Marokko – Lisää kiinnostavia paikkoja
Marrakech
Marrakech
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa
Hotelleja – Marrakech
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Souk-markkinakoju
Markkinakojut ovat erityisen hyvä shoppailupaikka kaupungissa. Kaupan on kaikkea herkuista tyypillisiin paikallisiin tuotteisiin, ja tinkiminen ja äänekäs kaupankäynti kuuluvat olennaisena osana asiaan.

Ostoksilla Marrakechissa

Ostokset ovat Marrakechiin suuntautuvalla matkalla tärkeässä osassa, ja moni lähtee sinne sillä mielellä, että tuo sieltä kaikenlaista eksoottista kotiin. Medinan markkinoilta löytyy kaikenlaista sellaista mitä kotimaassa ei tule vastaan, ja siellä käsityöt, kierrätysmateriaalit ja eksoottiset mausteet ja herkut ovat tärkeässä osassa. Medinan kaduilla voi vaellella ostosten perässä vaikka koko loman, mutta siellä on hyvä tietää, mitkä ovat parhaita tienoita ostoksille.

Marrakechista on hyvä tuoda nahkatuotteita, koruja, vaatteita, koristeita, tekstiilejä, kierrätysmateriaaleista valmistettuja tuotteita, mausteita ja arabialaisia herkkuja. Ostoksia voi Marrakechissa tehdä aamusta iltaan, hintataso on yleisesti ottaen alhainen ja siellä on mahdollista käydä mitä erilaisimmissa kaupoissa, niin kaupungin vanhoissa kuin uudemmissakin osissa.

Parhaat ostosseudut

Marrakechin pääostospaikat ovat Medinassa eli vanhassakaupungissa, jonka sokkeloisia kujia tulee tutkittua loman aikana melkoisesti. Medinassa voi vain pyöriä kaikkea katselemassa, mutta ostosten kannalta on parempi, jos selvittää ainakin joitakin hyviä ostospaikkoja etukäteen. Medinan lisäksi Ville Nouvelle eli kaupungin uudet osat rautatieaseman lähistöllä ovat hyviä nykyaikaiselle ostosten tekemiselle pienissä trendikkäissä liikkeissä ja ostoskeskuksissa.

Medina, Mellah ja niitä ympäröivät alueet

Paras paikka suorittaa ostoksia Marrakechissa on Medina ja sen vieressä sijaitseva Mellah. Etenkin Djemaa el-Fna -aukion tuntumasta alkavat markkinakojut ovat erityisen hyvä shoppailupaikka kaupungissa. Niiden alueella on valtavasti niin sisällä kuin ulkonakin erilaisia kaupustelijoita, joista joillakuilla on hienoja liikkeitä, toisilla pieniä kojuja. Kaupan on kaikkea herkuista tyypillisiin paikallisiin tuotteisiin, ja tinkiminen ja äänekäs kaupankäynti kuuluvat olennaisena osana asiaan.

Medinan markkinat tuntuvat jatkuvan loputtomiin, ja monet ammattikunnat ovat yhdessä tietyn aukion tai alueen sisällä, niin että joitain tuotteita on erityisen hyvä hankkia tällaisista keskittymistä. Käytännössä tietyn liikkeen tai minkä tahansa paikan löytäminen itsekseen on puolittainen mahdottomuus, mutta sitkeä kävely tai oppaan käyttäminen auttavat asiassa. Medinan ja sen ympäristön ostospaikkojen lisäksi kaupungin uudempi puoli ja etenkin Guélizin muutamat kadut ovat nousseet uudeksi ostospaikaksi. Tämän nykyaikaisen alueen ostospaikkoihin kuuluu länsimaisia ostoskeskuksia ja pieniä liikkeitä.

Djemaa el-Fna -aukion pohjoispuolelta alkavat soukit eli markkinat ovat suosittuja niin turistien kuin paikallistenkin shoppailijoiden keskuudessa, ja loman aikana niitä tulee kyllä kierreltyä melkoisesti. Käytännössä markkinapaikat (souk tai souq) ovat ryhmittyneet sen mukaan mitä niissä on kaupan. Kalleimmat markkinapaikat ovat lähellä Djemaa el-Fna -aukiota, ja pääkatuja edullisempia hintoja tulee vastaan sivukujilla ja muilla kuin täysin itsestään selvillä, turistien yksinomaan suosimilla alueilla. Djemaa el-Fna -aukion ja Musée de Marrakech -kaupunkimuseon [kartalla] välimaastossa sijaitsevat useimmat soukit, eli aukiolta lähdetään kohti pohjoista ja vastaan tulee melkoinen määrä erilaisia ostospaikkoja, kuten myös kaikenlaista muutakin.

Souk Sofiane Medinan alueella
Eri tuotteita myyvillä soukeilla on se nimi, mitä niissä myydään, mutta nämä tunnetut markkinapaikat ovat juuri niitä, joiden hintataso on korkein.

Eri tuotteita myyvillä soukeilla on se nimi, mitä niissä myydään, mutta nämä tunnetut markkinapaikat ovat juuri niitä, joiden hintataso on korkein. Esimerkiksi Souk Semmarine [kartalla] on erikoistunut nahkatuotteisiin, ja tämä on helposti löydettävissä pääaukion pohjoispuolelta, mutta hinnat siellä ovat korkeampia kuin muiden paikkojen nahkatuotteilla. Sama pätee aivan pääaukiolla olevaan mattoja myyvään soukiin, ja myös siellä on erittäin kalliita hintoja joihinkin muihin paikkoihin nähden.

Paras alue erilaisille tuotteille on mausteisiin erikoistuneen soukin [kartalla] ympäristössä, missä on myös kirpputorikojuja, useita eri muita toreja ja hyviä kahviloita ja ravintoloita Café des Épices -kahvilan ympäristössä. Tämähän on aluetta, jolla on paljon nähtävyyksiä, kuten Marrakechin kaupunginmuseo, Ali ben Youssef Medersa ja Maison de la Photographie. Yksi erityisen tasokas vierailupaikka täällä on aivan kahvilan vieressä oleva Souk Cherifia. Sieltä saa kaikkein parhaita, paikallisten suunnittelijoiden ja muotoilijoiden tuotteita eri liikkeistä, joita tänne on ilmaantunut, ja sieltä on myös mahdollista ostella trendikästä muotia ja uusinta uutta. Tämä alue on erityisen hyvä paikka viettää aikaa paitsi shoppaillen ja nähtävyyksiä katsellen myös ruokaillen tai teetä siemaillen, ja täällä kannattaa viettää mahdollisimman paljon aikaa.

Torien, markkinakojujen ja pienten kauppojen lisäksi Medinassa on eräänlaisia osuuskauppoja, joista voi hankkia korkeatasoisia tyypillisiä paikallisia tuotteita ja joihin kuuluu yllä mainittu Souk Cherifia. Tuotteet ovat hyvälaatuisia ja hinta-laatusuhteeltaan hyviä, ja niiden tuotosta valtaosa menee käsityöläisille ja niille, jotka eniten työtä tuotteiden parissa tekevät. Melko pienellä alueella lähellä Bab Laksour (tai Bab el Ksour) -porttia on kolme hyvää vierailupaikkaa, jotka Marrakechille epätyypillisesti on helppo löytää. Kif-Kif (Rue Laksour 8) [kartalla] on kauppa, jonka käsityöläiset ovat kaupungin taitavimpia käsilaukkujen ja koristeiden tekijöitä ja jossa lähes kaikki on kierrätysmateriaalia. Saman kadun varrella sijaitseva Al Nour (Rue Laksour 57) on liike, josta saa hyvin kaikenlaisia vaatteita ja tekstiilejä ja jonka työntekijät ovat vähäosaisia naisia. Kolmas hyvä vierailupaikka, josta saa hyviä tuotteita ilman ongelmia, on Ensemble Artisanal Marrakech (Avenue Mohammed V) [kartalla], joka nykyisin on avoinna ilman iltapäivätaukoa ma–la klo 9–19. Toisin kuin markkinoilla ja pikkuputiikeissa, osuuskaupoissa on kiinteät hinnat eikä tinkiminen kuulu asiaan.

Medinassa on paljon hyviä alueita, joilla voi tehdä ostoksia, ja yksittäisistä kaduista huomion arvoisia ovat muutamat Djemaa el-Fna -aukion lähistön kadut. Rue Bab Agnaou [kartalla] on hyvä katu modernien pienten liikkeidensä puolesta, ja sieltä saa nopeasti kaikenlaista muistikorteista paristoihin ja matkoilla tarvittaviin asioihin. On hyvä myös olla tietoinen siitä, että sen ja pääaukion kulmauksessa on apteekki, joka muulloin kuin sunnuntaisin on avoinna klo 9–13 ja klo 15–20. Katu johtaa etelään, kohti Mellahia eli juutalaiskaupunginosaa, ja sinne asti on hyvä kävellä Rue Riad Zitoun el-Kedim -kujaa pitkin (tunnetaan myös nimellä Rue Zitou Lakdim). Se johtaa kohti Mellahia, Bahia-palatsia ja ravintoloiltaan kohtuuhintaista Place des Ferblantiers -aukiota. Sen varrella sijaitseva Creations Pneumatiques [kartalla] numerossa 110 on paikka, josta saa kierrätetyistä materiaaleista kuten autonrenkaista valmistettuja tuotteita. Monen muun alueen liikkeen tavoin se on avoinna klo 10–19.

Katu johtaa Mellahiin eli juutalaiskaupunginosaan, joka oli remontissa ja joka nykyisin on entistä paremmassa kunnossa. Mellahin pieni sisätori [kartalla] on hyvä paikka kaikenlaiselle, etenkin mausteille ja koruille, ja sen ympäristössä tulee vastaan muitakin hyviä ostospaikkoja.

Carre Eden
Guéliz-kaupunginosassa sijaitseva Carré Eden -ostoskeskus edustaa uusinta uutta Marrakechissa.

Villa Nouvelle: Guéliz

Ville Nouvelle eli Marrakechin keskustan uusi puoli on hyvää shoppailumaastoa sekin, ja siellä on enemmänkin putiikkeja ja virallisia kauppoja kuin Medinan tyylisiä markkinoita. Uudella puolella on muutama eri kaupunginosa, joista Guéliz rautatieaseman ympäristössä on kaikkein paras.

Guéliz-kaupunginosassa Rue de la Liberté on parhaita katuja shoppailulle, ja sen poikkikatu eli Avenue Mohammed V on nykyisin kaupunginosan pääkatu monin eri tavoin. Carré Eden -ostoskeskus [kartalla] edustaa uusinta uutta Marrakechissa, ja se myös yhdistää nämä kaksi alueen pääostoskatua. Ostoskeskusta ympäröivillä kaduilla on kaikenlaisia liikkeitä apteekista taidegallerioihin, ja itse ostoskeskuksessa on klo 9–22 avoinna oleva Carrefour-valintamyymälä. Paras katu taidegallerioiltaan on Rue Yougoslavie [kartalla] mutta niitä on muillakin lähistön kaduilla.

Yksi hyvä paikka tehdä ostoksia kaupungin uusissa osissa keskitetysti on Majorelle-puutarhan vieressä oleva keskus nimeltään 33 Rue Majorelle [kartalla]. Tässä keskuksessa on yli 60 suunnittelijaa ja muotoilijaa, jotka työskentelevät ja myyvät tuotteitaan kolmessa eri kerroksessa. Paikka on avoinna ma–su klo 9.30–19, ja siellä on tietenkin kannattavaa käydä samalla kun vierailee viereisessä puutarhassa.

Palmeraie

Palmeraie-lomakylässä olevat voivat suorittaa ostoksia sielläkin. Jnane Tamsna (Douar Abiad Palmeraie) [kartalla] nimittäin myy reilun kaupan hengessä kaikenlaista paikallista muotoilua ja taidetta.

TripAdvisorin käyttäjät esittelevät kaupungin ostospaikkoja

Mitä ostaa Marrakechista?

Marrakech on varsin monipuolinen paikka tehdä ostoksia, ja sinne menevän kannattaa jättää mahdollisimman paljon tilaa matkalaukkuun ostoksia silmällä pitäen. Vaikka Medinassa shoppailu on etenkin vilkkaimpina turistiaikoina hektistä ja usein rasittavaakin, on siellä mukava piipahtaa silloin tällöin tutustumassa sen eri osiin ja tarjontaan.

Mattoja Bazar Chichaouassa
Etenkin nahka- ja kangastuotteista samoin kuin itämaisista matoista ja muista arvokkaista tuotteista kannattaa tarkoin varmistaa, että materiaali on aitoa ja tehty kestämään kulutusta.

Djemaa el-Fna -aukion pohjoispuolella alkavilta markkinoilta saa erityisen hyvin eksoottisia juomia ja elintarvikkeita, mausteita, kuten sahramia, yrttejä ja rohtoja, nahkatuotteita kuten kamelinnahasta valmistettuja tohveleita, värjättyjä kankaita kuten kashmiria sekä kaikenlaisia vaatteita ja tekstiilejä, kuten kaktussilkkituotteita, joista tehdään muun muassa laukkuja, pöytäliinoja ja päiväpeitteitä. Myös keramiikka on kovassa huudossa, ja erilaiset saviruukut, kuten tagine-astiat ja teeastiastot, ovat suosittuja ostoksia. Arabialaiset koristeet ja muut tuotteet, kuten vesipiiput ja lautapelit, ovat nekin hyvin tarjolla, ja muutenkin Medinan soukeista voi hankkia kaikenlaista luonnollisista materiaaleista käsin valmistettua.

Kannattaa pitää mielessä, että etenkin hyvin lähellä Djemaa el-Fna -aukiota olevat markkinapaikat, kojut ja putiikit, jotka ovat turistien keskuudessa suosittuja, saattavat olla ylihintaisia, ja vain tinkimällä voi tehdä edullisia ostoksia. Mitä vähemmän turisteja markkinakojuilla ja kaupoissa pyörii, sen edullisempia tuotteita on tarjolla, mutta etenkin nahka- ja kangastuotteista samoin kuin itämaisista matoista ja muista arvokkaista tuotteista kannattaa tarkoin varmistaa, että materiaali on aitoa ja tehty kestämään kulutusta.

Mausteet ovat erinomaisia hankintoja Marrakechissa, kuten myös arganöljy, josta tehdään sekä korkeatasoista ruokaöljyä että kosmetiikkatuotteita. Kaikenlaiset pähkinät ja etenkin mantelit ovat hyviä, ja myös taateleita, viikunoita ja muita vastaavia herkkuja on hyvin tarjolla.

Marrakechissa tulee vastaan kaikenlaista kiehtovaa ja herkullista, ja hinnat on siellä sen verran edulliset, että kaikenlaista on mukava shoppailla niin paikan päällä naposteltavaksi kuin kotiin vietäväksikin.

Elintarvikeostoksilla

Medinan souk-markkinat ovat hyviä paikkoja tehdä eksoottisia elintarvikeostoksia, mutta niistä on vaikea hakea nopeasti mitään. Tietyt elintarvikkeet, alkoholijuomat ja länsimaiset juomat ja elintarvikkeet onkin parempi hakea Ville Nouvellen länsimaisista valintamyymälöistä tai kaupungin uusien osien kauppahalleista.

Carrefour-elintarvikeliike
Kävelymatkan päässä Medinasta sijaitsee Carrefour-valintamyymälä (Place de la Liberté)

Lähimpänä Medinaa sijaitsevista valintamyymälöistä, jotka yleensä ovat avoinna päivittäin klo 9–22, Aswak Assalam (Avenue du 11 Janvier) [kartalla] on lähellä Bab Doukkala -porttia, aivan Medinan muurien vieressä. Toinen kävelymatkan päässä Medinasta sijaitseva valintamyymälä on Carrefour (Place de la Liberté) [kartalla].

Lisää vaihtoehtoja niille, joiden majapaikka on keskustan uusissa osissa tai jotka lähtevät sinnepäin ostoksille tai Majorellen puutarhaan, tulee vastaan Guélizissa ja muualla Ville Nouvellen keskuksen alueella. ACIMA (Avenue Mohammed Abdelkrim el-Khattabi 109) [kartalla] Avenue Mohammed V:n kulmauksessa on yksi vaihtoehto, ja toinen löytyy Avenue Mohammed V:n ja Rue de la Libertén kulmauksesta, jossa ostoskeskuksen yhteydessä on Carrefour. Kolmas alueen valintamyymälä on Majorelle-puutarhan vieressä sijaitseva Acima (Avenue Yacoub el Mansour) [kartalla].

Kauppahallit, joita keskustan uudella puolella Guélizissa ja Ville Nouvellessa on parikin, ovat hyviä elintarvikkeille ja muillekin tuotteille. Marché Centrale Ibn Toumert (Rue Ibn Toumert) [kartalla] on lähellä Avenue Mohammed V -risteystä. Hyvin lähellä olevalla kaupunginosan keskusaukiolla eli Place 16 Novembrella on toinen alueen kauppahalli, Marché Couvert Central [kartalla].

Alkoholia, jota Marrakechista ei saa noin vain, kannattaa tuoda mukanaan sallittu litra, sillä huonon saatavuuden lisäksi se ei ole mitenkään samanhintaista kuin muut tuotteet. Etenkin olut on kallista, ja edullisimpia juomia ovat marokkolaiset viinat ja viinit, joita tosin ei joka paikassa tule vastaan. Viime vuosina osa valintamyymälöistä on lopettanut alkoholin myymisen, ja lähimpänä Medinaa sijaitsevista valintamyymälöistä Carrefour (Place de la Liberté) [kartalla] on varmin valinta alkoholijuomille. Alkoholia pitää valintamyymälöistä vähän etsiskellä, sillä sitä ei ole näkyvissä vaan yleensä alakerrassa tai jossakin vähän piilossa. (Avenue Yacoub el Mansour)

Hinnat ja aukioloajat

Marrakechin hinnat ovat ostosten osalta suurelta osin miellyttävän edulliset, mutta luonnollisista materiaaleista valmistetuista kengistä, vaatteista ja matoista joutuu pulittamaan enemmän kuin voisi luulla. Joskus turistia yritetään kaupungin markkinoilla myös huijata, mutta kannattaa muistaa, että tinkiminen on aina sallittua ja ostoksilla ollessa hintoja kannattaakin yrittää hilata alaspäin. Tinkauksen pääperiaate on se, että jos leikkiin lähtee mukaan ja ilmoittaa hinnan, jonka myyjä hyväksyy, on tinkaajalla moraalinen velvollisuus sitten myös ostaa tuote sillä hinnalla. Tinkausta voi harrastaa monessa paikassa, mutta se ei enää ole niin yleistä kuin ennen ja tinkausta voi välttää tekemällä ostoksensa osuusliikkeissä ja kauppakeskuksissa.

Kaupankäyntiä Place Ben Yyoussefilla
Marrakechin liikkeet ovat hyvin auki aamusta iltaan, ja ostoksille voi lähteä seitsemänä päivänä viikossa, ilman turhia taukoja tai lomapäiviä.

Marrakechin liikkeet ovat hyvin auki aamusta iltaan, ja ostoksille voi lähteä seitsemänä päivänä viikossa, ilman turhia taukoja tai lomapäiviä. Siestaa kaupungissa pitää enää vain osa liikkeistä, ja esimerkiksi apteekit voivat olla tauolla klo 13–15 ja monet niistä ovat sunnuntaisin koko päivän kiinni. Ostoksia voi Medinan markkinakojuilla tehdä illallakin, ja monet liikkeet ovat siellä avoinna klo 21 asti, Djemaa el-Fna -aukion tuntumassa tätäkin pidempään.

Valintamyymälät, joita on vain kaupungin uudella puolella, ovat avoinna yleensä klo 9–22, mutta osa voi sulkea jo tuntia aiemmin ja usein alkoholiosasto sulkeutuu tuntia ennen kuin koko kauppa suljetaan. Perjantai on muslimien pyhäpäivä, ja tällöin on vähemmän liikkeitä avoinna. Myös sunnuntai on päivä, jolloin osa liikkeistä kuten monet apteekit ovat suljettuina ja Ville Nouvelle on silloin hiljainen paikka. Eniten liikkeitä on avoinna niin perjantaisin kuin sunnuntaisinkin Djemaa el-Fna -aukion ympäristössä.

Marrakechissa shoppailu voi olla kuumaa ja hektistä puuhaa etenkin vilkkaina matkustusaikoina, mutta vähiten ainakin paikallisia on liikkeellä perjantaisin eli muslimien pyhäpäivänä, jolloin vain jotkin kaupat eivät ole avoinna. Myös sunnuntai on normaalia hiljaisempi päivä, jolloin etenkin keskustan uusissa osissa on melko autioita ja monet liikkeet ovat kiinni.

Valuutta, rahanvaihto, pankkiautomaatit ja maksukortit

Marokossa on käytössä dirham (MAD), ja sen arvo yhtä euroa kohden on perinteisesti ollut 10–11 dirhamia. Valuuttaa ei voi tuoda muualta maahan, eikä sitä oikeastaan saa viedä maasta poiskaan.

Rahaa kannattaa vaihtaa tai nostaa lentoasemalla, jolla on nykyaikaiset palvelut. Lähtiessä rahaa ei kannata vaihtaa kaupungilla, sillä niissä pisteissä, joissa kurssi on hyvä, on jonoja, ja muissa rahanvaihtopisteissä, joita turistit yleensä käyttävät, on huonot vaihtokurssit. Jos paikallista rahaa on jäljellä lähtiessä, kannattavinta on vaihtaa se euroiksi lentoasemalla, jossa yllättäen on erittäin hyvät vaihtokurssit. Paras vaihtokurssi on sellainen, jossa myynti- ja ostohinta ovat mahdollisimman lähellä toisiaan. Lentoaseman turvatarkastusten jälkeisissä liikkeissä ja kahviloissa, jotka ovat täysin ylihintaisia, otetaan vastaan dirhameita, euroja, muitakin valuuttoja ja maksukortteja.

Marrakechissa on pankkiautomaatteja sen verran, ettei niiden löytäminen yleensä tuota ongelmaa. Erilaiset vilkkaat aukiot ja lähes kaikki Djemaa el-Fna -aukiosta etelään johtavat kadut ovat sellaisia, että niillä on paljon pankkiautomaatteja. Esimerkiksi pääaukiolta kohti etelää kulkeva Rue Bab Agnaou [kartalla] on katu, jolla on useita pankkiautomaatteja.

Maksukortit käyvät joissain liikkeissä kuten nykyaikaisissa valintamyymälöissä ja suurissa osuusliikkeissä, mutta yleisesti ottaen käteinen on Marrakechissa kuningas ja sitä kannattaa pitää aina mukana. Vaikka osa liikkeistä ottaakin kortteja vastaan, on usein nopeampaa ja luotettavampaa maksaa käteisellä, sillä päätteissä on usein ongelmia. Käteistä rahaa voi hyvin turvallisuusnäkökulmasta kuljettaa kaupungilla paljonkin mukanaan, mutta se on hyvä olla paikallisena valuuttana eikä euroina, jonka vaihtaminen on muualla kuin lentoasemalla joko hankalaa tai kallista. Kannattaa myös aina pitää pieniä seteleitä ja kolikoita mukanaan, sillä etenkin aamupäivisin monella kahvilalla ja ravintolalla on vaikeuksia vaihtorahojen kanssa, mikä aiheuttaa joskus pitkiäkin viivytyksiä.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2016/10

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti