Turkki – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Hotelleja – Ankara
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Maustekauppa Belekissä
Ulus on halpa ja eksoottinen kaupunginosa monenmoisille ostoksille, ja siellä kaikkein paras paikka on uuden moskeijan ja pääaukion (Ulus Meydani) välimaastossa oleva basaarialue.

Valuutta, ostokset, ruokailu ja illanvietto Ankarassa

Valuutta, rahanvaihto ja pankkiautomaatit

Turkissa käytetään liiraa (TRY), jonka arvo kannattaa katsoa XE:stä. Turkin liiran arvo on heittelehtinyt viime vuosina, mutta Turkissa liirahinnat vaihtelevat jonkin verran sen mukaan kuinka heikko tai vahva liira on. Yhtä kaikki silloin kun liira on enemmän kuin 4–5 yhtä euroa kohti on lähes kaikki hyvin edullista.

Ankarassa pankkiautomaatteja on valtava määrä Kızılay-metroaseman tuntumassa, jonka ohi kulkevalla bulevardilla on useita pankkeja. Jos haluaa vaihtaa euroja liiroiksi, käy se päinsä esimerkiksi pankeissa ja muitakin rahanvaihtopisteitä on. Koska turkkilaiset vaihtavat itsekin mielellään valuuttaa, on pisteitä paljon ja kurssit ovat hyviä. Parhaita rahanvaihtopisteitä ovat ne, joissa osto- ja myyntikurssi ovat mahdollisimman lähellä toisiaan.

Ostokset

Ankara on monipuolinen paikka tehdä monenmoisia ostoksia, metropolin valikoimat ovat suuret ja kilpailu pitää hinnat alhaisina.

Tyypillisiä hyviä ostoksia täällä ovat Angoravilla, antiikki ja muut vanhat esineet ja itämaiset matot. Myös etenkin urheilu- ja vapaa-ajan asusteet ovat täällä hyviä ja edullisia, ja monet muutkin tuotteet vaikuttavat pilkkahintaisilta, ja myös kengät, nahkatuotteet, kellot, korut ja monet muut tuotteet ovat hyviä ostoksia. Lapsiystävällisessä Turkissa on myös erinomainen valikoima leluja lapsille, ja niiden hinnat ovat edullisia. Turkissa on myös kaikenlaisia ihmeellisiä vempaimia, joista monet kiinnostavat myös aikuisia.

Kizilay
Kızılay on hyvä paikka arkisille tuotteille, siellä on paljon kemikaaliliikkeitä ja sieltä saa lähes mitä tahansa kilpailukykyisin hinnoin.

Ulus on halpa ja eksoottinen kaupunginosa monenmoisille ostoksille, ja siellä paikalliset käyvät muualtakin kaupungista ostoksilla. Kaikkein paras paikka löytää lähes mitä tahansa on suuren uuden moskeijan ja pääaukion (Ulus Meydani) välimaastossa oleva basaarialue, joka jakaantuu useisiin eri osiin. Se on paras paikka pähkinöille, kuivatuille hedelmille ja muille herkuille, mutta myös vaatteille ja lähes mille tahansa. Vilkas keskus alueella on kauppahalli (Yeni Hal) [kartalla], jonka ympäristössä on paljon ravintoloita ja teehuoneita.

Uluksen vieressä oleva linna-alue eli Hisar on paikka, jossa on paljon kaupustelijoita ja josta voi ostaa kaikenlaista tyypillistä tuliaista ja turkkilaista tuotetta. Angoravilla, antiikki, matot ja kaikenlaiset muut perinteiset tuotteet ovat siellä hyvin kaupan.

Kızılay, joka joissain yhteyksissä tunnetaan virheellisesti nimellä Çankaya, on toinen kaupunginosa, jossa voi tehdä monenmoisia ostoksia. Sen metroaseman lähikaduilla on kaikenlaisia kauppoja, valintamyymälöistä toreihin, ja siellä kannattaa kävellä ja katsella tarjontaa. Kızılay on hyvä paikka arkisille tuotteille, siellä on paljon kemikaaliliikkeitä ja sieltä saa lähes mitä tahansa kilpailukykyisin hinnoin.

Lisää ostospaikkoja:

TripAdvisor esittelee Ankaran kauppoja ja muita ostospaikkoja.

Ulus-alueen kahviloita
Ulus on erinomainen paikka edulliselle aterialle, ja sen katukuvaan kuuluvat monenlaiset ruokapaikat.

Ruokailu ja ravintolat

Turkissa on erinomaiset, kohtuuhintaiset ruoat, ja erilaisten ruokien maistelu siellä on yksi loman kohokohtia. Pääruokien lisäksi jälkiruoat ja jäätelö kuuluvat maailman aateliin, ja turkkilainen tee ja joillekin myös vahva kahvi ovat parhaita juomia huuhtoa jälkiruoat alas.

Ruoat

Turkkilaisen ruoan ystäville Ankara on erinomainen vierailupaikka, sillä siellä voi nauttia kaikkialta maasta peräisin olevia ruokia. Myös monessa muussa Keski-Turkin kaupungissa kiven alla olevat kalaruoat ovat täällä hyviä, tuoreita ja kohtuuhintaisia.

Döner Kebab, pitsamainen lachmacun ja monet muut turkkilaiset pikaruoat ovat Kızılayn kaduilla kaikkialla, ja niitä löytyy hyvin myös Ulus-kaupunginosasta, joka on toinen erinomainen paikka syödä ja tehdä muutakin. Huomionarvoinen seikka on se, että läheskään kaikki ravintolat eivät tarjoa alkoholia, mutta monet baarit, joita on eniten Kızılayssä, tarjoavat myös ruokia.

Hyvä keitto aamiaiseksi, välipalaksi tai illalliseksi on ezogelinezogelin-keittoa, joka on tehty punaisista linsseistä ja jota syödään erinomaisen turkkilaisen leivän kanssa.

Kebabit ovat nekin erinomaisia, mutta erilaisia kuin Suomessa. Adana ja Urfa ovat hyviä annoksia, mutta IskenderIskender-kebabia, joka tunnetaan myös nimellä Bursa, on lihansyöjän unelma-ateria.

Ravintolat

Ankarassa on tietenkin ravintoloita muuallakin, mutta parhaat kaupunginosat sekä ruokailulle että muulle ovat Kızılay ja Ulus.

Kızılay

Kenties paras paikka syödä Iskenderiä ja monia muitakin turkkilaisia ruokia on lähellä Kızılayn metroasemaa sijaitseva Ata (Karanfil sokak 19) [kartalla]. Sen pääruokien kanssa tulevat lisukkeetPääruokien kanssa tulevat lisukkeet Ata-ravintolassa kuuluvat hintaan, ja myös omatekoinen jogurttijuoma eli ayranayran-juomaa on maistamisen arvoista.

Toinen erinomainen paikka paikallisille ruoille Kızılayssä on Masabaşı Kebapçısı (Mithatpaşa caddesi 62/A) [kartalla], jossa sielläkin on paljon kebabia ja joka on jatkuvassa paikallisten suosiossa.

Kaupunginosassa on myös paljon kansainvälisiä pikaruokapaikkoja, ja kuten Uluksessakin on siellä erinomaisia teehuoneita ja kahviloita.

Ulus

Ulus on erinomainen paikka edulliselle aterialle, ja sen katukuvaan kuuluvat monenlaiset ruokapaikat, joista suurin osa myy perinteisiä turkkilaisia ruokia. Siellä voi hyvin ruokailla pääaukionUlus Meydani -aukio (Ulus Meydani) [kartalla] lähellä ja sen ohi kulkevilla kaduilla, ja basaarialueilla on lukuisia hyviä ruokapaikkoja. Lähellä aukiota sijaitseva Bosna İşkembecisi (Çankırı caddesi 11) [kartalla] on hyvä paikka tyypillisille turkkilaisille ja balkanilaisille ruoille, ja sen vieressä on muutama muukin varteenotettava ravintola.

Jos on linnakkeen tuntumassa, on sen alapuolella olevassa Hisarissa ravintoloita, mutta monet niistä ovat turisteille suunnattuja. Linnalle johtavalla tiellä varma valinta on Kınacızade Konağı (Kale Kapısı sokak 28) [kartalla]. Samalla kadulla mutta lähempänä pääaukiota sijaitseva Ceritoğlu Konağı [kartalla] on sekin takuuvarma paikka saada hyviä turkkilaisia ruokia.

Lisää asiaa Ankaran ruoista ja ravintoloista:

Ankara World Guidesista löytyy lisätietoa Ankaran ravintoloista.

TripAdvisor esittelee Ankaran ravintoloita.

Bayindir-1 sokak -katu Kizilayssa
Kızılay on monipuolisin illanviettopaikka, ja paras katu baarille on Bayındır-1 sokak.

Yöelämä

Ankara on yksi Turkin yöelämän keskuksia, ja siellä on mahdollista ottaa ilo irti edullisesti ja mielenkiintoisella tavalla. Efes on suosituin olut, se on suurin piirtein viiden prosentin vahvuista ja puoli litraa saa hintaan 12–18 liiraa.

Kızılay on monipuolisin illanviettopaikka, ja sen sadat ravintolat, baarit ja yökerhot ovat avoinna suuren osan vuorokaudesta. Monessa paikassa on happy hour, jolloin olut on normaalia edullisempaa, ja paikat mainostavat hintoja näyttävästi. Pöytiintarjoilu kuuluu asiaan, ja jos pöytään tuodaan pähkinöitä, popcornia tai muuta naposteltavaa, ei siitä oteta lisähintaa.

Turkkilaista musiikkia voi kuunnella erilaisissa klubeissa ja yökerhoissa keskellä päivääkin, ja niitä kuulee parhaiten Kızılayssä. Tämä kaupunginosa on hyvä lähinnä miesten suosiossa oleville baareille, huokeahintaisille gazino-yökerhoille ja monille opiskelijoiden suosimille anniskelupaikoille, jotka soittavat joko länsimaista tai turkkilaista viihdemusiikkia. Monilla paikoilla on sisäänheittäjät, ja juomien hinnat ovat yleensä selkeästi esillä. Paras katu baarille on Bayındır-1 sokak [kartalla].

Ankara.com listaa baareja.

Turkey Travels -sivustolla on lisätietoa Turkin yöelämästä.

Esitykset ja tapahtumat

Ankarassa on kaikenlaisia tapahtumia, joiden takia sinne ei ehkä kannata Suomesta asti lähteä, mutta loman voi ajoittaa erilaisten tapahtumien ajaksi.

Suuri tapahtuma on Ankara Müsik Festivali, joka pidetään kesäkauden alussa huhtikuussa. Tämä kolme viikkoa kestävä festivaali on klassisen musiikin festivaali, ja konsertteja on ympäri kaupungin.

Ennen maaliskuussa pidetty elokuvafestivaali on viime vuosina pidetty huhtikuussa. Se kestää 10 vuorokautta ja on kuun loppupuolella.

Kesäkauden aikana eli suurin piirtein huhtikuulta lokakuun puoliväliin Ulus-metroaseman vieressä sijaitseva Gençlik Parkı [kartalla] on paikka, jossa sattuu ja tapahtuu. Se on perheiden mutta myös muiden suosikkipaikka täälläpäin, ja se on suuri puisto, jossa voi syödä, juoda ja pitää hauskaa. Sen yhteydessä on muun lisäksi parikin huvipuistoa.

Ankara World Guidesista löytyy listaus Ankaran tapahtumista.

Opas jatkuu seuraavalla sivulla >> Sivu 3: Perheet, Ankaran lähistön vierailupaikat, matkat ja majapaikat.


Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2019/01

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti