Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Ilmoitus
Ravintolan pöytä
Maltan ravintolat ovat auki noin klo 12-15, päivällinen on tarjolla noin klo 19-23. Jotkut hienot ravintolat ovat auki vain illalla, toisaalta muutamat hyvät ruokapaikat ovat auki vain lounasajan.

Ruokailu, ravintolat ja maltalainen ruoka

Maltalainen ruoka on saarelaisten sekä sen monien valloittajien ruokakulttuureiden sekamelska ja fuusio. Tämä makujen sekoitus tuo maltalaiseen keittöön Välimeren monien ruokien eri vivahteita ja ruoka pohjautuukin välimerellisten makujen tapaan pääasiassa tuoreisiin ja paikallisiin raaka-aineisiin sekä mereneläviin. Monet ruokalajit ovat ominaisinta Maltaa, yksinkertaisia, mutta täynnä makua ja väriä, monissa on lisänä pieni vivahdus mm. sisilialaista, espanjalaista tai brittiläistä keittiötä.

Aukioloajat ja maksaminen

Maltan ravintolat ovat auki noin klo 12-15, päivällinen on tarjolla noin klo 19-23. Jotkut hienot ravintolat ovat auki vain illalla, toisaalta muutamat hyvät ruokapaikat ovat auki vain lounasajan. Monet ravintoloista ovat suljettuina joko sunnuntaisin tai maanantaisin. Ravintoloissa on hyvä jättää noin 10-15% juomarahaa, sitä ei ole yleensä valmiiksi lisätty laskuun mutta tämä on hyvä tarkistaa, jottei maksa tippiä tuplasti.

Kaikissa ravintoloissa hinnat eivät ole esillä vaan ajatuksena on tarjota yhdistelmä päivän tuoreista raaka-aineista. Joissain paikoissa homma toimii, toisissa turisteilta saatetaan veloittaa ylihintaa. Kysy siis hintaa etukäteen ettei tule yllätyksiä. Sama pätee mm. kioskeihin, joissa tavaroiden hinnat eivät ole esillä.

Esimerkiksi Visit Malta -sivustolla on lisätietoa Maltan ja Gozon ravintolatarjonnasta.

Maltalaisia ruokalajeja

Seuravassa muutama ehdotus siitä, mitä ruokia ja herkkuja Maltalla ollessa kannattaa kokeilla.

Hobz biz-zejt on suosittu pikkusuolainen, jossa viipale maltalaista maukasta ja rapeakuorista leipää kastetaan oliiviöljyyn, pintaa hierotaan kypsillä tomaateilla, päälle sekoitus tonnikalaa tai anjovista, oliiveja, sipulia, kapriksia, tomaattia tai muuta, tekijän mukaan.

Pastizzit ovat lehtitaikinasta tehtyjä pieniä suolaisia leivonnaisia, täytteenä yleensä ricotta-juustoa tai hernesosetta.

Välimeren ympäröimässä saarivaltiossa ei ole ihme, että kalaruuat ja muut merenelävät kuuluvat olennaisena osana paikalliseen keittiöön. Kala on keskeinen osa maltalaisten aterioissa ja sitä löytyy myös monien ravintoloiden ruokalistoilta. Maltalaisista kalaruuista voit kokeilla esimerkiksi aljottaa, joka on tomaatin, riisin ja runsaan valkosipulin maustama kalakeitto. Lampuki on paikallinen kala, jota tarjotaan mm. piirakan muodossa tai paistettuna tomaattikastikkeessa.

Yksi saaren erikoisuuksista on kani ja se on monien perinteistä maltalaista ruokaa tarjoavien ravintoloiden ruokalistalla. Listalta voi löytää kanipataa, spagettia kanikastikkeella tai paistettua kania.

Soppa ta' l-Armla eli "lesken keitto" on esimerkki todella perinteisestä maltalaisesta ruuasta; kalaan ja kasviksiin pohjautuva sekä melko vaatimattoman oloinen. Keittoa kutsuttiin aikoinaan kyseisellä nimellä, koska sen raaka-aineet olivat halpoja ja siksi saatavilla myös köyhimmille. Nykyisinkin keitto on yksinkertainen sekoitus kauden tuotteita tomaattiliemessä kypsennettynä.

Kapunata on maltalaisten oma versio ratatouillesta, maukkaassa ruuassa on yleensä ainakin tomaatteja, munakoisoa ja kapriksia. Kapunata on hyvää mm. kalan kanssa, mutta maistuu myös sellaisenaan kasvisruokana.

Yleisesti ottaen monet ravintolat tarjoavat kasvisruokaa (muttei vegaani) pääruuaksi, kalan syöjillä on vielä paljon enemmän vaihtoehtoja. Parhaat kasvisruokavalikoimat eivät kuitenkaan usein löydy paikallisista kaniin erikoistuneista ravintoloista, vaan yleensä on parempi hakeutua etnisiin ravintoloihin, joita Maltalla on jo runsaasti.

Maltalainen keittiö tarjoaa myös herkullisia jälkiruokia. Suosittuja ovat mm. kannoli, luultavasti sisiliasta tullut rapea, putkimainen leivonnainen, täytteenä ricotta-juustoa; helwa tat-Tork on halvan tyyppinen makea sekoitus, jossa on yleensä pistaasipähkinöitä tai manteleita; qubbajt on maltalaista nougatia, mausteena manteleista tai hasselpähkinöitä, qubbajtia myydään perinteisesti Maltan festan aikana.

Viini

Malta ei ole yhtä tunnettu viinituottajamaa kuin monet sen Välimeren naapurit, mutta maltalaiset viinit menestyvät kuitenkin hyvin kansainvälisissä kilpailuissa ja vertailuissa. Saarelta löytyy monia kansainvälisiä rypälelajikkeita sekä myös muutaman kotimainen lajikkeen, joista tehdään hyviä viinejä, joilla on oma ominainen makunsa. Lähde mukaan viinikierrokselle tai maista paikallisia viinejä omatoimisesti sellaisenaan tai hyvän ruuan kera.

Teksti: Anniina Simula
2010/07

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti