Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Ilmoitus
Gozo
Gozon saari on Maltaa vehreämpi ja luontorikkaampi ja myös elämänrytmi siellä on rauhallisempaa. Gozo tarjoaa siis hyvän paikan päästä kiirettä pakoon, ja samalla myös paljon nähtävää.

Gozo ja Comino

Maltan saarivaltioon kuuluu kolme asutettua saarta - Malta, Gozo ja Comino, vaikkakin pikkuisella Cominon saarella on vain kourallinen vakituisia asukkaita. Gozolla voi tutustua maailman vanhimpiin rakennelmiin, Cominolle vierailijoita houkuttelee sininen laguuni.

Gozo

Gozo on Maltan saarista toiseksi suurin, noin kolmannes Maltan pinta-alasta, asukkaita siellä on ehkä kymmenesosa Maltan asukasmäärästä. Saari on myös Maltaa vehreämpi ja luontorikkaampi ja myös elämänrytmi siellä on rauhallisempaa - Gozo tarjoaa siis hyvän paikan päästä kiirettä pakoon, ja samalla myös paljon nähtävää.

Saarelta löytyy keskiaikaisia rakennuksia, niitä on mm. Gozon pääkaupungissa Victoriassa, joka sijaitsee aivan keskellä saarta. Victoriassa sijaitseva linnake Il-Kastell [kuvia] on kaupungin suurin nähtävyys, se on ollut saaren tapahtumien keskuspaikka jo hyvin pitkään ja sen näköalapaikoilta avautuu hieno näkymä koko saarelle. Linnoituksen alueella on mm. hieno barokkityylinen katedraali, raunioita sekä muutamia museoita. Paikalliset kutsuvat Victoriaa usein Rabatiksi, jota ei kannata sekoittaa Maltan saarella sijaitsevaan samannimiseen paikkaan. Victoria on saaren ainoa oikea kaupunki ja sanotaankin, että Gozolla kaikki tiet vievät Victoriaan. Lisäksi Gozolla on useita pienempiä kyliä ympäri saarta sekä muutama kesäviettopaikka, jotka autioituvat talvella.

Gozon historia linkittyy vahvasti Maltan saaren historiaan, molemmilla saarilla on mm. vallinnut megaliittikulttuuri. Megaliittitemppeleiden rakentajat jättivät oman merkittävän jälkensä myös Gozolle, sillä saarella sijaitsevat Ggantijan temppelit ovat maailman vanhimmat rakennelmat. Temppelit sijaitsevat lähellä Xaghran kylää ja samalta alueelta löytyy myös mielenkiintoisia kallioluolia, joissa tarun mukaan asui muinoin nymfi Calypso.

Maltan saaret ovat yleensä melko kivisiä, eikä niiltä löydy kuin muutama hiekkaranta. Yksi parhaimmista rannoista on juuri Gozon saarella, Calypson luolien lähellä Ramla Bayssä. Ranta on nimeltään Ramla il-Hamra [kuvia] ja sen nimi viittaa rannan kullanpunertavaan hiekkaan, jollaista ei löydy muilta Maltan saaren rannoilta. Rannalla loikoilun lisäksi Gozon saari ja sen rantojen kirkkaat vedet Maltan tapaan ovat suosittuja sukeltajien keskuudessa.

Gozon saarelle pääsee kätevästi lautalla Maltan saaren pohjoiskärjestä Cirkewwan satamasta. Lauttoja menee kesäaikaan noin tunnin välein ja matka kestää alle puoli tuntia. Esimerkiksi Vallettasta Cirkewwaan pääsee bussilla. Lisätietoa: lautoista ja busseista.

Comino

Jos Malta ja Gozo tuntuvat liian hektisiltä paikoilta, suunnan voi ottaa kohti pikkuista Cominon saarta, joka sijaitsee Maltan ja Gozon saarten välissä. Cominoon pinta-ala on vain noin 2 neliökilometrin suuruinen, sillä on neljä vakituista asukasta ja yksi hotelli, joten väenpaljouden ei pitäisi haitata. Nykyisin Comino on luonnonsuojelualue.

Cominon rannat ovat usein kivisiä ja jyrkkiä, mutta on saari on kuitenkin tunnettu varsinkin Blue Lagoonista eli sinisestä laguunistaan [kuvia], jonka hiekkarannalle ja kristallinkirkkaisiin vesiin monet matkailijat ja paikalliset tulevat uimaan ja sukeltamaan. Laguuni on Cominon ja sen vieressä olevan pikkusaaren Cominotton välisessä salmessa. Saaren toinen nähtävyys on Pyhän Marian linnoitus, jonka Johanniittain ritarikunta rakensi aikanaan turvaamaan saarta.

Saarelle pääsee Maltan puolelta Cirkewwan satamasta sekä Mgarrilta Gozosta. Kesäkuukausien aikaan yhteyksiä on melko paljon, lisäksi useat turistiveneet menevät päivittäin Blue Lagoonille.

Teksti: Anniina Simula
2010/07

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti