Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa
Ilmoitus
kalastusvene
Maltan ilmastoon vaikuttaa vahvasti saarta ympäröivä Välimeri. Tyypillisiä ovat kuumat ja kuivat kesät, lämpimät ja ajoittain sateiset syksyt sekä lyhyet ja leudot talvet sateineen. Kuvassa tyypillinen maltalainen kalastusvene.

Maltan sää ja ilmasto

Sää Maltalla (Valletta) nyt

Sääennuste

Maltan meteorologisen viraston sääennuste kertoo minkälainen sää Maltassa odotetusti vallitsee lähipäivien aikana.

Milloin matkustat?

Katso, miten lämmintä Maltalla on ollut eri kuukausina viime vuosina:

Tammikuu Helmikuu Maaliskuu Huhtikuu Toukokuu Kesäkuu Heinäkuu Elokuu Syyskuu Lokakuu Marraskuu Joulukuu

Ilmasto

Maltan ilmastoon vaikuttaa vahvasti saarta ympäröivä Välimeri ja Maltalla vallitseekin välimerenilmasto, jolle ovat tyypillisiä kuumat ja kuivat kesät, lämpimät ja ajoittain sateiset syksyt sekä lyhyet ja leudot talvet sateineen. Malta on mukava lomapaikka kesät talvet, sillä auringonpaistetta riittää runsaasti ympäri vuoden. Kesäisin aurinko paistaa keskimäärin 12 tuntia päivässä, talvellakin noin 6 tuntia, eikä lämpötila oikeastaan koskaan putoa nollan alapuolelle.

Milloin Maltalle kannattaa matkustaa?

Paras aika vierailla Maltalla ja sen muilla saarilla on keväällä ja syksyllä, kun ilma on miellyttävän lämmin, mutta ei liian kuuma. Tosin välillä keväisin kovat tuulet saattavat viilentää ilmaa. Keväällä rannatkin ovat vielä melko tyhjillään ja majoitus helpompi löytää, samoin elokuun lopulta aina marraskuulle asti lämpötilat ovat mukavan leppoisat ja merivesi kuumien kesäkuukausien lämmittämää.

Suurimmat matkailijajoukot saapuvat saarelle kesä-elokuun aikana ja tällöin myös lämpötilat hipovat huippuaan ja päivisin on välillä todella kuuma. Kesäaika on siis Maltalla kuuma, kuiva ja hyvin aurinkoinen, onneksi rannoilla käy välillä viilentävä merituuli. Korkea ilmankosteus saarivaltiossa tosin tekee kuumuudesta vielä sietämättömämpää myös öisin, joten jos ei erityisemmin pidä kuumuudesta, kannattaa Maltalle matkustaa muina vuodenaikoina. Keväisin ja kesäisin kuuma ja kuiva Sirocco-tuuli tuo välillä todellisia helleaaltoja Afrikasta Maltalle.

Kesäisin saarivaltio tosin kuhisee tapahtumia, joten sen suhteen kesäaika on yksi parhaimmista hetkistä matkustaa Maltalle. Beach partyt ja klubielämä muutenkin on vilkkaimmillaan, kyläfestivaaleja eli festoja järjestetään kyllä ympäri vuoden, vaikkakin kesällä niitä on eniten. Veden saanti aiheuttaa joskus ongelmia Maltalla, varsinkin kuumaan kesäaikaan, jolloin sateet ovat olemattomat ja veden tarve suurin. Yritä siis parhaasi mukaan säästää vettä lomasi aikana. Sanomattakin lienee selvää, että Maltan kesän paahtavassa kuumuudessa ehdottomia ovat (korkeakertoiminen) aurinkorasva, hattu sekä vesipullo.

Maltan talvet ovat leutoja, lämpötila on päivisin noin 15 asteen tienoilla, joskus tuulet viilentävät ilmaa hetkellisesti ja iltaisin voi olla hieman viileää. Talvella ei oikeastaan koskaan sada lunta, sillä lämpötila ei juuri koskaan putoa nollan alapuolelle edes öisin. Välillä kovat tuulet voivat haitata ulkona oloa, mutta usein talvellakin aurinko paistaa lämpimästi monta tuntia päivässä. Suurin osa sateista saadaan syys- ja talviaikaan lokakuun ja maaliskuun välisenä aikana, kesäkuukausina kesä-, heinä- ja elokuussa sateet ovat melkein olemattomat.

Teatterikausi on hyvin aktiivinen varsinkin loka- ja toukokuun välisenä aikana, joten myös talvella löytyy tekemistä. Ja tietysti suurin osa Maltan nähtävyyksistäkin on avoinna myös talvella, joten jos tulet Maltalle pääasiassa vierailemaan nähtävyyksissä, kannattaa suosia syys- ja talviaikaa, sillä viileämmällä (mutta silti aurinkoisella) säällä niissä on mukavampi kierrellä. Talvellakin uiminen on mahdollista, merilämpötila harvoin laskee alle 15 asteen. Maltan rannat täyttyvät silti pitkälti kesäisin, mutta purjelautailijat suosivat saaren talvisia tuulia. Syys- ja talviaikaan mukaan kannattaa pakata sateenvarjo ja/tai kevyt sadetakki sekä lämmintä vaatetta mahdollisesti kylmiä iltoja ja öitä varten.

Teksti: Anniina Simula
2010/07

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lukijoiden kommentteja

Noin 2000-luvun alussa olin ilmoittautunut Maltan-matkalle joka tapahtui lokakuussa. Olin 3. varasijalla ja kiitän onneani etten päässyt silloin mukaan. Siellä oli koko matkan ajan ollut 30 asteen helle. En siedä juurikaan 22 astetta korkeampaa lämpöä jos pitää liikkua. Jokin taulukko ilmoitti Maltalla korkeimmaksi lämpötilaksi lokakuussa 23 astetta. Eli ko. helle oli aikamoinen poikkeus. Mutta niitähän sattuu. Eli kaikkeen pitää varautua maailman menossa. /Mirna

Minä kävin Kreetalla, lämpömittaeissa oli 35 astetta, ei tehnyt tiukkaa. Pukeutua kannattaa hihattomaan mekkoon ja lierihattuun. Vaikka en aurinkoa ottanut paloin silti, kädet, kasvot ja jalat. Ei ollut liian kuuma. /leena

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti