Marokko – Lisää kiinnostavia paikkoja
Marrakech
Marrakech
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa
Hotelleja – Marrakech
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Marrakechia ympäröivä muuri auringonvalossa
Marrakechissa on kesäkauden aikana tukahduttavan kuumaa, ja aikaisintaan sinne kannattaa lähteä lomalle marraskuussa.

Marrakechin sää, ilmasto ja parhaat matkustusajat

Sää Marrakechissa nyt

Sääennuste

BBC:n tarjoama Marrakechin sääennuste kertoo, minkälaista säätä alueelle on odotettavissa lähipäivinä.

Milloin matkustat?

Katso, miten lämmintä Marrakechissa on ollut eri kuukausina viime vuosina:

Tammikuu Helmikuu Maaliskuu Huhtikuu Toukokuu Kesäkuu Heinäkuu Elokuu Syyskuu Lokakuu Marraskuu Joulukuu

Ilmasto ja parhaat matkustusajat

Marrakechissa on aavikkosään ja välimerellisen sään leimaama ilmasto, mutta siellä sataa vähemmän kuin Välimeren rannalla, säät ovat siellä talvisin lämpimämmät kuin Välimeren alueella ja talvi on lyhyt mutta öiltään kylmä kausi.

Talvikausi, joka on suosittu mutta ei koko kauden ajalta kallis ajankohta vierailla Marrakechissa, alkaa marraskuun lopun tienoilla, ja käytännössä se tarkoittaa sitä, että yöt viilenevät eikä päivisin ole varjossa enää hellettä. Talvikauteen kuuluu kesäkautta enemmän sateita. Tihkusateet alkavat jo lokakuussa ja aina huhtikuulle kaupungissa satelee yleensä hiljakseltaan 6–7 kertaa kuukaudessa. Talvisateet tuovat helpotusta kuivaan ja äärimmäiseen kuumaan kesään nähden, ja säät ovat miellyttävimmillään loka-marraskuussa ja uudestaan keväällä maalis-huhtikuussa. Talvikauteen kuuluu etenkin joulukuun puolivälistä helmikuun puoliväliin se, että öisin on hyvin kylmää eikä päivisin ole odotettavissa kuin 18–20 astetta.

Aurinko on ympäri vuoden kuuma, niin että se lämmittää öisin lähes pakkaselle joutuneen ilman puoliinpäiviin mennessä, mutta tähän parin kolmen kuukauden mittaiseen keskitalveen kuuluu se, että pukeutuminen on hankalaa ja eri paikoissa on eri aikoina aivan erilaisia lämpötiloja. Kylmimpinäkin talvi-iltoina on kuitenkin mahdollista syödä ulkosalla ja oleskella terassilla pitkälle iltaan, sillä yöt viilenevät vasta iltayhdeksän tai -kymmenen jälkeen kohti minimilukemia, jotka joskus kolmen neljän aikaan voivat painua lähelle nollaa, mutta yleensä 4–5 asteeseen. Talvikauteen kuuluu olennaisena osana auringonpaiste, ja auringonpaistetta on luvassa talvellakin vähintään 220 tuntia kuukaudessa, mikä on melkoisesti. Aurinko paistaa Marrakechissa paljon, ja vuodessa on luvassa aurinkoa yli 3100 tuntia.

Pahin talvikausi taittuu helmikuun puoliväliin mennessä. Yöt ovat pikkuhiljaa vähemmän viileitä, päivät lämpimämpiä ja talvea miellyttävämpään kevätkauteen siirrytään maaliskuun aikana. Tällöin öisin harvoin on alle kymmentä astetta, päivisin ollaan lähellä hellelukemia ja aurinko paistaa entistä enemmän. Säät ovat hyviä maalis- ja huhtikuussa mutta toukokuussa, jolloin pahimmillaan on koettu 45 asteen lukemia, on päivisin yleensä jo 25–30 astetta eivätkä yötkään enää viittätoista astetta lähentelevine lämpötiloineen tuo paljon helpotusta.

Kesäkausi, joka alkaa huhti- tai toukokuussa, on varsin sateeton aika, jolloin lämpötilat pysyttelevät öisinkin lähes kahdessakymmenessä asteessa ja jolloin niin turistit kuin monet paikallisetkin kaikkoavat Marrakechista. Kesä on kuiva, kuuma ja pitkä ajanjakso, joka jatkuu aina lokakuulle ellei marraskuulle. Marrakechiin ei kannata matkustaa toukokuulta lokakuun alkupuolelle, eikä sinne kovin paljon matkoja kesäkauden aikana tehdäkään.

Milloin Marrakechiin kannattaa matkustaa

Marrakech on parhaimmillaan keväällä ja syksyllä, ja matkaa sinne kannattaa harkita myös keskitalven aikana. Marrakech on sopiva matkakohde esimerkiksi syyslomalle, joululomalle, hiihtolomalle ja pääsiäisen tienoille ajoittuvalle matkalle, mutta lomien aikaan siellä on enemmän ihmisiä kuin muulloin ja monet matkat ja majapaikat ovat yleisten lomien aikaan normaalia hintavampia.

Jos Marrakechiin matkustaa katselemaan nähtävyyksiä, ostoksille ja nauttimaan sen eksoottisesta tunnelmasta, on se hyvä matkakohde koska tahansa marraskuun alun ja maaliskuun loppupuolen välisenä aikana. Yöt ovat kylmiä joulukuulta ainakin helmikuun loppupuolelle, mutta päivisin on yleensä aurinkoista ja ajoittaiset sateet tekevät siellä olemisesta normaalia miellyttävämpää. Vaikka öisin lämpötilat laskevat keskimäärin viiteen asteeseen, on päivisin sen verran lämmintä, että turhan viileää ei tule ennen kuin vasta illalla yhdeksän tai kymmenen maissa. Marrakechiin marraskuun loppupuolelta maaliskuun loppupuolelle matkustavan on hyvä ottaa mukaan vähän lämmintä vaatetta ja katsoa majapaikka, jossa on lämmitysmahdollisuus, tai ainakin katsoa mitä siellä yöpyneet ovat sanoneet talviöiden lämpötiloista. Talviyöt voivat hienoissakin hotelleissa olla todella kylmiä, ja kylmiä öitä riittää joulukuun alkupuolelta ainakin helmikuun loppupuolelle.

Jos Marrakechista haluaa nauttia parhaiden säiden aikaan ja etenkin jos haluaa matkustaa Saharaan yön yli kestävälle matkalle, kannattaa sinne matkustaa loka-marraskuussa tai maalis-huhtikuussa. Talvisin yöt ovat epämiellyttävän viileitä, ja vaikka telttoja lämmitetään, ei Saharaan kannata talvisin lähteä yöksi. Kevät ja syksy ovat hyviä aikoja kenelle tahansa matkustaa Marrakechiin, mutta se on myös monessa mielessä kalliimpaa ja vilkkaampaa aikaa matkustaa sinne kuin talvikausi joulukuun alusta helmikuun loppupuolelle.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2016/10

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti