Turkki – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa
Hotelleja – Ankara
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Basaarialuetta Konyassa
Konyan basaari-alue on ehdoton vierailupaikka.

Perheet, Ankaran lähistön vierailupaikat, matkat ja majapaikat

Perheen kanssa Ankarassa

Ankara ei ole ehkä kaikkein paras kaupunki vierailla perheen pienimpien kanssa, sillä siellä on hyvin vilkasta, teiden ylittäminen voi olla joissain paikoissa hankalaa ja siellä on paikoin mäkistä. Kun tähän lisää sen, että monia keskustan vilkkaimpia katuja on hankala ylittää muuten kuin ne ylittävien siltojen avustuksella, ei ainakaan lastenrattaiden kanssa kaupunkia kannata lähteä kiertämään. Erityistä varovaisuutta lasten kanssa tulee noudattaa Uluksen kaupunginosassa ja linna-alueella. Lasten kanssa Ankarassa ollessa parhaita vierailupaikkoja ovat Anitkabir, erilaiset museot ja puistot.

Lähistön nähtävyydet ja päiväretkikohteet: Gordion ja Konya

Ankaran lähistöllä ei ole yhtään merkittävää kaupunkia ja hyvin vähän mielenkiintoisia vierailupaikkoja, joihin olisi helppo päästä. Yksi hyvä vierailupaikka on Yassihöyük, jossa on muinaisia nähtävyyksiä ja museo. Toinen vierailupaikka, jossa turistit käyvät etelärannikolta, on Konya, joka on tunnettu paikkana, josta pyörivät dervish-tanssijat ovat kotoisin.

Gordion

Yassihöyük-kylän lähellä sijaitsee Gordion [kartalla], joka tunnetaan myös Gordium-nimellä ja joka on ollut asutettuna jo kolmen tuhannen vuoden ajan. Fryygialaiset olivat alueen eräitä ensimmäisiä asukkaita, ja heidän kuninkaanaan oli ensin Gordion ja sittemmin Midas. Aleksanteri Suuri vieraili tunnetusti Fryygiassa vuonna 333 ja leikkasi miekallaan Gordionin solmun.

Fryygian loppu tuli pian tämän jälkeen reilut 2000 vuotta sitten, ja nykyään on nähtävissä fryygialaisen kulttuurin saavutuksia raunioiden ja geometristen kuvioiden muodossa. Alueella on nähtävissä merkkejä menneistä ajoista ja museo.

Alueen pääasiallinen vierailupaikka on Midas Tumulus eli Midasin hauta, ja sinne menevä ostaa yhteislipun, jolla pääsee myös sen vieressä olevaan Gordionin museoon. Molemmat ovat avoinna päivittäin klo 8.30–19, ja pääsylippu maksaa 5 liiraa.

Niiden lisäksi akropolis, josta on jäljellä joitain raunioita ja pääportti, on suosittu vierailukohde. Se rakennettiin noin 700 vuotta ennen ajanlaskun alkua, ja sen alueelta on löytynyt paljon esineitä ja tietoa kaikenlaista alueen eri sivilisaatioista.

Paikalle pääsee parhaiten kulkemalla Ankaran linja-autoasemalta Polatliin, jonne on matkaa 76 kilometriä. Matka kestää noin tunnin, ja lippu maksaa alle 10 liiraa. Polatliin pääsee myös Ulus-kaupunginosan minibussiasemalta, joka on lähellä linnaketta. Polatlista voi kulkea minibussilla Yassihöyükiin, mutta minibussiasema on puolentoista kilometrin päässä linja-autoasemasta. Yksi hyvä tapa varmistaa se, että pääsee perille asti ilman kävelemistä tai odottelua on ottaa Polatlista taksi ja mennä sillä suoraan Gordionin museolle. Edestakainen taksikyyti maksaa 100–120 liiraa, ja kuski odottelee paikan päällä paluumatkan alkamista.

Basaarialueen ja Mevlana-museon välimaastossa oleva aukio
Konyan kaupunkikuva on miellyttävä, ja basaarialueen ja museon välimaastossa oleva aukio on mieleenpainuva oleskelupaikka.

Konya

Merkittävä ja miellyttävä kaupunki Keski-Turkissa on Konya, jossa käydään järjestetyillä retkillä etelärannikolta. Se on paikka, joka on historialtaan yksi Turkin merkittävimpiä, ja se on kaikin tavoin hyvä vierailupaikka.

Mevlana-museon kupoli
Mevlana-museon turkoosinsininen kupoli on Konyan tunnusmerkki.

Konyasta ovat peräisin monet turkkilaiset makeiset, ja sen basaari-alueUlusin basaari-aluetta on ehdoton vierailupaikka. Siellä on tarjolla valtava määrä erilaisia taateleita, joista osa on peräisin Turkista mutta monet myös Iranista. Konyassa on alueita, joilla farsinkieliset ja arabialaiset kyltit ovat yhtä yleisiä kuin turkkilaiset, ja se on kaikin tavoin eksoottinen vierailupaikka, jossa voi hyvin viettää yön tai useamman.

Turistit saapuvat Konyaan katsomaan Mevlana-museotakuvaVäkeä menossa Mevlana-museoon ] [kartalla], jossa on kaikenlaista tietoa suufilaisuuteen ja pyöriviin tanssijoihin liittyvää. Varsinaisten vierailupaikkojen lisäksi erilaiset rakennuksetMevlana-museon rakennuksia ja yksityiskohdat, kuten kaupungin tunnusmerkki eli turkoosinsininen kupoli ovat näkemisen arvoisia.

Museon vieressä olevan basaarialueen ja museon lisäksi Konyan kaupunkikuva on miellyttävä, ja basaarialueen ja museon välimaastossa oleva aukio on mieleenpainuva oleskelupaikka.

Konyassa on erinomaisia ravintoloita, ja paikkakunnan erikoisuus on Firin KebapiFirin Kebapi -annos. Myös sivas eli etli ekmesEtli ekmes -ruoka-annos on Konyan erikoisuus, ja se on paikkakunnalta peräisin olevaa turkkilaista pitsaa (lachmacum).

Konyan rautatieasema on jonkin matkan päässä keskustasta, ja siellä voi hyvin käydä Ankarasta päiväretkellä, jos vain lähtee aikaisin aamulla. Konyan linja-autoasema on melkoisen matkan päässä keskustasta, ja sinne voi mennä raitiovaunulla puolessa tunnissa tai taksilla reilussa vartissa. Konyan keskustassa on linja-autoyhtiöiden kuten Metron pisteitä, ja lippu kannattaa ostaa etukäteen, jos mielii siirtyä Konyasta etelärannikolle. Matkaa Antalyaan tai Alanyaan on Konyasta 4–5 tuntia.

Ankaran liikennettä
Taksikyydit ovat edullisia, mutta liikenne on kaoottista. Ne matkat, jotka voi tehdä metrolla, kannattaa tehdä sillä.

Liikkuminen Ankarassa

Ankarassa on kaikkein helpointa liikkua taksilla, ja taksikyydit ovat edullisia. Liikenne on kuitenkin kaoottista, ja ne matkat, jotka voi tehdä metrolla, kannattaa tehdä edullisella ja nopealla maanalaisella junalla. Metrolla on jatkeena toinen junaverkosto, joka kulkee kauas keskustan ulkopuolelle, mutta turistille sille tuskin tulee käyttöä. Metroverkostoa laajennetaan koko ajan, ja siitä on muodostumassa entistäkin tärkeämpi kulkuväline.

Taksi

Takseja on Ankarassa paljon, ja sellaiseen on helppo nousta esimerkiksi rautatieaseman edustalla. Taksin voin aina tilauttaa paikalle hotellin tai ravintolan välityksellä, mutta kyytejä, joita tarjotaan esimerkiksi lentoaseman saapuvien terminaalissa tai rautatieaseman sisällä, ei kannata ottaa. Ankarassakaan oikeat taksikuskit eivät nosta sormeansakaan kyydin saadakseen, mutta liikaa velottavat kuskit yrittävät aktiivisesti etsiä asiakkaita esimerkiksi rautatieaseman sisältä.

Metroaseman sisäänkäynti
Metrolinjoista turistin näkökulmasta vain Kızılay-Ulus -yhteys on kätevä, ja muilla matkoilla kannattaa käyttää taksia. (Kuvassa on Kızılayn metroasema.)

Ruuhkat ovat Ankarassa melkoisia, ja niitä on myös muulloin kuin aamupäivällä ja alkuillasta. Esimerkiksi Kızılay ja Ulus-kaupunginosan väli kannattaa kulkea metrolla.

Taksin aloitusmaksu on neljä liiraa ja kilometrin maksaa kolme liiraa. Kaupungin toiselta puolelta toiselle pääsee alle 15 liiralla. Taksit käyttävät mittaria, eivätkä kuskit ole epärehellisiä tai käytä lisäansion takia maisemareittejä. Taksiin voi huoletta nousta, mutta ruuhkien takia matka voi kestää. Hintoja voi katsella Numbeosta.

Metro

Metrolla matkustavan pitää ostaa AnkaraKart, joka on paperikortti ja johon voi laittaa niin monta matkaa kuin haluaa. Jos haluaa vain käydä esimerkiksi Kızılaysta Ulusissa tai päinvastoin, kannattaa ostaa kahden matkan lippu. Yksi matka suuntaansa maksaa kolme liiraa, ja metrojunat ovat siistejä ja turvallisia. Metro kulkee myös linja-autoasemalle (Aşti Terminali). Se on melko lähellä Anıtkabiria, ja jos on menossa sinne, voi hyvin mennä ensin metrolla linja-autoasemalle (otogar) ja siirtyä sieltä Anıtkabiriin.

Metrolla on viisi linjaa, ja sitä laajennetaan jatkuvasti. Tällä hetkellä turistin näkökulmasta kuitenkin vain Kızılay-Ulus -yhteys on kätevä, ja muilla matkoilla kannattaa käyttää taksia.

Matkat ja matkustaminen Ankaraan

Suomesta Ankaraan on hankala päästä, mutta jos lentää ensin Istanbuliin voi sieltä lentäen, junalla tai linja-autolla siirtyä Ankaraan. Lentomatka kaupunkien välillä on lyhyt mutta Suomesta Turkkiin lentävän on yleensä vaihdettava lentoasemaa.

Junamatka on kätevä, mutta ainakin vuoteen 2020 asti Istanbulissa Pendik-rautatieasema [kartalla] on vähän hankalassa paikassa.

Linja-autoja lähtee Istanbulista sen asemalta [kartalla] usein vartin välein ja ympäri vuorokauden, mutta matka kestää ja siihen kuluu vähintään 6 tuntia mutta ruuhkissa voi mennä sitäkin pidempään. Asemalle pääsee nykyään kätevästi metrolla (Otogar İstasyonu).

Ankaraan ei ikävä kyllä tehdä tällä hetkellä pakettimatkoja, mutta siellä voi hyvin vierailla omatoimisesti. Vaikka Ankara sijaitsee vähän hankalassa paikassa, voi siellä viettää muutaman yön samalla kun on käymässä Istanbulissa tai jos kiertelee Turkkia. Ankarasta pääsee nopealla junalla etenemään moneen suuntaan, kuten Konyaan, josta voi linja-autolla siirtyä etelärannikolle.

Lentäen Ankaraan

Turkish Airlines väittää lentävänsä maailmassa useampiin kaupunkeihin kuin mikään muu lentoyhtiö. Sillä voi Suomesta Istanbulin kautta lentää Ankaraan parhaimmillaan reilussa kuudessa tunnissa, mutta liput eivät ole erityisen edullisia. Suoraan Turkish Airlinesilla pääsee Ankaraan esimerkiksi Tukholmasta, Kööpenhaminasta, Bremenistä ja monesta muusta Saksan kaupungista.

Turkissa Pegasus on lentoyhtiö, joka lentää moneen paikkaan, mutta se kulkee parhaiten Istanbulista eikä sillä ole helppo päästä suoraan muista Turkin kaupungeista muualle kuin Istanbuliin. Sillä voi lentää Istanbuliin monesta eri Euroopan kaupungista, ja sillä voi tehdä jatkolennon Ankaraan.

Kaikki kaupungit ja lentoyhtiöt, jotka lentävät suoraan Ankaraan, voi nähdä Ankaran lentoaseman sivuilta.

Suomesta Ankaraan tehtäviä välilaskullisia lentoja voi katsella Skyscannerista.

Lentoasemalta muualle kaupunkiin

Ankaran lentoasema (Ankara Esenboğa Havalimanı) [kartalla] on noin tunnin matkan päässä ytimestä.

Kaikkein mukavin kyyti on Belko Air, jonka bussit kulkevat keskustaan ympäri vuorokauden ja joka lähtee H-portin luota. Bussikyyti keskustaan kestää 60–75 minuuttia, mutta ruuhkissa matka voi kestää tätä kauemman. Lipun voi ostaa bussista, ja sitä varten kannattaa asemalta nostaa tai vaihtaa liiroja.

Havaş-bussit kulkevat lähes ympäri vuorokauden, ja niillä pääsee esimerkiksi rautatieasemalle ja linja-autoasemalle.

Jos matkan haluaa tehdä taksilla, maksaa se noin 70 liiraa.

On olemassa myös muita yksityiskyytejä, jotka ovat hyviä esimerkiksi porukoille. Yksi mahdollisuus on Ankara Airport Transfers.

Linja-auto
Jos haluaa nähdä sitä oikeaa autenttista Turkkia, voi siirtyä bussilla reittiä Istanbul-Ankara-Antalya tai päinvastoin.

Ankaraan muualta Turkista

Ankaraan voi lentää erityisen hyvin Pegasus-yhtiön koneilla Istanbulista, mutta sinne on helpointa siirtyä muualta Turkista rautateitse tai linja-autolla.

Junalla sinne on helppo siirtyä Istanbulista, matka on edullinen, junat erinomaisia ja ne ovat nopeita Myös Konyasta ja joistain muista kaupungeista voi siirtyä junalla Ankaraan. Lippu kannattaa ostaa vasta juuri ennen junaan nousemista, ja sellaisen voi ostaa käteisellä tai kortilla. Tietoa Ankaran rautatieasemasta ja aikatauluista saa Rail Turkey -sivuilta. Rautatieasema on keskustassa, mutta vaikka se kartalla vaikuttaa olevan lähellä Kızılaytä ja Ulusta, kannattaa sieltä siirtyä muualle taksilla. Takseja on aina sen edustalla asiakkaita odottelemassa.

Linja-autolla on helppo mutta aikaa vievää matkustaa Ankaraan. Joistain lähikaupungeista matka taittuu nopeasti, mutta Ankaran lähellä ei ole montaa merkittävää kaupunkia. Liput ovat edullisia ja ne voi ostaa ennen bussiin nousemista. Yhtiöitä on kymmenittäin, ja lähes jokaisesta Turkin kaupungista on suora linja-autoyhteys Ankaraan. Linja-autoasemalta on helppo edetä metrolla tai taksilla muualle kaupunkiin.

Ankaraan voi siirtyä bussilla Antalyasta noin 9 tunnissa, ja jos haluaa nähdä sitä oikeaa autenttista Turkkia, voi siirtyä bussilla reittiä Istanbul-Ankara-Antalya tai päinvastoin. Toinen mahdollisuus on siirtyä linja-autolla Antalyasta Konyaan ja sieltä nopealla junalla Ankaraan. Yhteensä tällainen matka kestää 7–8 tuntia, ja Konyassa kannattaa välillä yöpyä, sillä siellä on hyviä ja edullisia hotelleja.

Kizilay
Ankarassa on kaikkein kannattavinta yöpyä Kızılayssä, sillä se on keskustaa ja siellä on kaikki mahdolliset palvelut.

Ankaran hotellit ja muut majapaikat

Ankarassa on kaksi aluetta, joilla yöpyminen on kaikkein kannattavinta: Kızılay ja Ulus. Jos Ankaraan matkustaa marraskuulta huhtikuulle, on lämmitys välttämätön, ja lähes kaikissa hotelleissa on lämmitys. Jos Ankaraan matkustaa heinä- tai elokuussa, on ilmastointi hyvä, ja valtaosassa hotelleja onkin ilmastointi.

Kızılay

Ankarassa on kaikkein kannattavinta yöpyä Kızılayssä, sillä se on keskustaa ja siellä on kaikki mahdolliset palvelut. Liikenneyhteydet Ulusiin ovat metrolla hyvät, ja sieltä on muutenkin hyvä tutustua koko Ankaraan. Kızılay on kaupunginosa, jossa on paljon kävelykatuja ja paljon liikennettä vain parilla pääbulevardilla. Se on tunnettu hyvistä ravintoloistaan ja yöelämästään, ja huhtikuulta lokakuun loppupuolelle se on terassien valtaama paikka. Siellä ovat myös monet kaupungin parhaat ostospaikat.

Kızılayn hotelleista Mina 1 on edullinen, rauhallisella kadulla mutta aivan lähellä pääpaikkoja oleva vanhanajan hotelli. Huoneet ovat melko tilavia, ja hotellissa on mukava, autenttinen tunnelma.

Jos haluaa satsata vähän enemmän yösijaan, on neljän tähden Alba Hotel nirsollekin soveltuva. Myös se sijaitsee lähellä metroasemaa, ja sieltä saa 30 neliön kokoisen huoneen 70–80 eurolla.

Ulus
Ulusin alueella on useita suuria basaareja, turkkilaisia kylpylöitä, hyviä ravintoloita ja aivan uusia osia, jotka tosin on tehty perinteitä noudattaen ja tyylillä.

Ulus

Ulus on jonkin matkan päässä keskustasta, mutta sieltä pääsee Kızılayhyn ja muuallekin nopeasti metrolla. Se on monipuolinen kaupunginosa, joka on lähellä linna-aluetta ja jossa on useita suuria basaareja. Siellä on turkkilaisia kylpylöitä, hyviä ravintoloita ja aivan uusia osia, jotka tosin on tehty perinteitä noudattaen ja tyylillä. Paljon hotelleja on tiellä, joka johtaa kohti linna-aluetta, ja ne ovatkin suosittuja. Niiltä kuitenkin on melkoinen kävelymatka metroasemalle, ja niissä yöpyvä joutuu luultavasti usein turvautumaan taksiin.

Jos haluaa yöpyä tyylillä ja metroaseman vieressä, on Radisson Blu hyvä valinta. Tässä neljän tähden hotellissa on paljon erilaisia huoneita, ja siellä voi yöpyä myös kohtuuhinnalla.

Jos haluaa yöpyä lähellä kaupunginosan pääaukiota ja linna-aluetta, aivan basaarialueiden vieressä, on kolmen tähden Yeni Bahar Otel kohtuuhintainen ja pidetty hotelli.

Kohtuuhintainen ja pidetty on myös Grand Sera Hotel, jonka huoneet ovat monipuolisesti varusteltuja. Siellä on vain kolmen hengen perhehuoneita, ja sieltä on lyhyt matka kaupunginosan tärkeille paikoille.

Lisää hotelleja ja muita majapaikkoja Ankarassa:

Kaikki Booking.comin majapaikat Ankarassa

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2019/01

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti