Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Ilmoitus
Moskeija ja moderni rakennus
Abu Dhabin kaupunkikuvassa moskeijat ja modernit rakennukset näyttäytyvät rinta-rinnan.

Abu Dhabi, Arabiemiraatit

Sivu 1: Johdanto ja nähtävyydet
Sivu 2: Tekemistä, ruokailu ja tapahtumat

Abu Dhabi on Yhdistyneiden Arabiemiirikuntien pääkaupunki ja suurin emiraatti. Sillä on yhteistä maarajaa Saudi-Arabian ja Omanin sulttaanikunnan kanssa ja pohjoisessa se rajoittuu Persianlahteen. Abu Dhabin ilmasto on huhtikuusta syyskuuhun kuumaa ja kuivaa lämpötilan noustessa yli +40 °C, mutta lokakuusta helmikuuhun ilmasto viilenee paremmin turisteille sopivaksi. Abu Dhabi on emiraateista rikkain ja toisen hyvin tunnetun emiraatin, Dubain, rajanaapuri. Vielä puoli vuosisataa sitten pelkkää aavikkoa ollut valtio on noussut nykyiseen loistoonsa pitkälti perustajansa ja pitkäaikaisen johtajansa, šeikki Zayid ibn Sultan Al Nahyanin ansiosta.

Merkittävintä Abu Dhabille ovat sen omistamat valtavat öljyvarat. Se omistaa lähes 80 % Arabiemiirikuntien öljyvarannoista ja yli 11 % koko maailman öljystä, mikä tekee siitä poliittisesti tärkeimmän emiraatin. Abu Dhabi tunnetaan myös hyvin suunnitellusta tieverkostaan: vaikka se on väkirikkain emiraatti, liikenneruuhkat ovat siellä äärimmäisen harvinaisia. Tärkein tekijä Abu Dhabin kukoistuksen takana on šeikki Zayid ibn Sultan Al Nahyanin selkeä ja kehittynyt visio tulevaisuudesta. Hän onkin hallitsija, jota ei voida koskaan sivuuttaa puhuttaessa Abu Dhabin historiasta. Šeikki Zayidia pidetäänkin Abu Dhabin isänä.

Abu Dhabi on yksi maailman kuuluisimmista turistikohteista, missä ylellisyys ja tyyli sekoittuvat perinteisiin arvoihin, kuten vieraanvaraisuuteen ja keskinäiseen kunnioitukseen. Kaupungin erityispiirteisiin kuuluvat aurinkoinen sää, rauhaisat rannat, vehmaat keitaat, sykkivä keskusta ja jännittävä sekoitus kulttuuria ja perinteitä. Näiden yhdistelmä tekee lomasta vertaansa vailla olevan kokemuksen. Emiraatin eloisat, vanhat markkinapaikat; aromikas arabialainen kahvi; erämaasafari dyyneillä tai sukellus kimaltelevaan mereen - Abu Dhabi tarjoaa jokaiselle jotakin. Vauraus ja yltäkylläisyys näkyvät kaikkialla tämän kauniin kaupungin arkkitehtuurissa ja infrastruktuurissa.

Abu Dhabin sää- ja ilmastosivultamme selviää miten lämmintä Abu Dhabissa on eri kuukausina ja millainen sää siellä nyt ja ennusteen mukaan lähiaikoina vallitsee.

Abu Dhabin Nähtävyydet

Seuraavaksi esitelläään muutama Abu Dhabin tärkein nähtävyys.

Abu Dhabin rantabulevardi

Abu Dhabi Corniche eli Abu Dhabin rantabulevardi on kaupungin tärkeimpiä nähtävyyksiä. Vaikka se on periaatteessa vain 6 kilometriä pitkä tie, sen viheralueet, puutarhat ja suihkulähteet tekevät siitä näkemisen arvoisen. Tuntuu uskomattomalta nähdä tällaista paikassa, joka ennen oli aavikkoa - kyseessä onkin hieno näyte hallitsijan ja hänen alaistensa ahkerasta työstä emiraatin kehittämiseksi. Yhdessä rantabulevardia reunustavien modernien rakennusten kanssa alue on yksi Abu Dhabin kuvauksellisimmista paikoista. Myös monet Abu Dhabin upeista hiekkarannoista sijaitsevat rantabulevardin varrella, missä ihmiset voivat nauttia uimisesta, rentoutumisesta tai vaikka piknikistä tässä kauniissa ympäristössä. Alueella on leikkipaikkoja lapsille sekä tarpeellisia fasiliteetteja, kuten pukuhuoneita, moskeijoita ja ravintoloita moneen tarpeeseen. Rantabulevardin aluetta kehitetään jatkuvasti lisää, minkä vuoksi siellä onkin jonkin verran käynnissä olevia rakennustyömaita. Lue lisää alueesta osoitteessa www.dubaiabudhabi.com.

Al Hosnin palatsi

Vaikka historiallisesti merkitykselliset paikat ovat vähissä, on Al Hosnin palatsi yksi niistä. Se on yli 200 vuotta vanha ja toimii nykyään monien hallinnollisten ja poliittisten elinten toimipaikkana. Menneisyydessä se on toiminut muun muassa Abu Dhabin hallitsijan työpaikkana ja kotina, valtion virastotalona sekä oikeustalona. Palatsissa sijaitsi myös majlis* yhteisön johtohenkilöille. Palatsin rakennutti šeikki Shakboot Bin Zayed Al Nahyan, kun hallinnon keskus siirrettiin Liwan keitaalta Abu Dhabin saarelle.

Linnassa on kaksi osastoa, joista ensimmäinen on vanha linnake, missä Abu Dhabin historia näkyy vielä hyvin. Linnan toinen osasto toimi edesmenneen hallitsijan hovina, ennen kuin tämä vuonna 1972 muutti Manhalin palatsiin. Šeikki Zayed piti erityisen hyvää huolta palatsista, sillä hän arvosti suuresti historiallisia rakennuksia. Palatsista tehtiin suojelukohde 1980 ja nykyään sitä palautetaan alkuperäiseen muotoonsa. Lisätietoja palatsista löydät osoitteesta www.alhosnu.ae.

*) Majlis on eräänlainen julkinen olohuone islamilaisessa kulttuurissa ja verrattavissa esimerkiksi suomalaiseen lähiöpubiin; luonnollisesti kuitenkin ilman alkoholitarjoilua.

Lulu Island

Lulu Island on yli 40 hehtaarin keinotekoinen saari Abu Dhabin rannikolla. Se sijaitsee lähellä kuuluisaa rantabulevardia Cornichea. Saaresta tehtiin hiljattain turistikohde alueen turismin piristämiseksi, ja nykyään turistit voivatkin vaikka vuokrata veneen ja nauttia saaren kauneudesta milloin vain. Saari on suojattu aallonmurtajilla avomeren tyrskyjä vastaan. Saarella on myös juna, jolla turistit voivat tehdä kiertoajeluita ja liikkua saarella. Lulu Island tarjoaa vesipuistoja lapsille ja paljon muitakin vesiaktiviteetteja. Myös venetaksit liikennöivät rantabulevardin ja saaren välillä, joten Lulu Islandille on helppo päästä. Tällä hetkellä käynnissä on rakennustöitä, joiden tarkoitus on tehdä saaresta yhdistetty liike- ja asuinalue. Lue lisää osoitteesta www.middleeasthub.com.

Šeikki Zayid ibn Sultan Al Nahyanin moskeija

Šeikki Zayid ibn Sultan Al Nahyanin moskeija on yksi kaupungin katseenvangitsijoista. Se sijaitsee paikalla, josta se näkyy hyvin laajalle alueelle emiraatissa. Moskeija on nimetty Yhdistyneiden Arabiemiirikuntien perustajan ja ensimmäisen presidentin mukaan, joka kuoltuaan 3.11.2004 haudattiin moskeijan alueelle. Moskeijan pinta-ala on 22 412 m2 ja sen neljä minareettia ovat 107 metriä korkeita. Moskeija on poikkeuksellisesti auki ulkomaisellekin yleisölle sillä ehdolla, että vieraat noudattavat viranomaisten määräämiä sääntöjä. Rakennuksen arkkitehtuuri on henkeäsalpaavaa, mutta osassa siitä rakennustyöt ovat edelleen kesken. Lisätietoja moskeijasta löydä osoitteesta www.alain.ae.

Sir Bani Yas Island

Sir Bani Yas Island on ensimmäinen kahdeksasta erämaasaaresta, jotka ovat avoinna yleisölle. Se tarjoaa maagisen yhdistelmän arabialaista villieläinten rauhoitusaluetta, luonnon ihmeitä, kulttuurikohteita, jännittäviä seikkailuja sekä lumoavia maisemia. Lyhyt venematka Jedal Dhannasta (240 km Abu Dhabista) tuo sinut tälle eksoottiselle saarelle. Se on luonnonpuisto, missä villieläimet viihtyvät laajalla metsäalueella upean Arabianlahden ympäröimänä. Täällä voit nähdä lukemattomia meri- ja maaeläinlajeja. Vierailut Sir Bani Yas:lle onnistuvat vain ennakkovarauksella Jebal Dhannassa sijaitsevasta Danat Resort:sta, tai jonkin ohjatun matkailijaryhmän mukana. Sir Bani Yas tunnetaan Arabianlahden ylellisimpänä matkailukohteena. Lue lisää osoitteesta www.visitabudhabi.ae.

Emirates Palace -hotelli

Emirates Palace -hotelli on todellista silmänruokaa kaupungissa. Se on Dubaissa sijaitsevan Burj Al Arab:n jälkeen toinen Yhdistyneiden Arabiemiirikuntien hotelleista, jolla on seitsemän tähden luokitus. Hotellin nähtyään jokainen haluaisi yöpyä siellä, olot hotellissa ovat kuin kuninkaallisilla. Kaikki hotellissa on tehty viimeisen päälle. Arkkitehtuuri on upea ja etenkin ulkovalaistus on toteutettu mainitsemisen arvoisesti. Tämän kaupungin kaunottaren rakentaminen maksoi 3 miljardia dollaria ja vaati 20 000 työntekijän työpanoksen. Lisää aiheesta osoitteessa www.emiratespalace.com.

Juttu jatkuu seuraavalla sivulla >> Sivu 2: Tekemistä, ruokailu ja tapahtumat.


Lukijoiden kommentteja

Lähdemme helmik -13 Dubaihin. Vain viikko, kuinka ehdimme nähdä paljon, rusketustakin pitää ehtiä ottamaan. Kaikki on niin upeeta ja suurta. Muistetaan vaan millä kaikki loiste on rakennettu. Köyhät työntekijät tehneet kaiken loiston pienellä palkalla ja emiraatit kääri taas rahat! Erittäin valitettavaa. Mutta käydään katsomassa. Burj Khalifassa ainakin! /Lomailija vantaalta

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti