Marokko – Lisää kiinnostavia paikkoja
Marrakech
Marrakech
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Hotelleja – Marrakech
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Hamamin katto Marrakechissa (CC License: Attribution-NoDerivs 2.0 Generic)
Marrakechissa on tunnetusti Marokon parhaat kylpylät, niin hinta-laatusuhteeltaan kuin tasoltaankin.

Tekemistä ja ajanvietettä Marrakechissa

Marrakechissa ja sen ympäristössä voi harrastaa kaikenlaista patikoinnista ratsastukseen, uintiin ja golfiin. Kaupungin vieressä oleville Atlas-vuorille on hyvä lähteä käymään, Saharaan tehdään paljon retkiä ja myös Agafayn autiomaa tarjoaa kaikenlaista. Marrakechissa on tietenkin myös perinteisiä arabialaisia kylpylöitä, ja Marrakechin ympäristöön voi hyvin tehdä päivän kestäviä retkiä. Marrakechissa on muutama suuren luokan tapahtuma talvikauden aikana, ja siellä on myös jonkin verran yöelämää, mutta tapahtumien tai yöelämän takia kaupunkiin ei kannata pelkästään lähteä.

Harrastus-, ajanviete- ja aktiviteettimahdollisuudet

Marrakechissa ja sen ympäristössä voi ratsastaa, uida, patikoida, soudella kanootilla ja tehdä kaikenlaista muuta. Yksi hyvä paikka lähteä harrastamaan enemmänkin aavikon olosuhteisiin on Agafay, jonne on tapana tehdä ainakin yhden yön yli kestäviä matkoja.

Ratsastus

Ratsastus on mahdollista aivan Marrakechin vieressä, Palmeraiessa olevilla Les Cavaliers de l’Atlas [kartalla] -talleilla. Tämän paikan vetonaula on etenkin se, että ratsastaa voi monenlaisilla hevosilla, kuten berberien käyttämillä hevosilla, arabialaisilla ja myös länsimaissa totutuilla. Täällä voi yöpyä riadissa eli tyypillisessä marokkolaisessa majatalossa, tai tänne voi tulla vain päiväksi tai puoleksi päiväksi ratsastamaan. Paikan päältä saa kaiken mahdollisen ratsastukseen liittyvän vuokralle, ja täällä on paljon erilaisia vaihtoehtoja. Yön yli viihtyvien on mahdollista lähteä ratsastusretkelle Atlas-vuoristoon, lapsille on ratsastuksen opetusta ja kaikenlaisia muitakin mahdollisuuksia talleilla on.

Marrakechin ympäristössä voi myös ratsastaa kamelilla. Se on mahdollista paitsi Agafayssa myös useiden eri matkatoimistojen ja retkijärjestäjien tekemillä retkillä. Esimerkiksi Camel Marrakech tekee monenmoisia ratsastusretkiä, kuten useiden päivien mittaisia Saharan-kierroksia. Puolen päivän mittaisia kameliratsastusretkiä tekee Marrakech Tours, ja retkille lähdetään joko aamuyhdeksältä tai klo 14.

Uinti- ja muut virkistysmahdollisuudet

Uimaan mieliville mutta esimerkiksi Medinassa yöpyville parhaat uinti- ja rentoutumispaikat hoitoineen löytyvät lähistön klubeilta.

Kuuden kilometrin päässä keskustasta sijaitseva Beldi Country Club [kartalla] on monipuolinen paikka, jossa voi yöpyäkin. Siellä on uima-altaita, jotka tarjoavat ylittämättömät puitteet rentouttavalle iltapäivälle, ja siellä on kaikenlaista muutakin. Sen tarjontaan kuuluvat esimerkiksi kylpylä, tenniskenttiä, golfkenttä, ratsastusmahdollisuuksia, erilaisia kursseja kuten kokkauskursseja ja mahdollisuus tehdä lähitienoille retkiä mönkijällä.

Agdalissa, lyhyen matkan päässä Medinasta sijaitseva Les Jardins De La Medina -hotelli [kartalla] on kenties turhan kallis majapaikka, mutta se tarjoaa erinomaisen mahdollisuuden uida ja ruskettua. Sen puutarhassa on eksoottista tunnelmaa, ja siellä voi myös ottaa osaa erilaisille kursseille, syödä hyvin ja viihtyä koko päivänkin.

Patikointi

Marrakech on suurten etäisyyksien kaupunki, jossa kokeneetkin kävelijät ovat helisemässä kaupunginosasta toiseen kävellessään, mutta sieltä voi lähteä oikein patikoimaankin. Läheinen Atlas-vuoristo tarjoaa hyvät puitteet monenmoiselle kävelyretkelle, ja Marrakechissa on kymmeniä eri matkatoimistoja ja muita järjestäjiä, jotka auttavat patikoimaan mieliviä. Kävelykierrosten aikana voi myös oppia kaikenlaista, kuten nähdä aidon berberien asuttaman kylän, ja hyviä ovat yhden päivän mittaiset retket. Niitä järjestää Trekking in Morocco, joka tekee myös pidempiä, 2–4 vuorokauden mittaisia patikointiretkiä.

Valtaosa patikointiretkistä on sellaisia, että ne kestävät useita päiviä, ja sellaisia tarjoavia matkatoimistoja ja retkijärjestäjiä on pilvin pimein. Esimerkiksi Desert Morocco Adventure tekee 4 vuorokauden patikointiretkiä, ja Walking in Morocco tekee paitsi päiväretkiä myös useita päiviä kestäviä retkiä Toubkaliin. Hyvä vaihtoehto on myös Atlas Trek Shop, joka tekee päivän mittaisia retkiä mutta myös pidempiä patikointiretkiä Atlas-vuoristoon ja muuallekin.

Agafay

Neljänkymmenen kilometrin päässä Marrakechista sijaitseva Agafay-autiomaa [kartalla] on hyvä kohde niille, jotka haluavat viettää ainakin yhden yön alueen kuumaisissa puitteissa. Monet marrakechilaiset lähtevät tänne viikonlopuksi, joten tämä on parhaimmillaan hyvä paikka harrastaa ja rentoutua muina aikoina. Agafayssa voi patikoida, ratsastaa, soutaa kanootilla joessa tai vain katsella aavikon dyynejä. Parhaimmillaan alue on keväällä, jolloin helmikuulta huhtikuulle autiomaa kukkii, mutta kesällä ja syksyllä alue muistuttaa täysin karua autiomaata. Agafayyn suuntaavan on hyvä valita sieltä majapaikka, jonka yhteydessä on mielenkiintoisia ajanviete- ja harrastusmahdollisuuksia.

Telttailemaan aikovalle hyvä osoite on Scarabeo, jossa voi yöpyä paitsi teltassa myös mökeissä. Niin teltat kuin muutkin tilat ovat lämmitettyjä marraskuulta helmikuulle, ja täällä vakiovarusteisiin kuuluvat monet länsimaiset mukavuudet. Harrastusmahdollisuuksia on valtavasti, joogasta ratsastukseen, leijojen lennättämiseen ja erilaisiin ympäristöön tehtäviin retkiin.

Jos mielii asumaan bungalowiin 50–100 eurolla, on Jnane Tihihit hyvä vaihtoehto. Tämä on hyvä paikka yöpyä niille, jotka haluavat opetella laittamaan ruokaa berberien tyyliin. Täällä voi myös uida, ja täältä voi lähteä ratsastamaan tai joenrannalle ruskettumaan.

Epic Morocco kertoo enemmän alueen majapaikoista, harrastusmahdollisuuksista ja kaikesta muusta asiaan liittyvästä.

Riad-majatalon ja kylpylän julkisivu
Monissa majataloissa ja hienoissa hotelleissa on omat kylpyläpalvelunsa.
Kuva: Peter Forsberg

Vierailu kylpylässä (hammam)

Marokossa kuten monissa muissakin arabimaissa on moskeijoiden vieressä samaa vedenlähdettä käyttämässä usein hammam eli turkkilaistyylinen kylpylä, jonkalaisessa peseytyminen on miellyttävää puuhaa. Marrakechin hienoissa hotelleissa niin Medinassa kuin muuallakin on usein kylpyläpalveluita, mutta ne ovat poikkeuksetta kalliita eivätkä vastaa millään lailla paikallisten tottumuksia. Kaupungissa on kuitenkin myös paikallisten käyttämiä aitoja hammameja, joissa pääsee todellakin perille marokkolaisista peseytymismenetelmistä.

Edullisinta on aina ottaa mukaan omat sampoot ja muut tarvikkeet kuten pyyheliina ja uimapuku. Kuumat huoneet ovat varattuja joko miehille tai naisille (joissain on erilliset tilat, toisissa erilliset ajat kummallekin sukupuolelle lapsineen), ja peseytyminen on melko häveliästä puuhaa suomalaiseen saunomiseen verrattuna. Pientä lisämaksua vastaan saa kaikissa kylpylöissä erikoishoitoja, joihin kuuluu kaikenlaista pesusta hierontaan.

Autenttisen kylpyläkokemuksen voi saada esimerkiksi Hammam Bab Doukkalassa (Rue Bab Doukkala) [kartalla], joka on Bab Doukkala -moskeijan vieressä Medinassa. Siellä naiset kylpevät klo 12–19 ja miehet klo 20 eteenpäin. Toinen vaihtoehto on Hammam Dar el-Bacha (Rue Fatima Zohra 20) [kartalla], joka sijaitsee lähellä Djemaa el-Fna -aukiota. Se on kaupungin suurin hammam, ja naiset saavat siellä parhaat ajat (klo 13–21) ja miehet joutuvat kylpemään aamupäivisin klo 7–13.

Yleisten kylpylöiden lisäksi Marrakechissa on melkoinen määrä yksityisiä kylpylöitä. Niissä tosin tunnelma on täysin toisenlainen kuin yleisissä hammameissa, ne ovat kalliimpia eivätkä välttämättä ole lainkaan samanlainen kokemus kuin yleisessä hammamissa kylpeminen. Yksi varteenotettava vaihtoehto yksityiselle kylpylälle on Les Bains de Marrakech (Derb Sedra 2) [kartalla] Saadi-hautojen vieressä.

Monissa majataloissa ja hienoissa hotelleissa on omat kylpyläpalvelunsa, ja vaikka ne eivät ehkä ole yhtä autenttisia kokemuksia, ovat ne hyvää hemmottelua ja varteenotettavia hemmottelupaikkoja. Riadeissa ja hotelleissa pitää varata hammam vähintään paria tuntia etukäteen, sillä niitä on ensin lämmitettävä jonkin aikaa. Hotelleja, joissa on kylpyläpalvelut on erityisen paljon Medinassa ja vielä enemmän Guélizissa, ja yksi hyvä on Medinassa, Bab Doukkalan lähellä sijaitseva La Maison Arabe, jossa myös on uima-allas ja kokkauskursseja. Guélizissa on useita vaihtoehtoja, joihin kuuluvat Riad Dar Dahlane ja Bab Hotel. Kaikki kylpyläpalveluilla varustetut majapaikat Marrakechissa voi nähdä hotels.comista.

Tapahtumat

Marrakechissa on tapahtumia kesät talvet, ja parhaaseen matkustusaikaan marraskuulta maalis-huhtikuulle sattuu muutama mielenkiintoinen tapahtuma. Tammikuussa juostaan maraton, MadJazz tuo jatsia Marrakechiin maaliskuussa ja joulukuussa pidetään elokuvafestivaalit.

Made in Marrakech kertoo lisätietoa tapahtumista laidasta laitaan, taidenäyttelyistä urheilukilpailuihin.

Sahara (CC License: Attribution-ShareAlike 2.0 Generic)
Saharan laidalla sijaitseva Marrakech antaa oivan tilaisuuden käydä ainakin pikavisiitillä tällä suurella aavikkoalueella.

Retket Saharaan ja muut päiväretkimahdollisuudet

Saharan laidalla sijaitseva Marrakech antaa oivan tilaisuuden käydä ainakin pikavisiitillä tällä suurella aavikkoalueella. Koko Marrakechin keskusta on täynnä mitä erilaisimpia mainoksia Saharaan suuntautuvista retkistä, ja niitä tyrkytetään monien matkatoimistojen suosimalla alueella jokaiselle länsimaisen näköiselle ohikulkijalle. Myös suuri osa hotelleista pystyy järjestämään retkiä tai ainakin antamaan tietoa niiden järjestäjistä.

Eniten keskitetysti matkatoimistoja ja muita päiväretkien järjestäjiä on Avenue Mohammed V -valtakadun varrella, etenkin lähellä Place du 16 Novembre -aukiota Guélizissa. Esimerkiksi Inside Morocco on paikka, josta voi kysellä mitä erilaisimpia retkiä ja kierroksia. Myös Sahara Desert Tour järjestää mitä erilaisimpia retkiä Saharaan.

Päiväretkelle voi lähteä paitsi Saharaan myös johonkin muuhun lähistön mielenkiintoiseen kohteeseen. Demnate on ainutlaatuinen vierailupaikka, ja sinne pääsee hyvin grand taxeilla Bab Doukkala -portilta. Myös bussit kulkevat sinne Bab Doukkalan vieressä olevalta bussiasemalta noin 90 minuutissa reilun parin euron hinnalla.

Toinen mielenkiintoinen vierailupaikka on kolmen tunnin matkan päässä rannikolla sijaitseva Essaouira, jonne pääsee saman Bab Doukkala -portin luota parissa tunnissa bussilla tai nopeammin ja kalliimmin grand taxilla. Edullinen mutta mukava tapa matkata Essaouiraan on Supratours-bussi, joka lähtee Ville Nouvellessa olevan rautatieaseman takaa yhtiön omalta bussiasemalta. Essaouira on hyvä paikka pidemmällekin oleskelulle, eikä se tuota ongelmia Marokkoa tuntemattomalle, sillä se sijaitsee turistien suosimassa Agadir–Essaouira–Marrakech-kolmiossa. Näiden kaupunkien välillä on helppo liikkua jatkuvasti kulkevilla busseilla, ulkomaalaisille on kaikenlaisia palveluita ja ulkomaisiin turisteihin on täällä totuttu. Essaouirassa on mukava kävellä sen miellyttävässä Medinassa, siellä on hyvät kalaruoat, paljon länsimaista turistia kiinnostavia liikkeitä ja turisteista huolimatta hyvin paljon eksoottista paikallistunnelmaa.

Tripadvisorista saa lisätietoa päiväretkimahdollisuuksista.

Ilta- ja yöelämä

Marrakech on Marokon normaalia kaupunkia parempi paikka vaihtaa vapaalle ilta-aikaan, sillä Medinassa on Djemaa el-Fna -aukiolla ilta toisensa jälkeen värikästä ja eksoottista ohjelmaa. Illanvietto siellä tosin on pääosin alkoholitonta, mutta Medinassa ja sen lähistöllä on muutama baari. Kaupungin uusissa osissa voi mennä drinkille tai klubiin tanssimaan koko yöksi, ja se onkin Medinaa parempi paikka viettää iltaa länsimaiseen tyyliin. Jos Marrakechissa mielii iltaisin ulos juhlimaan ja alkoholijuomia lipittelemään, kannattaa hotellikin suosiolla katsoa Guélizista tai Hivernagesta. Myös Medinan vieressä oleva Zone Aguedal on alue, jolla on paljon anniskelupaikkoja, ja sekin on bilehileille varteenotettava paikka yöpyä. Siellä eniten anniskelupaikkoja on Mohammed VI -bulevardin varrella. Jos Marrakechissa lähtee illalla jonkin matkan päähän hotellilta, on hyvä niin mennessä kuin palatessakin käyttää petit taxia, tai grand taxia jos mukana on enemmän ihmisiä kuin kaksi.

Djemaa el Fna
Djemaa el-Fna on loistava paikka suunnata koska tahansa klo 17 ja 22 välisenä aikana syömään, juomaan teetä ja katselemaan poppamiehiä, katuteatteria ja musiikkiesityksiä.
Kuva: Peter Forsberg

Medina

Medinan yöelämä on lähinnä katuteatterin katselua, musiikkiesitysten seuraamista ja tunnelmasta nauttimista aterian ja mehun kera. Djemaa el-Fna on loistava paikka suunnata koska tahansa klo 17 ja 22 välisenä aikana syömään, juomaan teetä ja katselemaan poppamiehiä, katuteatteria ja musiikkiesityksiä. Aukio on eläväinen paikka aina noin klo 23 asti, ja sen kojujen lisäksi sitä reunustavissa rakennuksissa on kahviloita ja ravintoloita, joilla monilla on kattoterassit tai ainakin katutason yläpuolella olevat terassit. Jos mielii viiniä tai jotakin muuta vettä väkevämpää, onneaan voi kokeilla esimerkiksi Café du grand Balconissa [kartalla], jonka kattoterassilta on yöt päivät aitiopaikkanäkymät aukiolle.

Jos muualla Medinassa mielii drinkille, on siellä muutama vaihtoehto, joita tosin voi olla pimeän aikaan vaikea löytää. Mellahin vieressä oleva Place des Ferblantiers on hyvä paikka aterialle koska tahansa, mutta siellä on myös Kosybar (Place des Ferblantiers 47) [kartalla], jonka yläkerrassa ja kattoterassilla voi lipitellä vaikka viiniä.

Lähellä Djemaa el-Fnata sijaitseva Piano Bar (Rue de Bahia 26) [kartalla] on Les Jardins de la Koutoubia -hotellin baari, jota pidetään kaupungin tyylikkäimpänä drinkkipaikkana. Hotellin yhteydessä on myös varsin myöhään avoinna oleva intialainen ravintola. Paikalle on öisinkin helppo löytää, sillä se on kaikkialle näkyvän Koutoubian moskeijan vieressä.

Kolmas mahdollinen drinkkipaikka Medinassa tai sen vieressä on Café Arabe (Rue Moussine 184) [kartalla], joka on avoinna puoliinöihin. Tämä luovien paikallisten suosiossa oleva baari on yksi kohtuuhintaisimpia viininhinnoiltaan koko kaupungissa, ja se sijaitsee Medinan pääosissa, lähellä Moussine-suihkulähdettä.

Ville Nouvelle: Guéliz ja Hivernage

Guéliz on kaupunginosa, jossa on anniskelupaikkoja, ja osa niistä on ravintoloita, jotka iltaisin muuttuvat baareiksi tai yökerhoiksi. Grand Café de la Poste [kartalla] lähellä Place 16 Novembre -aukiota on päivisin länsimainen ravintola, iltaisin hyvä baari. Melko lähellä sitä, saman kadun varrella olevan hotelli La Renaissancen yläkerran baari Sky Bar 23 [kartalla]

Hivernage, joka on Guélizin ja Medinan välimaastossa, on paikka, jonka hotelleilla on baareja ja jossa on muitakin baareja. Le Comptoir Darna [kartalla] jonka tiloissa on myös ravintola, on paikka, jossa voi seurata kaikenlaisia esityksiä ja myös tanssia yökerhossa. Se on avoinna päivittäin klo 19.30–03. Toinen varteenotettava bailupaikka on Hotel es Saadin tiloissa oleva Theatro [kartalla], joka on avoinna puoliltaöiltä aamuviiteen. Sinne on parinkymmenen euron pääsymaksu, ja siellä voi kuulla niin arabimaista kuin länsimaistakin musiikkia.

TripAdvisor esittelee Marrakechin baareja ja muita illanviettopaikkoja

Teksti: Peter Forsberg
Kuvat: MsAnthea /Flickr, Peter Forsberg, Andy L /Flickr
2016/10

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti