Englanti – Lisää kiinnostavia paikkoja
Gibraltar
Gibraltar
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Puerto de la Cruz on parhaimmillaan lokakuun alusta maaliskuun loppuun. Suomesta Teneriffalle lentävä laskeutuu lähes poikkeuksetta sen eteläiselle lentoasemalle, josta on noin puolentoista tunnin matka Puerto de la Cruziin.
koristekuva Hivenen syrjässä sijaitseva Puerto de Mogán on Gran Canarian etelärannikon helmiä, sillä se on tunnetusti autenttisempi ja vähemmän räikeä turistipaikka kuin muut etelärannikon lomapaikat
Lue myös
koristekuvaViron kylpylät ovat äärimmäisen monipuolisia, ja niiden joukosta kuka tahansa voi löytää unelmiensa kylpylän. Eniten kylpylöitä on suurimmissa kaupungeissa, mutta kylpylähotelleja on myös pienillä paikkakunnilla ja kansallispuistoissa metsien keskellä. Lue lisää Viron kylpylöistä
Ilmoitus
Alameda Gardens
Köysijuna-asemalla alhaalla on Alameda-puutarha, jossa voi junaa odotellessa käydä tutustumassa paikallisiin kasveihin.

Lasten kanssa Gibraltarilla, liikkuminen ja matkat Gibraltariin

Lasten kanssa Gibraltariin

Gibraltar on mielenkiintoinen vierailupaikka lasten kanssa, sillä siellä on erikoista tunnelmaa ja mieleenpainuvia näkymiä. Miinuspuolena voidaan sanoa se, että monet tulevat tänne ryypiskelemään olutta terasseille aitoon englantilaiseen tyyliin mihin vuorokaudenaikaan tahansa, ja viinaa ja tupakkaa myyvät kaupat ovat näkyvässä osassa katukuvassa. Tänne on kuitenkin monien hyvä lähteä katselemaan kaupunkia, nousemaan ylös Gibraltarinvuorelle ja tehdä verovapaita ostoksia kätevällä, pienellä alueella, jolla on paljon erilaisia kauppoja.

Gibraltarilla voi lasten ja nuorten kanssa kauppojen kiertämisen lisäksi mennä ylös Gibraltarinvuoren huipulle, tutustua siellä berberiapinoihin ja upeisiin maisemiin. Sinne voi nousta köysijunalla tai taksilla, mutta kumpikin tapa on melko hintava perheille. Köysijuna-asemalla alhaalla on Alameda-puutarha, jossa voi junaa odotellessa käydä tutustumassa paikallisiin kasveihin.

Toinen suosittu aktiviteetti on osallistuminen delfiinisafarille, joita on tehty vuodesta 1969 ja joilla varmasti näkee delfiinejä. Safareja tehdään ympäri vuoden, kesällä iltaisinkin, ja verkkosivuilta kannattaa varata lippu etukäteen. Kierroksille lähdetään Marina Baystä, aivan rajan tuntumassa olevan toimiston vierestä [kartalla].

Gibraltarilla on erilaisia lapsia kiinnostavia muitakin harrastusmahdollisuuksia, kuten Grand Casemates Squarella oleva lasinpuhalluspaja. Täällä on rantoja, joista Catalan-rannalle on helppo mennä bussilla 4 tai 8, ja muutakin tekemistä ja näkemistä.

Lisätietoa perheen kanssa Gibraltariin suuntaaville Gibraltar for Kids -sivuilta.

Liikenne odottaa lentokentällä
Lentokentällä voi joutua odottamaan, että pääsee kävellen tai bussilla kiitoradan yli. Joskus odottelu voi kestää pitkäänkin, mutta tavallisesti ei.

Liikkuminen

Gibraltariin yleensä kävellään La Linea de la Concepción -kaupungista, joka sijaitsee lentokentän toisella puolella. Bussit Malagasta ja muualla Andalusiasta tulevat sinne, ja sieltä kävellään 300 metriä rajalle. Rajalla pitää olla mukana passi, jota vähän vilkaistaan, ja tietenkin paluumatkalla kiinnitetään huomiota myös siihen, minkälaisia viina- ja tupakkamääriä sieltä tuo mukanaan.

Lentokentällä voi joutua odottamaan, että pääsee kävellen tai bussilla kiitoradan yli. Joskus odottelu voi kestää pitkäänkin, mutta normaalisti siitä pääsee kävelemään ilman odotusta. Jos rajalta ei viitsi kävellä noin varttia vanhaankaupunkiin, kulkee bussi numero 5 aivan Grand Casemates -aukion viereen. Bussi numero 3 kulkee Europa Point -niemelle, ja bussit 4 ja 8 suuntaavat Catalan-rannalle. Liput busseihin maksavat reilun punnan, mutta jos haluaa matkustaa monta kertaa, on päivälippu parempi hankinta. Lippuja voi ostaa kuljettajalta, mutta mukana pitää tietenkin olla punnan kolikoita. Gibraltarin verkkosivut kertovat lisää bussien reiteistä ja aikatauluista.

Taksi on varteenotettava liikkumismuoto Gibraltarilla, sillä jos siellä haluaa nähdä keskustan lisäksi Catalan-rannan ja muita keskustan ulkopuolisia vierailupaikkoja, ei niitä kyllä yhden päivän aikana tule kaikkia nähtyä. Näin joko linja-auto tai taksi on tällöin hyvä, ja Gibraltarin kaduilla ja aukioilla on takseja odottelemassa asiakkaita.. Taksilla voi myös mennä ylös vuorenhuipulle, mikä on edullisempaa kuin kulkea sinne köysijunalla esimerkiksi 4 hengen porukan kanssa. Hyvä tapa tutustua etukäteen mahdollisuuksiin on katsella Gibraltar Taxi Associationin verkkosivuja.

Köysiratajunan asema [kartalla] sijaitsee Alameda- kasvitieteellisen puutarhan vieressä, ja se on hintava tapa nousta ylös tutustumaan berberiapinoihin. Köysijuna liikkuu klo 9.30–19.45, paitsi marraskuun alusta maaliskuun loppuun, jolloin viimeinen juna alas lähtee jo klo 17.45. Kannattavinta on ostaa yhteislippu, jonka kanssa pääsee ilmaiseksi sisään myös Nature Reserve -puistoon. Lippujen hintoja ja erilaisia vaihtoehtoja voi tarkastella verkkosivuilta, joilta voi myös ostaa etukäteen liput.

Rantakatu, La Linea de la Conception
La Lineassa on rauhallinen tunnelma, ja jos siellä on aikaa, niin kannattaa tutustua rantakatuun, jolta on hyvä näkymä kohti The Rock -vuorta.

Matkat Gibraltariin

Jos Gibraltarille saapuu omatoimisesti (esim. päiväretkelle Malagasta tai muualta Andalusian rannikolta), kuljetaan ensin La Linea de la Concepción -kaupunkiin Espanjan puolelle linja-autolla. Täällä sijaitsevalta linja-autoasemalta [kartalla] kävellään sen jälkeen alle puoli kilometriä rajalle [kartalla]. La Lineassa on rauhallinen tunnelma, ja jos siellä on aikaa, niin kannattaa tutustua rantakatuun [kartalla], jolta on hyvä näkymä kohti The Rock -vuorta, ja Plaza de la Constitución -aukioon [kartalla], jolla sijaitsee kuuluisa Museo del Istmo -sotamuseo. La Lineaan on Tarifasta ja Algeciraksesta 30–40 minuutin bussimatka, ja Malagasta tulee kolmen tunnin ajan suuntaansa bussi, joka kiertelee pitkin Costa del Solin rannikkoa. Lisätietoa busseista La Lineaan saa Andalucia-verkkosivuilta.

Autolla tänne vierailulle tulevien on paras jättää kulkuneuvo Espanjan puolelle ja kävellä Gibraltariin, sillä erilaiset muodollisuudet ja luvat saattavat tehdä autolla tänne tulemisesta hankalaa.

Gibraltariin ei nykyisin tehdä varsinaisia pakettimatkoja, mutta monien matkatoimistojen ohjelmaan kuuluu se, että esimerkiksi Malagasta tai Marbellasta tehdään opastettuja matkoja tälle Britannian merentakaiselle alueelle. Gibraltar on hyvä, erikoinen vierailupaikka sekä opastetulla että omatoimisella matkalla, ja tänne voi tulla hyvin myös itsekseen. Jos haluaa yöpyä kaupungissa, on täällä nykyään pari edullista hostellia, ja Hotels.com-sivujen kautta saa huoneen varsinaisesta hotellista edullisimmillaan 20–30 eurolla.

Jos Gibraltariin tulee päiväretkelle omatoimisesti tai opastetun kierroksen yhteydessä, välttämätöntä on muistaa ottaa mukaan passi tai virallinen henkilökortti.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2015/05

Tilaa uutiskirjeemme

Lue ensimmäisten joukossa uusista oppaista, artikkeleista ja muista Pienen matkaoppaan kuulumisista.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti