Viro – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Hotelleja – Saarenmaa
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Lautalla Saarenmaalle
Lauttoja kulkee hyvin päivittäin Saarenmaalle. Ne kulkevat Kuivastun ja Virtsun välillä, ja tällä matkalla on mukava syödä tai katsella merimaisemia.

Matkat Saarenmaalle ja liikkuminen paikan päällä

Saarenmalle on melko helppo siirtyä Tallinnasta, mutta se vie aikaa ja mantereelta mennään Muhun saarelle lautalla. Kuressaarelle on yksinkertaista matkustaa omatoimisesti, ja matkan voi tehdä joko omalla autolla tai sitten täysin julkisia menopelejä käyttäen. Saarenmaalle voi myös lentää Tallinnasta. Saarenmaalle tehdään myös erilaisia järjestettyjä matkoja, jotka joillekin voivat olla parempia kuin omatoimiset matkat. Saarenmaalta voi vierailla muilla saarilla lautalla, ja sieltä on mahdollista myös mennä jatkoyhteydellä Pärnuun.

Saarenmaalla on mahdollista liikkua kävellen, ja etenkin Kuressaaren kaupungissa kävely on mukavaa. Saarenmaalla voi myös vuokrata pyörän, ja siellä on jonkin verran linja-autoyhteyksiä, joilla voi tutustua saareen vaikka liikkeellä ei olisikaan omalla autolla.

Matkustaminen Saarenmaalle

Kuressaareen ja Saarenmaalle voi hyvin matkustaa omatoimisesti, ja jotkin matkatoimistot myös järjestävät matkoja sinne.

Omatoimisesti saarelle pääsee parhaiten katsomalla ensin vaikka Virowebin sivuilta sopiva Helsingin ja Tallinnan välillä kulkeva lautta tai katamaraani ja siirtymällä sitten omalla autolla tai linja-autolla Tallinnasta Kuressaareen tai muualle Saarenmaalle.

Järjestetylle matkalle voi mennä esimerkiksi Matkapoikien matkalle. Matkoja tehdään lähinnä kesällä, mutta muulloinkin voi mennä niin sanotulle kylpylälomalle, jolloin hotellissa on hoitoja, kuten hierontaa. Matkat kestävät 4–8 vuorokautta, ja niille tulee usein hintaa noin 50 euroa matkustettua vuorokautta kohti. Viikonloppuna tai viikolla tehtävän matkan välillä ei ole kovinkaan paljon hintaeroa. Matkoja on erilaisia joulun kylpylämatkoista kesäisiin Saarenmaan kiertomatkoihin, ja usein hinta sisältää bussikuljetuksen suurimmista Suomen kaupungeista Helsinkiin ja edelleen Tallinnasta Saarenmaalle.

Matka Tallinnasta Saarenmaalle

Tallinnasta pääsee Bussijaam-asemalta noin neljässä tunnissa Kuressaaren linja-autoasemalle, joka sijaitsee vähän alle kilometrin päässä raatihuoneelta. Busseja kulkee melko tiiviiseen tahtiin, ja matka maksaa noin 15 euroa suuntaansa. Bussit menevät reilussa puolessa tunnissa lautalla Kuivastun ja Virtsun välillä, ja tällä matkalla onkin mukava syödä tai katsella kannella merimaisemia. Linja-autojen aikatauluja ja hintoja voi katsella Tpilet-sivuilta.

Omalla autolla Tallinnasta suunnataan Virtsuun, jonka satamassa [kartalla] siirrytään lauttaan. Lauttaliikenteestä vastaa Praamid.ee, ja auton saa laivaan alkaen reilulla 8 eurolla. Lauttoja kulkee jatkuvasti päivittäin klo 5–23. Lautat saapuvat Muhu-saarella Kuivastun satamaan [kartalla], ja Muhusta on tieyhteys Saarenmaalle. Kuivastusta on vielä 78 kilometrin matka Kuressaareen.

Matkustaminen Kuressaaren lentokentältä keskustaan

Kuressaaren lentoasema [kartalla] sijaitsee Roomassaare-tien varrella, lähellä Roomassaaren satamaa ja parin kolmen kilometrin päässä Kuressaaren keskustasta. Kätevimmin sieltä pääsee keskustaan tai muualle kaupunkiin majapaikalle taksilla. Sieltä kulkee bussi 2 arkipäivisin keskustaan, ja bussilinja 12 sunnuntaisin ja pyhinä. Aikataulu on nähtävissä lentokentän verkkosivuilla.

Polkupyöräilijöitä Kuressaaressa
Pyöräily on tasaisella saarella kesäisin mukavaa ja turvallista.

Liikkuminen Saarenmaalla

Saarenmaalla on hivenen hankala liikkua ilman pyörää tai omaa autoa, mutta siellä on linja-autoyhteyksiä, joita on eniten viikolla, vähemmän viikonloppuisin. Linja-autojen joitain aikatauluja voi katsoa Peatus-sivuilta, ja yhteyksiä eri puolille saarta kannattaa käydä kyselemässä raatihuoneessa sijaitsevasta turisti-infosta. Sellaisiin paikkoihin kuin Angla ja Kaali pääsee kohtalaisen hyvin julkisilla menopeleillä. Enemmän Saarenmaata näkemään mielivien on hyvä joko tulla paikalle autolla tai sitten pyöräillä paikasta toiseen, mikä onkin tasaisella saarella kesäisin mukavaa ja turvallista.

Linja-auto Kuressaaressa
Saarenmaalla on hivenen hankala liikkua ilman pyörää tai omaa autoa, mutta siellä on linja-autoyhteyksiä, joita on eniten viikolla, vähemmän viikonloppuisin.

Saarenmaalta pääsee lautalla Roomassaaresta Ruhnuun, Ringsun satamaan, mistä on edelleen laivayhteyksiä Pärnuun. Roomassaaren satama [kartalla] sijaitsee neljän kilometrin päässä Kuressaaresta, ja matka Ruhnuun kestää reilut kaksi tuntia. Tietoa lautoista saa Kihnu Veeteed -yhtiön sivuilta, ja samoilta sivuilta saa myös tietoa Ruhnun ja Pärnun välisestä lauttamatkasta. Lauttamatkoja tehdään toukokuulta lokakuulle.

Kävely

Kuressaaren keskustassa on mukava kävellä paikasta toiseen. Rannalla on hiekkaranta, satama, hotelleja ja Piispanlinnan hallitsema kaupunginpuisto, ja sieltä on lyhyt kävelymatka raatihuoneen ympärillä olevaan keskustaan. Liikennettä kaupungissa on vähän, ja merellisessä Kuressaaressa tulee käveltyä loman aikana melkoisesti. Kävely kannattaa myös alueilla, joilla ei ole nähtävyyksiä, sillä Kuressaare on varsin mielenkiintoinen kaupunki, jossa on kirjava valikoima rakennuksia eri aikakausilta.

Taksi

Jos Kuressaareen saapuu linja-autolla, on siellä yleensä muutama taksi odottamassa Tallinnan ja Pärnun busseja. Taksilla liikkuminen on varsin kohtuuhintaista, ja kuskit ovat rehellisiä ja avuliaita.

Pyörän vuokraaminen Saarenmaalla

Kuressaaresta ja muualta Saarenmaalta on mahdollista vuokrata pyörä. Keskustassa Bivarix (Tallinna 26) tarjoaa pyöriä vuokralle. Lossipark-puistossa sijaitseva kahvila Lossikonn lähellä Uus-Roomassaare-tien risteystä on paikka, josta saa pyörän vuokralle. Myös DendroVilla (Tuule 11) ja Pärna Puhkemaja (Pärna 3) vuokraavat pyöriä. Lisää pyöränvuokrauspisteitä on listattu Saarenmaan verkkosivuilla.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2018/07

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lukijoiden kommentteja

Käykää ihmeessä Kaalin kraaterilla (ja koululla) sekä saksalaisten hautausmaalla. Vieressä virolaisten hautausmaa, erilainen kokemus. Pangan rannalle on rakennettu turisteja palvelevaa infraa, mutta aluetta ei ole pilattu. /Mamiliini

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti