Viro – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa
Hotelleja – Tartto
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Leipää ja lohikeiton parhaat palat
Tartto on varsin monipuolinen ravintoloiltaan, ja siellä voi maistella ruokia laidasta laitaan.

Tarton ravintoloissa tarjottavat ruoat

Virolaiset, kaukasialaiset, aasialaiset ja italialaiset ruoat lienevät Tarton ruoista parhaita, ja italialaisten joukossa on myös normaalia parempia pitsoja, joiden hinta-laatusuhde on lähes poikkeuksetta kotimaan pitsoja parempi. Pitsat ovatkin usein hyvin hinnoiteltuja, ja juoman ja pitsan voi monesta paikasta saada alle 10 eurolla.

Suuri ongelma Tarton ravintoloissa on se, että hinnat ovat nousseet pilviin, ja näin edulliset ravintolaruoat ovat vähissä. Yksi poikkeus on arkipäivien lounasaika, jolloin voi maistella ruokia muutamalla eurolla, ja lounastarjousten määrä kasvoi vuoden 2020 aikana melkoisesti.

Aterioinnin hintaa nostaa entistä enemmän alkoholin kohonnut hinta, eivätkä Tarton ravintoloissa ainakaan illallisesta selviä aivan pikkurahalla kuin ne, jotka tarkoin tutustuvat eri paikkojen tarjontaan ja hintoihin.

Ravintoloiden tyypilliset ruoat

Tarton ravintoloista saa kohtalaisen hyvin virolaisia ruokia, kansainvälisiä turistien suosikkeja kuten pihvejä, pitsoja ja pastoja ja aasialaisia ruokia, joista intialaisia on tarjolla suhteellisen tasokkaina. Kaukasialaisia ruokia on tarjolla harmillisen vähän, ja ravintoloiden tarjonta on yhdenmukaistunut viime vuosina. Tartossa on hyvä kokeilla paikallisia erikoisuuksia, joihin kuuluvat niin suolaisilla kuin makeillakin aineksilla täytetyt pannukakut. Pitsa on Virossa hyvin suosittua, mutta heikkoja pizzerioita löytyy, eikä mistä tahansa kannata pitsaa tilata. Virolaisia ruokia on entistä huonommin saatavilla, ja Virossa ollaan menossa Suomen suuntaan, eli ravintoloissa käydään syömässä lähinnä muita kuin kotimaisia pöperöitä.

Vanhassakaupungissa uutuus ravintoloiden joukossa on Pepe’s Bistro (Ülikooli 7), joka on eräänlainen italialaisen ja amerikkalaisen ravintolan yhdistelmä. Tällaiset erilaisia länsimaisia ruokia tarjoavat ravintolat ovatkin nyky-Virossa hyvin yleisiä mutta eivät tasoltaan mitään ihmeellisiä. Tämä ravintola on kuitenkin poikkeus, ja sitä pidetään normaalia parempana ruokapaikkana, jossa viihdytään myös juomalla.

Vanhankaupungin tarjonta on varsin monipuolista, mutta pääaukion eli Raekoja platsin tarjonta on melko yksipuolista eikä kovin korkeatasoista. Monipuolisin katu on sen sivukatu Rüütli, jonka varrella on niin virolaista, italialaista, balkanilaista, yleisaasialaista, georgialaista kuin pannukakkujakin tarjolla.

Georgialainen tbilisuri-salaatti
Georgialainen salaatti. Georgialainen ja aasialaiset ravintolat ovat hyviä lämpimille kasvisaterioille.

Venäläiset ruoat

Venäläisiä ruokia on aina ollut tarjolla Tarton keskustassa, ja hyvä paikka maistella blinejä ja muita sikäläisen keittiön kulmakiviä on Vassilissa (Kompanii 2) [kartalla], joka sijaitsee Raatihuoneentorilla olevan taidemuseon vieressä.

Aasialaiset ruoat

Aasialaisia ravintoloita on kaupungissa sushi-baarien lisäksi muutama. Niistä huomion arvoinen on Asian Chef (Võru 2) [kartalla], joka todellakin on erikoistunut aasialaisiin ruokiin. Tästä Riia-maantien vierestä, läheltä Karlovan puutalokaupunginosaa mutta myös Kaubamajaa sijaitsevasta ravintolasta nimittäin saa niin intialaisia, kiinalaisia kuin thaimaalaisiakin ruokia. Annokset ovat nykyään sen verran kookkaita, että ne käyvät kahdelle hengelle.

Ytimessä sijaitseva Hot Pot (Küütri 5) on eräänlaisia fuusioruokia tarjoava aasialainen ravintola, sillä sieltä saa monesta eri Aasian maasta peräisin olevia ruokia. Vuonna 2020 se muuttui vain paikaksi, josta voi tilata tai hakea ruokia muualla syötäviksi, mutta aikanaan se luultavasti taas muuttuu normaaliksi ravintolaksi.

Italialaiset ruoat

Italialaisia ruokia on tarjolla hyvin vaikkapa pääaukion ravintoloissa, mutta ne eivät tasoltaan ole parhaita mahdollisia. Mikäli mielii varsinaiseen italialaiseen ravintolaan, on La Dolce Vita (Kompanii 10) lähellä sitä ravintola, jossa voi vaikka syödä puulämmitteisessä uunissa valmistettua pitsaa. Aivan pääaukion lähellä vanhoissa kortteleissa sijaitseva ravintola tarjoaa 40 erilaista pitsaa, erinomaisia pääruokia ja autenttista italialaista jäätelöä. Joitain poikkeuksia lukuun ottamatta hinnat ovat kuitenkin varsin korkeita, ja moni pitsa maksaa 10 euron tietämissä.

Chez André (Küütri 3), joka sijaitsee vanhankaupungin pääpaikoilla lähellä Rüütlin kulmausta, on myös korkeatasoinen, kallis ravintola. Edullisemmalla siellä pääsee lounasaikaan, jolloin seitsemällä eurolla voi syödä mahansa täyteen noutopöydästä, joskin ruokajuoman joutuu ostamaan erikseen.

Aparaaditehas
Aparaaditehas on kulttuurikeskus, jonka ravintoloista Aparaat ja Kolm Tilli tarjoavat sekä kasvisruokia että vegaaneille soveltuvia ruokia.

Kasvisruoat

Kasvisruokailijat löytävät aterioita italialaisista ravintoloista, mutta nykyään monet muutkin ravintolat tarjoavat kasvisannoksia. Esimerkiksi Rüütlin varrella oleva nepalilainen ravintola tarjoaa intialaistyylisiä kasvisruokia kohtuulliseen hintaan.

Aasialaisista ravintoloista Asian Chef (Võru 2) [kartalla] tarjoaa kasvisruokia mutta myös liharuokia, joten siellä voivat syödä porukat, jotka haluavat molempia.

Aparaaditehas [kartalla] on kulttuurikeskus, jossa on useita ravintoloita. Sen ravintoloista Aparaat ja Kolm Tilli tarjoavat sekä kasvisruokia että vegaaneille soveltuvia ruokia.

Kauppakeskuksissa olevista ruokapaikoista Kaubamajan Veg Machine on vuodesta 2020 lähtien myynyt vegaaneille soveltuvia kasvisruokia, mutta se ei ole ravintola vaan ruokapiste.

Lisää kasvissyöjille ja vegaaneille soveltuvia ravintoloita voi katsoa Happy Cowsta.

Gluteenittomat ruoat

Tartossa on yllättävän hyvin vehnäallergikoille soveltuvia ruokia tarjoavia ravintoloita. Ne ovat poikkeuksetta ravintoloita, jotka myyvät myös gluteenipitoisia ruokia, joten kaikkien ei niissä ole pakko syödä gluteenitonta.

Keskeisistä ravintoloista Ruunipizza tarjoaa pitsoja ja muitakin gluteenittomia ruokia.

Muitakin ravintoloita, joissa on gluteenittomia ruokia voi katsoa TripAdvisorista, mutta kuten tavallista voi “gluteenittomuus” joskus tarkoittaa vain jotakin jälkiruokaa tai lisuketta.

Hintataso

Tarton hintataso on monin tavoin kohtuullinen, mutta siellä saa niin halutessaan törsättyä melkoisia summia ruokiin ja juomiin.

Ateriointi lounasaikaan on kaikkialla kaupungissa edullista, ja lounaan saa useimmiten 3–8 eurolla. Lounaita tarjotaan nykyään useammissa paikoissa kuin ennen, ja se onkin oikeastaan ainoa ajankohta, jolloin paikalliset aterioivat sankoin joukoin ravintoloissa.

Muina aikoina lettupaikat, kebabpaikat, pizzeriat ja muut paikallisten suosiossa olevat ravintolat tarjoavat aterioita jonkin verran muita paikkoja edullisemmin. Edullisia ruokapaikkoja on niin keskustassa kuin muuallakin, mutta nykyään ruokailu muulloin kuin lounasaikaan missään vanhan keskustan alueella on melko hintavaa, eikä muuallakaan kaupungissa ole yhtä halpaa kuin takavuosina.

Hintavin paikka ruokailla on nykyään Raekoja plats lähiympäristöineen, eikä siellä ole juurikaan annoksia, jotka maksaisivat paljon alle 10 euroa. Aukion laitamille kuten muuallekin kaupunkiin on viime vuosina tullut entistä trendikkäämpiä ja hintavampia ruokapaikkoja, joiden ruoat eivät kuitenkaan aina ole hintansa väärti.

Alkoholijuomien nauttiminen nostaa aterian hintaa nykyisin enemmän kuin mihin monet ovat varautuneet. Oluttuoppi tai viinilasillinen maksaa ravintoloissa vähintään 3,50 euroa, joskin joistain harvoista paikoista voi vielä saada puoli litraa paikallista olutta kolmella eurolla. Normaalia hienommissa ravintoloissa hinta on yleensä lähellä viittä euroa tai sen ylikin, ja sama pätee erilaisia erikoisoluita myyviin baareihin ja ravintoloihin. Baareissa, jotka tarjoavat ruokia, on yleensä juomien suhteen edullisinta, ja esimerkiksi pizzeriat ja monet baarit myyvät niin ruokia kuin juomiakin ravintoloita edullisemmin, mutta harvoin olutta alle 3,50 euron.

Ruokailuajat

Ruokailuajat ovat Tartossa suomalaistyyliin sopivia, eikä siellä tule yllätyksiä ruokailuaikojen kanssa. Ruokailua ei kannata ikinä jättää turhan myöhään, sillä kunnollisten ravintoloiden keittiöt suljetaan yleensä klo 22 mennessä.

Lounaita tarjotaan aikaisin, joskus jo pian aamukymmenen jälkeen, ja lounastarjouksia on eniten ma–pe klo 11–15.

Mitään varsinaista illallisaikaa ei Tartossa ole, sillä ravintolat ovat avoinna aamusta iltaan ja tarjoavat koko aukioloaikansa ajan ruokia. Varsinaiset ruokaravintolat sulkeutuvat yleensä klo 22–24, mutta monet muutkin paikat kuten baarit tarjoavat ruokia senkin jälkeen.

Juomaraha ja maksukortit

Juomarahaa ei Tarton ravintoloissa ole tapana paljon jättää, mutta koska tarjoilu on yleensä asiantuntevaa, ystävällistä ja kielitaitoista, on hyvä aina pyöristää summaa ylöspäin sen verran, että tippiä jää tarjoilijalle 5–10 %. Juomarahaa on tapana antaa paikoissa, joissa pöytiintarjoilu pelaa ja joissa otetaan myös ruokia.

Maksukortit käyvät Tarton ravintoloissa kuten myös baareissa ja muissa ruokia tarjoavissa paikoissa samaan tyyliin kuin Suomessakin. Kortilla maksaminen on Tartossa vaaratonta ja vaivatonta, ja korttimaksuihin on kaupungissa kaikkialla totuttu.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2020/11

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti