Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Zadarin valttikortteihin kuuluvat kielitaitoiset ja ystävälliset paikalliset, erinomaiset luomuruoat, vilkas ja kohtuuhintainen yöelämä ja muulloin kuin keskikesällä rauhallinen, lomailuun sopiva ilmapiiri, joka tuntuu puhdistavan niin sielun kuin ruumiinkin. Lue lisää Zadarista
koristekuva Montenegron suosituin lomapaikka on Budva. Budvan puitteet kuten lukuisat rannat, venetsialaistyylinen vanhakaupunki ja täydet lomailijoille suunnatut palvelut ovat suotuisia hyvälle rantalomalle.
Lue myös
koristekuvaViron kylpylät ovat äärimmäisen monipuolisia, ja niiden joukosta kuka tahansa voi löytää unelmiensa kylpylän. Eniten kylpylöitä on suurimmissa kaupungeissa, mutta kylpylähotelleja on myös pienillä paikkakunnilla ja kansallispuistoissa metsien keskellä. Lue lisää Viron kylpylöistä
Ilmoitus
Bussi
Monet bussit ovat vanhoja eikä niissä ole ilmastointia. Toisaalta ne ovat myös melko värikkäitä eikä kahta samanlaista bussia ole.

Liikkuminen Maltalla

Seuraavassa tarkemmin liikkumisesta Maltalla, niin julkisilla liikennevälineillä, taksilla, autolla, pyörällä tai kävellen.

Bussit

Maltan julkinen liikenne on tehokas ja edullinen. Julkinen liikenne koostuu pääosin busseista, melkein kaikki bussilinjat joko lähtevät Vallettasta tai menevät sinne, joitain linjoja lukuun ottamatta, joten joskus pitää kiertää Vallettan kautta ja jatkaa taas sieltä eteenpäin. Vallettasta pääsee oikeastaan joka puolelle saarta, yleensä noin 20-30 minuutissa, pisin matka vie noin 50 minuuttia. Miinusta busseissa on se, että ne eivät ole aina ihan aikataulussa eikä niissä ole yleensä ilmastointia, joten kesällä niissä on hieman tukala matkustaa. Ilmastoinnin puute johtuu siitä, että bussit ovat vanhoja, mutta toisaalta ne ovat myös melko värikkäitä, jokainen on hieman erilainen.

Liput ovat hyvin halpoja, busseilla matkustettaessa kannattaakin pitää pientä rahaa mukana, isommilla seteleillä yrittävä saattaa jäädä ilman kyytiä. Liput maksetaan siis käteisellä, kertaliput maksavat noin 30 sentistä reiluun euroon matkan pituudesta riippuen. Myös 1-7 päivän lippuja on saatavilla. Kaikkia lippuja voi ostaa kuljettajalta, lippuautomaateista sekä lipunmyyntipisteistä. Päivä- tai pidempiaikaisella lipulla voi matkustaa saaren kaikissa busseissa 5:30-23:00 välisenä aikana. Kaikki bussit eivät kulje edes klo 23 asti, joten pidä huoli että pääset tämän ajan jälkeen jollain muulla kulkuvälineellä takaisin. Perjantaisin ja lauantaisin kulkee muutamia yöbusseja, mutta ainoastaan Pacevillen "bilealueelta" eri kohteisiin.

Lisätietoa Maltan saaren bussien linjoista, lippujen hinnoista ja aikatauluista

Myös Gozon saarella on muutama bussilinja, joten julkisilla voi kulkea myös siellä. Bussit lähtevät Victorian bussiasemalta ja toisin kuin Maltalla, Gozon bussit kulkevat saarella jonkinlaista ympyrää, eli ne eivät palaa takaisin Victoriaan samaa reittiä. Bussi nro 25 menee Mgarrin satamaan, josta Maltan lautat lähtevät.

Lisätietoa Gozon saaren bussien linjoista, lippujen hinnoista ja aikatauluista

Lautat

Gozon saarelle pääsee kätevästi lautalla Maltan saaren pohjoiskärjestä Cirkewwan satamasta, lautta tulee Gozolla Mgarrin satamaan. Lauttoja menee kesäaikaan noin tunnin välein ja matka kestää alle puoli tuntia. Esimerkiksi Vallettasta Cirkewwaan pääsee bussilinjalla 45. Menopaluulippu Maltan ja Gozon välillä maksaa viitisen euroa.

Cominon saarelle pääsee Maltan puolelta myös Cirkewwan satamasta sekä Mgarrilta Gozosta. Kesäkuukausien aikaan yhteyksiä on melko paljon, mutta Cominolle ei ole yhtä säännöllisiä yhteyksiä kuin Gozolle. Lisäksi useat turistiveneet menevät päivittäin Blue Lagoonille.

Gozo Channelin sivuilla on lisätietoa Gozon lautoista.

Taksi

Maltan valkoisten taksien kyytiin pääsee helposti kadulta viittomalla, taksit voivat periaatteessa pysähtyä missä vain paitsi bussipysäkeillä. Takseissa on mittarit, mutta niitä käytetään harvoin - parempi onkin sopia hinta kuskin kanssa ennen matkaa. Yleisesti taksit ovat luotettavia ja turvallisia sekä kohtuuhintaisia, lyhyet matkat ovat noin 10-15 euroa, saaren poikki voi päästä reilulla 30 eurolla. Takseille jätetään yleensä noin 10% juomaraha. Hieman halvempi vaihtoehto on Maltan "mustat taksit", jotka pitää aina varata etukäteen. Tämä voi kuitenkin olla ihan hyvä vaihtoehto esimerkiksi lentokentälle mentäessä, tai miksei minne tahansa muuallekin, yleensä riittää kun taksin soittaa noin 15 minuuttia etukäteen. Sekä valkoiset että mustat taksit voi myös varata itselleen muutamaksi tunniksi tai koko päiväksi ja kierrellä näin ympäri saarta. Maltan lentokentällä on myyntipisteitä, joista voi ostaa ns. taksilippuja kiinteään hintaan. Hinnoittelu on matkan pituuden tai sen keston mukaan, menetelmällä yritetään kontrolloida taksien ylihinnoittelua.

Auton vuokraus

Malta on pieni saari, ja vaikka bussiverkosto on melko kattava ei niillä kuitenkaan pääse joka paikkaan. Yksi hyvä vaihtoehto bussille ja taksille onkin auton vuokraaminen. Autojen vuokrahinnat Maltalla ovat edullisia verrattuna moniin muihin Euroopan kohteisiin eikä pahasti eksyminen ole kovin todennäköistä, kunhan hankkii hyvän tiekartan. Autolla pääset kulkemaan omien aikataulujesi mukaan ja tutustumaan helpommin hieman syrjässä oleviin, mutta silti mielenkiintoisiin ja tunnelmallisiin kyliin. Liikenne voi olla taajamissa välillä ruuhkaista, mutta taajamien ulkopuolella liikkumaan pääsee hyvin. Kesäaikaan varmista, että autossa on ilmastointi sillä se on melko ehdoton. Teiden kunto vaihtelee, mutta varovasti mentäessä autoilu kyllä onnistuu. Suurin vaara lienee maltalaisten joskus melko hurja ajotyyli. Muista, että Maltalla on vasemmanpuoleinen liikenne.

Kävely ja pyöräily

Kävellen pääsee liikkumaan yhden kaupungin tai kylän sisällä hyvin, esim. Vallettassa kaupunginmuurien sisäpuolella ei oikeastaan julkisilla voikaan liikkua. Maltalla tulee kuitenkin hyvin todennäköisesti mentyä paikasta toiseen, vaikka vain jollekin toiselle rannalle, ja silloin kannattaa käyttää bussia tai mennä taksilla. Vaikka Malta on pieni paikka, välimatkat ovat kuitenkin kävellen pitkiä, eikä kävely kesäkuumalla ehkä niin hauskaa olisikaan.

Pyörällä saarta pystyykin kiertämään jo huomattavasti paremmin, ja pääset vierailemaan myös hieman syrjäisemmissä paikoissa katsomassa vähän erilaista elämää. Erillisiä pyöräteitä on harvoin eli ajaa pitää samalla tiellä joskus melko lujaakin ajavien autojen kanssa. Varovasti edeten matkanteko kuitenkin onnistuu hyvin. Maltalla ei ole kovin suuria korkeuseroja, vaikka ei maasto aivan tasaistakaan ole, pyöräily kuitenkin onnistuu ihan hyvin. Huomioi vasemmanpuoleinen liikenne.

Teksti: Anniina Simula
2010/07

Tilaa uutiskirjeemme

Lue ensimmäisten joukossa uusista oppaista, artikkeleista ja muista Pienen matkaoppaan kuulumisista.

Lukijoiden kommentteja

Bussit ovat muutama vuosi vaihtuneet uusiin (ovat ilmastoituja, jos se sattuu toimimaan), joten noita kuvan vanhuksia ei enää ole. /PJ

Valkoiset taksit hinnoittelevat ainakin Sliemassa matkat todella kalliilla hinnalla. Esim. Slieman Ferry boat -satamasta kilometrin mittainen taksimatka maksoi 20 € eikä taksamittaria ollut autossa. Kuljettaja itse ilmoitti kyllä ennen matkan alkamista hinnan. Olen parhaillaan täällä Maltalla lomala eli huhtikuun alusta 2015 on kyse.

Harmi ettei ole enää vanhoja busseja, ja minä kun luulin kerrankin pääseväni vanhaan bussiin. /harmi

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti