Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa
Ilmoitus
Bussi Gozossa, Maltalla
Maltan julkinen liikenne koostuu pääosin busseista, joihin voi ostaa kaksi tuntia voimassa olevia lippuja bussikuskilta, kioskeista tai automaateista.

Liikkuminen Maltalla

Maltan kaupungeissa ja lomapaikoilla voi hyvin kävellä paikasta toiseen, mutta suuremmissa kaupungeissa ja paikkakuntien välisillä matkoilla julkiset linja-autokyydit ovat yleisiä, nopeita ja edullisia. Toinen hyvä joukkoliikenneväline on lautta, jolla voi matkustaa Gozon saarelle tai Vallettan ja sen lähellä olevien kaupunkien alueella. Taksilla pääsee liikkumaan niin saaren paikkakunnilla kuin paikkakunnaltakin toiselle, ja Maltalla voi myös vuokrata pyörän, skootterin tai auton.

Linja-auto

Maltan julkinen liikenneverkosto on tehokas ja edullinen. Julkinen liikenne koostuu pääosin busseista, melkein kaikki bussilinjat joko lähtevät Vallettasta tai menevät sinne, joitain linjoja lukuun ottamatta, joten joskus pitää kiertää Vallettan kautta ja jatkaa taas sieltä eteenpäin. Vallettasta pääsee oikeastaan joka puolelle saarta, yleensä noin 20–30 minuutissa ja pisin matka saarella vie noin 50 minuuttia.

Liput

Kaksi tuntia voimassa olevat liput ovat edullisia, ja niitä voi hankkia pienellä rahalla bussikuskilta, kioskeista tai automaateista. Mahdollista on myös ladata sovellus, jota voi käyttää bussilla matkustaessa.

Liput ovat vuosien saatossa muuttuneet, niin että nykyään käteisellä ostettavien lippujen lisäksi on paikallisten matkakortteja. Turistille ja etenkin pienelle porukalle tai perheelle paras hankinta on 12 matkan kortti, jolla kukin matka maksaa vähän yli euron eli paljon vähemmän kuin liput keskikesällä maksavat ja jota voi käyttää useampi kuin yksi henkilö.

Mahdollista on myös hankkia Explore Card, mutta sen antamat tarjoukset ovat hyvin pieniä.

Linjat ja reitit

Eri linjat ja niiden reitit ja aikataulut voi katsoa liikennelaitoksen sivuilta. Bussit X1–X4 kulkevat lentoasemalta muualle saarelle. Bussien joukossa on myös kolme yöbussilinjaa, ja myös Gozon saarella liikkuu sekä busseja että yöbusseja. Linjoihin kuuluvat myös lauttalinjat, joilla voi matkustaa samoilla lipuilla kuin busseillakin.

Reittihaku

Hyvä tapa selvittää nopein reitti paikasta A paikkaan B on käyttää liikennelaitoksen reittihakua

Lautta

Maltalla on lauttoja, jotka kulkevat Slieman ja Vallettan välillä, ja myös toista reittiä. Nopealla aluksella kuljetaan myös Maltan pohjoispuolelle olevalle Gozon saarelle.

Lauttalinja 133

Turistille kenties paras lauttayhteys on Valletta–Sliema eli lauttalinja 133. Lautoilla on toinenkin linja, joka kulkee Vallettassa ja sen lähellä olevien kahden muun kaupungin alueella. Tietoa lautoista, aikatauluista ja lipuista Valletta Ferry Servicestä.

Paras tapa selvittää nopein ja vaivattomin Vallettan lauttojen reitti on reittihaku.

Lautta Gozon saarelle
Gozon saarelle pääsee lautoilla Maltan saaren pohjoiskärjestä Cirkewwan satamasta, ja lautta tulee Gozolla Mgarrin satamaan.

Lautta Gozon saarelle

Gozon saarelle pääsee tiuhaan tahtiin kulkeville lautoilla Maltan saaren pohjoiskärjestä Cirkewwan satamasta [kartalla] ja lautta tulee Gozolla Mgarrin [kartalla] satamaan. Lauttoja kulkee kesäaikaan noin tunnin välein ja matka kestää alle puoli tuntia. Vallettasta Cirkewwaniin pääsee bussilinjalla 45.

Gozolle kulkee Gozo Fast Ferry, jolla matka kestää 45 minuuttia suuntaansa. Toinen yhtiö on Gozo Channel, joka vie kanaalin yli 25 minuutissa.

Seikkaperäistä tietoa Gozo Channelin lautoista saa Malta Guidesta.

Taksi

Maltan valkoisten taksien kyytiin pääsee helposti kadulta pysäyttämällä taksin, ja taksit voivat pysähtyä missä vain paitsi bussipysäkeillä. Takseissa on mittarit, mutta niitä käytetään harvoin ja paras on sopia hinta kuskin kanssa ennen matkaa. Nykyään kuitenkin monilla yhtiöillä on sovellus, joilla voi tilata taksin ja tutustua etukäteen matkan hintaan. Taksien hinnat ovat erilaisia eri kaupungeissa, ja korkeampia taksoja otetaan pyhäpäivinä ja klo 22–06.

Yksi hyvä taksiyhtiö on Malta Taxi, jonka sivuilta voi tilata taksin ja jolla on ladattava sovellus.

Maltalla on myös mustia takseja, jotka eivät ole virallisia takseja ja joita ei voi pysäyttää kadulla. Mustat taksit eivät ole yhtä luotettavia tai hintavia, ja ne pitää aina tilata etukäteen.

Yksi luotettava epävirallinen taksiyhtiö on Johns, jonka sivuilta voi tilata kyydin ja jolla on monenmoisia autoja.

Kaupunkipyöriä, joita voi vuokrata Maltalla
Maltalla voi vuokrata pyörän vuokraamosta, tai ottaa käyttöönsä kaupunkipyörän.

Autonvuokraus

Maltalla voi vuokrata auton, jolla voi omaan tahtiin kierrellä saarta. Liikennettä ei ole valtavasti, ja jos ei halua käyttää bussia tai taksia, saa auton vuokralle lentoasemalta ja monesta muusta paikasta.

Maltalla toimivia vuokrausyhtiötä ovat esimerkiksi Rent Car Malta ja Kayak.

Pyöräily ja pyöränvuokraus

Pyöräily on entistä suositumpaa Maltalla, ja siellä on varsin yleistä pyöräillä paikkakunnilla paikasta toiseen ja siellä on myös erilaisia pyöräilyreittejä, joista voi lukea Komootista. Maltalla voi pyöräillä maastopyörällä, maantiepyörällä tai sähköavusteisella pyörällä.

Jos Maltalla haluaa pyörän vuokralle, hyviä vuokraamoja ovat Bajabikes ja Cyclist Malta.

Jos haluaa opastetulle pyöräilykierrokselle Maltalla tai Gozossa, järjestää sellaisia Ecobikes Malta.

Maltalla on myös kaupunkipyörä Nextbike, joita on esimerkiksi Vallettassa, Sliemassa, St Paul’s Bayssa ja St Juliansissa.

Teksti: Peter Forsberg, Anniina Simula
2022/08

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lukijoiden kommentteja

Bussit ovat vaihtuneet uusiin (ovat ilmastoituja, jos se sattuu toimimaan), joten kirkkaanvärisiä Maltalle tunnusomaisia bussivanhuksia ei enää ole. /PJ

Harmi ettei ole enää vanhoja busseja, ja minä kun luulin kerrankin pääseväni vanhaan bussiin. /harmi

Valkoiset taksit hinnoittelevat ainakin Sliemassa matkat todella kalliilla hinnalla. Esim. Slieman Ferry boat -satamasta kilometrin mittainen taksimatka maksoi 20 € eikä taksamittaria ollut autossa. Kuljettaja itse ilmoitti kyllä ennen matkan alkamista hinnan. Olen parhaillaan täällä Maltalla lomala eli huhtikuun alusta 2015 on kyse.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti