja joista löytyy yhteismajoitushuoneiden lisäksi usein ainakin yhden- ja kahden hengen huoneita, ja nykyään myös hyvät palvelut. Hyvällä paikalla lähellä satamaa, uudessa Rotermanni-keskuksessa, sijaitsee uusi 16€ hostel, jossa voi yöpyä yhteismajoitushuoneessa 10 eurolla, yhden hengen huoneessa 16 eurolla ja kahden hengen huoneessa 25 eurolla. Hostelissa on myös 3- ja 4-hengen huoneita, sauna, uima-allas ja hienot oleskelutilat, joissa voi käyttää langatonta internettiä.

Uusia ostosmahdollisuuksia

Rotermannin kortteli on muunnettu uudeksi kauppakeskukseksi, josta löytyy myös yöpymispaikkoja, ravintoloita ja muita palveluita. Putiikkeja on melkoinen määrä, ja monet niistä ovat erikoistuneet vaatteisiin ja etenkin nuorten muotiin. Tyylikkäässä ostoskeskuksessa, jonka sisäpihalla on kesäiseen aikaan usein luomu- ja muita markkinoita, on myös hotelli ja kauneussalonki. Rotermanni sijaitsee erittäin hyvällä paikalla sataman ja vanhankaupungin välisellä alueella, kivenheiton päässä Viru-hotellista.

Rotermanni ei suinkaan ole ainoa uusi kauppakeskus Tallinnassa, sillä sinne on marraskuussa 2009 avattu Solaris-kauppakeskus, joka on shoppailun lisäksi erinomainen paikka aterialle, elokuvalle tai muille huvituksille. Ostoskeskuksen ruokakauppa on yksi kaupungin tasokkaimpia, ja sen ravintoloiden joukosta löytyy Riiasta tuttu Lido-ravintola, jossa voi maistella latvialaisen keittiön herkkuja melko edullisesti. Kauppakeskus sijaitsee aivan Rahvusooper-kansallisoopperatalon takana Estonia puistoteen varrella, ja sen verkkosivuilta näkee tarjouksia, elokuvatarjontaa sekä konsertteja ja muuta mukavaa mitä sen Nokia-konserttisalissa, kattoterassilla tai muissa tiloissa on tarjolla.

Ravintoloiden uusia tuulia

Tallinna on viime vuosina muuttunut ravintolatarjonnaltaan yhä kansainvälisemmäksi, ja sinne on rantautunut erityisen paljon sushi-paikkoja sekä brasilialaisia että afrikkalaisia ravintoloita. Näiden lisäksi ostoskeskusten "food court" -tyyliset pikaruokia ja muita helppoja aterioita myyvät pisteet ovat sekoittaneet pakkaa, ja Solaris-kauppakeskuksen ravintolat Lidon johdolla edustavat kaupungin ravintolaelämän uutta puolta.

Perinteiset ruokapaikat ovat nekin muuttuneet vuosien saatossa, ja monet ovat etenkin laman myötä alkaneet tarjota entistä edullisempia lounaita, joita näyttävästi mainostetaan ravintoloiden ulkopuolella. Varsinaisia uusia ravintoloita kaupunkiin ei hirveästi sitten laman alkamisen myötä ole tullut, mutta uutuudet eivät enää takavuosien tavoin ole pelkästään kansainvälisiä vaan myös Viron omat ruokaperinteet ovat vihdoin pääsemässä esiin. Hyvä esimerkki on MEKK eli Moodne Eesti Köögi Kunst, joka sijaitsee vanhankaupungin "baarikadulla" eli Suur-Karjan varrella. Verkkosivut antavat kattavan käsityksen suomeksi kaikesta ravintolaan liittyvästä, ja sinne ruokailemaan suuntaavat saavat tasokasta virolaista ruokaa, joka on valmistettu korkeatasoisista aineksista ilman turhaa konstailua ja jossa aterioiden terveellisyys on myös otettu huomioon.

Varteen otettava trendi suomalaisten matkailijoiden suhteen on ollut etsiä viime vuosien aikana lähinnä vanhankaupungin ulkopuolelta edullisia, paikallisten suosiossa olevia ravintoloita. Näitä on koko joukko lähellä Viru-hotellia, kun lähtee Narvan maantietä pitkin kävelemään vanhastakaupungista poispäin, ja nämä ravintolat tarjoavat paitsi kadonnutta neuvostotunnelmaa myös edullisia aterioita. Tunnetuin lienee Kohvik Narva (Narva mnt 10), jonka sisustus on edelleenkin neuvostotyylinen, palvelu kohtalaista ja ruoat ja kahvileivät venäläisiä tai venäläisvaikutteisia.

Uutta näkemistä ja tekemistä

Tallinnan nähtävyydet ovat pysyneet pieniä muutoksia lukuun ottamatta samoina jo melko pitkään, mutta myös uutta on jonkin verran ilmestynyt. Niille, jotka eivät syksyn 2009 jälkeen ole käyneet kaupungissa, odottaa Vapaudenaukiolla yllätys - koko aukio on laitettu uusiksi ja sieltä löytyy suureellinen monumentti Viron Vapaussodalle.

Vuoden 2010 aikana on myös luvassa uusia nähtävyyksiä. Bastionin maanalaiset käytävät on uudistettu, ja ne yhdistetään tunnelilla Kiek de Kök -torniin. Tunnelissa kulkee myöhemmin tänä vuonna vielä juna, joka mukavasti yhdistää mennyttä ja nykyistä Tallinnaa, ja jo entuudestaankin suosituiksi osoittautuneet maanalaiset tunnelit nousevat luultavasti yhdeksi kaupungin merkittävimmistä nähtäyyksistä. Toinen uudistus on maaliskuussa avattava Nukketeatterin (Lai 1) uusi Nukkemuseo, joka on lisäys vanhassakaupungissa sijaitsevaan vuonna 1952 avattuun nukketeatteriin.

Tänä vuonna Tallinnassa voi myös nauttia uusista ja uudella tavalla painottuneista tapahtumista. Yksi vuoden kulttuurielämän kohokohtia tulee olemaan Nargen Festivaali, joka kestää koko kesän (29.5.-18.9.) ja joka vuonna 2010 on omistettu 75-vuotta täyttävälle Arvo Pärtille. Noblessnerin telakan valimossa pidetään myös viisi Pärtin uuden In principo -teoksen maailman ensiesitystä, ja jokaiseen esitykseen mahtuu 1000 katsojaa.

Aivan uusiakin tapahtumia vuonna 2010 on. 12.9 juostaan ensimmäistä kertaa täyspitkä Tallinnan maraton, joka tähän asti on ollut vain puolimaraton ja joka nyt nousee Baltian suurimmaksi juoksutapahtumaksi.

Teksti: Peter Forsberg

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti