Viro – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa
Hotelleja – Pärnu
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Harrastusväline Pärnun rannalla
Pärnun rannalla voi harrastaa kaikenlaista. Kesäksi rantaveteen pystytetään myös Kuurordi elevandi eli "Kylpylänorsu", Pärnun 175-vuotisjuhlan symboli.

Pärnun kuulumisia vuodelle 2013

Tällä sivulla kerrotaan, mitä muutoksia Pärnussa on tapahtunut vuonna 2012 ja mitä mielenkiintoista on tulossa vuonna 2013. Lisäksi annetaan vinkkejä tuliaisten hankintaan ja ajanviettoon.

Pärnu kuurort 1838-2013

Vuonna 2013 kylpyläkaupunki Pärnu viettää 175-vuotisjuhlaansa, ja sitä symbolisoi aikanaan paljon hilpeyttä herättänyt Kuurordi elevandi eli "Kylpylänorsu". Kylpylänorsun voi tänä kesänä nähdä katuihin maalattuina norsunkuvina, ja Pärnun rannalle pystytetään kesäkuun alkupäivinä vanhan mallin mukaan rakennettu norsuliukumäki.

Juhlavuoden kunniaksi on kaupungissa terveyden ylläpitoon ja hoitamiseen liittyviä tapahtumia. Monet ravintolat huomioivat juhlavuoden omissa menuissaan ja tarjoavat vähintään yhden teemaan sopivan menun. Menuissa haetaan vanhojen reseptien mukaan terveellisen ruuan perusteita ja Pärnun kylpyläjuhlavuoden henkeä.

Mukana olevat ravintolat ja kahvilat tunnistaa ovenpielissä olevista kylteistä, joissa on norsun kuva ja teksti "kuurordikohvik".

Pärnun kylpylähotellit tarjoavat myös teemaan liittyviä erikoistarjouksia.

Muita kesän tapahtumia

Pärnussa on kesäaikana paljon erilaisia tapahtumia. Kesä polkaistaan käyntiin 21.6.2013, jolloin on kesäkauden avajaiset ja Pärnusta tulee Viron kesäpääkaupunki.

Grillfest 7.-8.6.2013 on hyvän ruuan festivaali, jolloin Tallinnan portin ja Viiking-hotellin välisellä ulkoalueella tarjotaan monenlaista ruokaa ja juomaa. Festivaaleilla esiintyy myös kuuluisia virolaisia bändejä, muun muassa Hellad velled, Kolumbus Kris ja paljon muita. Lisätiedot: www.grillfest.ee

Vesifestivaali Watergate pidetään 21.-22.6. Lisätiedot: www.watergate.ee

Pärnun Hansapäivät - Paluu juurille - pidetään 28.-30.6. Silloin kaupungin kadut ja Tallinnan portin taka-alue muuttuvat markkinoiksi.

Pärnu Fringe Festival 1.-18.8. on kansainvälinen taiteen festivali, jossa on tänä kesänä muun muassa katutaidefestivaali "Sõnum seinal", joka täyttää Pärnun kadut taiteella. Tähän festivaaliin liittyy myös 10.8. pidettävä Augustiunetus-tapahtuma. Augustiunetuksen aikana naiset pukeutuvat vanhan mallisiin rimpsumekkoihin ja päivänvarjoihin ja herrat olkihattuihin. Katujen varret ovat täynnään kaikenlaista taidetapahtumaa ja jalkakäytäväkahviloita myös yksityisten talojen edessä. Lisätiedot www.parnufringe.ee

Pärnun tapahtumista ja tietoa Pärnusta voi hakea www.visitparnu.com-sivuilta

Mukavia tuliaisia

Kiinnostava vierailukohde on Maarja-Magdaleena Gild (Uus 5, Pärnu), jossa tehdään ja myydään pärnulaisia käsitöitä. Gildi Pood on auki tiistaista perjantaihin klo 11-18 ja lauantaina 11-15. Lisätiedot: www.maarjamagdaleenagild.ee

Maarja-Magdaleena Gildin vieressä on Steinerin piha, jossa on lauantaisin klo 12-16 taidetori ja maatilatori. Niissä on myytävänä käsitöitä ja maatilojen tuotteita.

2.-3.8. on Pärnussa Gildipäivät, jolloin Rüütlikatu on täynnä käsitöitään kauppaavia tekijöitä.

Kirpputorilta voi löytyä vaikka mitä. Pärnussa on kirpputori joka viikonloppu Pärnun sillan kaupungin puoleisella parkkipaikalla sekä lauantaina että sunnuntaina alkaen klo 10.00.

Jos haluaa kotisaunaan jotain kivaa sisustusta, niin hyvä paikka on saunapuoti Saunapood, Papiniidu 5. Sieltä ei yksinkertaisesti pääse pois ostamatta jotain kivaa. Lisätiedot: saunapood.com

Wendre-tehtaanmyymälästä (Lina 31, Ehitajate tee) voi ostaa liinavaatteita, peittoja, tyynyjä ja muuta sellaista.

Rautakauppatavaraa tarvitseville voi suositella Pärnun lukuisia rautakauppoja: Bauhof, K-Rauta, Ehituse ABC ja Decora. Kun haluat ostaa kotiin tapetteja, maaleja ynnä muuta sellaista, niin valikoima on hyvä ja monien tuotteiden hinta myös edullisempi kuin Suomessa.

Rüütli on täynnään pieniä putiikkeja ja ravintoloita. Niitä on myös Rüütlin poikkikaduilla. Rüütlia kävellessä kannattaa käydä City Pubissa (Hommiku 8), jossa kaikki kuuluisuudetkin vierailevat. Seinillä on heidän kuviaan ja nimikirjoituksiaan.

Muuta tekemistä

Lasten kanssa Pärnun hiekkarannalla ja vesipuistoissa kuluu aika ihan hyvin, mutta jos aikaa jää, niin kannattaa lähteä Valgerannaan, jossa on seikkailupuisto ja hieno hiekkaranta. Valgerannassa voi myös mennä vaikka golfaamaan 18-reikäiselle golfkentälle. Lähellä on lisäksi pienempi, 9-reikäinen golfkenttä Audru Golf. Jos Valgerannaan ajaa, niin kannattaa käydä myös Villa Andropoffissa. Se on näkemisen arvoinen tiilihuvila, joka toimii nykyisin hotellina. Historiaa voi tutkia sieltä saatavista esitteistä. Huvilan pihapiirissä on muun muassa vanha elokuvateatteri, jossa neuvostoaikana katsottiin ja sensuroitiin kaikki Virossa esitettävät elokuvat.

Pärnussa voi myös käydä keilaamassa. Perona Bowlingissa (Metsa 13a) ja Tervise Paradiis -kylpylässä on molemmissa hyvät keilaradat.

Pärnun kaupungin matkailuinfon (Uus 4) edestä lähtee kesäaikana joka perjantai klo 15.00 ilmainen suomenkielinen opastettu kävelykierros. Kierroksella voit tutustua Pärnun historiaan, arkkitehtuuriin ja nähtävyyksiin, ja siellä kerrotaan viimeisimmät uutiset ja tapahtumat. Kierros kestää tunnin.

Mitä muuta on tapahtunut

Port Artur 1 ja 2 sekä Pärnukeskus ovat tavarataloja aivan Pärnun keskustassa. Ne sijaitsevat lähellä toisiaan, ja niistä voi ostaa kosmetiikkaa, kenkiä, muotivaatteita naisille ja miehille, lastenvaatteita ja leluja, apteekkituotteita, urheilukaupoista merkkituotteita ynnä muuta sellaista. Port Artur 1 on uudistunut: se on remontoitu, ja sinne on rakennettu muun muassa liukuportaat. Pärnukeskuksen tiloja on valmistunut lisää, ja niihin tullut uusia liikkeitä. Port Artur 2:ssa on myös hyvä ruokakauppa ja yläkerrassa keittobuffet, jossa tarjotaan viisi erilaista keittoa joka päivä. Syödä saa niin paljon kuin jaksaa.

Pärnun keskustassa on maksullinen pysäköinti arkisin klo 8-18. Pysäköintikiekolla saa pysäköidä ilmaiseksi puolesta tunnista kolmeen tuntiin tietyillä alueilla. Katso tarkemmat tiedot pysäköinnistä Visit Pärnu -sivustolta. Keskustan pysäköintiä helpottamaan valmistuu Pärnukeskuksen viereen pysäköintitalo heinäkuuksi 2013.

Pärnu Muuseum -museo on muuttanut Pärnu-hotellin vierestä osoitteeseen Aida 3. Museossa on pysyvä Viron historian näyttely, joka vie 11 000 vuoden aikamatkalle. Näyttely esittää Viron historian eri aikakaudet. Museossa on 3.5.-16.6. myös näyttely "400 vuotta Romanovien dynastian alusta".

Tervetuloa

Minä touhuan Pärnussa kesäisin myös turistien parissa tarjoamalla majoitusta, polkupyörien vuokrausta ja saunomista. Siitä löytyy tietoa osoitteesta www.lapimaja.fi.

Nähdään kesällä Pärnussa, teretulemast Pärnu

Teksti: Arja Patrikainen
Kuva: Peter Forsberg
2013/06

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti