Viro – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Ilmoitus
Turisti-info
Turisti-info sijaitsee Turu plats -pääaukion laidalla, ja sieltä saa tietoa kaikesta mahdollisesta suomeksi ja myös kartan, johon on merkitty ostospaikkoja.

Ostokset, ruokailu ja yöelämä Rakveressa

Ostokset

Rakveressa on hyvä määrä erilaisia kauppoja ja kauppakeskuksia, ja siellä on helppo tehdä ostoksia myös niiden, jotka eivät ole liikkeellä omalla autolla. Aivan linja-autoaseman vieressä on lukuisia suuria elintarvikeliikkeitä sekä pieni tori, ja sen vieressä olevan Turu plats -pääaukion liepeillä on lisää liikkeitä, etenkin kauppakeskuksia. Niiden, jotka ovat käymässä täällä omalla autolla, on helppo tehdä ostoksia myös ydinkeskustan ulkopuolelta. Rakveresta on hyvä ostella samoja tuotteita kuin muualtakin Virosta, ja kannattavia hankintoja ovat etenkin alkoholi, tupakkatuotteet, elintarvikkeet ja käsityöt.

Parhaat ostospaikat

Turu plats -pääaukion [kartalla] laidalla sijaitsee turisti-info, josta saa tietoa kaikesta mahdollisesta suomeksi ja myös kartan, johon on merkitty ostospaikkoja. Aukion liepeillä monia kiinnostaa Kaubamaja (Laada 9), jossa on erilaisia liikkeitä, ja sen vieressä sijaitsee Kroonikeskus (Ferdinand Gustav Adoffi 11), jossa on muiden liikkeiden lisäksi suuri alkoholiliike. Turu platsin laidalla on myös apteekki ja Tsentrum-ostoskeskus. Aukion vieressä on myös suuri kenkäkauppa, Filinger.

Elintarvikeostokset voi kaikki hoitaa pääaukion tuntumassa, ja aukion tuntumassa on useita valintamyymälöitä ja muitakin elintarvikeliikkeitä. Yksi hyvä valintamyymälä on Kroonikeskuksen Selver. Elintarvikkeita on hyvä katsella myös Rakveren torilla (Rakvere Turg), joka on Kaubamajan takana [kartalla].

Käsitöitä on nykyään paras hakea Pikk-kadun varrelta olevasta Viron Käsityösalongista (Pikk 16), josta saa erityisen hyvin tekstiilejä, keramiikkaa, koruja, nahkatuotteita ja käsityötarvikkeita. Toinen paikka ostella käsitöitä ja muita matkamuistoja on linnoituksen yhteydessä oleva myymälä, joka on avoinna vain toukokuun alusta syyskuun loppuun.

Keskustan ulkopuolella on kauppakeskuksia, jotka ovat jonkin verran paremmin avoinna kuin ydinkeskustan liikkeet. Keskustan ulkopuolella on Vaala-ostoskeskus ja sen vieressä on Maksimarket [kartalla], joka on avoinna joka päivä klo 9–22.

Toisella puolella kaupunkia sijaitsee Põhjakeskus [kartalla], joka on avoinna ma–su klo 10–20 ja jonka Rimi on avoinna ma–su klo 8–22.

Parhaat ostokset

Rakveresta on hyvä käydä hankkimassa käsitöitä ja muita vanhanajan tuotteita, joita Suomessa ei enää niin hyvin ole saatavilla. Hyviä ostoksia ovat tietenkin myös elintarvikkeet, alkoholijuomat, tupakkatuotteet ja tietenkin myös mitä erilaisimmat tuotteet, joita Rakveren kaupoista saa edullisemmin ja erilaisin valikoimin kuin kotimaan kaupoista. Erilaisia liikkeitä on paljon, esimerkiksi apteekeilla ja optikoilla on edullisempia hintoja kuin Suomessa, ja kaikenlaisia tuotteita on täältä kannattavaa hankkia, etenkin jos on liikkeellä omalla autolla.

Tupakka on edelleen Virossa melko edullista, ja askin kuin askin saa 3–4 eurolla. Alkoholin hinta on noussut tuntuvasti vuoden 2016 alkaneiden veronkorotusten jälkeen, eikä pelkästään viinan takia kannata oikeastaan enää Viroon lähteä. Litra esimerkiksi paikallista vodkaa kuten Viru Valgeaa maksaa ainakin 20 euroa, mutta tarjouksista sitä voi edelleen saada 16–18 eurolla. Edullisimmat viinilitrat maksavat 4–5 euroa, mutta ne eivät ole korkeatasoisia viinejä. Tupakka- ja alkoholituotteita hankkivan on hyvä pitää mielessä Suomen tuontirajoitukset.

Aukioloajat

Pienet liikkeet ovat parhaiten avoinna viikolla klo 9 tai 10 alkaen aina klo 18–20 asti. Lauantaisin ja sunnuntaisin on rajoitetumpia aukioloaikoja, ja osa pienistä liikkeistä on sunnuntaisin kiinni.

Ostoskeskukset ja ruokakaupat ovat varsin hyvin avoinna, ja niissä voi tehdä suurin piirtein samanlaisin aukioloajoin ostoksia seitsemänä päivänä viikossa. Jos ostosten tekemisen ajoittaa aikaan klo 10–20, ovat useimmat ostoskeskukset ja valintamyymälät tähän aikaan takuuvarmasti avoinna. Monet valintamyymälät avaavat ovensa klo 9 ja sulkevat ne klo 22 mutta poikkeuksiakin on.

Valuutta, pankkiautomaatit ja maksukortit

Virossa on käytössä euro, ja pääaukion tuntumassa on useita pankkiautomaatteja. Maksukortit käyvät Virossa erittäin hyvin, ja Rakveressa kortilla voi maksaa samaan tyyliin kuin Suomessakin, eli pieniäkin ostoksia. Torilla, marjakojuilla ja muilla kojuilla kortit eivät käy, joten käteistä on hyvä aina pitää mukana sitäkin.

Ravintolan sisäänkäynti
Rakveressa on ravintoloita, mutta ne voivat olla erikoisesti avoinna tai niitä voi olla hankala löytää, ja siksi niistä kannattaa ottaa etukäteen selvää.

Rakveren ruoat ja ravintolat

Rakveressa ei ole tarjolla läheskään yhtä monipuolisesti ruokia kuin Tallinnassa, ja siellä vierailun aikana mahansa kunnialla täyttäminen vaatii jonkin verran vaivaa. Kaupungissa on ravintoloita, mutta ne voivat olla erikoisesti avoinna tai niitä voi olla hankala löytää. Rakveressa on kuitenkin monenmoisia ravintoloita, ja jos siellä haluaa syödä normaalia paremmin, kannattaa sen ravintoloista ottaa etukäteen selvää ja tutkia niiden tarkka sijainti.

Rakveren ravintolat tarjoavat nykyään entistä monipuolisempia ruokia, niin että siellä voi syödä hyvin etenkin grillilihoja, kebabia, pastaa, pitsaa, hampurilaisia, kalaruokia, sushia ja muita aasialaisia ruokia ja salaatteja, jotka kesäisin ovat erityisen hyviä. Virolaiseen tyyliin monet ravintolat tarjoavat myös paikallisia perinneruokia.

Turu plats -aukio on paikka, josta moni Rakveressa vieraileva itsensä ensimmäiseksi löytää. Aukion ravintolat ovat viime vuosina kokeneet muutoksia, mutta aukion tuntumassa on edelleen mukava ruokailla. Yksi kaupungin pidetyimmistä ravintoloista on Berliini Trahter. Aukiolla on myös venäläinen, pidetty ravintola 12 Kuud, joka on pieni mutta korkeatasoinen paikka saada vähän erilaisia ruokia kuin monessa muussa ravintolassa. Kolmas pidetty ravintola, joka on aukion laidalla, on Laada Café, josta kylläkin saa vähän samanlaista pastaa ja muuta ruokaa kuin monesta muustakin paikasta. Neljäs varteenotettava ruokapaikka aukiolla on Art Cafe, joka on hotellin yhteydessä. Rakveressa on hyvä pitää mielessä, että hotellien yhteydessä olevat ravintolat ovat talvikaudella muita ravintoloita paremmin avoinna

Kebabpaikat ja entisen Neuvostoliiton alueelta tulevat ruoat eivät ole kovin yleisiä Rakveressa, mutta niitäkin kaupungista löytyy. Jonkin matkan päässä keskusaukiosta sijaitseva Ararat (Tallinna 53) on hyvä paikka maistella grillilihoja ja muita vastaavia ruokia. Sen ehdottomia bravuureja ovat saslikit, joita on valtava valikoima, ja siellä on myös erityisen lapsille suunnattu ruokalista. ( avoinna su–ke klo 10–23 ja pe–la klo 10–24).

Hyvä ravintola lähellä keskusaukiota on myös Katariina Kelder (Pikk 3) [kartalla], joka soveltuu ruokapaikaksi juhlaviinkin tilaisuuksiin. Lähellä sitä sijaitseva Sushi Tiger (Tallinna- ja Lai-katujen kulmaus) on oiva paikka aasialaisille ruoille, joiden joukosta löytyy jotakin kasvissyöjillekin. Lähellä sitä on hieno ravintola Wesenbergh Kuur-Saal (Tallinna 25 ) [kartalla], mutta se on kesäisin suljettu. Sen takana on myös hotellin ylläpitämä Kuursaal, josta saa tietoa Wesenberghin verkkosivuilta ja jossa tarjotaan lounasta viikolla klo 12–15.

Kauempana keskustassa, hautausmaan vieressä sijaitseva Villa Theresa (Tammiku 9) on sekin hotellin yhteydessä, ja se soveltuu ruokapaikaksi paitsi hotellin asiakkaille myös autolla liikkeellä oleville.

Varteenotettava paikka kakkukahveille, aterioille ja jopa konserteille on teatterin yhteydessä oleva Teatrikohvik (Kreutzwaldi 2a) [kartalla] (avoinna ma–su klo 9–23). Täällä on myös yöelämää, jatsia, elokuvateatteri ja muutakin yllättävää, mutta ikävä kyllä paikka on parhaaseen kesäaikaan eli heinäkuun puolivälistä elokuun puoliväliin kiinni.

Yöelämä

Rakverella on Virossa maine kovana bailupaikkana, ja siellä voi ottaa ilon irti monessakin eri baarissa ja pubissa. Oluen ja muiden juomien hinnat ovat samantyylisiä kuin muuallakin Virossa, eli hinnat ovat räjähdysmäisesti nousseet vuonna 2016 alkaneiden veronkorotusten seurauksena. Viroon tai Rakvereen ei ole enää kannattavaa lähteä riekkumaan baareissa, ja edullisimmat tuopit maksavat 3,50 euroa. Sitäkin kalliimpaa olutta tarjotaan, ja etenkin pienpanimo-oluet ovat hintavia. Ainoa lohtu on se, että siideri ja lonkero maksavat saman kuin oluttuopit, ja myös shotit ja muut viinapaukut ovat selvästi kotimaata halvempia.

Terassi pääaukiolla
Pääaukion laitamilla on useita baareja ja ravintoloita, joilla on kesäterassit.

Koska baareissa oleskelu on silmin nähden vähentynyt, ovat monet baarit satsanneet ruokiin, ja baareissa ja pubeissa aterioiden hinnat ovat yleensä kohtuullisia. Juomien hintojen noustua palkkatasoon nähden pilviin, ovat monet baarit ja pubit lopettaneet, ja Rakveressakin on nykyään huomattavasti vähemmän baareja kuin ennen.

Jos haluaa siirtyä viihteelle, on pääaukion laitamilla useita baareja ja ravintoloita, joilla on kesäterassit. Parhaat baarit ja pubit ovat kuitenkin jonkin matkan päässä ytimestä mutta pääaukion (Turu Plats) Art Café on paikka, jossa viikonloppuiltaisin on illanviettäjiä.

Hardrock pubi Kära Kants (Tallinna 28) on paikka, jossa on live-musiikkia ja joka on ma–la avoinna klo 18 lähtien ja pe ja la klo 04 asti.

Melko lähellä Kära Kantsia ja pääaukiota sijaitseva Virma Pubi (Tallinna 8) on hyvin avoinna, ja siellä on viikonloppuisin elävää musiikkia klo 23 alkaen (avoinna ma–ke klo 11–23, to klo 11–01 ja pe–la klo 11–04). Siellä on laaja ruokalista, siellä voi pelata biljardia ja se on mukava illanviettopaikka. Se on muulloin kuin iltaisin myös perheiden suosiossa, sillä siellä on erillinen lasten ruokalista.

Tapahtumat

Rakvere ei ole suuri tapahtumien keskus, eikä sinne lähdetä tapahtumien takia. Jos haluaa saada tietoa tapahtumista tai jostakin muusta Rakvereen liittyvästä, kannattaa vierailla pääaukion laidalla olevassa turisti-infossa (Lai 20).

Yksi erikoinen tapahtuma, joka on balttilainen erikoisuus, on Yöjuoksu, joka joustaan Rakveressa elokuun puolivälin tienoilla, yleensä kolmannen lauantain yönä. Rakveressa on myös erikoinen talviyöjuoksu, joka on aivan joulukuun viimeisinä päivinä.

Rakveressa on jonkin verran muitakin tapahtumia, joista tosin harvat ovat vuotuisia, ja niitä voi katsella All Eventsissä.

Opas jatkuu seuraavalla sivulla >> Sivu 3: Perheet, liikkuminen ja matkat

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2018/08

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti