Viro – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Hotelleja – Pärnu
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Kaubamajakas (CC License: Attribution-Share Alike 2.5 Generic)
Kaubamajakassa on meneillään laajennus, joka tuo tiloja Kaubamajakan etuosaan kahteen kerrokseen.

Pärnun kuulumisia vuodelle 2014

Parhain tervehdys keväisestä Pärnusta. Viime talvena ei Pärnussa tarvinnut paljon lumitöitä tehdä, ja kevätkin tuli tavanomaista aikaisemmin. Pääsiäisenä jo oli shortsikelit ja luonto alkoi vihertää. Tosin nyt toukokuussa tuli vähän takapakkia, kun säät hieman viilenivät.

Mitä täällä Pärnussa on tapahtunut vuoden mittaan ja mitä vielä on tapahtumassa?

Kauppakeskuksia on saneerattu ja uudisosia rakennettu

Pärnukeskus

Pärnukeskuksen laajennusosa avattiin 8.5.2014. Siellä on nyt uusi elokuvateatteri, uusia ostospaikkoja ja alakerrassa uusi ruokakauppa Delice. Vanhempi osa ja laajennus on yhdistetty toisiinsa lasikäytävällä.

Nyt Pärnukeskuksessa onkin viisi erilaista ruokailupaikkaa: Astri Bistroosta saa salaattia, pannukakkuja, voileipiä ja wrapeja. Chopstick on kiinalainen ja aasialainen pikaruokapaikka. Mama Toni’s Gelatossa valmistetaan käsin italialaista jäätelöä. Peccadellosta saa kaikkia ruoka-annoksia alkuruuista jälkiruokiin. Näiden lisäksi on London Bridge sushi & cafe. Ostospaikkoja ovat esimerkiksi Denim Dream, Lindex, sukkakauppa Livo, Monton Mosaic, New Yorker sekä lastenvaate- ja tarvikeliike Kaks Karu. Lisäksi on koru- ja kultaliikkeitä.

Pärnukeskuksen edessä keskusaukiolla on myös kymmenen metriä korkea valvottu ilmatrampoliini, sähköpolkupyörävuokraamo ja katukoripallokenttä. Lisäksi keskusaukiolla on kesätori, jonka teemana ovat virolainen käsityö ja elintarvikkeet.

Kaubamajakas

Kaubamajakassa on meneillään laajennus, jonka pitäisi tässä kevään korvalla olla valmis. Laajennus tuo tiloja Kaubamajakan etuosaan kahteen kerrokseen. Toiseen kerrokseen sijoittuvat ruokailupaikoista ainakin Peccadello ja Sõõrikumeistrid Pärnu, josta saa suomalaistyylisiä munkkeja. Hesburger muuttaa talon toiselle puolelle, jonne tulee myös lisää pysäköintitiloja. Kaubamajakkaan on tullut myös uusia ostospaikkoja, muun muassa Oomipood ja Camel Active.

Golf

Audrun pieni golfkenttä on kiinni, joten nyt voi golfata vain Valgerannan White Beach Golfissa, joka on 18-reikäinen hieno kenttä lähellä merta. Lapsiperheille Valgerannassa on myös seikkailupuisto ja hieno rauhallinen uimaranta.

Tulevaisuudessa Pärnuun Häädemeesteen valmistuu myös toinen goflkenttä.

Lottemaa-teemapuisto

Häädemeesteen valmistuu heinäkuun lopulla lapsiperheille uusi päiväretkipaikka nimeltään Lottemaa. Lotte on satuhahmo, Viron lasten lemmikkikoiratyttö. Lottemaahan tulee lapsille kaikenlaista tekemistä, ja sitä voisi verrata hieman Suomen Muumimaailmaan.

Mudaravila

Pärnun vanha perinteinen Mudaravila avataan uudistettuna kesäkuussa. Hedon Spa & Hotel tarjoaa uudistetussa kylpylässä hoitoja, majoitusta ja ravintolapalveluita.

Mudaravila (CC License: Attribution-Share Alike 3.0 Unported)
Pärnun vanha perinteinen Mudaravila avataan uudistettuna. Hedon Spa & Hotel tarjoaa uudistetussa kylpylässä hoitoja, majoitusta ja ravintolapalveluita.

Mudaravila on rannalla sijaitseva vaaleanpunainen pylväsrakennus, jonka edessä on iso liikenneympyrä. Mudaravila on kylpyläkaupungin tärkeä symboli. Talon ovat suunnitelleet Olev Siinmaa ja baltiansaksalaiset Erich von Wolffeldt ja Aleksander Nürnberg, ja se on valmistunut 1926–1927 ensimmäisessä maailmansodassa palaneen kylpylätalon tilalle. Mudaravilan historia alkaakin jo vuodesta 1838, jolloin merenrannassa olevassa kylpylässä tarjottiin kesäisin lämpimiä merikylpyjä ja talvella saunanautintoja.

Mudaravilan edessä olevaan liikenneympyrään liittyy uskomus, että hääparin ja hääkulkueen pitää kiertää se vähintään kolmesti, että liitosta tulisi onnellinen. Jos siis ihmettelette auton torvien ääniä, niin kyseessä on ympäri Pärnua ja liikenneympyrää hääpaikalle kulkeva hääpari saattueineen.

Hääparit ovat myös keksineet laittaa rakkauslukkoja Vallikäärun sillan kaiteisiin, ja niitä voi siellä käydä ihastelemassa. Vallikääru on paikka, jossa kesällä järjestetään konsertteja ja tapahtumia, ja silta kulkee yli pienen merenlahden Tallinnan portin takana Viking-hotellin edessä olevalla alueella.

Grillifestivaalit

Tällä samaisella alueella järjestetään 6.–7.6. grillifestivaalit, jotka ovat hyvän ruuan festivaalit. Festivaaleilla on muun muassa kansallinen kalastuskilpailu ja ruuanlaittokilpailut. Grilliruokaa ja muutakin pientä ostettavaa on monessa paikassa.

Pärnun vesifestivaalit

Pärnun Watergate-vesifestivaalit järjestetään 20.–21.6. Vesifestivaalit ovat kaksipäiväinen tapahtuma, jossa Vallikäärun konserttilavalla järjestetään erilaisia konsertteja. Tänä vuonna on pääesiintyjäksi saatu legendaarinen jazzorkesteri The Earth Wind & Fire. Vesifestivaaleilla kilpaillaan myös erilaisissa vesiaiheisissa kilpailuissa vallikraavissa, joella ja merenlahdella.

Kesäkauden avajaiset

Kesäkauden avajaiset ovat 21.6., ja silloin Pärnusta tulee taas Viron kesäpääkaupunki. Pärnun kaupunginjohtaja vastaanottaa kesäpääkaupunkilipun Tallinnan kaupungin edustajalta. Tapahtuma järjestetään Pärnun rannassa, ja siellä on laulu- ja tanssiesityksiä.

Pärnun Fringe-festivaali

Pärnun Fringe-festivaali on 1.8.–18.8. Se on kansainvälinen taiteiden festivaali, joka yhdistää useat kahden viikon aikana järjestettävät erilliset festivaalit, jotka tukevat toisiaan. Festivaali liittää yhteen eri alueiden artisteja ja taiteilijoita ja antaa katsojille ja osallistujille yhteisiä elämyksiä.

Näkyvin Fringe-tapahtuma on Augustiunetus 16.8. Silloin Pärnun kadut ja varsinkin rantapuistot täyttyvät yöasuihin pukeutuneista pärnulaisista. Tapahtumassa on kaikenlaisia tanssi- ja taide-esityksiä ja kotikahviloita katujen varsilla.

Muita Fringe-festivaaliin kuuluvia festivaaleja on esimerkiksi katutaidefestivaali Sõnum seinal 1.–3.8., jolloin ympäri Pärnua on taidetta seinillä. Teatteria voi nähdä teatterifestivaali Monomaffian aikaan 13.–16.8. Endla-teatterissa sekä Proteater-tapahtumassa. Lapsepõlvemaagia on lastentapahtuma Rüütliplatsilla ja lastepargissa. Ghost Tour -kierroksella pääsee tutustumaan Pärnun mielenkiintoisiin paikkoihin ja tarinoihin.

Muita tapahtumia

Koko kesän ajan järjestetään Rüütlikadun päässä Aia-kadulla lähellä Pärnu-hotellia muotitapahtumia, joihin tuodaan kesätuoleja. Luvassa on naruhyppelyä ja keppikävelyä, ja tarjolla on juustoja, viiniä ja jäätelöä.

Pärnun Hansapäivät 27.-29.6.2014 on merkittävän suuri virolaisiin käsitöihin liittyvä tapahtuma Vallikäärun kentällä ja myös Rüütli kävelykadulla.

Pärnun matkailusivuilta löytyvät kaikki Pärnun kesätapahtumat.

Pärnun kaupunkikävelykierros

Suomenkielinen Pärnun kaupunkikävelykierros järjestetään joka perjaintai klo 15.00 ajalla 15.5.–15.9., ja se lähtee turisti-infopisteestä osoitteesta Uus 4. Kävelykierroksella tutustutaan Pärnuun ja kerrotaan kaupungin historiasta, arkkitehtuurista ja nähtävyyksistä sekä tuoreet uutiset Pärnusta.

Tervetuloa

Pärnussa elää paljon suomalaisia ympäri vuoden. Meidän yhteinen kokoontumispaikkamme on Alex-maja, Kuninga 20, Pärnu. Siellä toimii Pärnun Suomi-Seuran kerhohuone. Ohjelmassa on suomalaista karaokea keskiviikkoisin ja perjantaisin.

Minä itse jatkan loma-asuntojen vuokrausta Pärnussa. Huoneistomme löytyvät osoitteesta www.lapimaja.fi.

Vuokraamme mielellämme asuntoja myös talviaikana 1.9.–31.5. joko lyhyeksi aikaa tai kuukausivuokralla pidemmäksi ajaksi. Meillä on nyt myös kaksi saunaa, joista voi varata saunavuoroja. Toinen on puulämmitteinen tynnyrisauna ja toinen sähkösauna. Myös polkupyöriä on vuokrattavana.

Me asumme ja viihdymme Pärnussa ja teemme kaikkemme, että myös vieraamme viihtyisivät.

Tervetuloa Pärnuun.

Teksti: Arja Patrikainen
2014/05

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti