Marokko – Lisää kiinnostavia paikkoja
Agadir
Agadir
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Hotelleja – Agadir
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Lintulaakso (Vallee des Oiseux)
Lintulaakso on sopivasti rannan ja liikekeskustan välimaastossa, ja se on paikka, jossa viihtyvät, ainakin jonkin aikaa, kaikki perheen pienimmistä aikuisiin.
Kuva: Peter Forsberg

Perheen kanssa Agadiriin, liikkuminen, matkat ja hotellit

Perheen kanssa Agadiriin

Agadir on kohde, joka vetää puoleensa eniten pariskuntia ja yksinäisiä seikkailijoita, mutta se on myös perheille soveltuva lomakohde. Yksi hyvä puoli siellä on se, että alkoholia on tarjolla vähän eikä siellä missään nimessä tule vastaan humalaisia. Agadir onkin harmiton lomakohde, jossa on hyvin turvallista ja jossa on kaikenlaista mielenkiintoista kameleista lintulaaksoon ja pitkään hiekkarantaan.

Lintulaakso

Varsinaisista perheille erityisen hyvistä vierailupaikoista lintulaakso (Vallée des Oiseux)Lintulaakso [kartalla] on paikka, jossa viihtyvät, ainakin jonkin aikaa, kaikki perheen pienimmistä aikuisiin. Lintulaakso on sopivasti rannan ja liikekeskustan välimaastossa, ja se on hyvä mutta ajoittain vilkas reitti kulkea näiden kahden alueen välillä. Lintulaaksossa on tietenkin lintuja, mutta siellä on myös muunlaisia eläimiä, apinoista vuohiin ja muihin otuksiin. Etenkin pienet lapset viihtyvät siellä usean tunninkin, mutta ainakin vuohien asuttamien rinteiden vieressä on karmea haju.

Lintulaaksossa on etenkin muslimien pyhäpäivänä eli perjantaina paljon paikallisia perheitä, ja näin sinne on hyvä mennä muina päivinä tai jo aamupäivästä, jolloin siellä on rauhallista. Puistoalue on pääsymaksuton, ja suljetaan pimeyden laskeutuessa, noin klo 17–19, vuodenajasta riippuen.

Crocoparc

Toinen koko perheen vierailupaikka on Crocoparc [kartalla], jonne on sen verran pitkä matka, että sinne on paras suunnata taksilla tai keskuksen omalla Uniprix-kaupalta ja hotellien kautta kiertävällä bussilla. Bussi lähtee aamuisin klo 9.30 ja myös iltapäivisin, ja Crocoparciin voi mennä myös bussilinjoilla 5 tai 9. Crocoparc ei ole mikään halpa vierailupaikka, mutta se on ainutlaatuinen kokemus ja kenen tahansa eksoottisesta luonnosta ja eläimistä kiinnostuneen kannattaa harkita vierailua siellä.

Crocoparcissa on useita eri teemapuistoja, joissa esitellään krokotiilien elinympäristöjä ja kaikenlaista sellaista mihin harva suomalainen on ennen törmännyt. 300 krokotiilin lisäksi puistossa näkee erityisen paljon lumpeita ja muuta kasvillisuutta, ja siellä on kaikenlaista ainutlaatuista kasvillisuutta, kuten maailman suurin jättilumme (Victoria).

Crocoparc avautuu ympäri vuoden klo 10, ja se suljetaan auringonlaskun aikaan eli talvisin se suljetaan klo 17.30. Crocoparciin on nykyään ilmainen kuljetus Uniprix-kaupan edustalta, ja aikataulu on pääsisäänkäynnin vieressä.

Kaupunkijuna

Lintulaakson alapuolelta kulkee kaupunkijuna (petit train)kaupunkijuna, joka kiertää kaupunkia 35 minuuttia, maksaa vähän alle 2 euroa ja lähtee läheltä rantaa ja sen pikaruokapaikkoja [kartalla].

Julkinen liikenne ja liikkuminen paikasta toiseen

Agadir on laajalle levittäytynyt kaupunki, jossa saattaa joutua kävelemään paljonkin. Jos ei halua jatkuvasti kävellä paikasta toiseen, kannattaa majapaikan sijaintiin kiinnittää erityistä huomiota. Niille, jotka haluavat siirtyä nopeasti pitkiä tai lyhyitä välimatkoja, kaupungissa on paikallisbusseja ja takseja.

Petit taxipetit taxi on pieni henkilöauto, johon voi nousta kerrallaan korkeintaan kahden hengen ryhmä. Se ottaa kyytiin muitakin matkan varrella, ja varsin tyypillinen hinta on euron paikkeilla, tietenkin riippuen minkälaisen välimatkan kulkee. Yksi suosittu paikka, jonne mennään pikkutaksilla, on rannan päässä näkyvä linnakelinnake, jonne on noin 7 kilometrin matka. Pikkutaksilla on hyvä siirtyä myös basaarille, linja-autoasemalle ja joihinkin muihin paikkoihin.

Jos ryhmässä on useampi kuin 2 henkilöä tai jos haluaa suunnata Agadirin rajojen ulkopuolelle, on grand taxi eli yleensä suurehko Mersu siihen kätevin apuväline. Niitä voi tilauttaa hotellille, mikä on suositeltavaa esimerkiksi lentoasemalle mennessä. Yleensä kuitenkin on ajettava ensin pikkutaksilla isompien taksien asemalle, jonkalainen on Talborjtin ja basaarin välimaastossa olevalla Place Assalam -aukiollataksiasema, [kartalla]. Grand taxilla voi mennä pitkällekin, ja sellaisella voi mennä vaikka Marrakechiin, Essaouiraan tai Sidi Ifniin, mutta kyyti ei pitkillä matkoilla välttämättä ole kovin mukava.

Linja-autojen käyttäminen ei ole aivan helppoa mutta se onnistuu jos tietää linjan numeron ja pysäkin, jolla sellaiseen voi nousta. Valtaosa busseista kulkee Uniprix-kaupan ja rannan välimaastossa olevaa Avenue Mohammed V -tietä pitkin [kartalla], Uniprixistä alamäkeen olevan al Amal -aukion toisella puolella.

Saapuminen Agadiriin

Valtaosa suomalaisista saapuu Agadiriin joko lentäen tai sitten bussilla Marrakechista. Jos paikalle saapuu bussilla, on pääbussiasema keskustan ulkopuolella, taksimatkan päässä. Lentoasema ei ole kovin kaukana keskustasta, ja sieltä on helppo päästä minne tahansa Agadiriin.

Grand taxi odottaa matkustajia
Lentokentältä Agadiriin pääsee grand taxeilla, jotka ovat yleensä suurehkoja Mersuja. Ne velottavat noin kahdenkymmenen minuutin matkasta 20 euroa.
Kuva: Peter Forsberg

Lentäen Agadiriin

Agadirin lähin lentoasema on Al-Massira [kartalla], joka on 28 kilometrin päässä keskustasta, ikävän ja vilkkaan Inezganen toisella puolella. Suoraan Agadiriin pääsee grand taxeilla, jotka ovat terminaalin ulkopuolella ja jotka velottavat noin kahdenkymmenen minuutin matkasta Agadiriin 20 euroa.

Mahdollista on varata matka lentoaseman ja majapaikan välillä etukäteen, missä hotellit voivat tarvittaessa auttaa, mutta sitä varten on myös yksityisiä toimijoita, kuten Transfert Aeroport Agadir. Yksinkertaista on kuitenkin myös sopia majapaikan kanssa, ja etenkin matka hotellilta lentoasemalle matkan lopussa on helppo järjestää majapaikan välityksellä.

Linja-autolla Agadiriin

Agadirin ympäristön suurin linja-autoasema on Inezganessa [kartalla], ja on hyvin mahdollista, että bussi saapuu sinne tai että siellä joutuu vaihtamaan bussia. Sieltä pääsee grand taxilla nopeasti ja 10–20 eurolla mihinpäin laajaa Agadiria tahansa, kunhan vain sopii hinnan etukäteen.

Kaikkein helpointa on aina varmistaa, että linja-auto saapuu Agadirin keskustan lähellä olevalle asemalle. Agadirissa on yksi iso linja-autoasema [kartalla], ja linja-autoja lähtee, etenkin Casablancaan ja Marrakechiin, myös Talborjtin CTM-yhtiön lipputoimiston edustalta. Monet Talborjtista lähtevät bussit kuitenkin kiertävät päälinja-autoaseman kautta, ja asian voi helposti varmistaa kun varaa lippua internetin kautta tai suoraan lipputoimistoista. Ikävää ja aikaa vievää on myös kiertää Inezganen kautta, ja aina on hyvä yrittää lähteä bussilla, joka ei kierrä aina ruuhkaisen Inezganen kautta.

Jos Agadirista mielii lähteä kohti etelää, kuten Sidi Ifniä, tai suoraan eli ei Marrakechin kautta Essaouiraan, kannattaa mennä päivää paria ennen linja-autoasemalle. Siellä on useita lipputoimistoja, ja esimerkiksi Sidi Ifniin ja muualle etelään kuten Tantaniin lähtevät bussit menevät aamupäivisin noin klo 10 ja alkuillasta.

Toinen mahdollisuus on kysellä asiasta Talborjtista, jossa on CTM:n toimiston lisäksi Supratourin toimisto [kartalla]. Ne ovat Marokon suurimmat ja luotettavimmat bussiyhtiöt, joilla pääsee etenemään mihin suuntaan tahansa. Jos mielii muista kaupungeista suoraan Talborjtiin, saapuu sinne busseja muutaman kerran päivässä lähinnä Casablancasta.

Maisemia lentokoneesta (CC License: Attribution 2.0 Generic)
Agadiriin ei ole suoria lentoja Suomesta. Norwegianin koneilla pääsee Agadiriin, mutta konetta pitää välillä vaihtaa, yleensä Kööpenhaminassa.

Lennot ja matkat Agadiriin

Agadiriin voi lentää monen yhtiön koneilla, mutta marraskuusta 2017 Norwegian on lentänyt suoraan Helsingistä Marrakechiin, joka on noin kolmen tunnin bussimatkan päässä Agadirista. Erinomainen idea on yhdistää lomailua sekä Marrakechissa että täysin toisenlaisessa Agadirissa, sillä näin pääsee hyvin selville sekä sisämaan että rannikon elämänmenosta. Norwegianin koneilla pääsee myös Agadiriin, mutta konetta pitää välillä vaihtaa, yleensä Kööpenhaminassa. Muiden lentoyhtiöiden lentoja voi katsella Skyscannerista.

Agadiriin ei tehty pitkään aikaan matkoja Suomesta, mutta Egyptin ja muiden maiden tultua epävakaiksi sitä on taas otettu ohjelmistoon. Suuret matkatoimistot eivät kuitenkaan vieläkään juuri tee pakettimatkoja yksistään Agadiriin, ja jos sinne haluaa järjestetylle pakettimatkalle, kannattaa sellainen hoitaa pienten paikallisten matkatoimistojen kautta.

Agadirin hotellit ja muut majapaikat

Agadirissa on kaikkein parhaita alueita hotellille on periaatteessa kolme: ranta, rannalta noin kilometrin päässä oleva liikekeskus ja siitä noin kilometrin päässä oleva Talborjt. Agadirissa yöpyvän on hyvä varmistaa, ettei majapaikka ole turhan pitkän matkan päässä ns. lintulaaksosta [kartalla], joka on sekä parhaiden ostospaikkojen että rannan lähellä.

Yksi hotellialue on ranta-alue ja aivan sen tuntumassa olevat korttelit, joissa on lähinnä pakettimatkalaisille suunnattuja hotelleja ja ylihintaisia hotelleja.

Toinen alue on rannan ja Talborjt-kaupunginosan välimaastossa oleva, liikekeskuksen tyylinen korttelisto, joka on Boulevard Hassan II:n tuntumassa. Siellä on sekä edullisia että vähän hintavampia hotelleja, joilla yleensä on parvekkeet ja joilta on lyhyt matka mitä erilaisimmille palveluille kaupoista ravintoloihin ja rantaan.

Hotelli Nouvelle Talborjt -kaupunginosassa
Talborjt -kaupunginosassa tai sen lähellä on lähinnä kohtuuhintaisia hotelleja ja hinta-laatusuhteeltaan parhaita majapaikkoja.
Kuva: Peter Forsberg

Kolmas alue on ylhäällä Talborjt -kaupunginosassa tai sen lähellä, missä on lähinnä kohtuuhintaisia hotelleja ja hinta-laatusuhteeltaan parhaita majapaikkoja. Talborjtista on kävelymatkaa alamäkeen rannalle pari kilometriä ja ylös kapuaminen on sen verran hankalaa, ettei hotellin ja rannan välillä luultavasti halua kulkea kuin kerran päivässä. Tosin Agadirissa on edulliset petit taxit, joilla 2 henkilöä voi kulkea Talborjtin ja rannan välin eurolla parilla. Merkillepantava seikka on se, että Talborjt lausutaan suurin piirtein ”Talborshj”.

Rannan tuntumassa olevat hotellit saattavat olla täysin ylihintaisia. Yksi hotelli, joka on saanut kohtalaisen hyviä arvioita ja joka on kohtuuhintainen, on La Suite Hotel Boutique, jossa on uima-allas ja josta on lyhyt matka rannalle.

Jonkin matkan päässä rannalta sijaitsevista majapaikoista Riad Les Chtis d’Agadir on saanut asiakkailta hyviä arvioita. Siltä on melko lyhyt kävelymatka rannalle, ja sen lähistöllä on melkoinen määrä kauppoja ja ravintoloita, kuten myös Agadirissa melko harvinaista yöelämää.

Talborjtissa on paljon majapaikkoja, jotka eivät ole lainkaan varausjärjestelmissä. Se on alue, jonne voi mennä katselemaan mahdollisuuksia, jos Agadiriin saapuu ilman hotellivarausta. Alueella on myös melkoinen määrä kauppoja ja muita palveluita,ja siellä pääsee kuin varkain käsiksi Agadirin ja Marokon autenttiseen perusluonteeseen. Sen hotelleista kohtuuhintainen ja pidetty varausjärjestelmissä oleva majapaikka on mukavalla aukiolla oleva Hotel Sindibad. Yksi erityisen hyvä puoli sinne majoittuvalle on se, että aukiolla ja sen lähettyvillä on lukuisia kohtuuhintaisia ravintoloita ja paljon hyviä ostospaikkoja laidasta laitaan.

Kaikki Booking.comin majapaikat Agadirissa

Teksti: Peter Forsberg
Kuvat: Peter Forsberg, Andréia Bohner /Flickr
2018/01

Lukijoiden kommentteja

Hieno yhteenveto paikasta, kuukauden päästä sinne! /Marko

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti