Viro – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa
Hotelleja – Haapsalu
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Jalankulkijoita Haapsalussa (CC License: Attribution-ShareAlike 2.0 Generic)
Kävely on paras tapa siirtyä keskustassa paikasta toiseen. Etäisyydet eivät ole kovin pitkiä, ja kaupungissa on miellyttävät katunäkymät, niin että siellä on mukava kävellä paikasta toiseen.

Matkat Haapsaluun ja liikkuminen paikan päällä

Haapsaluun on kaikkein paras matkustaa omatoimisesti, mutta sinne tehdään myös matkatoimistojen järjestämiä matkoja. Haapsaluun voi mennä päiväretkelle esimerkiksi Pärnusta tai Tallinnasta, ja sinne voi matkustaa omalla autolla tai bussilla. Se on erinomainen kohde niille, jotka jonkinlaisella kulkuneuvolla tutustuvat Viroon tai koko Baltiaan, ja etenkin paljon ostoksia tekeville oma auto on tarpeellinen. Haapsalu on pieni mutta varsin laajalle levittäytynyt paikkakunta, jossa on mukava kävellä mutta jossa myös on linja-autoja ja takseja ja josta voi myös vuokrata pyörän alleen.

Matkustaminen Haapsaluun

Haapsaluun on helppo matkustaa Suomesta omatoimisesti, ja halutessaan voi myös lähteä järjestetylle matkalle, joista suosituimpia ovat kylpylälomat.

Omatoimisesti tehty matka voi olla aivan samanlainen kuin järjestetty matka, mutta varaukset tehdään itse ja sen seurauksena säästyy rahaa ja ehkä aikaakin. Omatoimisesti matkansa järjestävä voi nähdä muitakin paikkakuntia, ja Haapsalu on hyvä kohde esimerkiksi niille, jotka lomailevat Tallinnassa tai Pärnussa tai jotka kiertelevät Viroa omalla kulkuneuvolla.

Kylpyläloman, jonkalaisen voi Haapsaluun tehdä talvellakin, voi hyvin tehdä omatoimisesti, ja tällöin kannattaa vain majoitussivulta katsoa sopiva kylpylähotelli ja viettää Haapsalussa niin kauan kuin tuntuu tarpeelliselta. Kylpylälomia järjestävät lukuisat matkatoimistot, ja niiden joukossa voi olla hyvin edullisiakin tarjouksia, mutta järjestetty matka ei ole niin joustava ja oman mielen mukainen kuin omatoimisesti suunniteltu ja tehty matka.

Sekä Tallinnasta että Pärnusta voi harkita päiväretken tekemistä Haapsaluun, sillä kaupungissa voi nähdä melkoisesti yhden päivän aikana. Matkaa kuitenkin suuntaansa tulee pari tuntia, ja esimerkiksi bussilla matkustava joutuu istumaan lähes neljä tuntia edestakaisen matkan aikana.

Omatoisesti tehdyt matkat

Omatoimisesti Haapsaluun suuntaavan on hyvä ensin tutustua siihen miten Helsingistä voi matkustaa Tallinnaan.

Julkisilla Haapsaluun mielivän tulee sitten matkata Tallinnan linja-autoasemalle (Lastekodu 46) [kartalla], jonne pääsee raitiovaunulinjoilla 2 ja 4 ja aivan laiturien viereen pääsee bussilinjoilla 17, 17A, 23, 47 ja 54, joista 23 ja 54 kulkevat keskeisen Estonia-pysäkin kautta, Solaris-ostoskeskuksen vierestä. Bussijaam-ratikkapysäkin viereen, josta on muutaman sadan metrin matka bussiasemalle, pääsee myös bussilinjoilla 2,15 ja 39. Bussiliinja 2 kulkee linja-autoasemalle satamasta (Reisisadam), ja raitiovaunulinja 2 kulkee sekin sataman viereen. Molemmat linjat kulkevat kätevästi kummankin terminaalin kautta.

Busseja kulkee Tallinnan ja Haapsalun välillä usein, ja liput maksavat vaikka vain kuskilta ostettuna alle 10 euroa suuntaansa. Lippuja voi ostaa linja-autoasemalta automaatista tai lippuluukulta, ja niitä voi ostaa myös erilaisten verkkosivujen kautta. Lux expressillä on tasokkaat bussit mutta edulliset hinnat. Matka suuntaansa kestää vähän alle kaksi tuntia, sillä bussi kiertelee matkan varrella pikkupaikoissa ja tarjoaakin mahdollisuuden nähdä jonkin verran paikallista elämää.

Haapsaluun tulee busseja myös Pärnusta ja muualta Virosta. Kaikista Viron bussiyhteyksistä saa tietoa tpilet-sivuilta.

Haapsalussa bussit tulevat vanhan rautatieaseman edustalle, ja siitä on noin puolentoista kilometrin kävelymatka piispanlinnalle ja viitisen sataa metriä pidempi rannalle. Jos tulee paikan päälle ilman kulkuneuvoa, saattaa olla kaikkein kannattavinta katsoa majapaikka, joka on lähellä bussipysäkkiä. Sen tuntumassa on useita ostoskeskuksia ja ruokapaikkoja, ja siitä on kohtalaisen mukava kävellä piispanlinnan tienoille tai rannalle.

Rautatieasemalta voi mennä ydinkeskustaan ja rannan tuntumaan eri bussilinjoilla, joiden aikataulut ovat pysäkeillä ja joihin saa lipun ostamalla sen kuskilta tai etukäteen kioskilta tai Selveristä. Esimerkiksi bussilinja yksi kulkee Kaldan ja sataman väliä, ja sillä pääsee lähelle piispanlinnaa. Mahdollista on myös kävellä Postin ja Tallinnantien risteykseen, jossa on Kaubamaja-ostoskeskus ja jonka edustalla on aina takseja. Taksit ovat Haapsalussa edullisia ja luotettavia, eikä siellä juurikaan ole Tallinnasta tuttuja ongelmia taksien kanssa.

Omalla autolla liikkeellä olevan on helppo suunnistaa Tallinnasta noin 90 minuutissa Haapsaluun. Tiet ovat hyvässä kunnossa, ja liikennettä on aina vähän.

Järjestetyt matkat

Haapsaluun tehdään järjestettyjä matkoja, joihin kuuluvat linja-autokyyti muualta Suomesta Helsinkiin, lauttamatka Tallinnaan, linja-autokyyti Haapsaluun ja yöpyminen hotellissa, joka voi olla kylpylähotelli. Matkatoimistot eivät enää tee matkoja Haapsaluun samoin kuin muihin Viron kaupunkeihin, sillä se on suosittu omatoimimatkailijoiden keskuudessa ja harva haluaa lähteä sinne järjestetylle matkalle.

Matkapojat tekee neljän, viiden tai kahdeksan vuorokauden mittaisia lomamatkoja Haapsaluun, ja niiden joukossa on kahdeksan vuorokauden kestoisia kylpylälomia. Neljän vuorokauden lomalle, jolla yövytään kolme yötä kylpylähotellissa, pääsee alkaen vähän alle 300 eurolla, mutta hotellit ovat tasokkaita ja lauttamatka nopea. Varaukset kannattaa etenkin kesäkuun alusta elokuun loppuun ja Suomen yleisinä loma-aikoina tehdä ainakin muutaman viikon etukäteen.

Myös Ikaalisten matkatoimisto tekee kylpylälomamatkoja Haapsaluun, ja matka taittuu meriteitse ja Virossa suomalaisen oppaan ja virolaisen tilausbussin kanssa.

Liikkuminen Haapsalussa

Kävely

Kävely on paras tapa siirtyä keskustassa paikasta toiseen. Etäisyydet eivät ole kovin pitkiä, ja kaupungissa on miellyttävät katunäkymät, niin että siellä on mukava kävellä paikasta toiseen. Talvella kävely voi olla jään, loskan ja veden takia ajoittain hankalaa, sillä kadut eivät talvisin ole aivan yhtä hyvin ylläpidettyjä kuin Suomessa.

Keskustan pääpaikoilta, piispanlinnan vaiheilta on matkaa rannalle vain muutama sata metriä, ja matkalla voi käyttää eri reittejä ja tutustua kauniisiin puutaloihin ja kaikenlaiseen muuhun. Ytimestä, joka on Lootsiplatsin ympäristössä, on Kaubamajalle ja vanhalle rautatieasemalle, jolta bussit Pärnuun ja Tallinnaan lähtevät, 15–20 minuutin kävelymatka, joka ei kaikkia innosta.

Julkiset liikennevälineet

Haapsalun keskustassa kiertää linja-autoja, jotka kulkevat piispanlinnan edustalle ja rannan viereen. Ne kulkevat kuitenkin vain harvakseltaan vanhalta rautatieasemalta, jonne Tallinnan linja-autot tulevat, ja kesäkuukausina niitä liikkuu vähemmän kuin huonompina matkustusaikoina. Jos haluaa Kaubamajan tienoilta bussilla muualle, on lähin pysäkki nimeltään “Veemaja”, ja se on erikoisen, ennen vesitankkia katollaan pitäneen tornitalon vieressä.

Linja-autolinjoja on kuusi, joista tosin pari liikkuu vain osan viikosta. Linja-autolla ajellakseen pitää ostaa 2 euroa maksava kortti, jonka saa R-kioskilta, Selveristä tai bussikuskilta.

Bussilla matkustamaan aikovien on hyvä tutkia linjoja, reittejä ja aikatauluja, joita voi katsella Peatus-sivuilta.

Taksi

Linja-autoasemalla on linja-autojen saapuessa yleensä takseja odottamassa mahdollisia kyytiläisiä, ja jos ei ole, on läheisen Kaubamajan (Postin ja Tallinnantien kulmauksessa) yleensä ainakin pari taksia. Takseja on myös piispanlinnan edustalla olevalla Lossiplatsilla, ja sellaisen voi aina tilauttaa hotellin tai ravintolan henkilökunnan kautta paikalle.

Helposti tilattava taksiyhtiö on ainakin E.T.X (puh. +372 1700).

Kaupunkijuna

Haapsalun rautatieaseman edustalta lähtee 45 minuuttia kestävä kaupunkijunan kyyti. Peetrike-juna kulkee parhaita reittejä pitkin, ja liput siihen maksavat 3 euroa.

Pyöränvuokraus

Haapsalu on kaupunki, jossa toukokuulta syyskuulle on mukava pyörällä lyhentää matkoja tai nähdä lyhyessä ajassa enemmän. Pyörän saa helposti alleen, ja pelkästään pääkadulla eli Karjalla on muutama piste. Jos silmiin ei satu pyöränvuokrauksesta kertovaa kylttiä tai jos majapaikka ei vuokraa pyöriä, voi asiasta kysellä enemmän turisti-infosta (Karja 15).

Autoilu ja autonvuokraus

Tallinnasta on noin puolentoista tunnin ajomatka Haapsaluun. 25 kilometrin päässä Tallinnasta tie lähtee kahteen suuntaan, ja suuntaviittoja seuraamalla on helppo valita oikealla puolella oleva tienhaara.

Huoltoasemia Haapsalussa on hyvin etenkin Tallinnaan johtavan tien varrella, jolta löytyvät Statoil (Tallinna mnt 75a), Uno-X (Tallinna mnt 64) ja Lukoil (Tallinna mnt 73). Nesteellä on 24 tunnin kylmäasema osoitteessa Lihula mnt 29, ja GT:llä asema osoitteessa Kiltsi tee 3.

Haapsalusta voi vuokrata auton käyttöönsä, ja esimerkiksi Pulsar24 vuokraa autoja Haapsalussa ja muuallakin Virossa.

Teksti: Peter Forsberg
2018/07

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti