Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Ilmoitus
Valletta
Valletta ei ole koolla pilattu ja se onkin EU:n pienin pääkaupunki. Kaupunki on tunnettu mm. massiivisista linnoituksistaan ja upeista näkymistä ylhäältä kaupungista alas kahteen satamaan.

Vallettan nähtävyyksiä

Maltan pääkaupunki Valletta ei ole koolla pilattu ja se onkin vain vajaan neliökilometrin pinta-alallaan ja noin 7000 asukkaallaan EU:n pienin pääkaupunki. Pienestä koostaan huolimatta kaupunki on kuitenkin saaren tärkeä kaupallinen ja taloudellinen keskus, jossa vierailee päivittäin lukuisia kaupungin historiasta kiinnostuneita turisteja.

Vallettan rakentamisen aloittivat saarta hallinneet Johanniittain ritarikuntalaiset, jotka suunnittelivat kaupungin turvapaikaksi mm. sotilaille. Aikaisemmin nykyisen Vallettan paikalla oli ainoastaan St. Elmon linnoitus, mutta suurmestari Jean Parisot de la Valette, jonka mukaan pääkaupunki on nimetty, ymmärsi linnoitetun kaupungin tärkeyden ja käynnisti suunnitelmat Vallettan rakentamiseksi.

Myöntäessään Vallettalle paikan maailmanperintöluettelossa, Unesco kutsui pientä kaupunkia yhdeksi keskitetyimmistä historiallisista alueista maailmassa. Ja sitä kaupunki todella on, sillä se on tunnettu nimenomaan massiivisista linnoituksistaan, lukuisista kirkoistaan sekä mm. barokkiarkkitehtuurin huippuosaamisesta. Oman lisänsä antavat myös Vallettan pienet ja tunnelmalliset sivukujat sekä upeat näkymät ylhäältä kaupungista sen kahteen satamaan. Seuraavassa tutustutaan tarkemmin Vallettan tunnetuimpiin nähtävyyksiin.

Pyhän Johanneksen katedraali

Vallettan pienestä koosta huolimatta kaupunkiin mahtuu uskomaton määrä kirkkoja. Kaupungissa on lähemmäs 30 kirkkoa eikä ole yllättävää, että Vallettan ensimmäinen rakennus oli myös kirkko. Vallettan tunnetuin ja ehkä näyttävin kirkko on Johannes Kastajalle omistettu Pyhän Johanneksen katedraali, joka valmistui vuonna 1577. Kirkko saattaa näyttää melko vaatimattomalta ulkoapäin, mutta sisäosa on tehty barokin aikakauden huipentuman aikaan ja se on hyvin koristeellinen ja näyttävä. Yksi katedraalin aarteista on Caravaggion mestariteos Johannes Kastajan mestaus.

Suurmestarin palatsi

1500-luvun loppupuolella rakennettu Suurmestarin palatsi [Flickr-kuvia] on aina toiminut valtaapitävien kokoontumis- tai asuinpaikkana - ensin palatsi toimi Johanniittain ritarikunnan suurmestareiden asuntona, sen jälkeen siellä vaikuttivat britit ja nykyisin palatsissa toimii Maltan eduskunta ja se on myös Maltan presidentin virka-asunto. Palatsi on mielenkiintoinen vierailukohde hienoine huoneineen, joiden seinät on päällystetty mitä hienoimmilla tapeteilla, palatsin seinillä ja käytävillä näkee mm. maalauksia suurmestareista, taide-esineitä sekä vanhoja haarniskoita. Samalla voi vierailla mm. palatsin yhteydessä olevassa asevarastossa, jonka kokoelma on alallaan maailman suurimpia, sekä muutamissa valtion virka-asunnoissa.

Manoelin teatteri

600-paikkainen Manoelin teatteri rakennettiin vuonna 1731 ja on yksi Euroopan vanhimmista teattereista. Teatteri on Maltan kansallisteatteri sekä Maltan filharmonisen orkesterin koti. Käy ihailemassa teatterin upeaa katsomoa, sen kullalla koristeltuja aitioita sekä sen näyttävää kattokruunua. Teatterin akustiikka on huippuluokkaa, joten ainakin kaikkien klassisten musiikin ystävien kannattaa käydä myös konsertissa.

St. Elmon linnoitus

Vallettan ulommaisessa reunassa sijaitsee St. Elmon linnoitus [Flickr-kuvia], jonka ritarit rakensivat aikoinaan vartioimaan niemimaan molempien satamien sisäänkäyntiä. St. Elmon linnoitus oli aikoinaan ainoa rakennus nykyisen Vallettan kohdalla ja sillä oli suuri rooli Maltan piirityksen aikana vuonna 1565, tosin niistä ajoista linnoitusta on muutettu ja laajennettu melko paljon. Nykyisin linnoituksessa toimii Maltan poliisikoulu ja se on avoinna yleisölle ainoastaan historianelävöittämisten aikana, yleensä sunnuntaisin.

Jos linnoituksen jälkeen kaipaa vielä lisää sen kaltaista nähtävää, kannattaa käydä kiertämässä ja tutustumassa tarkemmin myös ritareiden rakentamiin kaupungin muuriin sekä porttiin.

Barrakka-puisto ja upea näköala pääsatamaan

Barrakka-puisto [Flickr-kuvia]on yleinen puisto Vallettassa ja tarjoaa hienot näköalat pääsatamaan. Puistoja on oikeastaan kaksi - ylempi ja alempi (Upper & Lower Barakka gardens), joista varsinkin ylempi puisto on suosittu kohde Vallettan vierailijoiden keskuudessa. Molemmissa puistoissa kannattaa kuitenkin käydä, jos vain on aikaa. Monet kävijät viettäjät puistossa jopa tunteja ihaillen hienoja maisemia sekä tutustuen puistojen patsaisiin ja monumentteihin.

Auberge de Castille

Kun Johanniittain ritarit rakensivat Vallettan, he rakensivat useita majataloja, yhden jokaista langueaan eli kieltään tai kansallisuuttaan kohtaan. Majatalot eli auberget olivat tarkoitettu pääasiassa niiden ritareiden asuinpaikoiksi, joilla ei ollut omaa kotia Maltalla. Auberge de Castille [Flickr-kuvia] oli majataloista suurin ja oli ritarikunnan vaikutusvaltaisimpien langue'n - Kastilian, Leónin ja Portugalin - virallinen kotipaikka. Auberge de Castille on yksi hienoimmista arkkitehtuurin taidonnäytteistä Maltalla ja se sijaitsee Vallettan korkeimmalla kohdalla antaen sille hyvät näkymät Vallettan muihin rakennuksiin. Majatalo kärsi pahoja tuhoja toisen maailmansodan aikaan, mutta se kunnostettiin sen jälkeen. Nykyisin Auberge de Castille toimii Maltan pääministerin virkahuoneistona.

Lisätietoa Vallettan nähtävyyksistä löydät täältä: City of Valletta | World Travels / Valletta

Teksti: Anniina Simula
2010/07

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lukijoiden kommentteja

Vallettan kaupungissa vierailin kirkossa 80-luvun lopulla. Johanniittojen ristinmerkin muistan hyvin. /Atro Niiniluoto

St. Elmon linnoituksessa toimii myös upea sotamuseo. /Seppo

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti