Marokko – Lisää kiinnostavia paikkoja
Agadir
Agadir
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Hotelleja – Agadir
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Tavaroita Souk el-Had -basaarissa
Kaikkein paras ja autenttisin ostospaikka on Agadirin kuuluisa basaari, Souk el-Had. Se on valtava markkinapaikka, josta saa hyvin elintarvikkeita, paikallisia tuotteita ja matkamuistoja.

Ostokset, ravintolat ja yöelämä Agadirissa

Ostokset

Agadirissa on muutama pääasiallinen tienoo tehdä ostoksia. Alkoholia saa joistain valintamyymälöistä mutta sitä ei ole kaikkialla myynnissä. Kauppoja on erityisen paljon Hassan II -kadun tuntumassa olevassa liikekeskustassa ja Talborjtissa, jossa paikalliset ovat turisteja aktiivisempia ostoksilla kävijöitä.

Uniprix ja muut liikekeskuksen kaupat

Melko lähellä rantaa mutta jyrkähkön rinteen takana sijaitseva UniprixUniprix [kartalla] on monelle Agadirin-kävijälle paras paikka tehdä ostoksia. Uniprix on isohko myymälä, jossa on erityisen hyvät alkoholivalikoimat ja josta saa myös länsimaisia elintarvikkeita ja kaikenlaista muuta, tuliaisesta aurinkorasvaan. Se on avoinna ma–la klo 8–13 ja klo 14.30–20.30, mutta sunnuntaisin se on avoinna vain klo 8–13.

Uniprixin ohi kulkeva Avenue Hassan II on kaupungin monipuolisimpia katuja, ja sen varrella on paljon muitakin liikkeitä. Alkoholia on sen varrella kaupan vapaammin kuin missään muualla kaupungissa, ja varsin kohtuullisia hintoja ja vähän erilaista tarjontaa on kuninkaallisen tenniskeskuksen vieressä olevassa Anaprixissa ja seuraavassa kadunkulmassa olevassa, täysin marokkolaisessa Sawnassa [kartalla]. Sawnassa on hyvät elintarvikevalikoimat, ja myös sieltä saa kaikenlaista muutakin kuin vain juomia ja elintarvikkeita.

Talborjt

Sawnasta ylämäkeen oleva Talborjt (lausutaan suurin piirtein ”talborshj”) on oiva kohde niille, jotka mielivät tekemään ostoksia pikkuliikkeissä tai suurissa valintamyymälöissä. Rue Allal Ben Abdallah [kartalla] on hiljattain kasvojenkohotuksen saanut kävelykatu, jonka varrella on apteekki ja monenmoista muuta liikettä. Sen päässä, Hotel Sindibadin kulmilla, on tori ja kauppahalli [kartalla], joista on hyvä käydä hakemassa esimerkiksi vettä, jota täällä ei kannata hanasta juoda, hedelmiä ja pähkinöitä. Paikallisia tuotteita saa hyvin kauppahallista vielä myöhäänkin illalla.

Hotel Sindibadin takana, missä on paljon kaikenlaista mielenkiintoista kuten halpoja ruokapaikkoja ja kioskeja, on kaksi suurta valintamyymälää [kartalla]. Länsimainen Carrefour ja paikallistyyliä edustava Aswak Essalaman ovat hyvin varusteltuja, ja Carrefourin alakerrassa on mitä erilaisimpia alkoholijuomia kilpailukykyisin hinnoin myyvä piste. Paikallisten valintamyymälöiden tyyliin ne ovat avoinna ma–su klo 9–22.

Souk el-Had

Kaikkein paras ja autenttisin ostospaikka on Agadirin kuuluisa basaari, Souk el-HadSouk el-Had [kartalla], joka on avoinna päivittäin klo 10–18. Se on valtava markkinapaikka, jossa on kaikenlaista ravintoloista putiikkeihin, ja sieltä saa hyvin elintarvikkeita, paikallisia tuotteita ja matkamuistoja. Yksi hiljainen ajankohta, jolloin siellä käydään vähän kauppaa, on muslimien pyhäpäivän eli perjantain klo 13 rukoushetken aikaan ja jälkeen, ja sinne onkin paras suunnata jo perjantaiaamuna tai sitten muuna viikonpäivänä.

Agadirissa on muitakin ostospaikkoja, etenkin rannan lähistöllä, mutta niihin on oikeastaan mieltä mennä vain siinä tapauksessa, että hotelli on lähellä tai jos sattuu muuten liikkumaan niiden lähistöllä.

Ruoat ja ravintolat

Agadirissa on paljon ravintoloita, jotka eivät kuitenkaan tarjoa pelkästään paikallisia ruokia. Eniten ravintoloita on rannan tuntumassa, siitä ylämäkeen, Nouveau Talborjtissa ja basaarissa (Souk el-Had).

Talborjt

Kaikkein eniten paikallisväriä on Talborjtissa, jossa kaikkein paras on mennä syömään iltaisin viiden kuuden jälkeen hariraaharira eli keittoa. Agadirissa kuten muuallakin etelässä sen kanssa syödään kananmunaa ja makeita paloja, ja kaikkein eniten ja kaikkein parhaita keittopaikkoja on lähellä Talborjtin suurta moskeijaa, Avenue de 29 Avril -kadun [kartalla] varrella. Samalla kadulla on myös lukuisia, hyviä aamiaispaikkoja, ja Agadrissa kuten muuallakin Marokossa maukkaan ja suuren aamiaisen saa pilkkahinnalla, parilla kolmella eurolla juomineen. Hariran syöminen on edullista sekin, ja kaikkein hienoimmissa paikoissa se maksaa noin euron, peruspaikoissa puolet tästä.

Samalla kadulla on lukuisia muitakin ravintoloita, joista saa kebabia, pitsaa ja kaikenlaista muuta. Yksi hyvä paikka suunnata syömään on kauppahallin ympäristö [kartalla], jonka toisessa päässä on kenties kaupungin paras pizzeria, joka on ajoittain yllättäen muutaman päivän suljettu. Itse Place Tamri -aukiollaPlace Tamri on muutama houkutteleva terassi, joista tosin viimeinen (Hotel Sindibadin vieressä) on paikallisten suosiossa. Muut ravintolat ovat hivenen ylihintaisia, mutta suomalaiselle ne ovat kohtuuhintaisia paikkoja nauttia tasokkaalla terrassilla mikä tahansa ateria aamuvarhaisesta yömyöhään.

Rannan lähellä olevat ravintolat

Rannan edustalla on valtava määrä erilaisia ravintoloita, jotka ovat lähes järjestään ylihintaisia. Niiden joukossa on kuitenkin kelvollisiakin ruokapaikkoja, joista mieleenpainuva ja tasoltaan melko hyvä on Jour&NuitJour&Nuit [kartalla], jolla nykyisin on myös toinen piste matkalla tästä kohti Kasbahia.

Tagine
Paikallisia ruokia kuten taginea voi syödä Souk el-Hadissa eli Agadirin basaarissa.

Jos mielii syömään hintavia länsimaisia ruokia ja haluaa alkoholia ruokajuomaksi, on rantapromenadin varrella useita vaihtoehtoja ja myös Uniprix-kaupan vieressä on ravintoloita [kartalla], joissa voi myös viettää ranskalaista joulua tai uuttavuotta. Niillä on suuret terassit ja kaikenlaista länsimaista purtavaa, mutta hinnat ovat samantyylisiä kuin Länsi-Euroopassakin.

Souk el-Had ja Marina

Souk el-Had [kartalla] eli Agadirin basaari on paikka, jossa voi syödä paikallisia ruokia kuten taginea eli ruukussa tulevia aterioita tai perjantaisin kuskusiakuskusia, jota saa myös basaarin ympäristön ruokapaikoista. Kauppahallissa on melko edulliset hinnat mutta ruoat eivät ole kuin kohtalaisia ja osa ruokapaikoista on vähän suttuisia.

Uusi mutta monella tapaa myös tylsä alue on MarinaMarina eli yksityisveneiden satama [kartalla]. Siellä on paljon terasseja, ruoat ovat länsimaisia ja hinnat ovat lähes kotimaan tasolla.

TripAdvisor esittelee ja panee omaan paremmuusjärjestykseensä Agadirin ravintoloita.

Yöelämä

Agadir on yksi Marokon ainoita kaupunkeja, jossa on alkoholia hyvin tarjolla ja jossa on paljon baareja ja muita anniskelupaikkoja. Se on Marokon ainoa paikka, jossa voi terassilla, ulkosalla, muiden silmien edessä, naukkailla alkoholipitoisia juomia, joista yleisimpiä ovat paikalliset oluet, kuten Flag ja Stork. Agadirissa kuten muuallakin Marokossa alkoholi on hintavaa, mikä johtuu siitä, että myyntilupa maksaa paljon. Olutta tarjotaan yleensä pienissä 2,5 desin pulloissa, ja edullisimmillaan pullo maksaa 16–20 dirhamia mutta yökerhossa hinta voi olla vaikka 30 dirhamia eli lähes 3 euroa.

Oluen kanssa läträäminen onnistuu parhaiten rannan edustalla kulkevalla rantapromenadilla missä houkuttelevin terassi lienee Jour&NuitJour&Nuit [kartalla].

Kauppa vanhassakaupungissa
Oluen kanssa läträäminen onnistuu parhaiten rannan edustalla kulkevalla rantapromenadilla.

Rannan lähistöllä on yökerhojen keskittymä [kartalla], johon kannattaa lähteä jos mielii juhlimaan alkaen noin puolestayöstä.

Suosittu terassi on Uniprix-kaupan yläpuolella, ja lisää terasseja on eräänlaisen kauppahallin edustalla [kartalla].

Talborjt on melko toivoton paikka alkoholin suhteen, eikä sieltä kannata etsiskellä baareja. Siellä on yksi baari Place Tamrin lähellä [kartalla], mutta se ei ole mikään kaikkein miellyttävin paikka istua iltaa.

Jos Agadirissa mielii juoda päivittäin alkoholia, lienee baarilla varustettu hotelli paras ratkaisu majapaikaksi. Hotelleissa on ohjelmaakin, ja joidenkin hotellien lähellä on baareja. Yksi varsinainen baari on hyvällä terassilla varustettu English PubEnglish pub [kartalla]. Tämä Club Medin takana ja suurten hotellien vieressä oleva pubi on avoinna klo 03 asti.

Tapahtumat

Agadirissa on vähän tapahtumia, mutta jonkin verran siellä on konsertteja ja muuta vastaavaa kesällä ja syksyllä. Talvisin ei juuri ole mitään ohjelmaa, eikä kaupungissa ollenkaan edes huomaa joulua tai uuttavuotta. Ramadan ei ole hyvä aika lomailla Agadirissa mutta seuraavat vuodet se ajoittuukin alkukesään.

All Events esittelee kaupungin tapahtumia.

Juttu jatkuu seuraavalla sivulla >> Sivu 3: Lapsiperheet, liikkuminen, matkat ja hotellivinkit

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2018/01

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti