Latvia – Lisää kiinnostavia paikkoja
Jurmala
Jurmala
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Puerto de la Cruz on parhaimmillaan lokakuun alusta maaliskuun loppuun. Suomesta Teneriffalle lentävä laskeutuu lähes poikkeuksetta sen eteläiselle lentoasemalle, josta on noin puolentoista tunnin matka Puerto de la Cruziin.
koristekuva Hivenen syrjässä sijaitseva Puerto de Mogán on Gran Canarian etelärannikon helmiä, sillä se on tunnetusti autenttisempi ja vähemmän räikeä turistipaikka kuin muut etelärannikon lomapaikat
Lue myös
koristekuvaViron kylpylät ovat äärimmäisen monipuolisia, ja niiden joukosta kuka tahansa voi löytää unelmiensa kylpylän. Eniten kylpylöitä on suurimmissa kaupungeissa, mutta kylpylähotelleja on myös pienillä paikkakunnilla ja kansallispuistoissa metsien keskellä. Lue lisää Viron kylpylöistä
Hotelleja – Jurmala
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Kojuja Jomas ielan varrella
Jomas ielan varrella on kesäisin melkoinen määrä kojuja, joista saa tyypillisiä paikallisia tuliaisia ja matkamuistoja, joihin tietenkin kuuluvat paikallisten itse tekemät käsityöt ja itse valmistamat tekstiilit.

Ostokset, ruokailu ja yöelämä Jūrmalassa

Ostokset

Jūrmalan pääasiallinen ostoskatu on Jomas iela, joka kulkee Majorin aseman ja Dzintarin välillä. Sen varrella ovat parhaat kaupat, joihin kuuluu pari valintamyymälää, ja sen varrella on kesäisin melkoinen määrä kojuja, joista saa tyypillisiä paikallisia tuliaisia ja matkamuistoja, joihin tietenkin kuuluvat paikallisten itse tekemät käsityöt ja itse valmistamat tekstiilit. Jos mielii tehdä ostoksia kunnolla, kannattaa mennä puolen tunnin matkan päähän Riikaan, joka on Baltian paras kaupunki tehdä ostoksia.

Kuten lehdistä on viime vuosina saanut lukea viina on Latviassa halpaa, paljon halvempaa kuin Virossa. Nykyään sitä lähdetään kaukaakin sieltä hakemaan, ja lomalla viinaksia voi naukkailla edullisin hinnoin ja niitä voi tuoda lähes mielin määrin kotiin. Vodkaa saa tarjouksesta alkaen noin kympillä litran, mutta yleisesti ottaen Jūrmalan hinnat ovat Latvian korkeimpia myös viinan suhteen.

Hyviä viinakauppoja on Jomas ielan varrella, ja kolme niistä on kulttuurikeskuksen vieressä olevan Korso-ostoskeskuksenKorso-ostoskeskus tuntumassa. Sen suojissa on yksi, täysin ylihintainen valintamyymälä, jossa on lähes kotimaan hinnat, sitä vastapäätä on Vynoteka ja Korson vieressä on vielä kolmas viinakauppa, jossa on Vynotekan tavoin hyviä tarjouksia ja myös hyvät kivennäisvesi- ja limsavalikoimat. Valintamyymälät kuten Korson Sena Bode ovat avoinna päivittäin klo 8–22. Viinakaupat ovat yleensä avoinna klo 9 tai 10 alkaen klo 21 tai 22 asti, osa niin että pe ja la ollaan avoinna eniten.

Tupakkaa, joka Latviassa maksaa alkaen vähän alle 3 € aski, saa sekä valintamyymälöistä että viinakaupoista, kuten myös lukuisista kioskeista. Kioskit, jotka Jūrmalassa ovat hintavia, ovat yleensä Narvesen-nimisiä, ja niitä on Jomas ielan varrella.

Yksi hyvä vierailupaikka Majorissa on tuottajatori (Kalnciema iela 4) [kartalla], joka on melko lähellä turisti-infoa, tosin keskustasta katsoen ratakiskojen toisella puolella. Kesäkuukausina se toimii tiistaisin, torstaisin ja lauantaisin klo 7–12.30. Se on lauantaisin toiminnassa talvellakin, ja tähän samaan aikaan voi täällä käydä lauantaisin ostoksilla syyskuun puolivälistä huhtikuun loppuun.

Ruoat ja ravintolat

Jūrmalan parhaat paikkakunnat syödä ovat Dzintari ja Majori, ja näiden kahden paikkakunnan välillä kulkeva Jomas iela on paras ravintolakatu. Jonkin verran ravintoloita on sen sivukaduilla ja Turaidas ielalla, jolla konserttisali on, mutta esimerkiksi rannalla ei ole mitään kunnollisia varsinaisia ravintoloita. Eniten ravintoloita on avoinna kesäkauden aikana, mutta etenkin marraskuulta maaliskuulle osa aivan Majorin ytimenkin ravintoloista on joko kokonaan kiinni tai avoinna vain viikonloppuisin.

Jomas ielan varrella olevista ravintoloista pidetty, luotettava ja tasokas on kulttuurikeskusta vastapäätä, lähellä juna-asemaa oleva Majorenhoff [kartalla]. Sillä on suuri kesäterassi, viihtyisät sisätilat, monipuolinen ruokalista ja pieni ruokalista lapsille.

Seuraavassa korttelissa oleva Uzbekistana on uzbekistanilainen ravintola, jossa kannattaa maistaa etenkin salaatteja, keittoja, leipiä ja saslikkia. Ravintola on talvisin avoinna vain viikonloppuisin.

Parin korttelin päässä oleva Cafe 53 on monipuolinen kahvila-ravintola, joka on paikallisten suosiossa mutta joka sopii kuin nakutettu myös kaupungissa vierailevalle. Se on yksi parhaista kahvittelupaikoista, siellä voi hörpätä muunkinlaisen juoman ja siellä on monipuolinen ruokalista. Kesäterassi kuuluu kaupungin parhaisiin, ja tämä on talvisin yksi koko alueen viihtyisimpiä paikkoja. Jos haluaa vain kahville, on lähempänä rautatieasemaa sijaitseva De Gusto (Jomas 46) pidetty kahvila-konditoria, joka on Korso-ostoskeskusta vastapäätä.

Jos haluaa syödä kohtuuhintaisia, kotiruoan tyylisiä perinneruokia, on Alus Krodzins ehdoton olutravintola. Lapsille on leikkialue, terassi on katettu ja olut on kenties koko Majorin edullisinta.

lapsi ravintolan terassilla
Suosittua on brunssille meneminen sunnuntaisin, ja etenkin perheet ovat mieltyneet niihin. Ne eivät ole mitään pilkkahintaisia, mutta yleensä kotimaata edullisemmissa hinnoissa.

Jos on rannalla tai Dzintarin puolella, on Olympic-hotellin vieressä ravintolakeskittymä. Siinä on moderni, pidetty ja hyvällä kesäterassilla varustettu Lighthouse, sushia ja muita aasialaisia tarjoava Gan Bey, intialaisia, kiinalaisia ja thaimaalaisia ruokia tarjoava Sue’s Asia ja armenialainen ravintola.

Suosittua on brunssille meneminen sunnuntaisin, ja etenkin perheet ovat mieltyneet niihin. Ne eivät ole mitään pilkkahintaisia, mutta yleensä kotimaata edullisemmissa hinnoissa. Lighthouse (Jomas iela 63) on paikka, jossa sunnuntaisin klo 11–14 on brunssi. Aikuisilta se maksaa vähän alle 20 euroa, 7–12-vuotiailta noin puolet tästä ja alle 7-vuotiaat saavat mahansa täyteen ilmaiseksi.

Jos on muualla Jūrmalassa kuin Dzintarissa tai Majorissa, on Buldurissa myös normaalia enemmän ravintoloita. Sen pääkadulla (Bulduru prospekts) on useita hyviä ravintoloita, joista osa on koko alueen pidetyimpiä. Mielenkiintoinen, suomalaiselle eksoottisia ruokia tarjoava ravintola on esimerkiksi georgialainen Halipapa. Bulduru prospektsin varrella on myös kaksi sunnuntaibrunssia tarjoavaa ravintolaa: Lielupe (Bulduri pr 64/68) (klo 12–16) ja Noir Food & Wine (Bulduri pr 33) (klo 12–14 ja 14–16). Niissä tosin vain alle 3-vuotiaat voivat syödä ilmaiseksi ja aikuiset maksavat 15 euron tienoilla.

Visit Jurmala kertoo ruoista ja ruokailusta.

TripAdvisor esittelee Jūrmalan ravintoloita.

Yöelämä

Jūrmala ei ole mikään yöelämän keskus, mutta siellä on kesäisin mukava mennä illalla terassille. Jomas iela on paras paikka baarille tai kahvilalle, ja kesäkuukausina sen varrella on paljon terasseja. Jos mielii oikein juhlistaa jotakin, kannattaa mennä Riikaan, jonne on noin puolen tunnin matka minibussilla, junalla tai taksilla.

Pääpaikoilla kuten Majorissa tai Dzintarissa olut ei ole erityisen edullista, vaan siitä voi joutua maksamaan neljäkin euroa tuopilta. Edullinen olut Latviassa maksaa tätä nykyä noin kaksi euroa, eikä tällaisia hintoja juuri tule Jomas ielalla vastaan. Latvialaiset oluet ovat erinomaisia, eikä täällä ole syytä ottaa muualta tulevia oluita, jotka ovat kalliimpia kuin paikalliset.

Jomas ielan varrella on muutama baari, joista aivan lähellä rautatieasemaa oleva Klondaika Majori (Jomas iela 40) on Majorenhoffin vieressä oleva, ympäri vuorokauden avoinna oleva menomesta. Kohti Dzintaria mennessä vastaan tuleva Alus Krodzins (Jomas iela 64a) on hyvä perinneravintola, jossa on kohtuuhintainen olut.

Dzintarin konserttitalo
Jūrmalassa on tapahtumia kuten konsertteja Dzintarin konserttitalossa ympäri vuoden.

Tapahtumat

Jūrmalassa on tapahtumia kuten konsertteja Dzintarin konserttitalossa ympäri vuoden, ja kesäisin sen ulkolavalla on konsertteja. Jonkin verran tapahtumia on myös Jomas ielan rautatieaseman puoleisessa päässä olevan kulttuurikeskuksen ympäristössä.

Jūrmalan kesäkausi on toukokuun puolivälistä syyskuun puoliväliin, ja tämä on varsinainen rantakausi, jonka aikana alueelle on paras matkustaa. Kauden avaamista juhlitaan koko päivin kestävillä festivaaleilla, jotka perinteisesti ovat toukokuun viimeisenä lauantaina. Tällöin on niin rannalla kuin muuallakin konsertteja ja illan päättää ilotulitus.

Jūrmalas Festivals pidetään heinäkuun loppupuolella Dzintarin konserttitalossa. Sen pääasiallista antia ovat vakavahenkinen musiikki kuorolaulusta haitarinsoittoon ja musikaalimusiikkiin, ja konsertit ovat yleensä klo 20. Huomionarvoinen seikka on se, että suuret Jūrmalan kesäfestivaalit, jotka heinäkuun lopulla toivat valtavan määrän ihmisiä ja tapahtumia Majoriin ja Dzintariin, siirrettiin vuonna 2015 Sotšiin.

Jūrmalassa on kaikenlaisia muitakin, lähinnä pieniä tapahtumia, ja niistä voi lukea englanniksi Visit Jurmalasta

Opas jatkuu seuraavalla sivulla >> Sivu 3: Lapsiperheet, liikkuminen, matkat ja hotellivinkit

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2018/04

Tilaa uutiskirjeemme

Lue ensimmäisten joukossa uusista oppaista, artikkeleista ja muista Pienen matkaoppaan kuulumisista.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti