Viro – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Hotelleja – Tartto
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Ravintolan terassi Raekoja plats -aukiolla
Raatihuoneentorilla, joka on kaupungin pääaukio, on koko joukko ravintoloita ja kahviloita, joilla miltei kaikilla on kesäkaudella suuret terassit.

Tarton parhaat tienoot ruokailulle

Tartto on jo ainakin vuosikymmenen ollut melko hyvä paikka ruokailla, eikä tähän 2020-luku tuo muutoksia. Erilaisia ruokia esimerkiksi suomalaiseen keskikokoiseen kaupunkiin verrattuna siellä on tarjolla melkoinen määrä. Tartossa kannattaakin maistella kaikenlaisia ruokia ja pääosin unohtaa hampurilaiset ja muut muualtakin helposti saatavat ruoat.

Eniten ravintoloita on alueilla, joilla muutenkin tulee oleskeltua. Pääaukio eli Raatihuoneentori ja sen molemmilla puolilla olevat kadut ja muutamat lähikadut kuten Ülikooli ovat kaupungin parhaat ravintolakadut. Yliopiston päärakennuksen lähellä, Toomemäen puistoalueen alapuolella on muutama tunnettu ravintola. Muualla vanhassakaupungissa ja sen lähikortteleissa on ravintoloita myös pääkatujen sivukaduilla, kuten Rüütlin sivukadulla, Küütrilla.

Keskustan uusi puoli on toinen alue, jolla on normaalia enemmän ravintoloita. Ostoskeskukset ovat niissä sellaisia, että ne tarjoavat keskitetysti entistä enemmän ruokia, mutta läheskään kaikkien mielestä niissä ruokailu ei ole herkkua. Keskustan uusissa osissa on joitain yksittäisiä ravintoloita, joihin kannattaa muualtakin lähteä, ja niihin kuuluu kaupungin uusin vetonaula, Aparaaditehas, jossa voi paitsi syödä ja istua terassilla myös seurata tapahtumia.

Tarton vanhojen osien ravintolat

Ravintoloita ei tarvitse Tarton ydinkeskustasta erikseen etsiä, ja syömään voi mennä samoille alueille, joilla myös katsellaan ostoksia ja nähtävyyksiä. Rüütli, Raatihuoneentori ja Küüni ovat normaalia parempia paikkoja löytää nopeasti ravintola. Küüni johtaa keskustan uudelle puolelle, ja siellä on paljon ostoskeskuksia, mutta myös sieltä voi löytää kunnollisia ruokia, joskin niitä on vähemmän kuin vanhassa keskustassa.

Muualla kaupungissa ravintoloita on harvakseltaan, ja eniten ruokapaikkoja keskustan ulkopuolella on ostoskeskusten yhteydessä. Ostoskeskusten ruoat ovat nopeita ja yllätyksettömiä, ja jopa Vapianon kaltainen ketjuravintola erottuu niissä edukseen.

Pääaukio (Raekoja plats)

Ravintolan löytäminen Tartosta on helppoa, sillä Raatihuoneentorilla, joka on kaupungin pääaukio, ja sen tuntumassa on valtava määrä erilaisia ruokapaikkoja. Itse aukiolla on koko joukko ravintoloita ja kahviloita, joilla miltei kaikilla on kesäkaudella suuret terassit. Sen varrella on nykyään entistä monipuolisempia ravintoloita, mutta valtaosa ravintoloista on kalliita, joten ruokalistaa kannattaa katsella etukäteen. Lounasaika eli arkipäivinä noin klo 11–15 on edullisin aika aterioida, ja tällöin niin pääaukiolla kuin muuallakin kaupungissa on mahdollista saada kokonaisia aterioita juomineen 4–8 eurolla.

Tarton pääaukio
Tarton pääaukio

PääaukionTarton pääaukio [kartalla] tarjonta on melko tasapaksua mutta tasoltaan kohtuullista. Kaiken kaikkiaan se on varteenotettava paikka käydä paitsi lounaalla myös kauniina iltoina unohtumattomalla illallisella. Aukion tarjontaan kannattaa jo etukäteen käydä vähän tutustumassa, ja ruokalistojen tutkiminen ja juomien hintojen tarkastelu ovat taloudellisesti kannattavia toimia.

Pääaukiolla palvelu pelaa monella eri kielellä, ja se on paikka, jossa itse kunkin ainakin kerran kannattaa ruokailla. Mitään ihmeellisiä ruokia aukiolta ei kannata odottaa saavansa, mutta lähellä joenrantaa oleva Taverna on saanut pitsoistaan positiivista palautetta. Myös Tavernan ruokien ja juomien hintoja pidetään kohtuullisina.

Toinen aukion normaalia parempi ruokapaikka on venäläisiä ruokia tarjoava Vassilissa, josta kerrotaan tarkemmin venäläisiä ruokia käsittelevässä osiossa.

Rüütli
Pääaukiolta alkava Rüütli on erinomainen kävelykatu kaikenlaisille aterioille.

Rüütli

Pääaukiolta alkava Rüütli [kartalla] on erinomainen kävelykatu kaikenlaisille aterioille kaukasialaisista ruoista laadukkaisiin pitsoihin. Se on kuulunut Viron parhaisiin ravintolakatuihin jo jonkin aikaa, mutta sen tarjonta on ikävä kyllä kallistunut ja ravintoloista yhä useammat tarjoavat samoja pitsoja ja pihvejä.

Vanha suosikki kadun varrella on aivan sen alussa oleva Ruunipizza & Pannkoogikohvik. Se kuitenkin on saanut hyvin ristiriitaista palautetta, ja sen sekä ruokien että juomien hinnat ovat nousseet melkoisesti. Nykyään kadun varrelta löytyy muitakin vastaavanlaisia paikkoja, joita kannattaa ainakin vähän silmäillä.

Ruunia vastapäätä on aina ollut erilaisia ruoka- ja illanviettopaikkoja, joista Mandala on monipuolinen ravintola aasialaisten ruokien ystäville, sillä sen tarjontaan kuuluvat thaimaalaiset, kiinalaiset ja nepalilaiset ruoat. Palvelu kuitenkin jättää toivomisen varaa, ja ruokalista, joka on oven vieressä, on hinnoiltaan edullisempi kuin sisällä pöytään tuotava ruokalista.

Mandalan vieressä oleva Restoran Balkan on vähän erilainen ravintola, josta saa kaukasialaisia, kreikkalaisia ja muita vastaavia ruokia. Se on kuitenkin melko hintava paikka, joka on saanut esimerkiksi TripAdvisorin käyttäjiltä ristiriitaisen vastaanoton.

Grillilihojen ystäville erinomainen ravintola kadun varrella on Georgian Kitchen (Rüütli 8), josta saa nykyään Tarton keskustassa harvinaiseksi jääneitä kaukasialaisia ruokia. Vaikka se on saanut hyvin huonoja arvosteluja tavallisilta ruokailijoilta, on se kaikin tavoin kokeilemisen arvoinen paikka. Tärkeää on kuitenkin mennä yläkertaan, jossa ravintola on, eikä odotella terassilla tai jossakin portaiden lähellä tarjoilijan ilmestymistä.

Küütri

Rüütlin sivukadut Küütri-kadun johdolla ovat varteen otettavia ravintoloille myös. Epäilyttävästä nimestään huolimatta Meat Market (Küütri 3) on yksi kaupungin parhaita paikkoja pihville ja muille liharuoille. Se on myös melko menevä illanviettopaikka, mutta se on hintava ravintola, joka pienellä kassalla matkustavien kannattaa kiertää kaukaa.

Küüni
Küüni on keskustan ykköskatuja ravintolalle ja myös illanviettopaikalle.

Küüni

Rüütli-kävelykatua Raatihuoneen aukion jälkeen jatkava Küüni [kartalla] on keskustan ykköskatuja ravintolalle ja myös illanviettopaikalle. Tämä kätevä katu johtaa vanhastakaupungista keskustan uudelle puolelle, alueelle jota hallitsevat suuret ostoskeskukset, linja-autoasema ja monet muut suuret rakennukset.

Küünin varrella on terasseja ja monenmoista ruokapaikkaa, baaria ja kahvilaa, mutta se on huono ravintolakatu ja sen varrella kannattaa ruokailla vain hätätapauksessa. Huomattavasti varsinaista lounasta tai illallista parempi katu se on illanvieton yhteydessä nautitulle aterialle tai huikopalalle. Muutama paikka tarjoaa lounaita, ja näitä on eniten tarjolla Raatihuoneentorin vieressä, ja lisää lounaspaikkoja löytyy Ülikooli-kadulta, jolle on tältä kadulta monesta kohtaa saumaton yhteys.

Yksi huomattavampia paikkoja on Ristiisa mutta lähinnä suuren terassinsa ja jo päivisin juopottelevien asiakkaittensa takia. Sen tarjonta on melko tasapaksua, mutta siellä voi hyvin nauttia jotakin niin lounaaksi kuin illallakin, jos eivät jonkin verran yläkanttiin olevat hinnat häiritse.

Ristiisa on puistoa vastapäätä olevan kauppakeskuksen yhteydessä, ja sen vieressä oleva melko huomaamaton mutta kookas kahvila on hyvä paikka edullisille kakkukahveille. Se on paikallisten suuressa suosiossa, hinnat ovat hyviä ja tunnelma on juuri sopivan eksoottinen niille, jotka haluavat kokea vanhaa kunnon Viroa.

Ravintola Holm sijaitsee hotelli Lydian rakennuksessa
Ülikoolin korkeimmalle arvostettu ravintola on nykyään Holm, joka on hieno ja hintava maailmanluokan ravintola. Se sijaitsee hotelli Lydian rakennuksessa.

Ülikooli

Rüütlin ja Küünin suuntainen Ülikooli on katu, joka kulkee yliopiston päärakennuksen edestä. Se on lähes koko matkaltaan mutta etenkin Raatihuoneentorin kummallakin puolella hyvä ravintolakatu.

Tunnelmallisille mutta ei enää kovin edullisille aterioille soveltuu hyvin University Café eli yliopiston kahvila (Ülikooli 20). Siellä kuitenkin on mahdollista arkipäivisin syödä edullinen lounas.

Yliopiston vieressä on myös yksi kaupungin ehdottomasti hienoimmista ravintoloista, Antonius (Ülikooli 15), joka on tunnelmallinen, moitteeton kellariravintola. Se on maanantaisin suljettu, ja etenkin viikonloppuiltaisin ja vilkkaina aikoina sen verkkosivuilla kannattaa tehdä pöytävaraus. Se on sen verran hintava ravintola, että moni myös mielellään tutustuu siellä ruokailleiden mielipiteisiin TripAdvisorissa.

Kadun varrella on muitakin ruokapaikkoja, mutta valtaosa on kahviloita, kuten Werner (Ülikooli 11), joka on aina ollut yliopistoväen ja älymystön suosiossa ja joka on tuttu Jaan Krossin romaaneistakin. Sitä pidetään nykyään myös kaupungin parhaana kahvila, jossa vierailu voi hyvinkin kruunata Tarton-matkan.

Kadun ravintoloista korkeimmalle arvostettu on nykyään Holm, joka on hieno ja hintava maailmanluokan ravintola. Se sijaitsee hotelli Lydian rakennuksessa, ja siellä ruokaileva tuskin pettyy muuhun kuin siihen minkä verran rahaa siellä kuluu.

Rotund-kahvila
Toomemägi-puistoalueen Rotund-kahvilassa on kaikenlaisia aterioita.

Toomemägi ja sen ympäristö

Toomemägi-puistoalue ei ole hyvä paikka aterialle, vaikka sen hienossa Rotund-kahvilassa [kartalla] (avoinna ma–la klo 10–19, su klo 11–17) on kylläkin kaikenlaisia aterioita, joita on kesäpäivänä mukava terassilla palanpainikkeen kanssa nautiskella.

Hyvin lähellä Ülikoolin kulmausta, Enkelisillan (Inglisild) vieressä oleva Püssirohukelder (Lossi 28) [kartalla] on ehdoton valinta ruokapaikaksi kaupungissa ollessa. Täällä voi syödä monenmoisia ruokia ja juoda litran tuopista ravintolan omaa tummaa tai vaaleaa olutta. Ravintolan suuri sisätila on usein iltaisin ja viikonloppuisin täynnä ja äänekäs, mutta kesäaikaan sen terassialue on hyvä paikka kiireisinäkin aikoina nauttia vaikkapa ravintolan erikoisuudesta, jota on leipien sisällä tarjottava keitto. Ravintola on kuitenkin nykyään kaikin tavoin hintava, mutta se kuuluu TripAdvisorin käyttäjien mukaan kaupungin parhaisiin ravintoloihin.

Vallikraavi

Puistoalueen alapuolella oleva Vallikraavi [kartalla] ei enää ole kovin hyvä ravintolakatu, mutta sen varrella on edelleen yksi tasokas paikka.

Nykyään nimellä Vilde ja Vine (Vallikraavi 4) [kartalla] tunnettu paikka on hieno ja hintava ravintola, jonka viinilista on hyvä ja jonka ruokalista on korkeasta tasosta kertovan suppea. Tämä luovan taiteellisen oloinen baarimainen ravintola on saanut TripAdvisorin käyttäjiltä hyvää palautetta.

Aparaaditehas
Uusi ja varteenotettava paikka lähteä syömään tai vain terassille istumaan on Aparaaditehas.

Tarton uudempien keskustan kortteleiden ruokapaikat

Keskustan uudella puolella kunnolliset ravintola-ateriat ovat vähissä, sillä ostoskeskusten tarjonta on paljolti pikaruokaa. Yksi parhaista ostoskeskusten ravintoloista on Vapiano, joka on Kvartal-ostoskeskuksen alakerrassa ja jossa niin sisällä kuin ulkonakin riittää tilaa ruokailla. Se kuitenkin on melko heikkotasoinen ketjuravintola, ja sinne kannattaa mennä syömään vain hätätapauksessa.

Vastapäätä olevan Tasku-ostoskeskuksen yhteydessä on myös italialaisia ruokia tarjoava ravintola, Da Vinci, joka tosin on sunnuntaisin vain klo 18 asti avoinna. Se on nykyään melko monipuolinen ravintola, jossa on lounastarjouksia ja ruokia myös vegaaneille. Siellä ruokailijoiden mielipiteitä paikasta voi katsella TripAdvisorista.

Uusi ja varteenotettava paikka lähteä syömään tai vain terassille istumaan on Aparaaditehas [kartalla]. Tämä noin kilometrin päässä Kaubamajasta ja muista ostoskeskuksista sijaitseva Tellismäen omainen keskus on kesäterassien luvattua maata, ja siellä on useita erilaisia ruokapaikkoja. Sen tarjontaan kuuluvat myös edulliset lounaat, ja sen ravintolat ja niiden aukioloajat näkee verkkosivujen etusivulta. Sen tiloissa on myös kuuluisaa Muhun tummaa leipää myyvä leipomo.

Lisää aiheesta:

Visit Tartu kertoo suomeksi kaupungin ruokapaikoista.

Pieni Matkaopas esittelee Tartossa tarjottavia ruokia.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2020/11

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lukijoiden kommentteja

Hyvä georgilainen Georgian Kitchen on osoitteessa Ruutli 8. /Helsinki/Mika

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti