Englanti – Lisää kiinnostavia paikkoja
Gibraltar
Gibraltar
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Matkailukohteiden tutkiminen ja tapahtumiin osallistuminen isommalla, samanhenkisellä porukalla muuttuu vaivattomaksi ja ympäristöystävällisemmäksi tilausbussin kyydissä. Lue, miten järjestät tilausajon ryhmällesi edullisesti
Ilmoitus
Gibraltarin kartta
Gibraltar on pala Englantia Välimeren rannalla, ja se on tullut monelle tutuksi paikkana, joka sijaitsee sekä Atlantin valtameren ja Välimeren että Euroopan ja Afrikan välissä.

Gibraltar

Gibraltar on erikoinen Ison-Britannian merentakainen alue, joka sijaitsee Espanjan Andalusiassa, Iberian niemimaan eteläisimmissä osissa. Tämä on pala Englantia Välimeren rannalla, ja se on tullut monelle tutuksi paikkana, joka sijaitsee sekä Atlantin valtameren ja Välimeren että Euroopan ja Afrikan välissä. Tämä on paikka, jossa käydään ahkerasti päiväretkellä Costa del Solilta ja muualta Andalusiasta, ja tämä on nykyään myös paikka, jonne kesäkauden aikana saapuu paljon risteilyaluksia.

Gibraltarin värikäs historia kiinnostaa etenkin brittejä, mutta muutkin mielellään tutustuvat tämän Euroopan mittakaavassa melko ainutlaatuisen paikan nähtävyyksiin ja katunäkymiin. Tärkeimpiin aktiviteetteihin kuuluvat verovapaitten ostosten tekeminen, englantilaisissa pubeissa istuminen ja vierailu ylhäällä Gibraltarinvuorella, missä elelevät Euroopan ainoat apinat. Kaupungissa vieraillessa on hyvä käydä myös Välimeren ja Atlantin välissä olevalla niemimaalla, ja Gibraltarin satamasta lähdetään ahkerasti merelle delfiinejä katsomaan. Gibraltar on hyvä vierailupaikka kenelle tahansa, joka haluaa nähdä vähän erilaisen paikan. Täällä viihtyvät hyvin niin perheet, pariskunnat kuin yksinäiset seikkailijatkin.

Gibraltarin kaupungissa ei ole paljon nähtävyyksiä. Eniten nähtävää on Gibraltarinvuorella, missä on apinoiden lisäksi puistoja, luolia ja näköalapaikkoja. Tekemistä täällä on hyvä määrä niin sisällä kuin ulkonakin, ja suosittua on delfiinien katselu. Rantoja kaupungissa on muutama, ja vaikka Gibraltar ei olekaan mikään rantalomakohde, voi siellä aikaa viettää rannallakin.

Nähtävyydet

Vanhassakaupungissa on museo ja kasvitieteellinen puutarha. Gibraltarinvuorella on enemmän nähtävyyksiä, mutta sinne meno ja nähtävyyksien katselu eivät ole mitään edullista puuhaa.

Vanhakaupunki

Gibraltar Museum

Gibraltarin värikkäistä vaiheista kertova museo (18–20 Bomb House Lane) on edullinen vierailupaikka, joka tulee vastaan matkalla kohti köysijuna-asemaa. Sotaisa menneisyys tekee museosta mielenkiintoisen. Museo on varsin korkeatasoinen ja kertoo alueen vaiheista aina esihistoriallisista ajoista näihin päiviin erillisissä huoneissa, joista osa kuten muslimien kylpylähuone esittelee autenttisesti, miltä entisaikoina näytti.

Museo on avoinna ma–pe 10–18 ja la klo 10–14, ja pääsymaksu on aikuisilta 5 puntaa.

Alamedan kasvitieteellinen puutarha

Alameda Botanical Gardens sijaitsee köysijuna-aseman vieressä, ja siellä on hyvä käydä etenkin niiden, jotka käyvät myös Gibraltarinvuorella. Puutarha esittelee alueelle tyypillistä kasvillisuutta, ja siellä on myös muualta maailmasta subtrooppisilta vyöhykkeiltä peräisin olevaa kasvillisuutta. Puutarhaan ei ole pääsymaksua, ja se on avoinna klo 8–20, mutta talvisin se suljetaan auringonlaskun aikaan niinä kuukausina, jolloin aurinko laskee ennen iltakahdeksaa.

The Rock – Gibraltarinvuori

Gibraltar on kuuluisa Atlantin valtameren ja Välimeren välissä olevasta kalkkikivivuoresta eli Gibraltarinvuoresta. Sitä ja koko Gibraltaria kutsutaan yleisesti The Rock -nimellä, ja tämä on sen suurin ja oikeastaan ainoa kunnon nähtävyys. Sinne voi mennä hintavalla köysijunalla tai taksilla, ja alas voi laskeutua kävellen. Tänne voi tulla myös järjestetylle kierrokselle, joita tekevät lukuisat toimijat kaupungissa, samoin kuin matkatoimistot ja muutkin tahot, kuten Gibraltarin taksiyhtiöt.

Nähtävyyksiä on sekä ylhäällä 412 metrin korkeudessa että keskimmäisen köysijuna-aseman tienoilla, missä on Ape’s Den, joka on vuoren toinen paikka, missä on magotteja eli berberiapinoita. Tämä Euroopan ainoa apinalaji oleskelee paitsi täällä myös ylimmän köysijuna-aseman tienoilla, missä apinat tunnetusti yrittävät ryöstää ruokaa ihmisiltä ja herättävät yleistä hilpeyttä. Mitään ruokaa tai juomaa ei kannata pitää näkyvillä tai edes mukana apinoiden ollessa lähellä, eikä niitä kannata lähestyä saati yrittää silittää tai missään nimessä syöttää. Muihin ohjeisiin kuuluu, että apinoita ei kannata matkia eikä niille missään nimessä kannata näyttää hampaita, sillä tällöin ne voivat hyökätä kimppuun.

Köysijuna matkalla The Rock -vuorelle.
Gibraltar on kuuluisa Atlantin valtameren ja Välimeren välissä olevasta kalkkikivivuoresta eli Gibraltarinvuoresta. Sinne voi mennä köysijunalla tai taksilla, ja alas voi laskeutua kävellen.

Muualla vuorella on kaikenlaista nähtävää, johon on kenties helpoin tutustua opastetun kierroksen yhteydessä. Kierrokset ovat englanninkielisiä, ja kiireisimmillään vuori on turistien suhteen elo- ja syyskuussa. Opastettuja kierroksia järjestävät esimerkiksi John Lopez, Gibraltar Tours, joka järjestää tekemistä myös merellä ja alhaalla kaupungissa, ja Rock Tours. Paikalle on helppo tulla myös omatoimisesti. Tällöin pitää kuitenkin löytää itse kaikki vierailupaikat, eikä joihinkin luoliin välttämättä pääse kunnolla itsekseen sisään. Moniin vuoren vierailupaikkoihin on myös pääsymaksuja.

Suosittu vierailupaikka on Upper Rock Nature Reserve, jonne on aikuisilta 16 punnan pääsymaksu ja joka on avoinna ma–su klo 9–18.15. Tällä lipulla pääsee moneen muuhunkin paikkaan yläilmoissa, kuten St. Michael’s Cave -luolaan, Apes’ Den -apinapaikkaan, joihinkin tunneleihin, joita täällä on jonkin verran yleisölle avoinna, maurilaiselle linnakkeelle ja joihinkin muihin paikkoihin. Jos tänne tulee omatoimisesti, kannattaa yhteislippu hankkia jo alhaalla köysijunalippua ostaessa.

Täällä on paljon erilaisia vierailupaikkoja, jotka ovat merkityksellisiä lähinnä briteille. Täällä on silti muitakin kiinnostavia paikkoja, joista Mediterranean Steps eli Välimeren portaat on ehdoton paikka tutustua. Nämä kapeat portaat johtavat ylös, antavat loistavat näkymät ympäristöön ja johtavat tielle, jota pitkin voi tulla takaisin alas. Tämä on erinomainen vierailupaikka etenkin lintubongareille, ja täällä on alan harrastajille ja ammattilaisille siinä mielessä ehkä liikaakin vipinää. Portaat ovat melko jyrkät, puolitoista kilometriä pitkät, mutta eivät kovin tuuliset.

Tekemistä

Gibraltarissa on kaikenlaista tekemistä, kuten delfiinisafareita, lintubongausta, jota on erityisen hyvä harrastaa ylhäällä vuorella, ja King’s Bastion -keskus, jossa on sisätiloissa keilaratoja, luistinrata ja elokuvateatteri.

Suosittua on myös vierailla Europa Point -niemellä, jonka toisella puolella on Atlantti, toisella Välimeri ja jolta näkee hyvin Afrikan mantereelle. Hyvä maamerkki täällä on Trinity Lighthouse. Paikalle pääsee omatoimisesti linja-autolla numero 2, joka pysähtyy myös Alamedan puutarhalla ja köysijunalla.

Rannat

Gibraltarilla on rantoja, joilla voi ottaa aurinkoa ja uida toukokuulta lokakuulle, joinain vuosina pidempäänkin. Tämä on melko tuulinen paikka Atlantin valtameren ja Välimeren välissä, mutta osa rannoista on suhteellisen suojaisia. Parhaat rannat ovat Catalan Bay -lahdella, jonne pääsee pääaukion vierestä bussilla 8. Muitakin rantoja kaupungissa on, ja niistä kertoo lisää Visit Gibraltar.

Ilmasto ja parhaat matkustusajat

Gibraltarilla on subtrooppinen ilmasto, ja siellä on pitkät kuumat kesät ja lyhyet, leudot talvet, joiden öiden viileys voi yllättää.

Purjalaivoja hyvässä säässä, Ocean Village Marina
Parhaat ajat matkustaa Gibraltariin ovat syyskuu-joulukuu ja maaliskuu-toukokuu, jolloin ei ole tukahduttavan kuumaa.

Talvikausi alkaa marraskuussa, jolloin päivälämpötilat putoavat keskimääräisesti alle 20 asteen ja yölläkin alkaa jo olla alle 15 astetta. Talvikausi jatkuu aina maaliskuulle, ja tähän aikaan tyypillisiä ovat 16–18 asteen päivälämpötilat, 10–11 asteen yölämpötilat ja viileä merivesi, joka talvisin on 15–16-asteista. Aurinko paistaa läpi talvikauden melkoisesti, mutta tämä on vuoden sateisinta aikaa, jolloin voi hyvinkin sataa joka kolmas päivä, ja myös sademäärät ovat tällöin vuoden suurimpia.

Kesäkausi pyörähtää liikkeelle huhtikuussa, jolloin on yli 20 asteen päivälämpötiloja, mutta tähän vuodenaikaan yöt ovat vielä viileitä, yleensä alle 15 asteen. Varsinainen rantakausi alkaa näillä leveysasteilla toukokuussa, jolloin on usein päivisin hellettä. Yöt ovat kuitenkin viileitä koko vuoden muulloin kuin kesäkuusta lokakuulle, jolloin öisin on yleensä 18–22 astetta. Merivesi on lämmintä yleensä vasta kesäkuusta lähtien, ja lämpimimpään vuodenaikaan elo-syyskuussa se on yleensä noin 22-asteista. Kenties miellyttävin aika vierailla Gibraltarilla onkin loppukesästä ja alkusyksystä, sillä keskikesä on elokuun johdolla hyvin kuuma aika. Lämpötilat ovat myös syys-lokakuussa parhaimmillaan hellelukemissa tai vähän sen alle, ja öisinkin on vielä lähes 20 astetta, niin että terasseilla voi istua sortseissa niin myöhään kuin haluaa.

Aurinko paistaa Gibraltarilla yli 3 000 tuntia vuodessa, eikä siellä sada juuri lainkaan kesäkuun alusta elokuun loppupuolelle. Vuoden aurinkoisin jakso on toukokuun alusta elokuun loppuun, jolloin pilviä ei oikeastaan lainkaan näy, mutta talvellakin siellä on aurinkoa luvassa lähes 200 tuntia kuukaudessa.

Parhaat ajat matkustaa Gibraltariin ovat syyskuu-joulukuu ja maaliskuu-toukokuu, jolloin ei ole tukahduttavan kuumaa eikä vierailijoita ole tungokseen asti. Huonoin aika vierailla on elokuu, ja myös heinäkuu on kuuma ja vilkas aika. Eniten tilaa on talvella, mutta sellaiset lomat kuin joulun ja loppiaisen väliin jäävä jakso, helmi- ja maaliskuun talvilomaviikot, pääsiäinen ja lokakuun syyslomien viikot tuovat myös hiljaisempina aikoina automaattisesti enemmän vierailijoita tälle yhdelle maailman tiheimmin asutetuista alueista.

Gibraltarin säätiedotus, BBC

Opas jatkuu seuraavalla sivulla >> Sivu 2: Ostokset, ravintolat ja yöelämä

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2023/03

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti