Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa
Ilmoitus
Mdina (CC License: Attribution-ShareAlike 2.0 Generic)
Maltan entinen pääkaupunki Mdina, "hiljainen kaupunki" pitää sisällään palatseja, kirkkoja ja vanhoja rakennuksia sekä pieniä ja sokkeloisia katuja ja kujia.

Nähtävyyksiä Vallettan ulkopuolella

Malta on täynnä toinen toistaan vanhempia ja kiinnostavampia kohteita, oli kyse sitten muinaistemppeleistä, jostakin Maltan sadoista kirkoista tai palatseista. Kaikki kiinnostavat kohteet eivät ole ihmisten tekemiä, vaan myös luonnonmuovaamat paikat tarjoavat paljon kiinnostavaa nähtävää sekä upeita maisemia.

Megaliittiset muinaistemppelit

Tunnetuin kohde Maltalla on Megaliittiset muinaistemppelit, jotka ovat myös osa Unescon maailmanperintölistaa. Vanhimmat temppelit on rakennettu noin 6000 vuotta sitten ja ne ovatkin yhdet maailman vanhimmista vapaasti seisovista rakennelmista. Nämä salaperäiset kalkkikivitemppelit rakennettiin aikanaan hedelmällisyyden jumalattarelle ja ne ovat usein taitavasti viimeisteltyjä sekä yllättävän hyvin säilyneitä.

Megaliittisiä muinaistemppeleitä on yhteensä seitsemän ja ne sijaitsevat Maltan ja Gozon saarilla. Kuuluisimpien temppeleiden joukkoon kuuluvat mm. ensimmäisinä rakennetut Gozon saarella sijaitsevat Ggantijan temppelit sekä megaliittikulttuurin huipentumiin kuuluvat Tarxienin temppelit. Megaliittikulttuuriin liittyy myös Hypogeum, joka on maanalainen pyhättö ja hautapaikka. Hypogeum on erittäin suosittu vierailukohde, mutta sen päivittäinen vierailijoiden määrä on rajattu, joten lippu kannattaa ostaa hyvissä ajoin.

Mdina

Maltan entinen pääkaupunki Mdina sijaitsee Maltan saaren keskiosassa ja on yksi parhaiten säilyneistä keskiaikaisista kaupungeista maailmassa. Tämä "hiljainen kaupunki" pitää sisällään palatseja, kirkkoja ja muita vanhoja rakennuksia sekä pieniä ja sokkeloisia katuja ja kujia, joille voi mennä vaikka romanttiselle iltakävelylle. Kaupungissa ei nykyisin edes sallita autoliikennettä, joten kaupungin kapeat kujat tulevat varmasti kävellen tutuiksi. Mdinan tunnetuimpiin nähtävyyksiin kuuluu mm. Mdinan katedraali museoineen, suuri Falson-palatsi katedraaleineen ja museoineen sekä Mdinan vankityrmät, joihin ei ehkä kaikkein herkkähermoisimpien kannata mennä.

Rabat

Pienen Mdinan kaupunginmuurien ulkopuolella levittäytyy suurempi kaupunki Rabat, joka tarjoaa myös paljon nähtävää. Rabat on ennen kaikkea kuuluisa St. Paulin ja St. Agathan katakombeista, jotka olivat käytössä roomalaisten aikaan. Katakombeja käytettiin pääasiassa kuolleiden hautaamispaikkana, mutta ne toimivat myös kristittyjen salaisena tapaamispaikkana ennen kuin kristinuskosta tuli Rooman valtakunnan virallinen uskonto. Katakombien lisäksi Rabatissa on mm. näyttävä kirkko.

Kolme kaupunkia

Maltan tärkeimmät satamakaupungit Vittoriosa, Senglea ja Cospicua muodostavat linnoitetun ryhmittymän, jota kutsutaan yhteisnimityksellä "kolme kaupunkia" (eng. three cities). Vittoriosa on Mdinan jälkeen Maltan vanhin kaupunki ja alue tarjoaakin paljon mielenkiintoisia paikkoja niin historian kuin arkkitehtuurinkin kannalta. Vittoriosan tunnetuimpiin nähtävyyksiin kuuluvat mm. St. Angelon linnake, joka toimi mm. Ritarikunnan suurmestarin asuntona sekä Inkvisiittorin palatsi, jossa on nykyisin kansatieteenmuseo.

Cospicuassa, joka on kolmesta kaupungista nuorin, on mm. monia mielenkiintoisia kirkkoja, Senglean kirkossa taas on kuuluisa Vapahtajan patsas, jolla on sanottu olevan ihmeitä tekeviä voimia. Senglea onkin tärkeä pyhiinvaelluskohde. Kolmen kaupungin alueella käy vielä yllättävän vähän turisteja ja paikka tarjoaa hyvän hengähdystauon Maltan vilkkaampien alueiden hälinältä.

Kaupunkeja kutsutaan joskus myös niiden alkuperäisillä nimillä Birgu (Vittoriosa), L-Isla (Senglea) ja Bormla (Cospicua).

Dinglin kalliojyrkänteet

Dinglin kaupunki sijaitsee länsirannikolla Maltan korkeimmalla kohdalla melko lähellä Rabatin kaupunkia. Dinglin merestä nousevat jylhät ja jyrkät kalliojyrkänteet ovat suosittu vierailupaikka ja alue tarjoaakin hienon näköalapaikan sekä Välimerelle Filflan pienen asumattoman saaren yli että mantereen puolelle Maltalle. Alue sopii hyvin myös lyhyille tai pidemmillekin kävelyille, lähellä sijaitsee mm. Maltan ainoa metsäisempi osa Buskett, joka tarjoaa mukavan varjoisan paikan kuumina kesäkuukausina. Melko lähellä Dingliä ja sen jyrkänteitä on myös Maltan presidentin virallinen kesäasunto Verdalan palatsi.

Blue Grotto-luola

Yksi monien Maltalle matkustavien ykköskohteista on "Sininen luola" eli Blue Grotto suurine kalkkikivikallioineen. Maltan saaren eteläpuolella sijaitsevaa luolaa reunustaa valtavan kokoinen kivikaari, jonne kaikki veneretket suuntaavat ja josta monet merenmuovaamat luolat näkyvät. Luolissa voi ihailla todella kirkasta vettä sekä luolien auringossa loistavia värikkäitä kiviä. Malta on kirkkaiden vesiensä ja lukuisien hylkyjensä vuoksi suosittu sukelluskohde. Paikalle tulevat niin aloittelijat kuin ammattilaisetkin, ja monet suuntaavat juuri Blue Grottoon paikan väriloiston, mielenkiintoisten luolien, kirkkaiden vesien ja värikkäiden kalojen vuoksi.

Esimerkiksi seuraavilta sivustoilta voit lukea lisää Maltan nähtävyyksistä: Heritage Malta, Tripreport / Malta, VisitMalta.com.

Teksti: Anniina Simula
2010/07

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti